klon Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zapraszam do przeczytania spostrzeżeń Tomka (Tpe) ze swojego pobytu i wędkowania w Irlandii: http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=1469&Itemid=134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 W tym roku jade na Lofoty i też kusi mnie żeby dziabnąć jakiegoś opadowego rdzawca albo czarniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 ja znowu chciałem reaktywować temat, mam parę pytań, zarówno o łowienie w Irlandii jak i w UK.końcem kwietnia wybieram się do Dublina, potem przez Manchester do Londynu. chciałbym zapytać i prosić o porady na temat łowienia na wyspach.chodzi mi głównie o jakieś pozwolenia, opłaty i ogolnie jak to tam wygląda.na forum widzę, że jest kilku użytkowników z wysp, mam nadzieje, że pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bujo Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 W Londynie bedziesz mial problem- wedkowanie na rzekach jest zabronione do 15 czerwca, na wiekszosci okolicznych jezior jest zakaz lapania na sztuczne przynety do 15 pazdziernika. Pozwolenia mozna kupic przez internet- sa rozne opcje- www.environment-agency.gov.uk/subjects/fish/?lang=_e - 22k sprawdz sobie. W wiekszosci miejsc bedziesz i tak musial wykupic dzienne pozwolenie oprocz EA licence. Daj znac kiedy bedziesz to mozna wpasc na jakies piwko:) Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 jeżeli chodzi o Eire to potrzebujesz zezwolenie wyłącznie do połowu łososia. inne ryby bez pozwolenia. oczywiści obowiązuję limity itp.nie znam okolic Dublina więc nie doradzę gdzie i na co więcej info na http://www.cfb.ie/pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jersey Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 @Yeah,przede wszystkim co tylko możesz zabierz ze sobą. w sklepach w galway (IRL) poza wysokiej klasy sprzętem muchowym reszta jest generalnie... licha. nie wiem jak w innym miejscowościach, ale podejrzewam że jest niewiele lepiej. ceny w porównaniu do podobnego sprzętu w polsce - kosmiczne. jak chciałem zamówić pstrągowego avida to ze zdziwieniem i szczerym uśmiechem kazali mi zamawiać przez website. st.croix zupełnie nieznany. pomógł @Żbik w przynętach spory wybór rapali (od pstrągowych po szczupcowe), trochę cormorana (jerki), salmo (większe modele) i... jaxona jeśli używasz zabierz z kraju przynęty gumowe z łebkami, tam zupełnie nieosiągalne. widziałem jedynie stormy.ponadto duży asortyment przynęt morskich. łowienie w irlandii nie wymaga, poza rzekami pstrągowymi i łososiowymi, żadnych opłat. polecam łowienie w oceanie, dla mnie to było zupełnie nowe doświadczenie. makrele, rdzawce... zabawa przednia pozdrawiam, j. ps. strasznie tam mają przegrubione żyły, dasz wiarę, żeby 8lb żyłka miała średnicę 0,25mm??? topowa żyła z katalogu smoka ma przy tel samej wytzrymałości ma średnicę 0,16-18 a na poważnie to duży wybór żyłek i plecionek hamerykańskich, choć PP w sklepie nie uświadczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 bez opłat powiadasz?? a jakies okresy ochronne?? limity ilościowe...?wiesz nie chciałbym zapłacic jakiegoś mandatu:) głównie interesuje mnie Dublin i okolice, tam z tego co zaobserwowałem to tylko jakaś rzeka, porty, plaże i betonowe nabrzeża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 wszystko masz na stronie którą ci podałem, o szczupaku jest nawet broszura po polsku. z tego co pamiętam ( nie zabieram ryb więc nie specjalnie mnie to interesuje ) szczupaka można wziąć jednego chyba i nie większego niż 50cm. tyle tylko że w okolicach dublina nie ma raczej miejsc na szczupaka.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 wszystko masz na stronie którą ci podałem, o szczupaku jest nawet broszura po polsku. z tego co pamiętam ( nie zabieram ryb więc nie specjalnie mnie to interesuje ) szczupaka można wziąć jednego chyba i nie większego niż 50cm. tyle tylko że w okolicach dublina nie ma raczej miejsc na szczupaka.pozdrawiam! no dzieki dzieki, poczytam pozniej, bo akurat jestem w podrozy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trout Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 To co napisali poprzednicy pokrywa się w 100%.Tutaj gdzie jestem czyli Manchester z wędkarskiego punktu widzenia jest beznadziejnie,niema gdzie zbytnio polowić jakieś tylko kanaly i stawy z karpiami i tęczakami, do morza też kawalek a taki z skalistym wybrzeżem to już dość spory.Co do sprzętu to glównie sklepy internetowe bo w normalnych to glównie sprzęt do polowu na muchę i na splawik.Spinning i casting to beznadzieja nic dobrego niemają z przynetami podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Wszystko na pytanie o przepisach odpowiedzieli poprzednicy, z Dublina na szczupaki to chyba dolna Liffey, a dalej to chyba najbliżej masz do mnie -120km albo 90min. W morzu chyba najlepiej jechać na południe- okolice Waterford i Wexford słyną z dobrego łowienia morskiego, są też tam bassy - tu sprawdź bo mają wymiar i okres ochronny, był o nich artykuł na stronie głównej - pisał Tpe i chyba on wie o nich najwięcej.W okolicach Dublina jest kilka rzek pstrągowych (Co.Cavan i Meath). Ogólnie z łowieniem coraz trudniej - kolejne fale wschodnich robią swoje i większość miejsc z łatwym dostępem zaczyna przypominać polską rzeczywistość. Żeby naprawdę dobrze połowić trzeba mieć łódkę i spędzić duuużo czasu na rozpracowaniu wody i metod (łowienie na muchę w jeziorze, trolling za pstrągami), albo .... kupić mapę z serii Discovery, tam znaleźć rzekę czy jezioro, wylookac miejsce gdzie psy d.... szczekają i dojeżdża sie dróżką co niknie na mapie - wtedy jest szansa że trafisz na koniec świata gdzie nie przewalaja sie tłumy w jedną i drugą.Jeszcze jedna sprawa - do łowienia na terenach Shannon Fisheries Board potrzebujesz mieć licencję (są wyjątki - miejsca free) - właścicielem praw do łowienia jst firma zajmująca się elektrowniami i przesyłem prądu .Z ryb masz szczupaki, pstrągi i okonie, gdzieniegdzie łososie i biała ryba, na shannon są podobne klenie których nikt nie widział - jest bardzo ubogo jeśli chodzi o gatunki. Są potężne węgorze których nikt tu raczej nie łowi (chyba że siecią przemysłowo).Ja tutaj dopiero stawiam pierwsze kroki, niezbyt jest sie czym pochwalić i łowienie jest trudne - dopiero uczymy sie jeziora, koledzy z Galway maja temat chyba troche lepiej rozpracowany, przynajmniej łoja nam regularnie zady w czasie wspólnych wypadów, może po prostu lepiej znają sie na rzeczy Na łowienie jak w Szwecji nie ma co sie nastawiać - tutaj złapanie czegoś to cieżka praca, ryby bywają ogromne to fakt, ale nawet czasem lokalesi co spędzili całe życie nad Shannon mają kłopot ze złapaniem czegokolwiek.Będziesz końcem kwietnia - akurat wtedy powinno wypaść najlepsze łowienie, ale najpierw będę na zlocie, później mam znajomych z Polandu, ale od połowy maja jestem wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 no ty na zlot, a ja do Irlandii tak więc, wylatuje w czwartek. z tego co wyczytałem to chyba zabiore się za łowienie w morzu. mam nadzieje, ze mój travellek do 30gr sie jakoś spisze. tak sie zastanawiam czy kupić plecionke czy grubszą żyłkę. słona woda może saszkodzić zwykłej plecionce?a łowić planuje z brzegu, jakieś skaliste brzegi widziałem i ewentualnie betonowe umocnienia. z plaży z moim sprzętem to chyba nie mam o próbować. jako przynęty zamierzam sprawdzić różnego rodzaju gumki i jak polecają miejscowi, troczek boczny z filecikiem na makrele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 30gr to troche malo - makrelka może już pochodzić o reszcie nie wspomnę. Ja wracam w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tpe Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Byle by był w miarę sztywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 no wiem, ze moze być mało te 30gr, ale innego kijka nie mam, zeby sie zmiescil do torby :/ a jaka żyłkę do tego założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja cież o smario i jezusie nazareński - gdzie ty je ciągniesz w takiej ilości??A plecionka to czemu ma nie robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Yeah Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 sczerze, bo droga.. a szkoda mi kupic i rzucac nia do slonej wody:) zainwestuje po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
klon
Zapraszam do przeczytania spostrzeżeń Tomka (Tpe) ze swojego pobytu i wędkowania w Irlandii:
http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=1469&Itemid=134
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi