Skocz do zawartości

Blank jednoczęściowy przerobiony na dwuczęściowy?

marius13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow chce przerobić batsona rx7 w, 1 kawalku, 2,13 cv do 10g na kij 2 częściowy moze polecicie kogos kto cos takiego mi zrobi ? ZASTANAWIAM SIE TEZ NAD RX 8 ? meczy mnie tachanie tych 2.2 m lusni.Mysle ze kije nie straca wiele na swojej akcji? pozdrawiam M.K

Witam kolegow chce przerobić batsona rx7 w, 1 kawalku, 2,13 cv do 10g na kij 2 częściowy moze polecicie kogos kto cos takiego mi zrobi ? ZASTANAWIAM SIE TEZ NAD RX 8 ? meczy mnie tachanie tych 2.2 m lusni.Mysle ze kije nie straca wiele na swojej akcji? pozdrawiam M.K

Dzwoń do Wojtka Grocholi, Zbyszka Kawalca.

Powiedzcie jak ten zabieg wpływa na prace i wytrzymalosc kija?

Wpływa i to bardzo.Spigot musi pracować i przenosić siły i ugięcie tak jak blank .Jeżeli będzie troszkę sztywniejszy to będzie się odkładać i kumulować znaczna siła w tym miejscu .Odradzam ci wstawianie spigota zarówno samemu jak i przez pracownię R.B. Nad takim właśnie połączeniem segmentów ślęczą inżynierowie i obliczają rozkład sił aby to funkcjonowało. Nie można po prostu wziąć blanku przeciąć i wstawić spigot .Będzie przesztywnienie . Nie będzie to funkcjonować albo lepiej powiedzieć że będzie ale do czasu , potem zawsze jest TRACH. Widziałem wiele połamanych w ten sposób blanków i wiem że jest to największe wyzwanie dla producentów a tobie mogę poradzić tylko abyś dał sobie spokój z dzieleniem blanku bo ktoś go projektował jako jednoczęściowego , radzę kupić blank ze spigotem

Witam kolegow chce przerobić batsona rx7 w, 1 kawalku, 2,13 cv do 10g na kij 2 częściowy moze polecicie kogos kto cos takiego mi zrobi ? ZASTANAWIAM SIE TEZ NAD RX 8 ? meczy mnie tachanie tych 2.2 m lusni.Mysle ze kije nie straca wiele na swojej akcji? pozdrawiam M.K

Kolego na miejscu w NS masz dobrego specjalistę od budowania i naprawiana wędęczek ( nie mylić z rodbuilderem bla bla...) i napewno nie będziesz czekać 3 miechy:)

• 1 rok później...

Co do spigotu to znowu nie tak latwo dobrac, najlepiej zeby byl wykonany z podobnego materialu, a o to z reguly ciezko.

Kiedys tez rozmawialem z Art Rod, bo chcialem szklanego lamiego ale cietego na dwie czesci. Chlopaki stwierdzili ze nie nam szans, bo nie maja podobnego materialu na spigot. 

Jak sami strzerdzili, najlepiej by bylo pociac taki sam blank i z niego zrobic spigot... a to juz calkowicie nieoplacalne  ;)

Przed zapytaniem na forum trochę powęszyłem i opinie były zbliżone.

Trza na giełdę się wybrać,ale i pomyśleć o co najmniej dwuczęściowych odpowiednikach.Czułość, szczególnie krótszego wędziska jest niesamowita, czy coś 2-częściowego chodzi Wam po głowie jako odpowiednik? Serie st.croix ?

A może 4 częściowy kij co byłoby z powodów transportowych ideałem???

Piszcie Panowie,bom wiedzy spragniony! :)