Skocz do zawartości

Blank jednoczęściowy przerobiony na dwuczęściowy?

marius13

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy wedle swoich gustów sobie dobiera... Ja pozostałem tradycjonalistą i głównie mam dwuczęściowe spiny (właśnie z praktycznych powodów!), ale swoją akcją i ugięciem ciągle zachwycają mnie jednoczęściówki!... Wzdycham do nich a potem znów oglądam dwuczęściowe... ;) Trawele jakoś już mnie nie kręcą - jednak im bardziej "podzielony" blank, tym bardziej traci na właściwościach... (Oczywiście istnieją bardzo nieliczne wyjątki!)

Edytowane przez Dokuś

Trochę interesuję się wędziskami muchowymi ;) -może zaglądacie do działu fly fishing czasami-i muszę przyznać, że dostępność traveli, a w zasadzie ich dominacja jest od lat faktem.

Zupełnie inaczej rzecz ma się z blankami castingowymi, tu najłatwiej o kij jednoczęściowy.Trochę to dla mnie dziwne, ale fakt faktem. Kto jednak trochę powalczył na lotniskach ,w samochodach typu picup z krotką szoferką wie, ze to nie wydumany problem.

Miałem w rękach kilka castowych traveli sprowadzonych z Japonii, ale doświadczenia z nad wody zerowe.Tak więc-co proponujecie?

Tak! Z muchówkami to trochę inna "bajka"...

Nie czuję się kompetentny polecać konkretny model - jak pisałem "każdy wedle swoich gustów..." Powiem tak - ja "siedzę" głównie w Lamiglasie i Talonie i polecam.  Zwłaszcza Lamiglas posiada sporą gamę modeli i myślę, że głównie tam będzie w czym wybierać. Ostatecznie chłopaki z Art-Rod są na miejscu i coś doradzą sensownego ...chyba! :)

• Like 1

• 4 lata później...
  • 5 lat później...

możliwość przeróbki zależy tylko od tego czy wstawiony spigot nie będzie zbyt cienki w stosunku do wytrzymałości blanku... teraz sporo jest konstrukcji typu slim - grube ścianki, mała średnica wewnętrzna... zasadniczo raczej łatwo przerobisz blanki UL, ale przy duzym cw. mogą już być problemy... np. mocniejszej xzogi bym nie ciachał:)

Edytowane przez czarny1

Czy da się zrobić z typowego jednoskładu kij dwuczęściowy? chodzi mi o to aby podzielić na 2 części Dragon CXT 198cm ....

Olej to. To zawsze loteria i partyzantka. Nadziałem się na taką przeróbkę.. A robili fachowcy. CXT kup sobie w dwuskładzie i już. To nie są drogie wędki.

Edytowane przez Bolesław
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Olej to. To zawsze . Nadziałem się na taką przeróbkę.. A robili fachowcy. CXT kup sobie w dwuskładzie i już. To nie są drogie wędki.

jeśli się nadziałeś to nie robili tego fachowcy... zresztą w PL takich nie ma - nie ma dla nich dość pracy... masz rację z "loteria i partyzantka" - tym razem przegrałeś:( są lepsi i gorsi amatorzy, a ty najwyraźniej trafiłeś na gorszych - tzn. szybko zrobic i skasować klienta:(

nawet totalny amator zrobi przyswoity spigot - wymaga to wyłącznie bardzo dużo czasu na wielokrotne testy i dostępnego materiału... pracownia zwykle wklei pierwszy wykonany , nawet jak jest kiepski - inaczej się to nie opłaca... a niestety zrobienie dobrego spigota za pierwszą próbą jest sztuka i to niełatwą - trzeba materiału, wyczucia blanku i do tego odrobiny szczęścia z doborem mocy... 

warto poszukać dobrego speca od naprawy połamanych wędek - to niemal ta sama robota... i zwykle taniej policzą niż pracownia:)

jeśli się nadziałeś to nie robili tego fachowcy... zresztą w PL takich nie ma - nie ma dla nich dość pracy... masz rację z "loteria i partyzantka" - tym razem przegrałeś:( są lepsi i gorsi amatorzy, a ty najwyraźniej trafiłeś na gorszych - tzn. szybko zrobic i skasować klienta:(

nawet totalny amator zrobi przyswoity spigot - wymaga to wyłącznie bardzo dużo czasu na wielokrotne testy i dostępnego materiału... pracownia zwykle wklei pierwszy wykonany , nawet jak jest kiepski - inaczej się to nie opłaca... a niestety zrobienie dobrego spigota za pierwszą próbą jest sztuka i to niełatwą - trzeba materiału, wyczucia blanku i do tego odrobiny szczęścia z doborem mocy...

warto poszukać dobrego speca od naprawy połamanych wędek - to niemal ta sama robota... i zwykle taniej policzą niż pracownia:)

Ale.. uważasz że blank jednoczęściowy ze spigotem właściwie zrobionym daje absolutną pewność użytkowania ? Jest na giełdzie batson cb70h.. gdybym wierzył w sukces przecięcia na pół.. już bym go kupił. Wielu zbrojmistrzów twierdzi że blank dwuczęściowy od początku jest inaczej zaprojektowany i wykonany. Edytowane przez Bolesław

Ale.. uważasz że blank jednoczęściowy ze spigotem właściwie zrobionym daje absolutną pewność użytkowania ? Jest na giełdzie batson cb70h.. gdybym wierzył w sukces przecięcia na pół.. już bym go kupił. Wielu zbrojmistrzów twierdzi że blank dwuczęściowy od początku jest inaczej zaprojektowany i wykonany.

Tak blank dwuczęściowy jest inaczej zaprojektowany i wykonany, co nie znaczy, że każdy przecięty jednoskład od razu się złamie w okolicach łączenia, to zależy od wielu czynników, ale głównie od sposobu wykorzystania wędki. Jeśli łowisz głównie z granicach górnego c.w. i dajesz popalić wędce nie masz się co zastanawiać nad przeróbkami. Skorzystaj raczej z gotowych rozwiązań. Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że nawet ostrożne oskrobanie z lakieru blanku o niewielkim c.w. ( w celu odświeżenia, przebudowy) bardzo wpływa na jego trwałość.

Każda ingerencja w blank to ryzyko jego złamania - postawienie przelotek na nowym blanku również ;) nieuzbrojone blanki najrzadziej się łamią :D Żartuję, ale prawda jest taka, że blank jest 'tworem idealnym' jak jest goły, zwróćcie uwagę, że producenci testują blanki gołe, a nie po uzbrojeniu. Stawiając na nim cokolwiek w pewnym stopniu go psujemy. Zły spacing, nadmierny sanding, czy źle dobrany spigot to zawsze takie samo ryzyko - 50% - albo strzeli, albo nie.

Ciężko jest dobrać dobry spigot, jak blank ma małą średnicę, a grube ścianki. W drugą stronę - papierowe ścianki, a szczególnie przy wysokim module to też duży problem, żeby blank nie strzelił w pobliżu spigotu. Mniej problematyczne jest 1+T - bliżej rękojeści zawsze jest więcej miejsca i mocniejszy blank.

• Like 2

Ale.. uważasz że blank jednoczęściowy ze spigotem właściwie zrobionym daje absolutną pewność użytkowania ? Jest na giełdzie batson cb70h.. gdybym wierzył w sukces przecięcia na pół.. już bym go kupił. Wielu zbrojmistrzów twierdzi że blank dwuczęściowy od początku jest inaczej zaprojektowany i wykonany.

nic nie daje absolutnej pewności, nawet jednoczęściowy może strzelić - dobrze zrobiony spigot jest wystarczająco pewny... oczywiście, że jednoczęściówka jest inaczej zaprojektowana niz blanki z połączeniem nasadowym... to inna konstrukcja, moim zdaniem znacznie gorsza od spigota, znacznie tańsza... każdy blank ze spigotem możesz traktować jak przeciętą jednoczęściówkę, również te fabryczne... dobrze zrobiony spigot będzie równie trwały jak reszta wędki, do tego w razie złamania zwykle da się go wymienić:)

co do tego batsona - każdy używany blank to pewne ryzyko... poproś o dobre fotki ugięcia... jeśli ugięcie jest dobre, zwłaszcza jeśli nie ugina się mocniej w miejscu połączenia - można śmiało brać...

nic nie daje absolutnej pewności, nawet jednoczęściowy może strzelić - dobrze zrobiony spigot jest wystarczająco pewny... oczywiście, że jednoczęściówka jest inaczej zaprojektowana niz blanki z połączeniem nasadowym... to inna konstrukcja, moim zdaniem znacznie gorsza od spigota, znacznie tańsza... każdy blank ze spigotem możesz traktować jak przeciętą jednoczęściówkę, również te fabryczne... dobrze zrobiony spigot będzie równie trwały jak reszta wędki, do tego w razie złamania zwykle da się go wymienić:)

co do tego batsona - każdy używany blank to pewne ryzyko... poproś o dobre fotki ugięcia... jeśli ugięcie jest dobre, zwłaszcza jeśli nie ugina się mocniej w miejscu połączenia - można śmiało brać...

Nic pocięte nie jest.. i póki mi np. Mekamil nie napisze.. bierz takie cb70h.. przetnę Ci.. zrobię.. i manti sens.. nie ważna kasa.. to w to nie pójdę????