Skocz do zawartości

Plecionka/ Nanofil 00,2 - jaka?

Makimek

Rekomendowane odpowiedzi

techron 0,03 ma opis wytrzymałości prawie 3 kg....stosując go do łowienia okoni na wędkowykałaczki nie zanotowałem żadnych problemów z pękaniem niekontrolowanym zrywaniem itp. przy zaczepie czasem ciężko jest go urwać. przyłów w postaci sandacza 70 cm - 7 minut z zegarkiem w ręku hol na wędkę o cw do 5 gram... próbowałem łowić żyłką na tą wędkę - porażka... ciężar żyłki w porównaniu do tego techrona to jak porównać czołg do malucha. zwis żyłki przy całkowitej masie wabika 2 gramy jest 4 razy taki jak techrona. o wyczuwalności brań i przekazie tego co się dzieje pod wodą plecionka-żyłka pisać nie trzeba. oczywiście można do UL zastosować plecionkę i 0,15 tylko czy to będzie UL?

Edytowane przez Przemsol
  • Like 2

Kup 0,04 to jest optimum zasięgu rzutu do jego mocy. Wskazany przypon strzałowy z żyłki 0,08-0,12 i masz perfekcyjną linkę do zawodniczego łowienia. Po kocią kapę z kręćkiem w rozmiarze shimano 1000-2000 jest tip top :) .

Którą masz na myśli, bo tyle odpowiedzi padło, że nie jestem pewien czy nanofil, czy kamatsu... :unsure:  A tak przy okazji jaki węzeł stosujesz?

Kup 0,04 to jest optimum zasięgu rzutu do jego mocy. Wskazany przypon strzałowy z żyłki 0,08-0,12 i masz perfekcyjną linkę do zawodniczego łowienia. Po kocią kapę z kręćkiem w rozmiarze shimano 1000-2000 jest tip top :) .

JA tak łowię. I nic innego delikatniejszego mi nie trzeba. Takie łowienie to kwintesencja delikatności i finezji łowienia. Chociaż przyznam szczerze, że łowię na 006 . I ona jest idealna do tych zastosowań. Bolenie jako przyłowy ok 80 cm krzywdy jej nie robiły :)

• Like 1

Zielonego techrona używam(0,03) i jest ok, nawet bardzo ok. Czarnego ma kolega(0,04), na początku był super zadowolony jednak  na 3 lub 4 wypadzie z pletką, uwidoczniła się jej dziwna przypadłość, plecionka się rozwarstwia i wygląda, że jeszcze z 2 wypady i pójdzie w śmietnik....

Edytowane przez Apioo

Lowie okonie w sumie okazjonalnie, ale zazwyczaj zylka 0,18-0,20 mm. Lataja daleko wabiki na 4 gramowych glowkach. Przy kiju 8 funtowym i zylce 0,16 leci po horyzont juz 2 gromowa glowka z mala guma. Ten kij jest super, miekki i szybki. Wydawaloby sie, ze pletka bedzie dla niego idealna...ale nie jest! Okonie i ja meczymy sie przy takiej lince. Zylka gora, nawet 'gruba' ????

• 3 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Jak jest z nanofilem przy ujemnych temperaturach? Nie miałem okazji jeszcze wędkować tą linką w zimie... czy faktycznie nie zamarza tak, jak zapewniają sprzedawcy? A może nie zawracać sobie głowy i odrazu zaopatrzyć się w żyłkę?

Przerobiłem kilka szpulek 0,06 i węzeł nie stanowi dla mnie już większego problemu. Z ujemną temperaturą też jakoś trzeba będzie sobie poradzić.

Pytałem, gdyż o ile na początku przygody z nanofilem chciałem wyrzucić go po pierwszym razie nad wodą na śmietnik, tak teraz uważam go za jedną z najlepszych linek do UL.

Najwyżej nanofil na szpuli głównej, żyłka na zapasie :)

Kupiłem na próbę 50 m, 0,06 nanofila.Mimo zamarzających przelotek rzuty były nadal zadowalające.Teraz mam 0,04 niestety nie z wyboru a konieczności bo to była ostatnia szpula nanofila jaka została w sklepie,tak to bym znowu wziął 0,06.

Wiąże tym węzłem,czy nano czy plecionkę,żyłkę i jest ok.

http://www.netknots.com/fishing_knots/trilene-knot/

• 2 tygodnie później...

Witam, nie orientujecie się czy są produkowane nanofil o śr. 0,06 i mniejszej na szpulach przynajmniej 100 m? Stosowałam do tej pory Berkeleya, ale z tego co wiem zaprzestali ich produkcji na większych szpulach. Chyba że są jeszcze inne firmy produkujące podobne linki. Z góry dzięki za odpowiedź.