Skocz do zawartości

Połowy na Teneryfie

witek

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie w różne miejsca świata jeżdżą na ryby. A mi właśnie wypalił jesienny wyjazd na Teneryfę na tydzień. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Koszty wynajęcia łajby z przewodnikiem, jakie ryby się łowi itd... Wszelkie info (nawet na temat warunków pogodowych) mile widziane:)

Witek byłem jakieś 5 lat temu. Rejs ok. 5 godzin od osoby 50 euro

jachcik zabierał 6 osób. Głuwnie troling pożądana ryba tuńczyk.

W cenie był jakiś drobny posiłek i napoje. Poza trolem szyper też dał nam takie zestawy jak na śledzie ale na haki zakładaliśmy krewetki.łowienie polegało na opuszczniu i podciąganiu zestawu. Była fajna zabawa zwłaszcza jak się uchaczyło 3 i więcej rybek. Rybki nie były duże ale zato kolorowe. Byłem w sierpniu temperatury wysokie.

Byłem na Teneryfie rok temu w ośrdoku Playa del Amercicas. To największy ośrodek i chyba napopularniejszy na wyspie. Pływałem wokół wyspy przez 5 dni z rzędu po 5 godzin. Cena oczywiście zależy od załogi, yachtu i ilosci ludzi na pokładzie. Jeśli oferują ci wypłynięcie za 40 euro to daruj sobie, bo albo nic nie bierze, albo będzie tyle ludzi na pokładzie, że i tak nie połowisz. Możesz pływać na deep sea fishing, czyli 2kg ciężarki z martwa rybką idą na dno i dryfujesz lub trolling za większymi rybami typu tuńczyk czy marlin. Niestety prawda jest taka, że tuńczyki przebywają bliżej Afryki a marlinów prawie już nie ma bo wszystkie wybili :( Niestety na Teneryfie nie ma zwyczaju Catch&realase, dlatego już od kilku lat Big game jest dużo lepsze w okolicach Madeiry. Przez ostatnie 2 dni pływałem z najlepszym kapitanem na Wyspie. Piękny yacht, tylko 4 osoby na pokładzie i albumy ze zdjęciami zapierające dech w piersiach. Wynik? Zero. Połowiliśmy jakieś śmieszne rybki z dryfu, ale ogólnie rozczarowanie i wydatek nie małej ilości mamony. Lepiej i taniej połowisz sobie z plaży :lol: Pozdrawwiam.

Lepiej zrobisz wez wypozycz auto i jedz do zoo Loro Parque albo na wulkan szkoda czasu na ryby byłem w zeszłym roku na Fuerteventura to nawet zawiesili na jakis czas rejsy bo lipa.A z tą temperaturą to nie takie cho cho ja byłem w styczniu to było miedzy 20 -23 stopnie w dzien 30-40 to jest ale w lato.

• 2 tygodnie później...