Skocz do zawartości
  • 0

Jaki skok śruby zastosować do silnika zaburtowego?

rózgaś

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Posiadam silnik Yamaha 9.9 2 suw z 2004, do tego łodka Romana jeden płaszcz.

Śruba 9 1/4x9, jedna osoba łodka płynie 35 km/h, dwie osoby 29 km/h jeszcze slizg, trzy osoby i pchanie wody przy czym spalanie wzrasta bardzo mocno.

Przy takie łodzi zaryzykował bym śrubę 9x11 ale tylko w tedy gdy bym pływał sam, bo w dwie osoby mogła by nie wejść w slizg.

Na stronie www.srubynapedowe.pl  mamy gamę srub do yamahy i innych silników z wyszczególnieniem roków produkcji oraz ilości wpustów na wałku.

Film z pływania Romaną 430/180  jedna osoba, silnik YAMAHA 9.9 śruba  9 1/4x9    

Czym mierzyłeś tą prędkość ?  aplikacją w telefonie ??  

• 0

Ja swoją śrube kupiłem w aura szczecin porozmawiałem i kupiłem 3 różne śruby z możliwością popływania i oddania tych nie pasujących. Obsługa bardzo miła. U mnie jest teraz 9 1/4X10 1/2 ideałem była by na 11.

Jestem zdziwiony ze tak mogłeś zrobic i potem oddać ? Tylko na plus sklep

• 0

Kwestia wyjaśnienia tematu :

Kupiłem Solasa Amita 3 w rozm 9.25x 11 owszem lodka szła 37 km ale wejście w ślizg trwało wieczność w tym czasie na zawodach objechali mnie koledzy na mniejszych silnikach nawet 13.5 Hp

Postanowiłem zakupić kolejną oryginalna Yamahe taka jaka była od początku czyli 91/4 x 10 1/2 start od razu czuć moc i szybko wchodziła w ślizg w 2 osoby z pełnym ekwipunkiem, oczywiscie prędkość spadła ale jednak lepiej sie pływało i przy takiej juz zostałem.

Zamawiając po numerze silnika w Aso Yamaha okazuje sie ze moze byc 4 czy 5 rożnych śrub do tego modelu.

Naszło mnie na zmiany i sprzedałem Yamahe 15 i kupiłem Yamę 20 i tu zdziwienie bo ta 20 ma śrubę 9 1/4 x 11 czyli dokładnie taka jaka miał moj kolega w swojej Yamce 15 z 2008 r ??? Nomen omen moj 15 tez był 2008 a miał śrubę 10 ?

I teraz pytanie Patryk do ciebie : a gdyby tak zapodać tej 20 śrubę 12 ??? To co ? Chodzi mi oczywiscie o polepszenie prędkości ale zeby nie wchodzić w ślizg 30 min -)))

• 0

W sklepie idą na ręke.

Miałem 9 1/4 × 12 i w ślizg wchodzi długo a o ślizgu w 2 osoby szkoda gadać.prędkość o 3km/h większa niż w 10 1/2.

Optymalna była by metalowa 11 ale odradzili mi ze względu na przekładnie która podczas powiedzmy uderzenia śruby o kamięń czy jakąś przeszkode może uledz szybszemu uszkodzeniu niż przy śrubie aluminiowej.

• 0

Kwestia wyjaśnienia tematu :

Kupiłem Solasa Amita 3 w rozm 9.25x 11 owszem lodka szła 37 km ale wejście w ślizg trwało wieczność w tym czasie na zawodach objechali mnie koledzy na mniejszych silnikach nawet 13.5 Hp

Postanowiłem zakupić kolejną oryginalna Yamahe taka jaka była od początku czyli 91/4 x 10 1/2 start od razu czuć moc i szybko wchodziła w ślizg w 2 osoby z pełnym ekwipunkiem, oczywiscie prędkość spadła ale jednak lepiej sie pływało i przy takiej juz zostałem.

Zamawiając po numerze silnika w Aso Yamaha okazuje sie ze moze byc 4 czy 5 rożnych śrub do tego modelu.

Naszło mnie na zmiany i sprzedałem Yamahe 15 i kupiłem Yamę 20 i tu zdziwienie bo ta 20 ma śrubę 9 1/4 x 11 czyli dokładnie taka jaka miał moj kolega w swojej Yamce 15 z 2008 r ??? Nomen omen moj 15 tez był 2008 a miał śrubę 10 ?

I teraz pytanie Patryk do ciebie : a gdyby tak zapodać tej 20 śrubę 12 ??? To co ? Chodzi mi oczywiscie o polepszenie prędkości ale zeby nie wchodzić w ślizg 30 min -)))

http://www.vicprop.com/planing_size.php

Tu się pobaw Pierniku

• Like 1

• 0

Owszem, ale to tylko w przybliżeniu działa. Jeżeli się chce dobrać maksymalnie dobrze to niestety metoda prób i błędów jest grana. Miałem ten sam problem w doborze śruby do łódki z silnikiem 50KM. Śruba standardowa - łódź super wchodziła w ślizg, ale niestety odcinało obroty. Następna śruba o 2 skoki większa - było by dobrze, gdyby nie odcinanie obrotów :(. 3 śruba o 2 skoki większa i ... było za dużo, obciążenie za duże i nie dokręcała. Dopiero przy czwartym podejściu śruba dobrana perfekt :); obroty poniżej 100 od maks, łódka wchodzi spokojnie w ślizg, ma odpowiednią prędkość.

Niestety dobór śruby to wiele niewiadomych: silnik ( nie każdy jest taki sam ), łódka, obciążenie, warunki na wodzie.

Edytowane przez wilk325

• 0

Owszem, ale to tylko w przybliżeniu działa.

To prawda, ale na riverfoxie przy dokładnym przeliczeniu danych (ze strony producenta) i rzetelnym uzupełnieniu reszty pól dokładność była wystarczająca.

Pierniku: sprawdzę jeszcze, ale jak mnie pamięć nie myli to u mnie siedzi 12tka

we 2 (sporo szpeju) jakieś 37-38 kmh, w zależności od warunków. wówczas wejście w ślizg trwa trochę dłużej ale dalej dosyć komfortowo. dęba nie staje w każdym razie. z obrotami też nie dobija do optymalnych, jakieś 5700-5800. samemu ~6000.

• Like 1

• 0

Dzięki nrt80 I Krzysztof

Nrt80 a silnik jaki tam masz ? 13.5 czy większy ?

Po ustawieniu trymu w 2 osoby po 100kg +pełen zbiornik 12l + sprzęt na mojej 20Hp na jeziorze udało sie osiągnąć 40.2 km/h przy śrubie oryginalnej ktora obecnie jest założona 9 1/4x11 nie jest zle, ale chciałbym jeszcze lepiej poprawić stad drapie sie po głowie na inna śrubą ??? Moze 12 ????

Pzdr.

• 0

Tez mam 20hp. Śruba 12.

Wynik masz niezły, nie kombinuj. Ja w podobnej konfiguracji 40 widzę z dobrym wiatrem, z górki. Do 12 oboje byście musieli schudnąć ☺

Całkowicie się zgadzam. Ja na 20hp 9 x 1/4 x 10,5 max 39km/h. Zakładałem śrubę 12 cali,  zerowy przyrost prędkości, wejście w ślizg wieczność

• Like 1

• 0

Panowie pozwolę sobie lekko odgrzać kotleta :)

Posiadam łódkę Texas 420 + Mercury 15 4 suw ( 2005 r.) - masa zestawu z gratami ok. 500 kg.

Pływałem po Odrze i niestety lipa na maxa. W 2 osoby pod prąd max 12 km/h, z prądem max 19 km/h.

Szukałem winy i padło na śrubę. Na silniku założona jest A12 10x5 P i stąd pewnie te oszałamiające prędkości.

Proszę o poradę, co kupić żeby w końcu jakoś zacząć pływać.

Czy dobrze typuję śrubę: średnica 9 1/4 -10 x skok 10,5-11.

Edytowane przez hotpoint

• 0

Panowie pozwolę sobie lekko odgrzać kotleta :)

Posiadam łódkę Texas 420 + Mercury 15 4 suw ( 2005 r.) - masa zestawu z gratami ok. 500 kg.

Pływałem po Odrze i niestety lipa na maxa. W 2 osoby pod prąd max 12 km/h, z prądem max 19 km/h.

Szukałem winy i padło na śrubę. Na silniku założona jest A12 10x5 P i stąd pewnie te oszałamiające prędkości.

Proszę o poradę, co kupić żeby w końcu jakoś zacząć pływać.

Czy dobrze typuję śrubę: średnica 9 1/4 -10 x skok 10,5-11.

Sprawdź czy to nie jest przypadkiem A12 10.5P. Jakie osiągasz obroty? 500kg to trochę sporo na taki silnik.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Masz rację, źle odczytałem dane.Jestem początkującym motorowodniakiem i niestety nie mam czym zmierzyć obrotów. Wiem, że silnik mógłby być większy, ale wydaje mi się, że i tak taki zestaw na 15 KM powinien pływać trochę szybciej.

Wracając do śruby,wychodzi na to, że jest to 12x10.5 czyli sporo za duża do tego silnika. Znajomy w Yamaha 13,5 KM ma 9¼ x 10 i chyba w taką lub 9¼ x 11 powinienem założyć.

post-45709-0-77743000-1460950821_thumb.jpg

• 0

Zmierzch średnicę, ale z tego co wiem, to to jest śruba 9" albo 9.25".

Powiem inaczej - pływam zestawem o podobnej masie i na 20HP szału nie ma - 32-33KM/h, przy bardzo dobrym rozłożeniu obciążenia . Śruba 9,25x9. Mam 11, ale nawet nie próbuję zakładać. Właśnie zmieniam na coś większego. Odchudź zestaw, albo zmień silnik na mocniejszy. Możesz też pokombinować z rozłożeniem ciężaru - to dużo daje.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Czyli tak jak ci napisałem to 9x10,5 cala (9" = 22,8cm). Bierz poprawkę, że pewnie nie mierzysz dokładnie. Jeżeli osiągasz na niej takie prędkości, to znaczy że silnik nie wkręca się na obroty a śruba ma za duży skok w stosunku do obciążenia. Paradoksalnie może pomóc zmniejszenie skoku na 9", bo jak silnik się nie wkręca, to nie osiąga pełnej mocy - masz 15 a wykorzystujesz np. 6KM.

Sprawdź też:

- rozłożenie masy - żeby łódka była jak najbardziej poziomo na wodzie

- trymowanie silnika (czy nie ciągnie dziobu w górę

- skąd taka masa? Pływasz z kolegą? Kadłub z silnikiem waży ~240.

IMHO - z taką masą zmieniłbym na 25.

• 0

Pływamy zawsze we dwóch.

Po dodaniu gazu na maxa unosi trochę dziób.

Co do masy zestawu:

- Texas 420 -           200 kg

- Mercury                  50 kg

- 2 osoby -              190 kg

- linia, paliwo, graty - 40 kg

--------------------------------------

łącznie: ok. 500 kg

Owszem myślę o 25 KM, ale ten zestaw dopiero co kupiłem w marcu i obawiam się, że przyjdzie mi przebujać się w takim stanie do końca sezonu.

Teraz łódka płynie w ślizgu z jedną osobą.

• 0

Czy ktoś ma jakiegoś znajomego który ogarnie mi serwis Yamaszki 9,9 do soboty? W-wa lub okolice.

Wymiana olejów, przesmarowanie ważnych punktów, regulacja i ewentualnie sprawdzenie kompesji,

Jaka powinna być w mało nowym lub mało używanym silniku ? Czterosuw.