Skocz do zawartości
  • 0

Jaki skok śruby zastosować do silnika zaburtowego?

rózgaś

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy 45 było 5500 lub 5600 jeśli wierzyć obrotomierzowi z ali. 

5500 na silniku to około 2640 na śrubie. 2640 x 11 x 0,0254 x 0,8 x 60 = 35,4km/h

albo prędkość mniejsza albo obroty wyższe.

Uproszczony wzór to 2540 (obroty śruby) x 11 (skok śruby) x 1,2192 = 35406 m/h = 35,4 km/h w przybliżeniu

• Like 1

• 0

5500 na silniku to około 2640 na śrubie. 2640 x 11 x 0,0254 x 0,8 x 60 = 35,4km/h

Uproszczony wzór to 2540 (obroty śruby) x 11 (skok śruby) x 1,2192 = 35406 m/h = 35,4 km/h w przybliżeniu

Mógłbyś wyjaśnić co oznacza 0,0254, 0,8 i 60?

• 0

Jeden cal to 0,0254 metra

0,8 to 100%-20% czyli odjęty uśredniony uślizg śruby

60 minut w godzinie bo prędkość wyrażona w metrach lub kilometrach na godzinę.

Przy przekształcaniu wzoru popełniłem nieistotny błąd zmieniając 2640 obrotów na 2540 za co przepraszam.

Edytowane przez Stołczynianin
  • Like 1

• 0

A tak przy okazji za cenę śruby Storma w PL mamy u niego nierdzewkę, 254zł... Szkoda ze zobaczyłem jak moja juz była w pl.

Dziś pływanie, jest dużo lepiej przelotowa spadła o 1000 obrotów. Z prądem rzeki nie mierzył bo była mgła smoleńska. Na powrocie ja 115kg. Cały szpej wędkarski, silnik Storm 15KM, Maveric 300D, obroty 4500. Kawałek próbowałem z prądem Vmax 45km/h ale od 40 to już jest walka. :) 49a26701338d77bbb90e7f3792d68edd.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Tylko pamiętaj że stalową śrube o tym samym skoku nie wkręcisz na wysokie obroty poprostu będzie brak mocy przerabiałem temat i teraz śrbaeży i się kuży

• 0

Być może nie upieram się, obrotomierz z ali nie jest idealny.

Dlatego nie wrzuciłem pomiaru  Vmax z przelotu 500m. Dałem pomiar z 9,6km pod prąd, na takim odcinku wszystkie błędy GPS itp się wyrównują. Trzeba uwzględnić że Odra była wysoka więc prędkość w nurcie to pod prąd minus 3~4km z prądem plus 4~5km. Postaram się we wrześniu nakręcić film z przelotu w dół rzeki.

• 0

To jaka prędkość powinna być na śrubie o skoku 14" , 5950 obr/min - Silnik 50KM ?

• 0

To jaka prędkość powinna być na śrubie o skoku 14" , 5950 obr/min  ?

Zakładając że silnik uzyska 5950 obr/min i typową przekładnię 13/27 to na wałku śruby będzie 2865 obr/min.

A teraz wzór książkowy w wersji uproszczonej: 2865 (obroty śruby) x 14 (skok śruby) x 1,2192 = 48902,112 m/h = 48,9 km/h w przybliżeniu.

Moc silnika celowo wymazałem bo tego wzór nie uwzględnia, to tylko szacunkowe wyliczenie przełożenia obrotów śruby na prędkość.

• 0

Być może nie upieram się, obrotomierz z ali nie jest idealny.

Dlatego nie wrzuciłem pomiaru  Vmax z przelotu 500m. Dałem pomiar z 9,6km pod prąd, na takim odcinku wszystkie błędy GPS itp się wyrównują. Trzeba uwzględnić że Odra była wysoka więc prędkość w nurcie to pod prąd minus 3~4km z prądem plus 4~5km. Postaram się we wrześniu nakręcić film z przelotu w dół rzeki.

Ja bym obstawiał że obrotomierz przekłamuje lub źle go odczytujesz, a obroty mogą być dobrze powyżej 6000.

Każdy z nas ma obrotomierz i nosi go z sobą to jest słuch.

Częstotliwość suwów pracy w silniku z jednym lub dwoma cylindrami dla obrotów 6600 (lub 3300) to dźwięk A czyli strojenia orkiestry przed koncertem, dźwięk niżej to G - 5865 obr/min, dwa dźwięki niżej to F - 5235 obr/min.

W najbliższy rejs wezmę stroik od gitary, posłucham czy da się tego użyć do kontroli obrotów.

• 0

Dlatego obrotomierz to raczej dodatek, bardziej ciekawią mnie motogodziny. Na wcześniejszej śrubie dźwięk silnika mi się nie podobał. Podejrzewam że silnik miał za lekko i to był głos podobny do chodzenia na luzie. Obecnie dźwięk się zmienił i do 5000 jest bardzo dobrze. Powyżej nie mam zamiaru go kręcić, to mi w zupełności wystarcza i zadowala. Po to był silnik przewymiarowany aby nie pływać na maxa. 

• 0

Zakładając że silnik uzyska 5950 obr/min i typową przekładnię 13/27 to na wałku śruby będzie 2865 obr/min.

A teraz wzór książkowy w wersji uproszczonej: 2865 (obroty śruby) x 14 (skok śruby) x 1,2192 = 48902,112 m/h = 48,9 km/h w przybliżeniu.

Moc silnika celowo wymazałem bo tego wzór nie uwzględnia, to tylko szacunkowe wyliczenie przełożenia obrotów śruby na prędkość.

Kurde to mam zepsuty GPS oraz oszukali mnie z silnikiem :) Bo o 8 - 9 km/h więcej pokazał mi GPS :ph34r: :ph34r: :ph34r: :ph34r: :wacko:  :wacko:  :wacko:  :wacko: 

• Like 2

• 0

U mnie różnica jest mniejsza tylko 4 km/h.

Każda teoria jest uproszczeniem rzeczywistości, pewną i dokładną odpowiedź daje tylko eksperyment.

Tylko czy nas stać na zakup czterech śrub by dokładnie ją dobrać, skoro można wstępnie obliczyć skok a kupić jedną lub maksymalnie dwie?

Dlatego obrotomierz to raczej dodatek, bardziej ciekawią mnie motogodziny. Na wcześniejszej śrubie dźwięk silnika mi się nie podobał. Podejrzewam że silnik miał za lekko i to był głos podobny do chodzenia na luzie. Obecnie dźwięk się zmienił i do 5000 jest bardzo dobrze. Powyżej nie mam zamiaru go kręcić, to mi w zupełności wystarcza i zadowala. Po to był silnik przewymiarowany aby nie pływać na maxa. 

Ja mam skok 10 i 1/2 cala przy ciężarze całości około 330kg i też przykręcam gaz bo obroty zbyt duże. Lepsza by była śruba 11 lub 12 cali, ale poczekam na okazję by oszczędność na paliwie mogła zrekompensować koszt kolejnej śruby. O ile będzie mi się chciało kombinować.

• 0

Każda teoria jest uproszczeniem rzeczywistości, pewną i dokładną odpowiedź daje tylko eksperyment.

Tylko czy nas stać na zakup czterech śrub by dokładnie ją dobrać, skoro można wstępnie obliczyć skok a kupić jedną lub maksymalnie dwie?

Dlatego zamówiłem śrubę o jeden skok większą, poeksperymentujemy na 13" :D

• 0

W przypadku gdy silnik wychodzi powyżej zalecanego zakresu obrotów, można założyć że zastosowanie śruby o większym skoku nie wpłynie znacząco na moc silnika, a to znaczy że i maksymalna prędkość się nie zmieni.

Moc silnika wynika z momentu obrotowego i prędkości obrotowej. Można założyć z grubsza, że mniejsze obroty zostaną skompensowane większym momentem obrotowym.

Z takim założeniem prosto jest obliczyć o ile spadną obroty na nowej śrubie:

przypuśćmy że mamy śrubę 12 cali i obroty silnika 6000/min.

X = 6000 x 12/13 = 5538 obrotów. Czyli teoretycznie obroty spadną o 462 obroty.

• 0

Robert, to nie do końca tak. Żeby silnik rozwinął pełną moc musi być też odpowiednio obciążony. Moc bierze się z ciepła wydzielonego przez spalone paliwa w jednostce czasu * sprawność a nie z samych obrotów. Podam przykład skrajny - bez obciążenia nie musisz otworzyć przepustnicy do końca, żeby uderzyć w ograniczenie. Silnik ma lekko i rozkręca się łatwo, ale ... nie przepala tyle paliwa ile powinien przy pełnej mocy. Sprawność mu raczej nie wzrasta więc... Druga spraw to skok śruby działa w pewnym sensie jak przekładnia, więc tak samo zmieniają warunki pracy jednostki napędowej. Podam przykład - Honda 50HP , śruba 13, vmax 52-53 km, obroty samemu pod 6250 (uderzałem w ograniczenie), zmiana na 15 - vmax 56-57 , obroty około 5750, ale zauważalnie gorsza dynamika. Ruchy nie są może jakieś duże, ale zauważalne. Należy też pamiętać, że powyżej punktu mocy maksymalnej zaczyna ona lekko spadać. Osobiście uważam, że optymalna śruba to taka, która pozwala samemu, na pusto w łodzi dobić do okolic górnego zakresu obrotowego silnika (zazwyczaj 6000), ale nie do ograniczenia. Traci się minimalnie vmax samemu, ale zachowuje elastyczność, tzn łódka pływa dobrze zarówno w jedną jak i w trzy osoby czy z dużą ilością gratów.

Co do twojego wzoru, to jest on nieprawidłowy, ponieważ nie jest to zależność liniowa.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Ja wiem że jest nieprawidłowy, dlatego podałem też założenie, że przy spadku obrotów wzrośnie moment obrotowy na tyle by utrzymać tą samą prędkość co była wcześniej - to znaczy na śrubie o mniejszym skoku. Przykład który podałeś świadczy że wzrost momentu może być większy.

W rzeczywistości działa większa ilość czynników ale by coś obliczyć czy oszacować - to trzeba maksymalnie uprościć.

• 0

mam pytanie ... ile moze wyniesc wartosc X  ( tak hipotetycznie ) NIE POSIADAM OBROTOMIERZA

miałem sruby : 

11 3/8x12 - predkosc 53  ( sruba wpadała w uslizg podczas przyspieszania i podczas odkreconego na maxa rumpla ) 

11 1/4x14- predkosc 55 ( nie wyczułem aby sruba wpadała w uslizg ) 

11x15 - predkosc 57 ( jak wyzej )

10 3/4 x16 - predkosc X ????? ( zwiekszy sie predkosc i przyspieszenie ?? jakie moga byc teoretycznie efekty zastosowania takiej sruby ) 

* silnik 60hp 

• 0

Zakup kolego obrotomierz i napisz jakie wartości RPM ma silnik na danych śrubach. 

W tej sytuacji w zgadywanki odłóżmy na bok , chyba że chcesz usłyszeć bajkę o Jasiu i Małgosi :)

Edytowane przez cabage

• 0

mam pytanie ... ile moze wyniesc wartosc X  ( tak hipotetycznie ) NIE POSIADAM OBROTOMIERZA

miałem sruby : 

11 3/8x12 - predkosc 53  ( sruba wpadała w uslizg podczas przyspieszania i podczas odkreconego na maxa rumpla ) 

11 1/4x14- predkosc 55 ( nie wyczułem aby sruba wpadała w uslizg ) 

11x15 - predkosc 57 ( jak wyzej )

10 3/4 x16 - predkosc X ????? ( zwiekszy sie predkosc i przyspieszenie ?? jakie moga byc teoretycznie efekty zastosowania takiej sruby )

Liczenie obrotów śruby  przy kawitacji jest bez sensu.

X to wartość obrotów silnika przy założeniu typowej przekładni 13/27 (napisałem że śruby przez co stało się nieczytelne)

posługując się książkowym wzorem dla skoku 15 cali: 57000/ 15 (skok śruby) x 1,2192 = 57000/18,288=3117 w uproszczeniu i to są obroty śruby

Nie wiem jaka jest przekładnia i jakie są obroty maksymalnej mocy dla silnika, ale tak na oko są znacznie wyższe niż macy maksymalnej.

Przyspieszenie rośnie jak się schodzi skokiem śruby w dół, a jak skok zwiększysz to zwiększy się prędkość

• 0

Osobiście uważam, że optymalna śruba to taka, która pozwala samemu, na pusto w łodzi dobić do okolic górnego zakresu obrotowego silnika (zazwyczaj 6000), ale nie do ograniczenia. Traci się minimalnie vmax samemu, ale zachowuje elastyczność, tzn łódka pływa dobrze zarówno w jedną jak i w trzy osoby czy z dużą ilością gratów.

Pisałem tu o tym kilka razy :)

• 0

Wczoraj popłynąłem na granicę Zalewu Szczecińskiego około 25km, z cięższą załogą niż zwykle, całość około 450kg. silnik 13,5 czyli ponad 30kg na 1HP. Szczęśliwie śruba ze skokiem 10 1/2 cala która wcześniej obciążała za słabo, w tym przypadku się sprawdziła idealnie. Na wejście w ślizg trzeba było poczekać a i obroty silnika nie przekraczały zakresu pracy, silnik pracował cicho i bez zbędnych drgań. Zakładanych przy obliczaniu śruby 30km/h raczej nie przekroczyliśmy, ale płynęło się sprawnie.

Tak więc ze względów praktycznych dobór o którym piszecie jest dobry.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Witam,czy znajdę tutaj doświadczona osobę które pomoże mi dobrać odpowiednią śrubę,jakiś czas temu założyłem temat w którym opisałem swój przypadek "Witam,dziś zauważyłem dość dziwne zjawisko,pytanie do bardziej doświadczonych kolegów...co może być przyczyną łapania powietrza przez śrubę? Łódź nextline 430,silnik tohatsu 20hp"...założyłem licznik z obrotomierzem okazało się że to nie łapanie powietrza tylko silnik tak wysoko się kręcił(odcinał zapłon) licznik wskazywał maks 6100 przy 3/4 skali na manetce,czyli wychodzi że ma dość lekko w tej wodzie,zjawisko to występuje przy 40kmh,śrubę jaką mam teraz założona jest oznaczona 9,25x10p...czyli 9 1/4 cala i skok 10?...przeglądam na w sieci śruby i wyżej jest dostępne 9.9x skok 12,13 lub 14