rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) 12 stainless steel od solas 5121-093-12Mialem dokladnie ten sam problem na tym samym silniku praktycznie tylko z naklejka mercury obroty zeszly do 5500 Edytowane 15 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Witam,czy znajdę tutaj doświadczona osobę które pomoże mi dobrać odpowiednią śrubę,jakiś czas temu założyłem temat w którym opisałem swój przypadek "Witam,dziś zauważyłem dość dziwne zjawisko,pytanie do bardziej doświadczonych kolegów...co może być przyczyną łapania powietrza przez śrubę? Łódź nextline 430,silnik tohatsu 20hp"...założyłem licznik z obrotomierzem okazało się że to nie łapanie powietrza tylko silnik tak wysoko się kręcił(odcinał zapłon) licznik wskazywał maks 6100 przy 3/4 skali na manetce,czyli wychodzi że ma dość lekko w tej wodzie,zjawisko to występuje przy 40kmh,śrubę jaką mam teraz założona jest oznaczona 9,25x10p...czyli 9 1/4 cala i skok 10?...przeglądam na w sieci śruby i wyżej jest dostępne 9.9x skok 12,13 lub 14Tośka na wtrysku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Nowa Tośka na wtrysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czyli trzymać się tego rozmiaru tylko skok zmienić? A jak to wpłynie na prędkość ?czy ten czas wejścia w ślizg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Co do rozmiaru za duzego wyboru nie masz wszystkie 3 blades sa takie same 4 jest ciut mniejsza a 4 do ciezkiego uciagu ciut wieksza predkosc wzrosnie do 5mph czyli z 8-9 km za to w slizg bedzie wchodzic wolniej .Jak mowie mialem ten sam problem na blizniaczym silniku Edytowane 15 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Odebrałem własnie Hondę 20km i mają 9 1/4x10 cztery skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Odebrałem własnie Hondę 20km i mają 9 1/4x10 cztery skrzydła.Czemu jednak Honda a nie Tośka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Na tej śrubie Hondą BF20 kM , SHSU ,Romaną 440 ,całość jakieś 350 kg, osiągam prędkość na max 44kh ,obroty 5950,ja jestem z hondy zadowolony ,zaczynałem od 2,3kM (10 lat),następny to Honda 10kM , SHU (5 lat),bez awarii a teraz BF20kM SHSU ,od maja 80 mtg. Edytowane 15 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Czemu jednak Honda a nie Tośka?Dostałem ciekawa ofertę / rupel, szarpanka, rozrusznik , automatyczne ssanie i lądowanie na czym najbardziej mi zależało / zapłaciłem sporo taniej od Twojej oferty. Edytowane 15 Września 2020 przez -YAN- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Kol mam nowy silnik Tohatshu 6 ze śrubą 3 łopatkową , a teraz widziałem śruby 4 łopatkową i moje pytanie czy taka śruba przyspieszy prędkość Łodzi , płynę max 10 km/h i obroty pokazuje 4600 więcej nie chcę się rozkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Teoretycznie, jak to powiedział człowiek wykształcony w dziedzinie motorów okrętowych: "Łopata poprzedzająca zakłóca pracę łopaty następującej" czyli cztery łopaty spowodują większe straty mocy na zawirowania.Z drugiej strony zapewne mają większą powierzchnię niż trzy łopaty, czyli mogą dać większą siłę uciągu.Kluczowym parametrem jest właściwie dobrany skok śruby, czyli jego zmniejszenie w stosunku do skoku aktualnie założonej śruby.Ciekawy jestem jaki byłby wynik po teście śrub trzy i cztery łopaty, a myślę że czwórka wygrała by przy małej prędkości łódki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Pawlo jezeli kolega ma nowy od dealera tohatsu to na 100% jest zblokowany na ciegnach i linkach manetki i gaznika dlatego max to 4600 rpm Edytowane 15 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Kol mam nowy silnik Tohatshu 6 ze śrubą 3 łopatkową , a teraz widziałem śruby 4 łopatkową i moje pytanie czy taka śruba przyspieszy prędkość Łodzi , płynę max 10 km/h i obroty pokazuje 4600 więcej nie chcę się rozkręcić Pawlo jezeli kolega ma nowy od dealera tohatsu to na 100% jest zblokowany na ciegnach i linkach manetki i gaznika dlatego max to 4600 rpmDziwne, przecież 6 KM nie jest dławiony w żaden sposób bo i po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Czekam na przedłóżkę rumpla i usiądę na środku łódki może to przyspieszy prędkość Łodzi i obroty silnika , ale czy tak się stanie ??? . Silnik Tohatshu 6 nówka z 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Godski po to zeby nie zarznac motoru na dotarciu gaznik nie odwiera sie do konca na 100%, jeszcze nie widzialem nowego mercury lub tohatsu ze sklepu ktory byl by otworzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Godski po to zeby nie zarznac motoru na dotarciu gaznik nie odwiera sie do konca na 100%, jeszcze nie widzialem nowego mercury lub tohatsu ze sklepu ktory byl by otworzonyCiekawe, mamy na forum dealera Tohatsu to może się wypowie.To kiedy to zdejmują? Przy pierwszym przeglądzie? Poza tym ja brałem nówkę 20 Hp i żadnej blokady od nowości nie było, kręci do końca. Edytowane 16 Września 2020 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Dealerem tohatsu nie jestem, ale w maju tego roku zostałem właścicielem nowego 30 EPL. Blokady u mnie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Godski po to zeby nie zarznac motoru na dotarciu gaznik nie odwiera sie do konca na 100%, jeszcze nie widzialem nowego mercury lub tohatsu ze sklepu ktory byl by otworzonyMożesz to udowodnić w jakikolwiek sposób?Moim zdaniem taka blokada zagraża bezpieczeństwu.Np. nagłe załamanie pogody i lipa, wrócić się nie da szybko bo ważniejszy jest silnik niż życie.Chore ograniczenie i chyba tylko w Polsce lub niektórych umysłach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Konsultowałem, na 100% nie ma takich ograniczeń w PL. Wyjątkiem są dławione silniki czyli np. 15 KM zdławiony do 9,9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Mam 3-ci nowy motor Hondy i w żadnym nie było żadnej blokady ,tylko w instrukcji wyraźnie napisane jak docierać motor ile czasu i na jakich obrotach docierać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michal_ Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Moim zdaniem taka blokada zagraża bezpieczeństwu.Np. nagłe załamanie pogody i lipa, wrócić się nie da szybko bo ważniejszy jest silnik niż życie. Takie ograniczenia są dla ludzi co nie mają pojęcia o mechanice i np. nie potrafi dotrzeć prawidłowo nowego/ albo nawet po remoncie silnika. Np. nagłe załamanie pogody wracasz na pełnej piź... przez 8 min, a po chwili masz zatarty silnik, wtedy było by wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Godski po to zeby nie zarznac motoru na dotarciu gaznik nie odwiera sie do konca na 100%, jeszcze nie widzialem nowego mercury lub tohatsu ze sklepu ktory byl by otworzonyPo to żeby nie zarżnąć motoru są wskazania serwisowe dla pierwszych 10 godzin używania silnika. Później możesz pływać jak chcesz, a co zrobisz z silnikiem w trakcie pierwszych godzi lub później TOTALNIE NIKOGO TO NIE INTERESUJE - możesz nawet silnik podpalić lub pociąć siekierą. Takie kolega historie opowiada że sam nie wiem czy się dziwić , śmiać czy płakać...... Później ludzie opowiadają historie o blokowanych silnikach, no cóż zawsze trafi się ktoś kto w to uwierzy i powtórzy dalej... Zastanawiam się tylko po co takie cuda opowiadać ? Dla śmiechu i satysfakcji że ktoś to podłapie ? Bo innego powodu nie widzę... O blokadach silnika słyszałem jedynie w firmach czarterowych, które w obawie przed przegrzaniem motoru blokują różnymi dziwnymi sposobami sterowanie obrotami silnika - cięgno gazu. Nie spotkałem się z info żeby producenci blokowali małe silniki do pierwszego przeglądu: czy to Mercury, Tohatsu, Evinrude, Johnson, Mercury czy Mariner o innych nie wiem, ale jestem przekonany na 99% że będzie podobnie. Jedyne blokady to jak wspomniał Godski 15 KM zblokowane (na 10 KM) na potrzeby Polskich przepisów ( tak jest w większości przypadków sprzedawanych silników na rodzimym rynku , oraz mocniejsze silniki 25 KM + blokowane elektronicznie ( inny moduł - a czasem jakieś części, w starszych silnikach zamiast modułów dawane inne gaźniki bądź blaszki na przewodach dolotowych lub mechaniczne ograniczenia obrotów silnika ) a robione na tych samych pojemnościach np 25-30 KM , 40-60 KM ,75-115 KM , 150-200 KM itd. Rozmawiając kiedyś z Panem Krzysztofem Kacprzakiem na targach o modelu F320 powiedział jedno - żeby to pływało potrzeba minimum silnika 9.8 KM i więcej . Ta łódka nie jest łatwo wchodząca w ślizg ze względu na konstrukcję dziobu - w ślizgu popłynąć popłynie ale silnik musi mieć siłę wyciągnąć jednostkę do ślizgu a w tym konkretnym przypadku brakuje mu mocy i pojemności ( 120 kilka ccm) ,na yt jest filmik z 9.8 (9.8 KM - Mercury - Tohatsu około 210 ccm) Edytowane 16 Września 2020 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Dławienie silnika to zupełnie co innego.Ale przynajmniej coś się wyjaśniło. Współczesne silniki są docierane już w fabryce.Każdy producent pisze to zapobiegawczo. W aucie też jest takie zalecenie?Ja nie spotkałem takiego Bo w sumie czym się różni silnik z łódki od silnika z auta.Niczym! Edytowane 16 Września 2020 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Piotr dobrze prawi może trochę smarowaniem ze względu na pionową pozycję wału korbowego.Jeden producent produkuje detale dla wielu odbiorców inny inne, i tak nastąpiła wymiana myśli technicznej , i globalizacja rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Cabage szkoda mi czasu na odpowiadanie ci w kazdym nowym gaznikowym tohatsu mercury czy nissan marine przepustnica jest otwarta na moze max 80% pogadaj z kims co sie zna i ma troche czasu dla Ciebie bo mi mojego szkoda poniewaz na glupote i arogancje najlepsza obrona jest obojetnosc choc kusi zeby udowodnic ci ze w tym temacie twoja wiedza jest nikla ponizej zalaczam pare zdjec jako specjaliscie nie musze chyba nic tlumaczyc znajde jutro czas przejade sie do sklepu zdejme czapki z kilku silnikow i wrzuce na YouTube i zalacze link Zreszta zgubiles jedno b w nickname jak to bylo,,Kapusta glowa pusta " pasuje doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi