rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Godski nie wiem jak w polsce ale u mnie i w angli kazdy jeden gaznik nie otwierala sie przepustnica do konca widzialem juz tych silnikow z 20 w kazdym brakowalo +-5mm do stopera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Godski nie wiem jak w polsce ale u mnie i w angli kazdy jeden gaznik nie otwierala sie przepustnica do konca widzialem juz tych silnikow z 20 w kazdym brakowalo +-5mm do stoperaTyle że nowe 20 HP Tohatsu/ Marcury/ Suzuki są na wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Godski nie wiem jak w polsce ale u mnie i w angli kazdy jeden gaznik nie otwierala sie przepustnica do konca widzialem juz tych silnikow z 20 w kazdym brakowalo +-5mm do stoperaTo wynika z ustawień producenta a nie ze względu że silnik jest odblokowywany przez serwis po przeglądzie. Cabage szkoda mi czasu na odpowiadanie ci w kazdym nowym gaznikowym tohatsu mercury czy nissan marine przepustnica jest otwarta na moze max 80% pogadaj z kims co sie zna i ma troche czasu dla Ciebie bo mi mojego szkoda poniewaz na glupote i arogancje najlepsza obrona jest obojetnosc choc kusi zeby udowodnic ci ze w tym temacie twoja wiedza jest nikla ponizej zalaczam pare zdjec jako specjaliscie nie musze chyba nic tlumaczyc znajde jutro czas przejade sie do sklepu zdejme czapki z kilku silnikow i wrzuce na YouTube i zalacze linkZreszta zgubiles jedno b w nickname jak to bylo,,Kapusta glowa pusta " pasuje doskonaleWidać że czasu masz dużo i że mocno dotknęła Cię moja odpowiedź bo znalazłeś czas na obrażanie drugiej osoby. Nie ruszają mnie Twoje docinki , bardziej jest mi Cię szkoda że obrażasz innych jak są innego zdania co Ty, ale to Twoja sprawa i Twój problem Odpowiadając na Twoją teorie blokowania i odblokowywania silników dodam kilka słów:- to co wklejasz w zdjęciach potwierdza niepełne wykorzystanie możliwości silnika bo to nazywasz blokowaniem silnika ( przepustnica czy choćby dawkowanie paliwa ) - ale nie wynika to z tego co mówisz że silnik jest blokowany na czas docierania silnika ( pierwsze 20 mth) a bardziej przez fabryczne regulacje konkretnego egzemplarza które nie są zmieniane w żaden sposób podczas eksploatacji i serwisowania silnika ( to że jest możliwość nie znaczy że trzeba to robić - tak samo jest z samochodami ), a służą bardziej ewentualnej regulacji silnika i zachowaniu marginesu bezpieczeństwa podczas eksploatacji. Dalej nie zgadzam się z tym co piszesz i zdania nie zmienię. A jeżeli chcesz chcesz mnie obrażać zapraszam na priv - bo szkoda miejsca na głupoty w wątku. Przepraszam za siebie i "kolegę" Sharkfishing że musieliście czytać rzeczy po części nie związane z tematyką danego tematu. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Poczytaj uwaznie czy ja powiedzialem cos na temat czasowego blokowania zdejmowania nie nigdy nic takiego nie powiedzialem i czy ktos cos zdejmuje powiedzialem za to ze kazdy nowy silnik na gazniku kiedys do 20hp wlacznie teraz do 9.9 czy 9.8 jak to w tohatsu czy NM nie jest odblokowany do pelnej mocy i maksymalnych obrotow nic nie mowilem ze ktos to ma zdjac przyklad z praktyki 20hp po otworzeniu na max ma 200-250 obrotow wiecej z 5850 do 6100 paru kolegom w Angli i Irlandi mieli tak samo w Amer kazdy jeden tak ma trzeba odposcic linki czyli zabrac ze wstecznego i dodac do przodu i ustawic zeby na max w przod przepustnicz otwozyla sie maksymalnie a lever dotknol stopera najprawdopodobniej tohatsu dla wszystkich 3 marek robi to po to zeby nie pilowac silnika na maximum bo i tak max torque jest okolo mim zakresow obrotow. Nie zamiezam cie obrazac poprostu odpowiadam adekwatnie do tego jezeli zarzuca mi ktos opowiadanie bzdur kiedy robilem juz cos kilkanascie razy co daje wymierny efekt bo 250-300 obrotow to jeden skok sruby do gory nawet 4 blades co daje roznice wszczegolnosci w malych lodkach czy pontonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Witam jak w temacie , pytanie do tych co kombinowali ze skokiem śruby, mam Hondę BF20kM , SHSU ,stopa S ,śruba 9,1/4'' x10" na Romanie 440 ,całość wraz ze mną waży jakieś 350kg prędkość na max 44km/h ,obroty 5950,czy jest sens kombinowana ze skokiem śruby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Nie wiem jaki jest zakres obrotow ale jezeli taki sam jak tohatsu mercury a chce troche szybciej plywac lub miec lepsza manewrowosc hole shot to mozna kupic albo wiekszy skok lub 4 lopatkiPrzyspieszysz moze z 3-5km na 11 3 lopatki ale przy 4 wejscie w slizg manewrowosc sie zwieksza i lepsza praca w srednich obrotach przy 10p srubie ale stracisz troche predkosci obroty spadna jakies 100-150 rpm, przy 11 4 lopatki polepszysz srednia prace i slizg oraz manewrowosc ale nie tak jak na 10 za to nie spadnie ci predkosc obroty zejda ok 450-500rpm Edytowane 17 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Obroty to 6000 tyś/m, śruba jest czterołopatkowa. Edytowane 17 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Smialo zakladaj 11 4 lub 12 3 obroty w spadna okolo 300/400 przy 11p/4 lub okolo 12p/3 predkosc maksymalnie pojdzie ci plus minus7-8km przy 12 ale zwiekszy sie czas wejscia w slizg plus zabawa w rozumieszczenie ciezaru i trim ja osobisie zalozyl bym 11/4 Edytowane 17 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ja mam 20 hondy i dużo kombinowałem ze śrubami.Wedłóg mnie 44 to bardzo dobry wynik.Mam lżejszą łódke a nie dałem rady tyle wycisnąć.(aluminiowy quicksilver 450).Na orginalnej 37km/h na 9 /4 X10 1/2 (42km/h) dochodziło do obcięcia i nie mogłem ustawić pożądanej prędkości trolingowej. 9 1/4 X 12 43km/h ale łódka bardzo długo wchodziła w ślizg a w 3 os można zapomnieć o ślizgu.Obecnie 9 1/4 X 11 osiągam 41km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Ja mam 20 hondy i dużo kombinowałem ze śrubami.Wedłóg mnie 44 to bardzo dobry wynik.Mam lżejszą łódke a nie dałem rady tyle wycisnąć.(aluminiowy quicksilver 450).Na orginalnej 37km/h na 9 /4 X10 1/2 (42km/h) dochodziło do obcięcia i nie mogłem ustawić pożądanej prędkości trolingowej. 9 1/4 X 12 43km/h ale łódka bardzo długo wchodziła w ślizg a w 3 os można zapomnieć o ślizgu.Obecnie 9 1/4 X 11 osiągam 41km/h.Ta śruba 9 1/4X11" jest cztero czt trzt łopatkowa. Edytowane 17 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 3 łopatowa solas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ja pływam na oryginalnej czteropłatkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Ja osobiscie zalozyl bym 11p 4 platowa to wedlug mnie naj lepszy wybor obroty spadna o jakies 350 predkosc wzrosnie minimalnie przy nieznacznym spadku przyspieszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jac72 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Witam. Mam silnik Yamahy 25 km z 2018 r krótka stopa. Śruba seryjna 9 7/8 X 11 1/4 -F.Pływam na Semper 440 xt. Waga osprzetu + mnie to około 250 kg. Prędkość jaką osiągam to około 43 km/h Czy zmiana śruby coś w moim przypadku może zmienić w osiągach na tej łódce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Witam. Mam silnik Yamahy 25 km z 2018 r krótka stopa. Śruba seryjna 9 7/8 X 11 1/4 -F.Pływam na Semper 440 xt. Waga osprzetu + mnie to około 250 kg. Prędkość jaką osiągam to około 43 km/h Czy zmiana śruby coś w moim przypadku może zmienić w osiągach na tej łódce?Znając obroty nominalne silnika i przekładnię, można by oszacować w jakim punkcie znajduje się silnik przy maksymalnej prędkości (43km/h) i ewentualnie zasugerować zmianę.Decydując się na zmianę skoku w swoim silniku, najpierw sprawdziłem jakie prędkości osiągają na mojej łódce na silniku tej samej mocy, przy podobnym obciążeniu. Następnie wyliczyłem za pomocą szkolnego wzoru skok śruby i asekuracyjnie zmniejszyłem go nieco. Dzięki temu mogę zabrać dodatkową osobę plus bagaż i jeszcze coś tam i płynę w ślizgu, a jak mam lekko to 2/3 gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Panowie,pomocy! Udało mi się kupić w fajnej cenie solasa 9.25x11 3lopaty...pisalem wcześniej że na skoku 10(seria śruba tohatsu) kręci się od odcięcia przy 3/4 manetki...założyłem 11...prędkość maksymalna spadła do 30 i przy połowie manetki już odcina 6100obr...jak to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Guma z wielopustem sie kreci Edytowane 26 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Zepsuta śruba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 giepol Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Witam, koledzy pomoże ktoś rozszyfrować : mam silnik Mercury 15 HP z 1996 i śrubę trzyłopatkową o oznaczeniu L9P , co to oznacza? , śruba uciągowa czy coś innego? . Interesuje mnie wytłumaczenie tego L9P. Dzięki za wszelkie sugestie. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Standardowa sruba o skoku 9 (Pitch=P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 giepol Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Dzięki Bruno, ale może coś więcej , jestem laikiem , taki silnik kupiłem z tą śrubą i nic więcej o niej nie wiem. Czy można to jeszcze jakoś zmodyfikować czy lepiej tego nie ruszać........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Wszystko zalezne jest od obrotow choc nie tylko bo i trim jak wysokosc gora dol, powiem tak jezeli nie masz lodki 16' stop i tony gratow to napewno bedziesz potrzebowal szybsza srube jezeli chodzi ci o predkosc choc tu ugrasz max 10km/h mocy tu nie zwiekszysz bo 96 rok mercury to 2stroke a on byl o ile dobze pamietam 9.8 10 15hp ,20 byla juz wiekszym silnikiem napisz o co ci chodzi pewnie ktos cos podpowie ale powiem ci tak ze jezeli jest to orginalna sruba to black max sa bardzo dobrymi srubami Edytowane 28 Września 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 giepol Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Bruno dobrze rozszyfrowałeś ten silnik , tak jest to dwusów 15 hp i z taką śrubą go kupiłem. Mój Kruger 3,90m wchodzi w ślizg z dwoma osobami plus graty , tak około 35km/h wychodzi , ale chciałem się tylko dowiedzieć coś więcej o tej śrubie bo te oznaczenia są jakieś takie lakoniczne. Ale dzięki za pomoc. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Ta sruba to standard mercury do 15 nazywaja sie black max i sa jedymi z lepszych na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sucks_one Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Panowie,Niestety nie mam obrotomierza w mojej Hondzie 30. Założona jest śruba 3x10x10 stalowa. Nie mam zbyt dużego doświadczenia ale wydaje mi się, że wkręca się zbyt wysoko w obroty. Chciałbym ją zmienić chociażby ze względu na materiał z którego jest zrobiona czyli na aluminiową.Mogę kupić w dobrej cenie taką jaka jest zakładana fabrycznie czyli 3x 9 1/4x12.Czy śruba o skoku 12 ale mniejszej średnicy nie będzie miała podobnych osiągów? Może lepiej było by zmienić na 9 7/8 x 13 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi