rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 No dobra, a patrząc na te dwie śruby, przy założeniu że mają te same średnice i skok i biorąc pod uwagę tylko kształt łopatek, co można o nich powiedzieć, np jakie mają przeznaczenie, właściwości, gdzie lepiej się sprawdzi jedna i druga itp.Jakbyś miał kupić śrubę do swojej łodzi to jaki kształt byś wybrał i dlaczego?Bazując na typowych zastosowaniach dwie wąskie łopatki są w małym elektryku, natomiast szerokie łopaty zachodzące na siebie widziałem jako śrubę do skutera wodnego. Można z tego wnioskować że duża moc i mała średnica śruby wymusza szerokie łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zadam pytanie trochę z innej strony, mianowicie nie o skok a o kształt łopatek, zauważyłem że niektóre śruby (patrząc na nie od tyłu) mają kształt łopat zaokrąglony a inne jakby szpiczasty/podłużny. Jaka jest różnica w pracy lub osiągach takiej śruby, lub jakie mają one zastosowania. Początkowo myślałem że zaokrąglone łopatki to śruby uciągowe, ale są takowe o relatywnie dużym skoku(11-12"), więc to chyba nie to.Różnicę widać gołym okiem: big_.png sruba-.jpg pozdroMichałTo są trochę inne konstrukcje. Te o większej powierzchni łopatek mają też trochę większą średnicę i mniejsze dostępne skoki. Z założenia przeznaczone są do pchania nieco cięższych zestawów. Przykładowo w Hondzie 60 są śruby trzyłopatkowe od Solasa: Amita 3 i Amita 3-C Plus. Ta druga to przypadek z większymi łopatkami i nieco większą średnicą, przeznaczony do cięższych łodzi. Z wrażeń użytkowych - większy ciąg, lepsze przyspieszenie, kosztem v-max. Załadunek mniej wpływa na osiągi łodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 To są trochę inne konstrukcje. Te o większej powierzchni łopatek mają też trochę większą średnicę i mniejsze dostępne skoki. Z założenia przeznaczone są do pchania nieco cięższych zestawów. Przykładowo w Hondzie 60 są śruby trzyłopatkowe od Solasa: Amita 3 i Amita 3-C Plus. Ta druga to przypadek z większymi łopatkami i nieco większą średnicą, przeznaczony do cięższych łodzi. Z wrażeń użytkowych - większy ciąg, lepsze przyspieszenie, kosztem v-max. Załadunek mniej wpływa na osiągi łodzi.Logika podsuwała mi podobne wnioski, szukałem tylko potwierdzenia u kogoś bardziej obeznanego w temacie Moja łódka jest raczej z tych lekkich, Solar 360 F - ok 110 kg, silnik to Mercury 10, odblokowany na 15 (54kg) w wkrótce mam nadzieję wyciągnąć z niego 20, oryginalna śruba to 9.25x9, po zmianie mocy myślę o założeniu 11-tki, jest do dostania za 250,- czy może lepiej (bezpieczniej) było by założyć 10-tke, co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Ciężko powiedzieć, jak już odblokujesz, to zapakuj do łódki standardowe graty jakie zabierasz i kompanów jeżeli wozisz i zmierz obroty. A sprawdzałeś ile masz teraz na 15? Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Obecnie jestem w morzu, licznik mth/obrotów kupiony, a gaźnik zamówiony. Jak dobrze pójdzie to za tydzień będę w domu, wtedy będę działał i kombinował. Teorie z grubsza przerobiłem, reszta wyjdzie jak zwykle w praniu, ale z tego co tu czytam, nie jest to jakiś lot w kosmos, forum jest w tej kwestii na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 12345 Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 mam pytanie ...posiadam yamhe 8hp( 2 suw ) z sruba 8,5x8,5 i na starym pontonie wchodziłem w slizg , teraz mam inny ponton i juz nie moge wejsc w slizg ... obroty sa max 5200...jak srube musze kupic aby silnik dał rade wkercac sie wyzej >? ( myslałem nad 8,5x6,5 - czy to ew. dobry pomysł ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Zacznijmy może : czym się różni nowy od starego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 12345 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Zacznijmy może : czym się różni nowy od starego.STARY 330X154NOWY 300X170( oba z kilem ) Edytowane 8 Września 2021 przez 12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Ja bym śruby nie zmieniał tylko kupił przedluzke rumpla, żeby dociazyc dziub, ewentualnie. możesz sproboowac się przesunąć max w kierunku. dziobu w czasie wchodzenia w ślizg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 .jak srube musze kupic aby silnik dał rade wkercac sie wyzej >? ( myslałem nad 8,5x6,5 - czy to ew. dobry pomysł ? )Poczytaj ten temat http://jerkbait.pl/topic/22197-hydrostabilizatory-mity-i-fakty/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 WitamMa ktoś może doświadczenia z koreańskimi śrubami BS Pro? Jest tylko 30 PLN tańsza od Solasa, ale nie chodzi mi o cenę, po prostu jest dostępna od ręki. Po podniesieniu mocy do 20 HP i założeniu śruby 11, odkręcam manetkę na max i odcina mi zapłon, więc teoretycznie powinienem zwiększyć skok, ale prędkość już ok 40 km/h, a łódź dość lekka, z całym szpejem max 300 kg i trochę się obawiam o bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 A czego się tu bać? Wszystko z głową ja pontonem 300cm vmax mam ponad 40. Jeżeli załadowany na maxa nie ma problemu wejść w ślizg bierz szybszą, nikt nie każe Ci pływać ciągle maxem, spadną obroty na przelotowej co da oszczędność silnika i paliwa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 teoretycznie powinienem zwiększyć skok, ale prędkość już ok 40 km/h, a łódź dość lekka, z całym szpejem max 300 kg i trochę się obawiam o bezpieczeństwo. Jest dokładnie jak kolega Tresor wyżej napisał. Jeśli masz nadmiar mocy to same zalety. W samochodzie też mam 300 kucy i nie latam z butem w podłodze bo po co ?. Ale jest drzemiąca moc, i jest zawsze czym się odepchnąć kiedy potrzeba. Tak samo na łodzi. Jest zapas mocy, wychodzisz w ślizg maneta na połowę czy mniej i płynie na luzaku. Same zalety bo mniejsze spalanie, mniejszy hałas a robota wykonana ta sama. Jak potrzeba szybciej odwijasz bardziej manetkę i tyle. Natomiast jako ludzie myślący zawsze wszystko robimy z głową na lądzie, wodzie i w powietrzu, ale to przecież oczywiste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Logika dyktuje mi to samo więc pewnie tak się skończy.Czekam jeszcze na opinie o tych śrubach BS Pro, ale podobno są na rynku od niedawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Miałem BS PRO złego słowa nie powiem.Cena bdb.Ale solas jakby lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Czym sie objawia lepsze?Serio pytam bo ja pływam na 3 chińczyku za 100zł zrobilem 100mth i też nie mogę złego słowa powiedzieć. 3 kolegów również, mówimy o niskich mocach 10-25KM. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Rożnica jest w jakości odlewu i malowania. Z Chińczykami róznie bywa - kolega kupił na Ali i trafił śrubę która była głośna (gwizdała). Pewnie są i dobrze wykonane. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Rożnica jest w jakości odlewu i malowania. Z Chińczykami róznie bywa - kolega kupił na Ali i trafił śrubę która była głośna (gwizdała). Pewnie są i dobrze wykonane.Nie potrafię wyobrazić sobie gwiżdżącej śruby napędowej - środowisko wodne źle przenosi wysokie dźwięki. Chyba że to jakaś przenośnia to gwizdanie.Aluminiowe odlewy nie wymagają technologii kosmicznej, a ceny już bywają kosmiczne.Ja zapłaciłem niemało - około 250 za Michigan, niby USA a naprawdę Korea. Działa bdb. Nie widzę potrzeby płacenia 400zł za śrubę, ale jak ktoś ma taką to kto zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Gwizdanie to fakt, pływałem na chińskich sróbach i trafiały się co gwiazdały... Co do porównania, to mają cieńsze płaty od Yamahy w tym samym rozmiarze. Mi silnik kręcił wyżej a prędkość była porównywalna, nie są to jakieś wielkie różnice ale są... Co do trwałości to oryginał Yamahy piach/żwirek wyślany:-D ściera stopniowo, a w chińskiej się lakier szczerbi i jakby odpryskiwał. U chińczyka trafiła mi się śróba co biła osiowo na kominie a przykładowo solas stoi w miejscu. Tak że czymś się różnią poza cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Czym sie objawia lepsze?Serio pytam bo ja pływam na 3 chińczyku za 100zł zrobilem 100mth i też nie mogę złego słowa powiedzieć. 3 kolegów również, mówimy o niskich mocach 10-25KM. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaJak dobrze pamiętam to na mojej łodzi z 20 hondy na bass pro o skoku 10.5 dochodziło do odcìnki i prędkość max 37.Na solas o skoku 11 prędkość 41Na solas czegoś takiego nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) Nie potrafię wyobrazić sobie gwiżdżącej śruby napędowej - środowisko wodne źle przenosi wysokie dźwięki. Chyba że to jakaś przenośnia to gwizdanie.Aluminiowe odlewy nie wymagają technologii kosmicznej, a ceny już bywają kosmiczne.Ja zapłaciłem niemało - około 250 za Michigan, niby USA a naprawdę Korea. Działa bdb. Nie widzę potrzeby płacenia 400zł za śrubę, ale jak ktoś ma taką to kto zabroni.Może źle to opisałem. Pojawia się dźwięk jakby wycie/gwizdanie który jest dosyć głośny i wkurzający, szczególnie w niskim zakresie obrotów. Technologie są niby proste, ale jest ich co najmniej dwie, a liczy się też jakość formy - nadlewki, porowatości i tp oraz dalsza obróbka. Moim zdaniem w tych ostatnich kwestiach czajniki odstają. Z tego co zrozumiałem, to Solas stosuje odlewanie ciśnieniowe a nie grawitacyjne, dzięki czemu jest on bardziej jednorodny, odgazowany i mocniejszy. Dodatkowo - wymaga to jakiegoś doświadczenia, odpowiedniego parku maszynowego i kadry, a grawitacyjnie to można sobie i samemu odlać za garażem w formie piaskowej, najwyżej będzie biła Edytowane 19 Września 2021 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 19 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) Na tym filmie można posłuchać tego dźwięku. Solas???? Edytowane 19 Września 2021 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 20 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Chińczyk za 104zł 9 1/4 × 12 vmax lekko ponad 41. Żadnych dźwięków. Brak bicia i obcierania. Co dziwne farba w stanie idealnym, na 11 też chińczyku wytarla się po 3mc na krawędzi natarcia (Odra w tamtym roku była niższa to i moze więcej piasku niosła). .https://youtu.be/HlZl_2U7o2o Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sol321 Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Ma ktoś jakiegoś sprawdzonego chińczyka rozmiar 9,25 na 14 wpustów? ( Do Mercury/tohatsu 20hp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Kupno na aliexpress to loteria. Mnie przyszła śruba marki Polyda, i powiem że jest rewelacja. Testowana w tym sezonie. Na Alibaba można kupić pewniaka z tej firmy. https://m.alibaba.com/product/1600110307374/detail.html?channel=minisite_a2706.wshop_pl.113.i88&otherparams=%2Fproduct%2F1600110307374-820413767%2F3_blades_9_9_18HP_9_25X10_boat_engine_prop_MARINE_PROPELLER_Matched_for_TOHATSU_NISSAN_ALUMINUM_OUTBOARD_PROPELLER.html&scenery_id=2&tracelog=a2706.wshop_pl.113.i88&spm=a2706.wshop_pl.113.i88&wx_navbar_transparent=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi