rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Panowie a co sądzicie o śrubie do Yamaha 9.9 4suw skok 8 1/2 x 8 1/2 ?Czy zmieniając na większy skok można poprawić osiągi?czy ten orginalny rozmiar będzie najbardziej optymalny?dłużej wchodzi w ślizg i przy większym obciążeniu łapie powietrze.. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) To w taki razie ciekawe. Solas mi nie wył, oryginał Hondy (też Solas) też nie, BSPro mi wyło, noname mi wył. Ciekawe z czego się bierze ten dzwięk. EDYTA: No i się dowiedziałem. To się nazywa singing prop (śpiewająca śruba) a przyczyną jest rezonans w jaki wpadją łopatki. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Września 2021 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Trzeba zaokrąglic kanały spalinowe w srubie a dokładnie krawędzie, pilnikiem/papierem sciernym. U mnie cichło, tak że wątpie by to były łopaty... Powstaje chyba takie zjawisko jak dmuchamy w krawędź otworu butelki szklanej (zaczyna gwiazdać), a tu są spaliny pod ciśnieniem i na dodatek te kanały mają niezłe obroty... Edytowane 22 Września 2021 przez -Power- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Poczytałem, podobno jednak najlepiej krawędzie łopatki szlifować, albo próbować zmienić masę układu, żeby zmienić częstotliwość rezonansu (co może tłumaczyć, dlaczego szlifowanie gdziekolwiek pomaga). Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 W takim wypadku spróbuj podkładką na ośce. Nic to nie kosztuje i w każdej chwili można zdjąć. Największa podkładka nierdzewka powiększana pogrubania na 10-14mm (zależy jaki wałek) waży całkiem sporo na pewno więcej niż troszkę wiórków aluminium i kosztuje poniżej 50gr. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Ja tego problemu teraz nie mam, ale jakby mi się pojawił, to nie omieszkam sprawdzić. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Może źle to opisałem. Pojawia się dźwięk jakby wycie/gwizdanie który jest dosyć głośny i wkurzający, szczególnie w niskim zakresie obrotów. Technologie są niby proste, ale jest ich co najmniej dwie, a liczy się też jakość formy - nadlewki, porowatości i tp oraz dalsza obróbka. Moim zdaniem w tych ostatnich kwestiach czajniki odstają. Z tego co zrozumiałem, to Solas stosuje odlewanie ciśnieniowe a nie grawitacyjne, dzięki czemu jest on bardziej jednorodny, odgazowany i mocniejszy. Dodatkowo - wymaga to jakiegoś doświadczenia, odpowiedniego parku maszynowego i kadry, a grawitacyjnie to można sobie i samemu odlać za garażem w formie piaskowej, najwyżej będzie biła Wygładzałem kiedyś taką byle jak odlaną śrubę do De-6, jaki silnik taka śruba.Obecnie produkowane są gładziutkie, więc raczej wszystkie są odlewane ciśnieniowo.Grubość łopatek może zależeć od profilu łopaty i jakości stopu.Dzięki filmowi od GrześM, wiem teraz że i moja śruba śpiewa, są to małe obroty, minimalnie większe od jałowych. A myślałem że to silnik śpiewa Mi to nie przeszkadza i sądzę że to trudne do wyciszenia.Co do jakości chińszczyzny, to pewnie bywają i kiepskie produkty i doskonałe.Kupiłem właśnie chińską kosiarkę Weibang. Jestem zdziwiony jakością i solidnością wykonania. Edytowane 22 Września 2021 przez Stołczynianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Wiesz, najgorsza jest jednak ta loteria, że nie wiesz co trafisz u czajników. Mam Lurekillera z Ali i niech się Zauber schowa. Jest sporo rzeczy u nich dobrej jakości, tylko trzeba wiedzieć gdzie, albo ryzykować. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Września 2021 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Jeśli europejska mafia nadal będzie wypierać rodzimą produkcję z Europy do Azji, to poznamy te marki, a następnie bogatszych Chińczyków na wakacjach w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Panowie a co sądzicie o śrubie do Yamaha 9.9 4suw skok 8 1/2 x 8 1/2 ?Czy zmieniając na większy skok można poprawić osiągi?czy ten orginalny rozmiar będzie najbardziej optymalny?dłużej wchodzi w ślizg i przy większym obciążeniu łapie powietrze..Łapanie powietrza może być z powodu płaskiego dna bez kila lub zbyt wysoko zawieszonego silnika. Do skorygowania skoku potrzebne są dane jak prędkość, obroty, przekładna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) Silver 405 (goła niby 140kg ale mam trochę stali na niej + wiosła wiec pewnie 150kg jest łącznie), Dwie osoby (190kg) + : akumulator 14kg, paliwo 15l , kotwica na dziobie 9kg, echo z 2xaku 5kg, trochę gratów: wyposażenie obowiązkowe + ekwipumek pewnie z 20kg). Silnik Tohatsu 20 Fi ( coś 47kg) Łaczna masa +/- 440kg .Śruba 10 ( 3×9.25×10).(silnik jeszcze na dotarciu ale na chwilę dałem max ) i tak : Prędkość max 40-39km/h i silnik odcinka na 6200obr. W ślizg wychodzi przy 27-28km/h. Od prędkości 39-40 obroty silnika idą w górę ale prędkość już nie rośnie. Płyta antykawitacyjna jest 2.5cmm pod dnem. Trym na 3 dziurce od pawęży ( wydaje się być optymalny gdyż wówczas płyta antykaw... jest równoległa z dnem.) Jak kumpel siedział na środku predkosć 40 , jak usiadł "na dziobie" 38.5 - 39. Zbiornik lekko zafalowany. W jaką śrubę celować zwiększając skok? 10.5 ; 11; 11,5? Edytowane 6 Października 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Podbijam. Nikt , nic?Kusi mnie trochę iść w 4 łopaty , żeby można płynąć w ślizgu ekonomiczniej/ciszej przy mniejszej prędkości obr. silnika ( bo niby śruba 4 łopaty ma takie właściwości. Szybciej wypycha do ślizgu i pozwala utrzymać mniejszą jego prędkosć) Edytowane 7 Października 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Wiekszosc kolegow zauwazylem szukajac pomocy opisuje lodke wage jak plywa a tak naprawde potrzebne jest rodzaj sruby skok obroty ich zakres i co sie chce osiagnac zeby odpowiedziec i doradzic jaki skok i rodzaj sruby jest potrzbny Edytowane 7 Października 2021 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) A kolega umie czytać ze zrozumieniem??? Toż podałem wyżej dane śruby i napisałem , o obrotach , że kręci do odcinki silnika. Trzeba zwiększyć skok. Myślałem , że ktoś z dużym doświadczeniem podpowie jaki skok śruby zastosować na podstawie danych , które podałem. A dodam dla ścisłości , że ciśnienie atmosferyczne wynosiło 757mmHg ☺ Edytowane 7 Października 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Silver 405 (goła niby 140kg ale mam trochę stali na niej + wiosła wiec pewnie 150kg jest łącznie), Dwie osoby (190kg) + (...). Silnik Tohatsu 20 Fi ( coś 47kg) Łaczna masa +/- 440kg .Śruba 10 ( 3×9.25×10).(silnik jeszcze na dotarciu ale na chwilę dałem max ) i tak : Prędkość max 40-39km/h i silnik odcinka na 6200obr. W ślizg wychodzi przy 27-28km/h. Od prędkości 39-40 obroty silnika idą w górę ale prędkość już nie rośnie. Płyta antykawitacyjna jest 2.5cmm pod dnem. Trym na 3 dziurce od pawęży ( wydaje się być optymalny gdyż wówczas płyta antykaw... jest równoległa z dnem.) Jak kumpel siedział na środku predkosć 40 , jak usiadł "na dziobie" 38.5 - 39. Zbiornik lekko zafalowany.W jaką śrubę celować zwiększając skok? 10.5 ; 11; 11,5?Jeśli nie planujesz zabierać większej gromady, to tak na oko 12 cali skoku. Nie znam wprawdzie zalecanego zakresu obrotów silnika ani wartości przekładni, ani maksymalnych obrotów z aktualną śrubą. Mając te dane można by czynić dokładniejsze założenia.Jeśli jest tak jak zauważyłeś, że przy 28km/h łódź idzie lekko - to można przypuszczać że w okolicy 40 - 42km/h opór będzie znacznie większy, dlatego obroty wzrastają a prędkość niewiele.To zjawisko o charakterze falowym czyli taka łódź tak ma.Ja na Yamaha 15HP i pontonie 360 z masą około 450kg osiągałem niecałe 30km/h, z śrubą 9 1/4 x 10,5.Cztery łopaty to raczej dla śruby uciągowej, łódź wchodzi w ślizg bez problemu to po co taka śruba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Ja chyba umiem chcialem tylko podsunac pomysl jak to uproscic Jezeli predkosc ciodpowiada zaloz 4 blades obroty spadna ci o 100-150 rpm szybsze wejscie w slizg predkosc spadnie minimalnie lub jezeli chcesz podniesc predkosc minimalnie 3-5 km moze jeden wiekszy skok czyli 11 stainles steel od solasa lub mercuryOsobiscie przetestowalem na malych mercury(tohatsu)kilkadziesiat roznych wariantow i najlepsze sruby do tych silnikow to mercury black max Edytowane 7 Października 2021 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) 12 to najwiekszy skok dedykowany do 20 mercury tohatsu mozesz sie zdziwic ze obroty spadna spadnie tez szybkosc wchodzenia w slizg a pedkosc wzrosnie 1-2 km ja osobiacie zostal bym w gornej skali obrotow a po wejsciu w slizg odpuscic i zostac w polowie skali czyli w twoim przypadku 5850 te obroty osiagniesz 11 4 blades 5113-093-11 ( numer katalogowy)Wygogluj solas prop finder tam masz kalkulator Edytowane 7 Października 2021 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Silnik w/g instrukcji powinien kręcić max 6100. ( zauważyłem , że odciął przy 6200- chiński obrotomierz może trochę kłamie)Przełożenie przekładni 2.15 (13:28) -Tak stoi w instrukcji.Wiele będę pływał sam więc ta śruba 10 na pewno do zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Mozesz zalozyc 11 z nierdzewki 3 blades napewno obroty spadna wzrosnie predkosc moze z 5kmh ale pamietaj ze zwiekszasz ryzyko uszkodzenia przekladni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) W jaką śrubę celować zwiększając skok? 10.5 ; 11; 11,5?Przy 20hp to już bym się w zwiększanie skoku nie bawił, tylko cztery łopatki jeżeli masz odcinkę. Z twojego opisu wynika, że śruba ma spory uślizg (20% lub lekko powyżej). To zdecydowanie za dużo. Jak się ślizga, to zwiększamy powierzchnię łopatek - można przez dodanie jednej. Śruba o większym skoku pogorszy sprawę. Przy ustalaniu trymu wcale nie patrz na wysokość płyty nad/pod dnem - to jakaś bzdura. To ustawienie ma dążyć do pozycjonowania osi śruby jak najbardziej równolegle do linii przemieszczania. Przy ręcznym przestawianiu musisz dobrać eksperymentalnie takie, które się najlepiej sprawdzi, a nie dumać, czy płyta jest równo z dnem, 1cm pod czy 1 nad. Wydaje mi się, że trzy przy tej łódce trzecia dziurka to za dużo, tam była pionowa lub prawie pionowa pawęż. Chyba, że masz klin. Próbowałeś zmieniać to ustawienie? Jakie dało efekty? Edytowane 7 Października 2021 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 (edytowane) Nie próbowałem zmieniać trymu. Pawęż w tej łodce jest odchylona od "pionu". Pisałem też , że ustawiłem na 3 dziurce , bo wówczas płyta "anty" jest równolegle do dna łodzi i takie "ułożenie" wydawało mi się optymalne. (Wiem , że odchylenie /trym nie ma nic wspólnego z wysokością zawieszenia☺) Edytowane 8 Października 2021 przez binio1111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 A, ok. To źle zrozumiałem . To nie jest jakoś osadzone w kamieniu - masz jakieś założenia początkowe, a trzeba je jeszcze zweryfikować w praktyce. Pobaw się tym trymem - dziórka w górę, dziurka w dół. To jest chwila, a może dowiesz się czegoś ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) Reasumując powyższe podpowiedzi kolegów -zmienić śrubę na:- skok 10 4 łopaty- skok 11 3 łopaty- skok 11 4 łopatyZ racji , że często będę pływał sam (całość ze mną na pokładzie 320-350kg) wybiorę chyba propozycję ostatnią. Śruba 11 4 łopaty. Solas Amita4 będzie dobrym wyborem? Czy szukać innej firmy? Edytowane 10 Października 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2021 10 4 Lopate teoretycznie obroty spadna ci jakies 150 rpm predkosc moze zostanie taka sama 11 3 blades obroty spadna ci pod 6000 predkosc moze 5 kmh 11 4 blades obroty w 5600-5800 predkosc moze z 3-4 kmh teoretycznie powinna wejsc w slizg szybciej lepsza sterownosc Ogolnie solas robi dobre sruby Ale ja bym porownal swoja srube do mercury black max ktora napewno pasuje do ciebie lub wrzuc zdjecie swojej sroby patrzac od przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2021 Pisząc o prędkości miałeś na myśli , że na śrubie 11 może wzrośnie?Teoretycznie gdyby (przy wadze całości ponad 400kg) prędkość wzrosła o 3-4 i obr.5800 oraz szybsze wyjście w ślizg to idealna w moim przypadku byłaby 11 4 łopaty. Pływając sam (+/- 350kg) pewnie dokręcałbym prawie do max i byłoby ok. Wszystko teoria ale od czegoś trzeba zacząć. Punkt odniesienia już mam. Szkoda tylko , że nie wiem o ile silnik "przekręca" do max obr. ( odcięcie nie pozwoliło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi