Skocz do zawartości
  • 0

Jaki skok śruby zastosować do silnika zaburtowego?

rózgaś

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To w taki razie ciekawe. Solas mi nie wył, oryginał Hondy (też Solas) też nie, BSPro mi wyło, noname mi wył. Ciekawe z czego się bierze ten dzwięk.

EDYTA:

No i się dowiedziałem. To się nazywa singing prop (śpiewająca śruba) a przyczyną jest rezonans w jaki wpadją łopatki.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Trzeba zaokrąglic kanały spalinowe w srubie a dokładnie krawędzie, pilnikiem/papierem sciernym. U mnie cichło, tak że wątpie by to były łopaty... Powstaje chyba takie zjawisko jak dmuchamy w krawędź otworu butelki szklanej (zaczyna gwiazdać), a tu są spaliny pod ciśnieniem i na dodatek te kanały mają niezłe obroty...

Edytowane przez -Power-

• 0

Poczytałem, podobno jednak najlepiej krawędzie łopatki szlifować, albo próbować zmienić masę układu, żeby zmienić częstotliwość rezonansu (co może tłumaczyć, dlaczego szlifowanie gdziekolwiek pomaga).

• 0

W takim wypadku spróbuj podkładką na ośce. Nic to nie kosztuje i w każdej chwili można zdjąć. Największa podkładka nierdzewka powiększana pogrubania na 10-14mm (zależy jaki wałek) waży całkiem sporo na pewno więcej niż troszkę wiórków aluminium i kosztuje poniżej 50gr.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Może źle to opisałem. Pojawia się dźwięk jakby wycie/gwizdanie który jest dosyć głośny i wkurzający, szczególnie w niskim zakresie obrotów. Technologie są niby proste, ale jest ich co najmniej dwie, a liczy się też jakość formy - nadlewki, porowatości i tp oraz dalsza obróbka. Moim zdaniem w tych ostatnich kwestiach czajniki odstają. Z tego co zrozumiałem, to Solas stosuje odlewanie ciśnieniowe a nie grawitacyjne, dzięki czemu jest on bardziej jednorodny, odgazowany i mocniejszy. Dodatkowo - wymaga to jakiegoś doświadczenia, odpowiedniego parku maszynowego i kadry, a grawitacyjnie to można sobie i samemu odlać za garażem w formie piaskowej, najwyżej będzie biła ;)

Wygładzałem kiedyś taką byle jak odlaną śrubę do De-6, jaki silnik taka śruba.

Obecnie produkowane są gładziutkie, więc raczej wszystkie są odlewane ciśnieniowo.

Grubość łopatek może zależeć od profilu łopaty i jakości stopu.

Dzięki filmowi od GrześM, wiem teraz że i moja śruba śpiewa, są to małe obroty, minimalnie większe od jałowych. A myślałem że to silnik śpiewa  :D

Mi to nie przeszkadza i sądzę że to trudne do wyciszenia.

Co do jakości chińszczyzny, to pewnie bywają i kiepskie produkty i doskonałe.

Kupiłem właśnie chińską kosiarkę Weibang. Jestem zdziwiony jakością i solidnością wykonania.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Wiesz, najgorsza jest jednak ta loteria, że nie wiesz co trafisz u czajników. Mam Lurekillera z Ali i niech się Zauber schowa. Jest sporo rzeczy u nich dobrej jakości, tylko trzeba wiedzieć gdzie, albo ryzykować.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Panowie a co sądzicie o śrubie do Yamaha 9.9 4suw skok 8 1/2 x 8 1/2 ?

Czy zmieniając na większy skok można poprawić osiągi?czy ten orginalny rozmiar będzie najbardziej optymalny?dłużej wchodzi w ślizg i przy większym obciążeniu łapie powietrze..

Łapanie powietrza może być z powodu płaskiego dna bez kila lub zbyt wysoko zawieszonego silnika. Do skorygowania skoku potrzebne są dane jak prędkość, obroty, przekładna itp.

• 0

Silver 405 (goła niby 140kg ale mam trochę stali na niej + wiosła wiec pewnie 150kg jest łącznie), Dwie osoby (190kg) + : akumulator 14kg, paliwo 15l , kotwica na dziobie 9kg, echo z 2xaku 5kg, trochę gratów: wyposażenie obowiązkowe + ekwipumek pewnie z 20kg). Silnik Tohatsu 20 Fi ( coś 47kg) Łaczna masa +/- 440kg .Śruba 10 ( 3×9.25×10).(silnik jeszcze na dotarciu ale na chwilę dałem max ) i tak : Prędkość max 40-39km/h i silnik odcinka na 6200obr. W ślizg wychodzi przy 27-28km/h. Od prędkości 39-40 obroty silnika idą w górę ale prędkość już nie rośnie. Płyta antykawitacyjna jest 2.5cmm pod dnem. Trym na 3 dziurce od pawęży ( wydaje się być optymalny gdyż wówczas płyta antykaw... jest równoległa z dnem.) Jak kumpel siedział na środku predkosć 40 , jak usiadł "na dziobie" 38.5 - 39. Zbiornik lekko zafalowany.

W jaką śrubę celować zwiększając skok? 10.5 ; 11; 11,5?

Edytowane przez binio1111

• 0

Podbijam. Nikt , nic?

Kusi mnie trochę iść w 4 łopaty , żeby można płynąć w ślizgu ekonomiczniej/ciszej przy mniejszej prędkości obr. silnika ( bo niby śruba 4 łopaty ma takie właściwości. Szybciej wypycha do ślizgu i pozwala utrzymać mniejszą jego prędkosć)

• 0

Wiekszosc kolegow zauwazylem szukajac pomocy opisuje lodke wage jak plywa a tak naprawde potrzebne jest rodzaj sruby skok obroty ich zakres i co sie chce osiagnac zeby odpowiedziec i doradzic jaki skok i rodzaj sruby jest potrzbny

Edytowane przez sharkfishing

• 0

A kolega umie czytać ze zrozumieniem??? Toż podałem wyżej dane śruby i napisałem , o obrotach , że kręci do odcinki silnika. Trzeba zwiększyć skok. Myślałem , że ktoś z dużym doświadczeniem podpowie jaki skok śruby zastosować na podstawie danych , które podałem. A dodam dla ścisłości , że ciśnienie atmosferyczne wynosiło 757mmHg ☺

• 0

Silver 405 (goła niby 140kg ale mam trochę stali na niej + wiosła wiec pewnie 150kg jest łącznie), Dwie osoby (190kg) + (...). Silnik Tohatsu 20 Fi ( coś 47kg) Łaczna masa +/- 440kg .Śruba 10 ( 3×9.25×10).(silnik jeszcze na dotarciu ale na chwilę dałem max ) i tak : Prędkość max 40-39km/h i silnik odcinka na 6200obr. W ślizg wychodzi przy 27-28km/h. Od prędkości 39-40 obroty silnika idą w górę ale prędkość już nie rośnie. Płyta antykawitacyjna jest 2.5cmm pod dnem. Trym na 3 dziurce od pawęży ( wydaje się być optymalny gdyż wówczas płyta antykaw... jest równoległa z dnem.) Jak kumpel siedział na środku predkosć 40 , jak usiadł "na dziobie" 38.5 - 39. Zbiornik lekko zafalowany.

Jeśli nie planujesz zabierać większej gromady, to tak na oko 12 cali skoku. Nie znam wprawdzie zalecanego zakresu obrotów silnika ani wartości przekładni, ani maksymalnych obrotów z aktualną śrubą. Mając te dane można by czynić dokładniejsze założenia.

Jeśli jest tak jak zauważyłeś, że przy 28km/h łódź idzie lekko - to można przypuszczać że w okolicy 40 - 42km/h opór będzie znacznie większy, dlatego obroty wzrastają a prędkość niewiele.To zjawisko o charakterze falowym czyli taka łódź tak ma.

Ja na Yamaha 15HP i pontonie 360 z masą około 450kg osiągałem niecałe 30km/h, z śrubą 9 1/4 x 10,5.

Cztery łopaty to raczej dla śruby uciągowej, łódź wchodzi w ślizg bez problemu to po co taka śruba?

• 0

Ja chyba umiem chcialem tylko podsunac pomysl jak to uproscic

Jezeli predkosc ciodpowiada zaloz 4 blades obroty spadna ci o 100-150 rpm szybsze wejscie w slizg predkosc spadnie minimalnie lub jezeli chcesz podniesc predkosc minimalnie 3-5 km moze jeden wiekszy skok czyli 11 stainles steel od solasa lub mercury

Osobiscie przetestowalem na malych mercury(tohatsu)kilkadziesiat roznych wariantow i najlepsze sruby do tych silnikow to mercury black max

• 0

12 to najwiekszy skok dedykowany do 20 mercury tohatsu mozesz sie zdziwic ze obroty spadna spadnie tez szybkosc wchodzenia w slizg a pedkosc wzrosnie 1-2 km ja osobiacie zostal bym w gornej skali obrotow a po wejsciu w slizg odpuscic i zostac w polowie skali czyli w twoim przypadku 5850 te obroty osiagniesz 11 4 blades 5113-093-11 ( numer katalogowy)

Wygogluj solas prop finder tam masz kalkulator

• 0

Silnik w/g instrukcji powinien kręcić max 6100. ( zauważyłem , że odciął przy 6200- chiński obrotomierz może trochę kłamie)

Przełożenie przekładni 2.15 (13:28) -Tak stoi w instrukcji.

Wiele będę pływał sam więc ta śruba 10 na pewno do zmiany.

• 0

Przy 20hp to już bym się w zwiększanie skoku nie bawił, tylko cztery łopatki jeżeli masz odcinkę. Z twojego opisu wynika, że śruba ma spory uślizg (20% lub lekko powyżej). To zdecydowanie za dużo. Jak się ślizga, to zwiększamy powierzchnię łopatek - można przez dodanie jednej. Śruba o większym skoku pogorszy sprawę.

Przy ustalaniu trymu wcale nie patrz na wysokość płyty nad/pod dnem - to jakaś bzdura. To ustawienie ma dążyć do pozycjonowania osi śruby jak najbardziej równolegle do linii przemieszczania. Przy ręcznym przestawianiu musisz dobrać eksperymentalnie takie, które się najlepiej sprawdzi, a nie dumać, czy płyta jest równo z dnem, 1cm pod czy 1 nad. Wydaje mi się, że trzy przy tej łódce trzecia dziurka to za dużo, tam była pionowa lub prawie pionowa pawęż. Chyba, że masz klin. Próbowałeś zmieniać to ustawienie? Jakie dało efekty?

Edytowane przez psulek

• 0

Nie próbowałem zmieniać trymu. Pawęż w tej łodce jest odchylona od "pionu". Pisałem też , że ustawiłem na 3 dziurce , bo wówczas płyta "anty" jest równolegle do dna łodzi i takie "ułożenie" wydawało mi się optymalne. (Wiem , że odchylenie /trym nie ma nic wspólnego z wysokością zawieszenia☺)

post-70241-0-53340100-1633666100_thumb.jpg

• Like 1

• 0

A, ok. To źle zrozumiałem :). To nie jest jakoś osadzone w kamieniu - masz jakieś założenia początkowe, a trzeba je jeszcze zweryfikować w praktyce. Pobaw się tym trymem - dziórka w górę, dziurka w dół. To jest chwila, a może dowiesz się czegoś ciekawego.

• 0

Reasumując powyższe podpowiedzi kolegów -zmienić śrubę na:

- skok 10 4 łopaty

- skok 11 3 łopaty

- skok 11 4 łopaty

Z racji , że często będę pływał sam (całość ze mną na pokładzie 320-350kg) wybiorę chyba propozycję ostatnią. Śruba 11 4 łopaty.

Solas Amita4 będzie dobrym wyborem? Czy szukać innej firmy?

• 0

10 4 Lopate teoretycznie obroty spadna ci jakies 150 rpm predkosc moze zostanie taka sama

11 3 blades obroty spadna ci pod 6000 predkosc moze 5 kmh

11 4 blades obroty w 5600-5800 predkosc moze z 3-4 kmh teoretycznie powinna wejsc w slizg szybciej lepsza sterownosc

Ogolnie solas robi dobre sruby

Ale ja bym porownal swoja srube do mercury black max ktora napewno pasuje do ciebie lub wrzuc zdjecie swojej sroby patrzac od przodu

• 0

Pisząc o prędkości miałeś na myśli , że na śrubie 11 może wzrośnie?

Teoretycznie gdyby (przy wadze całości ponad 400kg) prędkość wzrosła o 3-4 i obr.5800 oraz szybsze wyjście w ślizg to idealna w moim przypadku byłaby 11 4 łopaty. Pływając sam (+/- 350kg) pewnie dokręcałbym prawie do max i byłoby ok. Wszystko teoria ale od czegoś trzeba zacząć. Punkt odniesienia już mam. Szkoda tylko , że nie wiem o ile silnik "przekręca" do max obr. ( odcięcie nie pozwoliło)