rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 (edytowane) To podaj chociaż jaką masz łódź.Tangiri 420, wersja rumpel Edytowane 19 Października 2022 przez CORNEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Poproszę o podpowiedź jaką śrubę powinienem założyć do Mercurego f40 EFI (3 cyl)?Pytanie beznadziejne więc możlwe odpowiedzi:1. oryginalną2. nową3. wybraną przez rzut kostką do gry... A na poważnie to dobrze dobraną do wagi łodzi, jej charakerystyki - zadzwoń do sprzedających śruby i się dowiedz - uważasz, że may tutaj szklane kule i wiemy to co napisałem na początku tego zdania ?M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Tangri 420 to aluminiowa lodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 Tangri 420 to aluminiowa lodka?Tak, aluminiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 (edytowane) Tak, aluminiowa.Jezeli nie masz sruby prubowal bym 12-13 od tego bym zaczol i patrzyl obrotyMasz tu link do obliczania skoku i propeller wyszukiwarka https://www.solaspropellers.com/index.php/boat/prop-finder Edytowane 21 Października 2022 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Tangiri 420, wersja rumpel Napisz do Intruz Kuba na taką łódkę z mercurym 40 hp i śrubę czterołopatową ori mercury . Ładnie pływa ta jego łódka, szybko wychodzi do ślizgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 (edytowane) Panowie proszę o poradę. Łódka Brema 430 v pro. Silnik suzuki df30 athl.Śruba fabryczna 10 1/4 x 12 Łódka ma max silnik dopuszczony 40hp ale niestety już kasy zabrakło. Samemu z gratami mam 40 km/h przy 5300 obrotów (mierzone chińskim obrotomierzem z allegro). Dwie osoby bez gratów wędkarskich było 5000 i jakieś 36-38 km/h Dwie osoby plus graty wędkarskie jakieś 50kg i już nie wchodzi w ślizg max 4200 obrotów i 20 km/h. Jest na granicy przełamania ale nie daje rady. Próbowałem dać krok do przodu, kompan całkowicie na dziobie i dupaCzy uratuje mi tyłek zmniejszenie skoku śruby? Jeśli tak to dać 11 czy od razu 10. Z góry dziękuję za poradę. Silnikiem zrobiłem na razie 5,5 mth. Mam nadzieję że nie są one w jakiś sposób blokowane przed 1 przeglądem. Instrukcja docierania mówi że po 3h można pływać na pełnym otwarciu przepustnicy przez max 5 min. Edytowane 30 Kwietnia 2023 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Lipa jakaś panie. Ja bym zszedł do 10". No chyba, że serwis coś namieszał, ale to byś raczej nie miał w jedną osobę tych 5300. Prewencyjnie jednak bym zadzwonił. Tylko z taką śrubką do Suzuki to może być problem. Nie wiem czy od Yamahy nie podpasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 W tym rozmiarze skok 11 oraz 10 bez problemu do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 U mnie Suzuki 30hp przy śrubie o skoku 10 wkręcało się na max obroty. Mam teraz 11 i to jest optymalne. Mam wprawdzie mniejszą łódkę Tangiri 400, ale na Twoim miejscu zacząłbym od 11. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Sprawdź jeszcze ile masz płytę kawitacyjnej poniżej dna. Na 30 to powinno pływać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Sprawdź jeszcze ile masz płytę kawitacyjnej poniżej dna. Na 30 to powinno pływać.Tutaj właśnie mi się zdaje że coś może być nie tak. Na dnie, na środku łodzi jest redan. Czy mierzyć tą odległość od spodu redana czy od dna właściwego (poszycia)? Wrzucę zdjęcia jak na spokojnie do domu wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Zmierz ile jest bo jak 1 czy 2 cm to dużej różnicy nie będzie ale 5 cm już będzie miało znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sol321 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Czy udzieli mi ktoś odpowiedzi czy na śrubie z nierdzewki łódka będzie wchodziła szybciej w ślizg?Oczywiście przy założeniu że mamy 2 śruby o tej samej wielkości o takim samym skoku, ale pierwsza ze stali nierdzewnej a druga aluminiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Zmierz ile jest bo jak 1 czy 2 cm to dużej różnicy nie będzie ale 5 cm już będzie miało znaczenie. Zmierzone. Wyszło ok 30 mm. Jak bym dał o 1 dziurkę wyżej będzie ok 10 mm. Dziurki są co 20 mm. Silnik mam zaśrubowany. Sam silnika nie montowałem. Jak sądzicie dawać o dziurkę wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Spróbuj, nic Cie to nie kosztuje. Jeżeli nie będzie łapała powietrza w zakrętach to znaczy że jest dobrze. Do 25 mm chyba jest norma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Spróbuj, nic Cie to nie kosztuje. Jeżeli nie będzie łapała powietrza w zakrętach to znaczy że jest dobrze. Do 25 mm chyba jest norma.Według rysuneczków w necie 0-25 mm prawidłowo. Najpierw spróbuję że śrubą 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Zamówiłem 11 i 10 do testów. Sympatyczna Pani ze srubynapedowe.pl powiedziała że jak nie będzie porysowana to mogę smiało zwrócić. W niedzielę testy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 O widzisz. Daj znać jak poszły testy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sol321 Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Kolego rower26. Pani ze sklepu "śrubynaprdowe" zawsze staje na wysokości zadania, już robiłem taki manewr jak ty i wszystko przebiegło super. Teraz po zmianie jednostki i silnika jestem w podobnej sytuacji, tyle, że u mnie jest tangiri 400 + suzuki 30athl z taką samą śruba jak u ciebie. Samemu slizg szybko i V max 50 km/h w dwójkę ze spora iloscia gratów kolega musi sie przesuwac troche w strone dziobu zeby sprawnie weszla w ślizg, jak już wejdzie to lecimy 45 km/h. W 3 osoby bez szans na ślizg. Teraaz właśnie bedę kombinował z zejsciem w dół ze skokiem śruby, bo o ile pływanie w 3 na tej łódce tylko okazjonalnie to w 2 osoby pływam bardzo często i w slizg musi wchodzić szybko. To nie tylko kwestia wygody, ale i bezpieczeństwa, bo przy pływaniu po szkierach czy innych plytkich akwenach długie wchodzenie w slizg gdzie dziób staje dęba a silnik ma najwieksze zanużenie zwiększa szanse kolizji ze skałą. Co do twojego przypadku to według mnie silnik do podniesienia co najmniej o tą jedna dziurkę. A śruba zobaczysz ale stawiam na dyche.Pozdrowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) Czy podnosząc silnik mogę sobie użyć lewarka podważając silnik od dołu? Ta dolna płetwa jest mocna? Nie mam niestety podnośnika do podwieszenia od góry a do pomocy ew. syn 40 kilo lub żona niewiele cięższa do tej pory miałem tylko małe silniczki i na tej dolnej płetwie bez problemu opierałem. Edytowane 4 Maja 2023 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) Płetwa uniesie. Ale ja wolę opuścić silnik do pionu, zablokować koła przyczepy i podnieść dyszel na kółku manewrowym - jest stabilniej i bezpieczniej. Silnik staje na płetwie a pawęż idzie w dół. Pod płetewkę podstawiam małą paletę albo/i jakiś większy klocek drewna/deskę/krawędziak. Lewarka bym nie używał, bo jest niestabilny, a jak się "gibnie" to może być kaplica. Jedna osoba asekuruje silnik, a druga kręci kółkiem. Do kręcenia może być i dziecko. Edytowane 4 Maja 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 (edytowane) Płetwa uniesie. Ale ja wolę opuścić silnik do pionu, zablokować koła przyczepy i podnieść dyszel na kółku manewrowym - jest stabilniej i bezpieczniej. Silnik staje na płetwie a pawęż idzie w dół. Pod płetewkę podstawiam małą paletę albo/i jakiś większy klocek drewna/deskę/krawędziak. Lewarka bym nie używał, bo jest niestabilny, a jak się "gibnie" to może być kaplica. Jedna osoba asekuruje silnik, a druga kręci kółkiem. Do kręcenia może być i dziecko. Dzięki, tak będę próbował. Mam nadzieję że uda mi się odkręcić śruby zalane sikaflexem. W sumie mam silnik przykręcony na 4 śruby. Dolne idą w takim kanaliku a górne tylko trzeba wyjąć żeby przestawić dziurkę. Dolne sobie tylko poluzuję. Edytowane 5 Maja 2023 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Z płetwą bym uważał bo może się wygiąć. Jak masz zaprzyjaźniony warsztat samochodowy to na pewno mają dźwig. Wystarczy dolne śruby poluzować, górne trzeba będzie odkręcić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Mam nadzieję że uda mi się odkręcić śruby zalane sikaflexem. W sumie mam silnik przykręcony na 4 śruby. Dolne idą w takim kanaliku a górne tylko trzeba wyjąć żeby przestawić dziurkę. Dolne sobie tylko poluzuję. To puści bez problemu. Tylko po zmianie to uszczelnienie raczej nie będzie trzymać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi