Skocz do zawartości
  • 0

Jaki skok śruby zastosować do silnika zaburtowego?

rózgaś

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Testy odbyły się dopiero dzisiaj. Na pierwszy ogień poszła 11. Samemu 6100 i 45 km/h z gratami. We dwóch z gratami 5700 i 40 km/h. Dla mnie wystarczy. 10 nawet nie zakładam i odsyłam. Swoją drogą bardzo dziwna sprawa że o 1 skok wyżej i obroty jakie osiągałem samemu to tylko 5300. Gdzieś w necie spotkałem się ze stwierdzeniem że skok o 1 +/- zmienia obroty o 200? To jakaś bzdura?

• 0

Testy odbyły się dopiero dzisiaj. Na pierwszy ogień poszła 11. Samemu 6100 i 45 km/h z gratami. We dwóch z gratami 5700 i 40 km/h. Dla mnie wystarczy. 10 nawet nie zakładam i odsyłam. Swoją drogą bardzo dziwna sprawa że o 1 skok wyżej i obroty jakie osiągałem samemu to tylko 5300. Gdzieś w necie spotkałem się ze stwierdzeniem że skok o 1 +/- zmienia obroty o 200? To jakaś bzdura?

Miałem 3 łodzie napędzane silnikami spalinowymi, każda inna i u mnie 1 cal skoku zawsze zmieniał obroty o około 300 góra/dól

• 0

Miałem 3 łodzie napędzane silnikami spalinowymi, każda inna i u mnie 1 cal skoku zawsze zmieniał obroty o około 300 góra/dól

12 calowa była śrubą oryginalną. 11 i 10 kupiłem koreańskie bs pro. Wydaje mi się że łopaty są cieńsze. Czy to może mieć wpływ na obroty?

• 0

12 calowa była śrubą oryginalną. 11 i 10 kupiłem koreańskie bs pro. Wydaje mi się że łopaty są cieńsze. Czy to może mieć wpływ na obroty?

Kiedyś testowałem sporo śrub i różnice były, czasem duże, przy śrubach o takiej samej średnicy, takim samym skoku a innego producenta.

Także z tym też trzeba uważać, bo widać, że podejście do produkcji czy kontrola jakości są różne

Teraz do silnika używam oryginalnych śrub Yamaha i ta różnica 300 obr/min przy zmianie skoku o 1 cal sprawdza się idealnie

• 0

Mam łódkę mak marine 460, to taki open ze sterówką, o bardzo fajnym kształcie kadłuba, 188cm szerokości. Niby 250kg wagi, ale myślę że więcej, plus dwa aku, winda kotwiczna, elektryk na rufie, pokład słoneczno-basowy..???? graty.. yamaha f50 gaźnikowa. Miałem śrubę 11 1/8 x13 - standart. Ja 95kg plus jedna lekka osoba vmax 52 km/h. Wyjście w ślizg łatwe ale nie momentalne. Obroty max 5200.. w 4 osoby, z czego trzech chłopa po 95-105kg.. wyjdzie w ślizg, ale trwa to już baardzo długo. Fakt że rzadko pływam w 4 osoby. Teraz pytanie, czy warto zejść na 12stkę..(starą śrubę i tak zjadła Wisła) i czy zostać przy tej samej średnicy śruby.. (11 1/8) Ktoś ma doświadczenie z podobnym zestawem ? Wiadomo że poprawię wyjście w ślizg, i podbije obroty maxymalne, powiedzmy o 300.. Spadnie vmax ? Pewnie nie, pewnie będzie to samo.. tylko czy pływanie z obrotami np 5800 jest ok.. to już prawie max..

Edytowane przez Bolesław

• 0

@Bolesław -ja wolę mieć na maks około 6000. Moim zdaniem tak jak trafiło się koledze rower26 z tą śrubą to ideał. I tak pływa się większość 3500-4000RPM bo tak wychodzi najtaniej. Vmax w jedną osobę może minimalnie spaść, ale mi np. przy zmianie na śrubę o nieco większej średnicy a mniejszym skoku wzrósło. W kilka osób wzrosło zauważalnie. Moim zdaniem warto - przyjemność z pływania dużo większa, a nawet jak spadnie, to zanim ty wypełźniesz do ślizgu i się rozpędzisz, to ja już będę daleko  :)

• 0

@Bolesław -ja wolę mieć na maks około 6000. Moim zdaniem tak jak trafiło się koledze rower26 z tą śrubą to ideał. I tak pływa się większość 3500-4000RPM bo tak wychodzi najtaniej. Vmax w jedną osobę może minimalnie spaść, ale mi np. przy zmianie na śrubę o nieco większej średnicy a mniejszym skoku wzrósło. W kilka osób wzrosło zauważalnie. Moim zdaniem warto - przyjemność z pływania dużo większa, a nawet jak spadnie, to zanim ty wypełźniesz do ślizgu i się rozpędzisz, to ja już będę daleko :)

Też tak myślę. O ile większą śrubę wybrałeś, hodzi mi o średnicę.. Ty masz hondę 60tkę, dobrze kojarzę ? Ile waży Twoja łódka i jak to pływa prędkościowo ?

• 0

Najlepiej pływało mi się na Amita 3 C Plus 11,6x14  (powiększona powierzchnia łopatek), ale strasznie "gwizdała" i zmieniłem na 11x15 standard. Teraz ją przerobiłem trochę i robię drugie podejście. Mam nadzieję, że gwizdać nie będzie. Łódka waży około 500kg + graty i załoga. Wyciąga na 14 ponad 60km/h. 

• 0

Najlepiej pływało mi się na Amita 3 C Plus 11,6x14 (powiększona powierzchnia łopatek), ale strasznie "gwizdała" i zmieniłem na 11x15 standard. Teraz ją przerobiłem trochę i robię drugie podejście. Mam nadzieję, że gwizdać nie będzie. Łódka waży około 500kg + graty i załoga. Wyciąga na 14 ponad 60km/h.

Wow. To kawał śruby. Jaki Ty masz silnik ?

• 0

Paweł amity mają chyba taki swój urok że gwizdają. Mi jak gwizdała to jeszcze zakłócenia na bocznym były. Ale z czasem się wytarła od piasku i przestała ???? do dotrę silnik i też zobaczymy czy nie będę musiał kombinować ze śrubami.

• 0

Panowie proszę o poradę. Łódka Brema 430 v pro. Silnik suzuki df30 athl.Śruba fabryczna 10 1/4 x 12 Łódka ma max silnik dopuszczony 40hp ale niestety już kasy zabrakło. Samemu z gratami mam 40 km/h przy 5300 obrotów (mierzone chińskim obrotomierzem z allegro). Dwie osoby bez gratów wędkarskich było 5000 i jakieś 36-38 km/h Dwie osoby plus graty wędkarskie jakieś 50kg i już nie wchodzi w ślizg max 4200 obrotów i 20 km/h. Jest na granicy przełamania ale nie daje rady. Próbowałem dać krok do przodu, kompan całkowicie na dziobie i dupa

Czy uratuje mi tyłek zmniejszenie skoku śruby? Jeśli tak to dać 11 czy od razu 10. Z góry dziękuję za poradę. Silnikiem zrobiłem na razie 5,5 mth. Mam nadzieję że nie są one w jakiś sposób blokowane przed 1 przeglądem. Instrukcja docierania mówi że po 3h można pływać na pełnym otwarciu przepustnicy przez max 5 min.

11 z 4 lopatkami powinna dac rade jezeli juz prawie wchodzisz w slizg

• 0

Ostatnio w naszym wiodącym sklepie z śrubami usłyszałem że 11 z 4 jest odpowiednikiem 12 z 3. Wszedłem w lekką dyskusję ale zwątpiłem... jak to jest?

Chciałem dokonać właśnie wymiany 12 z 3 bo ciężko wychodzę z wody na 11 z 4 i powiedzieli że będzie jeszcze gorzej.

Edytowane przez amalker

• 0

Przelotowa też będzie spadać. Ja dziś popływałem. Z pełnym ekwipunkiem, 2x100ah, dziobowka, kotwica 15 kg i niedźwiedź na dziobie z nurtem Wisły 62 km/h. Yamaszka 50 hp na rumpel. Mam śrubę 11 3/8 x 13.

Jaką masz łódkę ? Yamaha na wtrysku ? Przy jakich obrotach osiągasz v max ?

• Like 1