rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 To puści bez problemu. Tylko po zmianie to uszczelnienie raczej nie będzie trzymać. mam sikaflexa w domu. Poradzę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Testy niedzielne szlag trafił, pierd...ony dhl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Testy odbyły się dopiero dzisiaj. Na pierwszy ogień poszła 11. Samemu 6100 i 45 km/h z gratami. We dwóch z gratami 5700 i 40 km/h. Dla mnie wystarczy. 10 nawet nie zakładam i odsyłam. Swoją drogą bardzo dziwna sprawa że o 1 skok wyżej i obroty jakie osiągałem samemu to tylko 5300. Gdzieś w necie spotkałem się ze stwierdzeniem że skok o 1 +/- zmienia obroty o 200? To jakaś bzdura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Testy odbyły się dopiero dzisiaj. Na pierwszy ogień poszła 11. Samemu 6100 i 45 km/h z gratami. We dwóch z gratami 5700 i 40 km/h. Dla mnie wystarczy. 10 nawet nie zakładam i odsyłam. Swoją drogą bardzo dziwna sprawa że o 1 skok wyżej i obroty jakie osiągałem samemu to tylko 5300. Gdzieś w necie spotkałem się ze stwierdzeniem że skok o 1 +/- zmienia obroty o 200? To jakaś bzdura?Miałem 3 łodzie napędzane silnikami spalinowymi, każda inna i u mnie 1 cal skoku zawsze zmieniał obroty o około 300 góra/dól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Miałem 3 łodzie napędzane silnikami spalinowymi, każda inna i u mnie 1 cal skoku zawsze zmieniał obroty o około 300 góra/dól12 calowa była śrubą oryginalną. 11 i 10 kupiłem koreańskie bs pro. Wydaje mi się że łopaty są cieńsze. Czy to może mieć wpływ na obroty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sol321 Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 12 calowa była śrubą oryginalną. 11 i 10 kupiłem koreańskie bs pro. Wydaje mi się że łopaty są cieńsze. Czy to może mieć wpływ na obroty?To napewno ma wpływ na obroty.Szybkość wejścia ślizg się poprawiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 To napewno ma wpływ na obroty.Szybkość wejścia ślizg się poprawiła?Oj zdecydowanie. Samemu to wogóle wystrzela jak z armaty. Zastanawiałem się jeszcze czy klina na pawęż nie dać żeby dęba nie stawała ale na tej 11 i to się poprawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 12 calowa była śrubą oryginalną. 11 i 10 kupiłem koreańskie bs pro. Wydaje mi się że łopaty są cieńsze. Czy to może mieć wpływ na obroty?Kiedyś testowałem sporo śrub i różnice były, czasem duże, przy śrubach o takiej samej średnicy, takim samym skoku a innego producenta.Także z tym też trzeba uważać, bo widać, że podejście do produkcji czy kontrola jakości są różne Teraz do silnika używam oryginalnych śrub Yamaha i ta różnica 300 obr/min przy zmianie skoku o 1 cal sprawdza się idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 (edytowane) Mam łódkę mak marine 460, to taki open ze sterówką, o bardzo fajnym kształcie kadłuba, 188cm szerokości. Niby 250kg wagi, ale myślę że więcej, plus dwa aku, winda kotwiczna, elektryk na rufie, pokład słoneczno-basowy..???? graty.. yamaha f50 gaźnikowa. Miałem śrubę 11 1/8 x13 - standart. Ja 95kg plus jedna lekka osoba vmax 52 km/h. Wyjście w ślizg łatwe ale nie momentalne. Obroty max 5200.. w 4 osoby, z czego trzech chłopa po 95-105kg.. wyjdzie w ślizg, ale trwa to już baardzo długo. Fakt że rzadko pływam w 4 osoby. Teraz pytanie, czy warto zejść na 12stkę..(starą śrubę i tak zjadła Wisła) i czy zostać przy tej samej średnicy śruby.. (11 1/8) Ktoś ma doświadczenie z podobnym zestawem ? Wiadomo że poprawię wyjście w ślizg, i podbije obroty maxymalne, powiedzmy o 300.. Spadnie vmax ? Pewnie nie, pewnie będzie to samo.. tylko czy pływanie z obrotami np 5800 jest ok.. to już prawie max.. Edytowane 14 Maja 2023 przez Bolesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Podbije temat.. tylko o parasolach w tym wątku ????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 @Bolesław -ja wolę mieć na maks około 6000. Moim zdaniem tak jak trafiło się koledze rower26 z tą śrubą to ideał. I tak pływa się większość 3500-4000RPM bo tak wychodzi najtaniej. Vmax w jedną osobę może minimalnie spaść, ale mi np. przy zmianie na śrubę o nieco większej średnicy a mniejszym skoku wzrósło. W kilka osób wzrosło zauważalnie. Moim zdaniem warto - przyjemność z pływania dużo większa, a nawet jak spadnie, to zanim ty wypełźniesz do ślizgu i się rozpędzisz, to ja już będę daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 @Bolesław -ja wolę mieć na maks około 6000. Moim zdaniem tak jak trafiło się koledze rower26 z tą śrubą to ideał. I tak pływa się większość 3500-4000RPM bo tak wychodzi najtaniej. Vmax w jedną osobę może minimalnie spaść, ale mi np. przy zmianie na śrubę o nieco większej średnicy a mniejszym skoku wzrósło. W kilka osób wzrosło zauważalnie. Moim zdaniem warto - przyjemność z pływania dużo większa, a nawet jak spadnie, to zanim ty wypełźniesz do ślizgu i się rozpędzisz, to ja już będę daleko Też tak myślę. O ile większą śrubę wybrałeś, hodzi mi o średnicę.. Ty masz hondę 60tkę, dobrze kojarzę ? Ile waży Twoja łódka i jak to pływa prędkościowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Najlepiej pływało mi się na Amita 3 C Plus 11,6x14 (powiększona powierzchnia łopatek), ale strasznie "gwizdała" i zmieniłem na 11x15 standard. Teraz ją przerobiłem trochę i robię drugie podejście. Mam nadzieję, że gwizdać nie będzie. Łódka waży około 500kg + graty i załoga. Wyciąga na 14 ponad 60km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Najlepiej pływało mi się na Amita 3 C Plus 11,6x14 (powiększona powierzchnia łopatek), ale strasznie "gwizdała" i zmieniłem na 11x15 standard. Teraz ją przerobiłem trochę i robię drugie podejście. Mam nadzieję, że gwizdać nie będzie. Łódka waży około 500kg + graty i załoga. Wyciąga na 14 ponad 60km/h.Wow. To kawał śruby. Jaki Ty masz silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 (edytowane) BF60, kręci na niej prawie pod odcinkę w jedną osobę (6200-6250) Edytowane 17 Maja 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Paweł amity mają chyba taki swój urok że gwizdają. Mi jak gwizdała to jeszcze zakłócenia na bocznym były. Ale z czasem się wytarła od piasku i przestała ???? do dotrę silnik i też zobaczymy czy nie będę musiał kombinować ze śrubami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Oooo, właśnie. U mnie były takie kreseczki na bocznym - wyglądały jak małe rybki (tylko w wolnym zakresie obrotów). Ale to się da chyba zwalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Paweł, a naczym polegała ta przeróbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Panowie proszę o poradę. Łódka Brema 430 v pro. Silnik suzuki df30 athl.Śruba fabryczna 10 1/4 x 12 Łódka ma max silnik dopuszczony 40hp ale niestety już kasy zabrakło. Samemu z gratami mam 40 km/h przy 5300 obrotów (mierzone chińskim obrotomierzem z allegro). Dwie osoby bez gratów wędkarskich było 5000 i jakieś 36-38 km/h Dwie osoby plus graty wędkarskie jakieś 50kg i już nie wchodzi w ślizg max 4200 obrotów i 20 km/h. Jest na granicy przełamania ale nie daje rady. Próbowałem dać krok do przodu, kompan całkowicie na dziobie i dupaCzy uratuje mi tyłek zmniejszenie skoku śruby? Jeśli tak to dać 11 czy od razu 10. Z góry dziękuję za poradę. Silnikiem zrobiłem na razie 5,5 mth. Mam nadzieję że nie są one w jakiś sposób blokowane przed 1 przeglądem. Instrukcja docierania mówi że po 3h można pływać na pełnym otwarciu przepustnicy przez max 5 min.11 z 4 lopatkami powinna dac rade jezeli juz prawie wchodzisz w slizg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 (edytowane) Ostatnio w naszym wiodącym sklepie z śrubami usłyszałem że 11 z 4 jest odpowiednikiem 12 z 3. Wszedłem w lekką dyskusję ale zwątpiłem... jak to jest?Chciałem dokonać właśnie wymiany 12 z 3 bo ciężko wychodzę z wody na 11 z 4 i powiedzieli że będzie jeszcze gorzej. Edytowane 18 Maja 2023 przez amalker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 11 z 4 lopatkami powinna dac rade jezeli juz prawie wchodzisz w slizgDzięki już wyżej napisałem relację z testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Paweł, a naczym polegała ta przeróbka? Jak sprawdzę, to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Po eksperymentach Pawła zastanawiam się czy zmiana 10 1/4 11 w Suzuki 30Hp, na Amitę 10.8 że skokiem 10 poprawiła by szybkość wchodzenia w ślizg bez utraty prędkości przelotowej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Przelotowa też będzie spadać. Ja dziś popływałem. Z pełnym ekwipunkiem, 2x100ah, dziobowka, kotwica 15 kg i niedźwiedź na dziobie z nurtem Wisły 62 km/h. Yamaszka 50 hp na rumpel. Mam śrubę 11 3/8 x 13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Przelotowa też będzie spadać. Ja dziś popływałem. Z pełnym ekwipunkiem, 2x100ah, dziobowka, kotwica 15 kg i niedźwiedź na dziobie z nurtem Wisły 62 km/h. Yamaszka 50 hp na rumpel. Mam śrubę 11 3/8 x 13.Jaką masz łódkę ? Yamaha na wtrysku ? Przy jakich obrotach osiągasz v max ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi