rózgaś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Na aliku są pośrednicy nie producenci. Czysta loteria. Choć na pewno ich mniej niż Alu. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 No to pomogłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dario69 Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Oczywiście, jeśli pływamy wyłącznie po wodach gdzie ryzyko uszkodzenia śruby jest zerowe można zainwestować w oryginał...,jeśli to komuś poprawi samopoczucie.Moja kolekcja śrub z mniej lub bardziej "obgryzionymi" łopatami powiększa się prawie po każdym kolejnym wypadzie do Szwecji????. więc już od dawna używam zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2024 (edytowane) A ja sie dziś wziąłem za śrubę 9 7/8x13.Szlifierką zdarłem lakier i progi od odlewu. Ponad godzina roboty i 4 akumulatory od kątówki zajechane. Trzeba mieć rękę żeby nie narobić dziur ale ręczne szlifowanie to masakra. Gołe alu z resztkami podkładu co innego ale lakier …Tak sie zawziąłem, ze sie musiałem po tej godzinie wykapać taki mokry byłem.Teraz ręcznie do gołego, wyostrzyć płaty, polerka i git będzie. Yamahowskiej 11 1/4 pomogło. Tresor po tym co pisałeś zważyłem: polastorm 910g. Zeszlifowalem ponad 20g lakieru i progów teraz 889g, zobaczymy ile wyjdzie na koniec. Yamaha z tego co pamietam miała 750g już po szlifowaniu. Ale prawie 2” „krótsza”. Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2024 To wątek o łodziach, kończąc temat śrub, to ja mam najlepszą, ale muszę wypić min 0,7l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2024 To może poprosimy moderatora o przeniesienie do wątku o śrubach. Chciałem dodać, że wydaje mi się że alu powinno się jednak czymś polakierować po polerowaniu. Gołe będzie się chyba utleniać a chodzi o jak najbardziej gładką powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z.Milewski Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Ale to będziecie udział w wyścigach łodzi brać? Tyle zabiegów nad śrubami do łodzi wędkarskich... .W łodziach wędkarskich chyba chodzi o dopłynięcie do łowiska, a nie o to, kto szybciej o parę sekund to zrobi?! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Chodzi o to żeby tak dobrac śrubę żeby silnik łapał okolice max obrotów nie po to żeby się ścigać tylko żeby silnik miał "lekko" płynąć... w zaburtowcu nie zredukujesz biegu jak ma za ciezko więc pozostaje dobranie odpowiedniej śruby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2024 (edytowane) Z tą szybkością to ja np:1. Po prostu lubię zap …2. jak idę szybkim ślizgiem to nie robię fali i w związku z tym nikomu nie przeszkadzam, krócej tez mnie słychać wiec mniej hałasuję.3. Z jednym sie ścigam, z czasem. Mam dolotu np 15km na miejsce. Płynąc 49km/h dopłynę w 18 min jakbym płynął 35km/h czyli dalej niby szybko, to by mi to zajęło 26min. Zyskuję 16min łowienia na wyjazd I to bliżej świtu albo zmierzchu. Jak juz doścignę miejscówkę, spuszczam dziobówkę i sie z niczym nie ścigam.oprócz prędkości:4. Po prostu lubię pogrzebać. Szlifuję 13tke juz drugi dzień i jeszcze ze dwa mi zejdzie. Jestem wtedy szczęśliwy … jedni szydełkują, inni grzebią w śrubach. 5. Dobrze dobrana śruba ma duży wpływ na zużycie paliwa.6. Polerowane Alu jest po prostu ładne. Edytowane 21 Sierpnia 2024 przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Chcę zmienić fabryczną 10 1/4x12 w Suzuki BF30 na 10 1/4x11 . Brać koreańskie BS PRO czy jednak oryginał z ceną razy dwa ? Czy zakup tego zamiennika jest obarczony ryzykiem gwizdów , zakłóceń echa , braku wyważenia , obłażenia lakieru( tyle w necie wyczytałem ) czy brać śmiało ? Jakie macie doświadczenia z produktem ?Śruba przyszła po dniu od zamówienia , kontakt ze sprzedawcą (-czynią ) wzorowy . Śruba wykonana super , nie zauważyłem żadnych niedoróbek ( choć tak naprawdę to mam o tym pojęcie mocno blade ). Grubość łopat większa niż w oryginale o jakieś 3 mm . Pływanie we dwójkę na RiverFox'ie 420 z całym majdanem sprawne , wyjście w ślizg szybsze niż na 12-stce , łódka taka bardziej reaktywna i nieco bardziej nerwowa się wydaje , ale w sposób przyjemny i przewidywalny . Prędkość maksymalna pozostała na tym samym poziomie , czyli 35-36 km/h . Obroty za to wzrosły do około 5500 , co jest dla mnie satysfakcjonujące . W pojedynkę prędkość nieco mniejsza niż na 12-stce , ale obroty nadal wyższe , zawierające się w przewidywanym przez producenta maksimum . Żadnym efektów dźwiękowych typu gwizdy i zakłócenia nie stwierdziłem . Śruba zostaje ze mną . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Z tą szybkością to ja np:1. Po prostu lubię zap …2. jak idę szybkim ślizgiem to nie robię fali i w związku z tym nikomu nie przeszkadzam, krócej tez mnie słychać wiec mniej hałasuję.3. Z jednym sie ścigam, z czasem. Mam dolotu np 15km na miejsce. Płynąc 49km/h dopłynę w 18 min jakbym płynął 35km/h czyli dalej niby szybko, to by mi to zajęło 26min. Zyskuję 16min łowienia na wyjazd I to bliżej świtu albo zmierzchu. Jak juz doścignę miejscówkę, spuszczam dziobówkę i sie z niczym nie ścigam.oprócz prędkości:4. Po prostu lubię pogrzebać. Szlifuję 13tke juz drugi dzień i jeszcze ze dwa mi zejdzie. Jestem wtedy szczęśliwy … jedni szydełkują, inni grzebią w śrubach. 5. Dobrze dobrana śruba ma duży wpływ na zużycie paliwa.6. Polerowane Alu jest po prostu ładne.Jaka łodzią pływasz, marka wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Śruba przyszła po dniu od zamówienia , kontakt ze sprzedawcą (-czynią ) wzorowy . Śruba wykonana super , nie zauważyłem żadnych niedoróbek ( choć tak naprawdę to mam o tym pojęcie mocno blade ). Grubość łopat większa niż w oryginale o jakieś 3 mm . Pływanie we dwójkę na RiverFox'ie 420 z całym majdanem sprawne , wyjście w ślizg szybsze niż na 12-stce , łódka taka bardziej reaktywna i nieco bardziej nerwowa się wydaje , ale w sposób przyjemny i przewidywalny . Prędkość maksymalna pozostała na tym samym poziomie , czyli 35-36 km/h . Obroty za to wzrosły do około 5500 , co jest dla mnie satysfakcjonujące . W pojedynkę prędkość nieco mniejsza niż na 12-stce , ale obroty nadal wyższe , zawierające się w przewidywanym przez producenta maksimum . Żadnym efektów dźwiękowych typu gwizdy i zakłócenia nie stwierdziłem . Śruba zostaje ze mną .Coś słabo … szwagra RF 420 na Mercurym 25KM we dwóch spokojnie idzie ponad 40 na oryginalnej, zmęczonej śrubie. O ile pamietam ciągnęliśmy 42 we dwóch bez problemów a to jednak 5 KM mniej … szwagier cherlawy tak z 85 kg ale ja juz normalnie On jeszcze ma dużą płytę nad śrubą bo z wujkiem 140kg na dziobie, bez w ślizg nie mógł wejść. Ja pływam RF 390. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2024 (edytowane) Dla mnie te osiągi są wystarczające . Ale swoją drogą nie wiem , skąd takie rozbieżności ... Na oryginalnej 12 w pojedynkę osiągnąłem 42 km/h . Edytowane 22 Sierpnia 2024 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Ty ważysz więcej niż swagier Qh. A na poważnie - łóðkę trzymasz na wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Ja kończę 13tkę. Dziś wyostrzyłem płaty na wzór yamahowskiej. Jeszcze weekend i będzie gotowa. Zaczyna fajnie wyglądać. Jeszcze spróbuje ją wyważyć na wyważarce do kół motocyklowych - ciekawe czy coś pokaże. Potem już tylko polerka.W porównaniu do stanu przed obróbką wyglada dużo lepiej. Yamaha polerowana na surowo po ok 10 wyjazdach wiec ok 250-300km i ok 100h w wodzie dalej jest gładka ja dupcia niemowlaka. Jedynie ściemniała trochę. Dokladnie sie tez przyjrzałem. Polastorm ma płaskie płaty z kwadratowymi krawędziami (ale nie hałasuje). Natomiast oryginał yamahy ma płat ostrzony „od spodu” trochę na kształt skrzydła samolotowego. Ciekawe czy ten kształt oprócz zwykłego pchania wody wykorzystuje drogi różnice przepływu po płacie tworząc dodatkowe podcisnieńie? Jak liczyłem sprawność śruby to yamaha ma duzo mniejszy poślizg niż polastorm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonek@123 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 (edytowane) Potrzebuję porady, łódź 360cm waga podana przez producenta 100/110kg do tego silnik Mercury 15efi,we dwie osoby po +-70kg,płynie max 33km/h na orginalnej śrubie,czy większy lub mniejszy skok śruby coś pomoże zwiększyć prędkość Edytowane 1 Października 2024 przez Okonek@123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Podstawowy parametr do oceny śruby to maks obroty. Bez tego nikt nie jest w stanie Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Warto spróbować, ale na 15KM 33 to wcale złe nie jest. Lodka jedno ale graty drugie. Ja mam np na łódce 170kg gratów. Silniki akumulatory, wykładziny, paliwo, gaśnica itd. W baaaardzo dużym uproszczeniu nie biorąc poprawki na wzrost oporów przy większej prędkości moc to zdolność wykonywania pracy. 33km/h /15KM x25KM to by teoretycznie odpowiadało 55km/h na 25KM silniku … czyli szybko. Obroty podstawa ale nie wszystko. Moja łódka np na śrubie 11 1/4 łapie prawie max bo 5950obr/min i 48km/h a na 13 5550obr/min i 49km/h i mniej pali. A na 12 lipa bo najmniej. Dużo zależy tez więc od sprawności śruby, materiału i kształtu łopatek. Przy dwóch i trzech osobach już jest znowu szybciej na 11 1/4. Wiec to nie takie proste, że zmierzysz obroty i będziesz wiedział. Szukając złotego środka trzeba próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Opory rosną kwadratowo, w przybliżeniu można wyciągnąć pierwiastek ze stosunku mocy i wyjdzie przyrost prędkości. Np stosunek mocy 25 do 15 to 1,66 , pierwiastek to 1,28 więc można się spodziewać przyrostu 28%, czyli około 43. Takie szacowanie sprawdza się całkiem nieźle. Przy doborze śruby, jeżeli szukamy czegoś uniwersalnego, dobrze sprawdza się zasadą, żeby samemu, ze standardowym wyposażeniem, podbijać pod maks obroty, można je nawet minimalnie przekroczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 Yamaha polerowana na surowo po ok 10 wyjazdach wiec ok 250-300km i ok 100h w wodzie dalej jest gładka ja dupcia niemowlaka. Jedynie ściemniała trochę. Dziś mam na tapecie silnik 15KM chinol który pływa 60km/h +Śruba 13 też polerowana i ostrzona. Kolor wygląda jak malowana a to właśnie tak się alu zmieniło.po sezonie. Ostra jak nóż i gładka jak by pokryta lakierem. Fajny temat szkoda ze nie mam cierpliwości do takich rzeczy. Przy okazji śruba wystaje w 1/3 nad wodę więc chłodzenie jest zrobione jak na fitk... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 Opory rosną kwadratowo, w przybliżeniu można wyciągnąć pierwiastek ze stosunku mocy i wyjdzie przyrost prędkości. Np stosunek mocy 25 do 15 to 1,66 , pierwiastek to 1,28 więc można się spodziewać przyrostu 28%, czyli około 43. Takie szacowanie sprawdza się całkiem nieźle. Przy doborze śruby, jeżeli szukamy czegoś uniwersalnego, dobrze sprawdza się zasadą, żeby samemu, ze standardowym wyposażeniem, podbijać pod maks obroty, można je nawet minimalnie przekroczyć.Nie żeby sie kłócić. Ale coś mi nie pasi. Coś mi sie kołacze, ze opór powietrza rośnie wraz z kwadratem prędkości. Czyli trochę bez sensu wyciągać pierwiastek z mocy? … bo to dopiero potencjał do pracy. A trzeba by wyciągać kwadrat z przyrostu prędkości. Nie wiem też jak rośnie opór nautyczny na styku łodka woda.Czyli wracając do oporu powietrza (i pomijając lub traktując podobnie opór wody w ślizgu) ja bym jednak liczył tak: zakładając ze teraz jest 33km/ i to traktując jako 1 od razu pomniejszając moje obliczenia do 50km/h (bo liczyłem bez oporu a jest i prawie tyle ja łapie na troche większej łódce z 25KM) to zyskujemy 17km/h i… i teraz nie wiem jaki jest opór przy 33km/h żeby coś dalej policzyć, ale 50 to 1,51 z 33 czyli x1,51 =2,29 czyli, żeby tyle uzyskać by trzeba mieć 34KM? Za dużo … latało by szybciej. Ale jakbym był politykiem którejś z wiodących partii i miał Was za głupków (czyli był politykiem którejś z wiodących partii) to by można tak : prędkość wzrosła o 17km/h. Prawda. 17km/h odniesione do 33km/h to w zaokrągleniu 50% wzrostu prędkości. Prawda? Prawda. Skoro opór rośnie z kwadratem prędkości? to 0,5 do kwadratu to … 0,25. Prawda? Hehehe i już kobylka u płota do wniosku, ze aby uzyskać 50km/h wystarczy podnieść moc z 15KM o 25% czyli o w zaokrągleniu 4KM czyli 20KM byłoby z naddatkiem. Prawda? Gówno prawda Ale sie ubawiłem. Qh na prezydenta! Myśle, ze u niejednego by przeszło i u niejednej ministry nawet Wszystko duże przybliżenia. Takie tam deszczowe rozważania. Czekaj czekaj coś kumam z Twoim liczeniem. Liczysz w uproszczeniu potencjał mocy do pokonania oporu. Hmmm Może to jednak nie tak bez sensu. Ale coś nie bardzo bo na 25KM to ciężki RF 420 idzie więcej bo tak z 44km/h a nie mała i lekka skorupka 360. Ja stawiam, ze na 25KM by przekroczyła 50na bank. W sumie by trzeba usiąść i sie napić. Bo inteligencja rośnie wraz z sześcianem wyluzowania. A ja jestem po ciężkim dniu pracy z budżetowaniem, zmęczony i nie ogarniam kuwety … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 Chciał sobie chłop w ślizgu polatać, a tu bez korepetycji się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2024 (edytowane) Ech, spójrz na to inaczej - łódka stoi w miejscu a silnik musi pokonać prąd o dwa razy większej prędkości. Prąd dwa razy szybszy niesie cztery razy większą energię, więc silnik musi mieć cztery razy większą moc żeby tą energię skompensować - taka alternatywna logika. Tak samo droga hamowania. Przy dwa razy większej prędkości jest cztery razy dłuższa (zakładając, że jesteś cały czas na granicy zerwania przyczepności, czyli maksymalnie wykorzystujesz siłę tarcia i temperatura układu nie ma wpływu na skuteczność). Całość jest oczywiście trochę uproszczona, bo z drugiej strony im szybciej płyniesz, tym łódka bardziej wychodzi z wody, więc powierzchnia tarcia i działania oporu wody trochę się zmniejsza, ale sprawdza się całkiem nieźle (weryfikowane w praktyce). Można to zrobić dokładniej, ale takie szacowanie dobrze oddaje to, czego można się spodziewać w ślizgu, przy zmianie mocy w ramach jednego kadłuba. W każdym razie na przyrost wprost proporcjonalny nie ma co liczyć. Kolega ma 360 ale właściwie nie wiadomo co, więc może być tak, że ten kadłub po prostu tak pływa i porównanie go z RF420 nie ma sensu. Chociaż 33 to i tak niezły wynik jak na 15hp. Natomiast jak to łódka na rumpel, to 25hp przy 3,6m jest na granicy zdrowego rozsądku. Edytowane 2 Października 2024 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 "Natomiast jak to łódka na rumpel, to 25hp przy 3,6m jest na granicy zdrowego rozsądku"Przy małej wadze lodki i jednej osobie na pokladzie to taka pewna jazda na jednym kole:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 U mnie śruba wyglądała tak ( ta podmęczoną): https://zapodaj.net/plik-D7KoHl7Gxu a teraz wyglada tak po sezonie od polerki lekko przetarta pastą: https://zapodaj.net/plik-nsdGQLjBkz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Sciorałem oryginalną śrubę i muszę kupić nową. Jaki skok polecacie. Jakie są różnice. Skoki są chyba od 9+ do 12. miałem chyba 11. Może ktoś ma na odkładzie używkę do przesłania na próbę. Help
Top użytkownicy dla tego pytania
55
45
26
17
Popularne dni
16 Wrz
18
21 Cze
14
15 Wrz
13
31 Lip
11
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 55 odpowiedzi
psulek 45 odpowiedzi
Stołczynianin 26 odpowiedzi
Tresor 17 odpowiedzi
Popularne dni
16 Wrz 2020
18 odpowiedzi
21 Cze 2015
14 odpowiedzi
15 Wrz 2020
13 odpowiedzi
31 Lip 2019
11 odpowiedzi
Popularne posty
KLANADfachura
solas ma cienkie ścianki myślę że to daje jej przewagę i jeżeli mówisz o naszym wspólnym koledze to na oryginalnej śrubie pływał max 35 ( mierzone gps garmin ) a na solasie w tym samym rozmiarze co o
Agraph
Dzięki za zainteresowanie. Miałem zmienić śrubę, zmieniłem odrobinę więcej. Suzi 25 powinna załatwić sprawę
Tresor
Upał trzyma wiec trzeba mocniej dmuchający wiatrak. Zamówiłem na alli, po 6 dniach był w PL tu odleżał 12 dni i wczoraj doszedł. Wygląda ok, pasuje, łopatki są cieńsze o milimetr niż Stormowa (stor
Opublikowane grafiki
470 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi