Skocz do zawartości
  • 0

Jaki skok śruby zastosować do silnika zaburtowego?

rózgaś

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,czy znajdę tutaj doświadczona osobę które pomoże mi dobrać odpowiednią śrubę,jakiś czas temu założyłem temat w którym opisałem swój przypadek "Witam,dziś zauważyłem dość dziwne zjawisko,pytanie do bardziej doświadczonych kolegów...co może być przyczyną łapania powietrza przez śrubę? Łódź nextline 430,silnik tohatsu 20hp"...założyłem licznik z obrotomierzem okazało się że to nie łapanie powietrza tylko silnik tak wysoko się kręcił(odcinał zapłon) licznik wskazywał maks 6100 przy 3/4 skali na manetce,czyli wychodzi że ma dość lekko w tej wodzie,zjawisko to występuje przy 40kmh,śrubę jaką mam teraz założona jest oznaczona 9,25x10p...czyli 9 1/4 cala i skok 10?...przeglądam na w sieci śruby i wyżej jest dostępne 9.9x skok 12,13 lub 14

Tośka na wtrysku ?

• 0

Co do rozmiaru za duzego wyboru nie masz wszystkie 3 blades sa takie same 4 jest ciut mniejsza a 4 do ciezkiego uciagu ciut wieksza predkosc wzrosnie do 5mph czyli z 8-9 km za to w slizg bedzie wchodzic wolniej .Jak mowie mialem ten sam problem na blizniaczym silniku

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Na tej śrubie Hondą BF20 kM , SHSU ,Romaną 440 ,całość jakieś 350 kg, osiągam prędkość na max 44kh ,obroty 5950,ja jestem z hondy zadowolony ,zaczynałem od 2,3kM (10 lat),następny to Honda  10kM , SHU (5 lat),bez awarii  a teraz BF20kM SHSU ,od maja 80 mtg.

Edytowane przez perch22

• 0

Kol mam nowy silnik Tohatshu 6 ze śrubą 3 łopatkową , a teraz widziałem śruby 4 łopatkową i moje pytanie czy taka śruba przyspieszy prędkość Łodzi , płynę max 10 km/h i obroty pokazuje 4600 więcej nie chcę się rozkręcić

• 0

Teoretycznie, jak to powiedział człowiek wykształcony w dziedzinie motorów okrętowych: "Łopata poprzedzająca zakłóca pracę łopaty następującej" czyli cztery łopaty spowodują większe straty mocy na zawirowania.

Z drugiej strony zapewne mają większą powierzchnię niż trzy łopaty, czyli mogą dać większą siłę uciągu.

Kluczowym parametrem jest właściwie dobrany skok śruby, czyli jego zmniejszenie w stosunku do skoku aktualnie założonej śruby.

Ciekawy jestem jaki byłby wynik po teście śrub trzy i cztery łopaty, a myślę że czwórka wygrała by przy małej prędkości łódki.

• Like 1

• 0

Kol mam nowy silnik Tohatshu 6 ze śrubą 3 łopatkową , a teraz widziałem śruby 4 łopatkową i moje pytanie czy taka śruba przyspieszy prędkość Łodzi , płynę max 10 km/h i obroty pokazuje 4600 więcej nie chcę się rozkręcić

Pawlo jezeli kolega ma nowy od dealera tohatsu to na 100% jest zblokowany na ciegnach i linkach manetki i gaznika dlatego max to 4600 rpm

Dziwne, przecież 6 KM nie jest dławiony w żaden sposób bo i po co ?

• 0

Godski po to zeby nie zarznac motoru na dotarciu gaznik nie odwiera sie do konca na 100%, jeszcze nie widzialem nowego mercury lub tohatsu ze sklepu ktory byl by otworzony

Ciekawe, mamy na forum dealera Tohatsu to może się wypowie.

To kiedy to zdejmują? Przy pierwszym przeglądzie?

Poza tym ja brałem nówkę 20 Hp i żadnej blokady od nowości nie było, kręci do końca.

Edytowane przez godski

• 0

Godski po to zeby nie zarznac motoru na dotarciu gaznik nie odwiera sie do konca na 100%, jeszcze nie widzialem nowego mercury lub tohatsu ze sklepu ktory byl by otworzony

Możesz to udowodnić w jakikolwiek sposób?

Moim zdaniem taka blokada zagraża bezpieczeństwu.

Np. nagłe załamanie pogody i lipa, wrócić się nie da szybko bo ważniejszy jest silnik niż życie.

Chore ograniczenie i chyba tylko w Polsce lub niektórych umysłach...

• 0

Moim zdaniem taka blokada zagraża bezpieczeństwu.

Np. nagłe załamanie pogody i lipa, wrócić się nie da szybko bo ważniejszy jest silnik niż życie.

Takie ograniczenia są dla ludzi co nie mają pojęcia o mechanice i np. nie potrafi dotrzeć prawidłowo nowego/ albo nawet po remoncie silnika. Np. nagłe załamanie pogody wracasz na pełnej piź... przez 8 min, a po chwili masz zatarty silnik, wtedy było by wesoło.

• 0

Po to żeby nie zarżnąć motoru są wskazania serwisowe dla pierwszych 10 godzin używania silnika. Później możesz pływać jak chcesz, a co zrobisz z silnikiem w trakcie pierwszych godzi lub później TOTALNIE NIKOGO TO NIE INTERESUJE - możesz nawet silnik podpalić  lub pociąć siekierą

Takie kolega historie opowiada że sam nie wiem czy się dziwić , śmiać czy płakać...... Później ludzie opowiadają historie o blokowanych silnikach, no cóż zawsze trafi się ktoś kto w to uwierzy i powtórzy dalej...

Zastanawiam się tylko po co takie cuda opowiadać ? Dla śmiechu i satysfakcji że ktoś to podłapie ? Bo innego powodu nie widzę...

O blokadach silnika słyszałem jedynie w firmach czarterowych, które w obawie przed przegrzaniem motoru blokują różnymi dziwnymi sposobami sterowanie obrotami silnika - cięgno gazu. Nie spotkałem się z info żeby producenci blokowali małe silniki do pierwszego przeglądu: czy to Mercury, Tohatsu, Evinrude, Johnson, Mercury czy Mariner o innych nie wiem, ale jestem przekonany na 99% że będzie podobnie.

Jedyne blokady to jak wspomniał Godski 15 KM zblokowane (na 10 KM) na potrzeby Polskich przepisów ( tak jest w większości przypadków sprzedawanych silników na rodzimym rynku , oraz mocniejsze silniki 25 KM + blokowane elektronicznie ( inny moduł - a czasem jakieś części, w starszych silnikach zamiast modułów dawane inne gaźniki bądź blaszki na przewodach dolotowych lub  mechaniczne ograniczenia obrotów silnika ) a robione na tych samych pojemnościach np 25-30 KM , 40-60 KM ,75-115 KM , 150-200 KM itd.

Rozmawiając kiedyś z Panem Krzysztofem Kacprzakiem na targach o modelu F320 powiedział jedno - żeby to pływało potrzeba minimum silnika 9.8 KM i więcej  . Ta łódka nie jest łatwo wchodząca w ślizg ze względu na konstrukcję dziobu - w ślizgu popłynąć popłynie ale silnik musi mieć siłę wyciągnąć jednostkę do ślizgu a w tym konkretnym przypadku brakuje mu mocy i pojemności ( 120 kilka ccm) ,na yt jest filmik z 9.8 (9.8 KM - Mercury - Tohatsu około 210 ccm)

Edytowane przez cabage
  • Like 1

• 0

Dławienie silnika to zupełnie co innego.

Ale przynajmniej coś się wyjaśniło.

Współczesne silniki są docierane już w fabryce.

Każdy producent pisze to zapobiegawczo.

W aucie też jest takie zalecenie?

Ja nie spotkałem takiego

Bo w sumie czym się różni silnik z łódki od silnika z auta.

Niczym!

Edytowane przez Pietruk

• 0

Cabage szkoda mi czasu na odpowiadanie ci w kazdym nowym gaznikowym tohatsu mercury czy nissan marine przepustnica jest otwarta na moze max 80% pogadaj z kims co sie zna i ma troche czasu dla Ciebie bo mi mojego szkoda poniewaz na glupote i arogancje najlepsza obrona jest obojetnosc choc kusi zeby udowodnic ci ze w tym temacie twoja wiedza jest nikla ponizej zalaczam pare zdjec jako specjaliscie nie musze chyba nic tlumaczyc znajde jutro czas przejade sie do sklepu zdejme czapki z kilku silnikow i wrzuce na YouTube i zalacze link

Zreszta zgubiles jedno b w nickname jak to bylo,,Kapusta glowa pusta " pasuje doskonale

post-59476-0-84981100-1600283466_thumb.jpg

post-59476-0-78216000-1600283518_thumb.jpg

post-59476-0-28354700-1600283535_thumb.jpg

post-59476-0-23744200-1600283560_thumb.jpg