Friko Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 @barwena sądzisz że napisałbym to co napisałem, gdybym nie trzymał? to mnie mało znasz. Trzymałem, ważyłem, rozginałem i robiłem jeszcze parę innych rzeczy. Ale że taka różnica w wadze przy przelotce podobnych gabarytów, kroju ramki i rodzaju materiału użytego na ramkę jest bzdurą można było stwierdzić i bez tego - ramka musiałaby być wykonana ze stopu tytanu żeby różnica w wadze wynosiła aż tyle, przy dwóch stalowych ramkach podbnych gabarytów jest to po prostu niemożliwe @Mynardskąd się wzięło powszechne przekonanie że są lepsze od hardloyów przelotki do lekkich zastosowań (czytaj: lżejsze)? Myślę że z powszechności właśnie - przecież to jest powszechna opinia, nie tylko w Polsce ale również w ojczyźnie rodbuildingu czyli USA. Skoro wszyscy to powtarzają, to mało komu przychodzi do głowy weryfikowac takie twierdzenia za pomocą aparatury. Cztery lata temu zaczęliśmy z Gumem dyskusje o porównaniu wagowym hardloyów w ramce Y do alconite'ów w ramce LV, teraz w związku z pojawieniem się alconite w ramce LV temat powrócił - i jak widać mamy spore zamieszanie w rezultacie. Pozdrawiam ps. z niuansów - analizując hardloye warto też zwrócić uwagę na grubość ringu tych przelotek - chodzi mi o to że gruby ring zmniejsza światło wewnętrzne pierścienia przy tej samej rozmiarówce w stosunku do innnych przelotek z pierścieniem alconite np. to dodatkowe zmniejszenie światła pierscienia zwłaszcza w najmniejszych rozmiarach przelotek trzebaby zbadać jeśli chodzi o wpływ np. na odległości rzutowe w wedce spinningowej zwłaszcza przy zastosowaniu żyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Przepraszam za pytanie retoryczne. Pozdrawiam Friko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Jak dla mnie to porównywanie przelotki LV np. 25 i Y 25 to nieporozumienie . Y25 jest znacznie wyższy od LV25 – w wielu projektach Y20 będzie odpowiadał LV25 , Lub Y25 LV30 . Y25 jest lżejszy od Lv 30 i to odczuwalnie . Można wtedy zbudować znacznie lżejszy zestaw niż na LV . Zbrojenie wędzisk to żonglowanie rozmiarami , zastosowanie jak najmniejszej –odpowiedniej liczby przelotek i wyciagnięcie maksimum możliwości blanku . Jak ktoś wali na 8 -10 stopowy kij masakryczną ilość przelotek SV w kombinacji 30 20 16 12 itp-to płakać się chce bo zabił blank .Podobnie jest z bezmyślnym stosowaniem fuji New concept – serwowanym wraz z gotowymi rozstawami fuji –wychodzą koszmary –za które nieświadomy klient płaci – bo monternia nie ma czasu, lub chęci na testy rzutowe lub aby wygiąć blank i pomyśleć chwilę czy można zrobić coś lepiej niż fuji New concept .- w wielu przypadkach można zastosować w castingu 2 rozmiary przelotek ,w spinningu 4 i wędzisko będzie rzucać i holować lepiej niż w klasycznych układach .Wątpię tez aby jakikolwiek zbrojmistrz – nie piszę o monterach w Polsce czy zagranicą nie zdawał sobie sprawy ,że waga przelotek w ramce stalowej o różnych ringach będzie zbliżona – i nieodczuwalna dla kija i użytkownika . Przelotki natomiast mają inne właściwości jak waga ,np. :sztywność , projekt –dostępne wzory w danym pierścieniu . W mojej pracowni klient zawsze usłyszy ,że przy sicach w stosunku do alconite w 90% projektów) nic nie zyska –sic są ładniejsze i sztywniejsze (ten drugi czynnik można wykorzystać ) . Tak jak alconite są ładniejsze i staranniej wykonane od hardloy. Przelotki ważę jakiś czas i mam swoje wnioski . Nie należy zapominać że blank ma zbieżność i ugięcie – odpowiednie umiejscowienie -dobranej przelotki może zdziałać cuda – ale wymaga to pracy i doświadczenia . Tak przy okazji zawsze staram się mieć w pracowni ten sam blank uzbrojony w tytany i alconite -klient może wybrać co mu odpowiada -wiele osób nie wierzy ,że to ten sam blank... PozdrawiamŁukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 @Mynard(...) Skoro wszyscy to powtarzają, to mało komu przychodzi do głowy weryfikowac takie twierdzenia za pomocą aparatury. @Friko za dużo mnie w tym temacie, więc kończąc swój wtręt, napiszę ostatni raz, że mi chodzi nie o pomiary laboratoryjne, a o sytuację, kiedy ktoś pomacał, ocenił przelotkę, założył do delikatnego kija i stwierdził: - hej, chłopaki.. założyłem hardloye i wyszła kosa - one nie są takie ciężkie ! Pomijając, czy gładkie, czy mocniej chwytają żyłkę, czy ładne, czy zbyt tanie.. Cieszę się z tego tematu, bo - jak wiele innych - daje mi kolejne teoretyczne elementy układanki, którą mam nadzieję kiedyś, nomen omen, poskładać PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dorwałem jeden niezbyt szybki blank ATC, ukręcę sobie uniwersał pod korbę na hardloyach - a niech tam Jutro postaram się podjechać do FC, to sobie porównam komplet hardloy/forecast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam ponownie, Chciałem zważyć przelotki w ramkach Y ale uważam, że w pierwszej kolejności zrobię w ramce L. Te przelotki współpracują ściśle ze sobą w New Fuji Guides Concept. LSG5,5 - 0,13g6 - 0,16g7 - 0,19g8 - 0,33g BLAG5 - 0,13g5,5 - 0,16g6 - 0,19g7 - 0,24g8 - 0,37g BLG6 - 0,19g7 - 0,28g8 - 0,35g BFLG6 - 0,21g7 - 0,26g8 - 0,39g Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 No i znowu ciekawie.Miedzy poszczególnymi modelami różnice wynoszą setne grama , a między forecastami i hardloyami różnica jest hmmm, w cenie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam,Poniżej wagi przelotek w ramce Y: YSG08 - 0,42g08L- 0,35g10 - 0,66g12 - 0,95g16 - 1,62g20 - 2,40g25 - 4,00g30 - 5,26g BYAG08 - 0,45g08L- 0,38g10 - 0,70g12 - 1,04g16 - 1,83g20 - 2,68g25 - 4,42g30 - 5,98g BYLG08 - 0,46g08L- 0,35g10 - 0,66g12 - 0,97g16 - 1,69g20 - 2,50g25 - 4,06g30 - 5,58g Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 alconite-17.48hardloy-16.27sic-15.66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 @Irku dziękuję za kolejną porcję wiedzy zrobiłem aktualizację wątku przyczepionego, uzupełniając o zdjęcia typów ramek ze strony Fishing Center Ciekawy jestem wag przelotek castingowych czyli ramka LN oraz oczywiście przelotek szczytowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 @Mynard(...) Skoro wszyscy to powtarzają, to mało komu przychodzi do głowy weryfikowac takie twierdzenia za pomocą aparatury. @Friko za dużo mnie w tym temacie, więc kończąc swój wtręt, napiszę ostatni raz, że mi chodzi nie o pomiary laboratoryjne, a o sytuację, kiedy ktoś pomacał, ocenił przelotkę, założył do delikatnego kija i stwierdził: - hej, chłopaki.. założyłem hardloye i wyszła kosa - one nie są takie ciężkie ! Pomijając, czy gładkie, czy mocniej chwytają żyłkę, czy ładne, czy zbyt tanie.. Cieszę się z tego tematu, bo - jak wiele innych - daje mi kolejne teoretyczne elementy układanki, którą mam nadzieję kiedyś, nomen omen, poskładać PozdrawiamGrzesiek Ale dlaczego za dużo - akurat uważam że zadajesz bardzo trafne pytania, chociaż może nie dla wszystkich wygodne Nie potrafie odpowiedziec za innych, moge odpowiedziec za siebie - ja po prostu nie siegalem po hardloye w przypadku kijów lekkich, taka była siła sugestii że tak powiem ( żeby nikogo nie urazić przyjmijmy że była to autosugestia;) ) - do zabaweczek szły komponenty z wyższej półki a konie robocze - hardloye - do użytkowych Teraz ma to sie szanse zmienić, właśnie dzięki temu wątkowi, tym bezdusznym pomiarom uwidocznionym w tabelce powyżej he he Mimowolnie, naswuwa mi się niedawna dyskusja prowadzona w wątku poświęconym blankom MHX dotycząca klasy sprzętu wędkarskiego i związku klasy z ceną - ten związek jak widać na przykładzie przelotek tym razem nie jest taki prosty ani taki oczywisty jak mogłoby się wydawać... Na razie konkluzja z tego wszystkiego nasuwa mi się taka: trzeba jak najwięcej rzeczy sprawdzać samemu w praktyce, unikać bazowania wyłącznie na cudzych opiniach - zwłaszcza tych opartych na stereotypach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Mynard, uspokoje Cie - eksperymentowalem juz z Hardloyami w ramce V na lekkim blanku (zbrojenie pod casta, blank 7',10 lb) - waza ok. 0.17 g (stara, nielakierowana wersja, o ile pamietam rozmiar 5.5), ale przez ich wyzsza ramke stoja w wiekszym odstepie od siebie, co oznacza tez mniej masy na danym odcinku. Jak Cie to nurtuje, wstawie jutro kilka fotek...A ze wynik nie do konca mnie przekonal, pewnie nie jest ich wina... Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 No coz, ja sie moge co najwyzej powtorzyc i zyczylbym sobie zawsze takiego rozsadku...Juz kilka lat temu po poczatkowo tylko organoleptycznych ogledzinach roznych przelotek stwierdzilem, ze niech sobie wszyscy gadaja ze hardloy ch..natomiast ja zrobie swoje. Jakos nie przejalem sie rowniez koncepcja Fuji zalecajaca przejscie z przelotek typu Y na przelotki typu L. Okazalo sie ku mojej uciesze, ze w sumie zadnego problemu nie ma i sie da. Otoz przelotek tych wyjatkowo nie lubie (Y)... Okazalo sie rowniez, ze wysmiewane w czambul skracane (z uzyciem do tej czynnosci kory mozgowej ) rekojsci i dowazanie w dolniku rowniez jest wykonalne i wedki takie moga sluzyc z powodzeniem wiecej niz 10 lat. Jedno co mi przychodzi do glowy to to, ze uczymy sie wszyscy. Z tym, ze nie wszystkim przychodzi przyznanie tego faktu z latwoscia.A uporczywe pozostawanie na przekor rzeczywistosci msci sie predzej czy pozniej. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Po wczorajszej wizycie w FC mogę powiedzieć z całą pewnością, że niektóre rozmiary wewnętrzne ringów Alconite/Hardloy/Forecast różnią się w sposób istotny. Warto to wziąć pod uwagę przy porównywaniu masy zestawów. Inne wcale, a w każdym razie ta różnica nie jest dostrzegalna. Np. L6 hardloy i L6 forecast to na oko praktycznie ta sama przelotka – różni się wkładem. BTW – porównywanie masy zestawu od 5,5 do 30 jest – moim zdaniem bez sensu. Porównujmy masę zestawu specyficznego np. dla 8 czy 9 stopowego blanku. A jeszcze konkretniej wyszłoby porównanie odcinkami… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Mynard, uspokoje Cie... Yacar?Jestem spokojny. Fotki chętnie zobaczę. Odpowiedziałeś sobie jednoznacznie na pytanie, co w tamtym projekcie Tobie nie przypasowało?Pisząc o ramkach V hardloy, że są 'wyższe' masz na myśli porównanie z jakimi przelotkami? Friko. To miło, że nikt nie wyrzuca za drzwi. Za dużo mnie, bo jestem ciekawski, a nawet niewygodny a niestety nie mam żadnych popartych praktyką autorskich spostrzeżeń w temacie.. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Maynard, tu obiecane fotki (predzej nie szlo, ale nie dla tego, ze dobiero budowalem ).Trzy przyklady zastosowania Hardloyow w zakresie heavy, medium i light... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Przy kiju ok. 10 lb zostaly zastosowane przelotki typu Hardloy BLVLG, rozmiar 5.5 (teraz niestety juz niedostepny), ich masa to ok. 0,17 g.Medium zostal uzbrojony w BLG-i 5.5; ich masa to 0,15 g, ale przez nizsza stopke stoja gesciej, jak widac na zdjeciu.Heavy zostal uzbrojony w male rozmiary BNLG-ow, od stop do glow,w Medium sluza one jedynie na dolniku.Light zostal kompletnie uzbrojony w BLVLG.Pytales, dlaczego nie jestem do konca zadowolony: Wydaje mi sie, ze mozna by jeszcze troche zredukowac rozmiary a zarazem mase uzytych przelotek, kij wydaje mi sie zbyt gleboko ladujacy ( a za tym powolny) pod ciezarem uzbrojenia... W kiju Medium poniosla mnie smialosc i zastosowalem przelotki BLG rowniez jako tip-top (BLAG sluzyl mi caly poprzedni sezon na takim samym blanku uzbrojonym analogicznie w Alconite i jest to rozwiazanie pod kazdym wzgledem BEZPROBLEMOWE).Jak wykoncze dolnik, bede mial dwa prawie identyczne kije - jeden uzbrojony w Alconite, drugi w Hardloy - zaloze sie, ze nikt na slepo roznicy nie odczuje <_< Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 jeden uzbrojony w Alconite, drugi w Hardloy - zaloze sie, ze nikt na slepo roznicy nie odczuje <_< Pozdrawiam --Yacar?-- Ja w tej konkurencji zgłaszam się na ochotnika <_< Dziękuję Yacar? za fotki i to porównanie. Super Na razie pytań brak PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Maynard, z BEZPROBLEMOWE mam na mysli: Przelotka wytrzymala wszelkie przeciazena rezultujace ze zwyklej eksploatacji, nigdy mi sie o nia linka nie zaplatala (czego mozna by sie spodziewac czytajac reklame specjalnych anti tangle designow Fuji <_< ).A owszem, uwazam ze im lzejsze, tym lepsze. Zauwazylem, ze blank ma mniejsze drgania, przez co linka leci rownomierniej. Moze tylko mi sie wydaje, ale przez lekkie uzbrojenie rozszezyl sie dolny zakres cw, tak ze ten kijek miota smialo przynetami miedzy 5 i 45 g.Omotka i lakier zwykle uzywa sie rowniez przy konwencjonalnych tip-topach, a ich masa jest czesto znaczna, porownujc do przelotek... Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Irku, czy można prosić o kolejną porcję danych? Dwustopkowe, tip-topy.... trochę jeszcze zostało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Paweł,Przepraszam, do końca tygodnia nie ma szans. Postaram się zważyć na początku następnego tygodnia. Chyba że masz czas i ochotę poważyć sobie. Waga i przelotki są, miejsce też się znajdzie.Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Witam,Następna partia przelotek, tym razem II stopki V. SVSG06-0,24g07-0,39g08-0,58g10-0,90g12-1,22g16-1,82g20-3,08g25-4,62g30-7,24g BSVAG06-0,26g07-0,41g08-0,59g10-0,92g12-1,29g16-1,84g20-3,22g25-5,26g30-7,58g BSVLG06-0,23g07-0,39g08-0,55g10-0,90g12-1,29g16-1,74g20-3,10g25-5,28g30-7,26g BVDLG06-0,23g07-0,34g08-0,49g10-0,71g12-0,99g16-1,58g20-2,38g25-4,16g30-6,76g Nie ma pomyłki w Forecastach BVDLG. Sprawdzałem 3 razy.Oczywiście proszę Friko o wstawienie zdjęć i opis.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Robi się coraz ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Co do Forecastów to kurat dobre wieści dla użytkowników ponieważ to sporo tańsza alternatywa dla Fuji i z tego co mi kiedyś mówił Pan Irek na pewmo nie gorsza jakościowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Forecasty V mają optycznie delikatniejszą ramkę niż alconity (co nie znaczy, że zbyt delikatną) i chyba troszkę cieńszy pierścień, ze stosunkowo dużym śiwatłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi