Skocz do zawartości
  • 0

Ktokolwiek widział lub posiada

miramar69

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakoś nie mam do tego zaufania czy to będzie działało poprawnie - łodka jest z ALU. Poza tym przetwornik ma półokrągły kształt od spodu, ciężko będzie to przykleić do dna łodzi aby stykała się całą powierzchnią, może gdyby przetworniki był zupełnie płaski nie byłoby problemu.

• 0

Bo testuje teraz na takim ustawieniu. Przy wcześniejszym ustawieniu płyta była 4,5cm poniżej dna, obecnie jest na ZERO.

Różnice są takie:

- przy głębszym zanurzeniu silnika szybciej wyciągał łódke do ślizgu ale aby rozwinąć MAX predkośc trzeba było manetkę przekrecic o "360"  ;) i czas był dłuższy, za to łódka była stabyłbilniejsza w zakrętach na dużej predkośi. Natomiast jak tylko odpuściłem na manetce do 3/4 to bardzo szybko wyhamowywała.

- przy obecnym ustawieniu silnik dłużej wyciąga łódkę, ale za to po wejsciu w slizg mogę odpuścić na manetce a łódka i tak płynie szybko, czuć i słychac że silnik ma lżej ,ale w zakretach nie da sie szybko bo silnik "wychodzi z wody".

Przy tempie np.trolingowym zachowują sie podobnie, tu nie ma aż tak widocznych różnic.

Edytowane przez miramar69

• 0

Rozumiem, że podniosłeś silnik po prostu o jedną dziurę i włożyłeś klocek?

Ja w końcu swoją zwodowałem w sobotę. Banan na gębie do tej pory.  :D

Spostrzeżenia mam podobne, trzeba max do wejścia w ślizg, ale do 3/4 odpuścić nie można, trzeba ciut wyżej trzymać aby w ślizgu lekko szła.

Ale u mnie na dziobie siedział kolega i przyjmował niekiedy pozy "ala z Titanika", i w środkowej bakiście akumulator 50kg.

Także na oko około 250 kg ładunku, plus waga łodzi, tyle silnik do pchania miał. Udało się ponad 30 km/h  wg GPS z Lowrance HDS, na pewno dało by się szybciej, ale to po 20 mh sprawdzę i sam na sam z łodzią. W tym upale jaki był, taka prędkość to raj dla ciała. :)

A silnik jest naprawdę ekonomiczny, jestem pod wrażeniem spalania. :clappinghands:

• 0

Uchwyty masz znalezione, to dla Ciebie już nieaktualne. Jakby ktoś inny poszukiwał,  to w spławiku wyczynowym takie wichajstry ekzystują. Służy to (służyło, bo już jest lepszy sposób do umocowania podpórki w łowieniu "na stopa". Firma Rive wprowadziła to do oferty przed kilku laty, później inni. O ile pamiętam było to solidne i ładne.

Przetwornik można śmiało przykleić wewnątrz, do dna łodzi. Nie wyłamie się ( sprawdzałem, musiałem odkuwać przecinakiem)działa idealnie, oprócz jednej funkcji. Nie pokazuje prawidłowo temp. wody. To cud lepiszcze to poxilina.

Przetwornik obecnie mam przykręcony do dna łodzi (z zewnątrz), za pośrednictwem blachy nierdewnej. Nie muszę rożnem manewrować góra-dół. Znajduje się w sprytnym zagłębieniu i wystaje "nic".

Edytowane przez Z.Milewski