Skocz do zawartości

ORAVA - sandacze

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Chcę się ze znajomymi przejechać nad jezioro  orawskie. Cel nie wędkarski, popływać po prostu pontonami tak rekreacyjnie.

Z tego co słyszałem to są tam jakieś wydzielone strefy ciszy. Szukałem odp. mapy w necie ale nie znalazłem. Może ktoś coś takiego ma? Byłbym też wdzieczny za namiar na dobry slip który nie kosztuje nie wiadomo ile euro:)

A ja bym we wrześniu pojechał z kimś nad Orawę.

mam ponton który ma w tym przypadku jedną , jedyną wadę : jest "zasilnikowany" elektrycznie :D   co ponoć na tę wodę nie wystarczy.

Czy jest ktoś chętny do wspólnego wyjazdu ?

Nie wystarczy na 100% jak dmuchnie to nie uciekniesz z bardziej odległych miejsc :( bo nawet na słabej spalinie ciężko się ucieka...

Pamiętam taka sytuację kiedy po wczesno porannej sesji spłynęliśmy na śniadanie i z okien tarasu na którym jedliśmy patrzyliśmy jak się rozkręca wiatr. W ciągu 10 minut na wodę wypłynęło ok 20 maczków a za kolejne 10 połowa leżała na wodzie,- tak się rozkręcił wiaterk....

Edytowane przez Rheinangler

a jak daleko to jest, jak z opłatami, slipowaniem i noclegami

może ktos coś naświetlic- moze i ja bym się sklonił do odwiedzin ale dopiero kol października

Danek

Też mysle nad tym by popodbijać tam gume z dna w pażdzierniku:)

Kolega był 2-3 tygodnie temu na Orawie. W 2h po starcie z Krakowa (wiekszość trasy to użeranie sie z wiecznie remontowaną/zakorkowaną Zakopianką) był na miejscu. Dzień łowienia to 70zł ,za wypożyczenie łodzi z silnikiem (nie pamietam jaka wielkość łodzi i moc silnika) 240zł/dzień.

Kumpel był czysto rekreacyjnie,ale jakieś pasiaki i pare szczupaczków na łodzi się zameldowało.

Pozdrawiam 

Też mysle nad tym by popodbijać tam gume z dna w pażdzierniku:)

Kolega był 2-3 tygodnie temu na Orawie. W 2h po starcie z Krakowa (wiekszość trasy to użeranie sie z wiecznie remontowaną/zakorkowaną Zakopianką) był na miejscu. Dzień łowienia to 70zł ,za wypożyczenie łodzi z silnikiem (nie pamietam jaka wielkość łodzi i moc silnika) 240zł/dzień.

Kumpel był czysto rekreacyjnie,ale jakieś pasiaki i pare szczupaczków na łodzi się zameldowało.

Pozdrawiam 

Na dzien dzisiejszy mam zaplanowany urlop na caly pazdziernik wiec jakby co to sie pisze na taki wyjazd tylko faktycznie jest problem ze spalina

Chyba ze uzbieraja sie 2 ekipy po 2 max 3 osoby na łajbe to moze nie wyjdzie tak drogo

Wałóweczka z PL i moze by cos z tego było :)

Nie wiem jak jest teraz nad Orawą ale z czasów kiedy jeździłem tam często pamiętam, że łódki które można było wypożyczyć były raczej kiepskie tzn takie, że jak wsiadło dwóch chłopa i podpięło silnik to wysokość burty wynosiła ok 15 cm od lustra wody  :wacko: co powodowało iż wieczorna bryza była już taka sobie do wytrzymania a przepłyniecie innej łodzi z dużą prędkością powodowało natychmiastową konieczność ustawiania się dziobem do fali...

Może warto i to sprawdzić bo ogranicza to możliwości pływania bardzo...

• 2 tygodnie później...

Chcę się ze znajomymi przejechać nad jezioro  orawskie. Cel nie wędkarski, popływać po prostu pontonami tak rekreacyjnie.

Z tego co słyszałem to są tam jakieś wydzielone strefy ciszy. Szukałem odp. mapy w necie ale nie znalazłem. Może ktoś coś takiego ma? Byłbym też wdzieczny za namiar na dobry slip który nie kosztuje nie wiadomo ile euro:)

słabo szukałeś ;)

tu sobie popatrz bo zakaz jest , jak trafisz na kontrolerów orawskich to możesz solidnie "oberwać" ,nie są co prawda tak wredni jak na liptowskiej ale mogą być ;)

http://www.srzrada.sk/index.php?n=SrzRadaReviry.Orava

• 3 tygodnie później...

Dobre miejsce do wodowania łodzi jest na południowej stronie zbiornika we wsi Nove Ustie.Łatwy dojazd, twardy płaski brzeg,szeroko. Blisko do cypla na stronie północnej,gdzie kiedyś miałem dobre wyniki. Ośrodki campingowe raczej zamknięte po sezonie wakacyjnym. Rada dla tych co jadą pierwszy raz -nie wypływajcie byle czym! To duża i niebezpieczna woda,pogoda w górach szybko się zmienia,fale rosną w oczach! 

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...