Skocz do zawartości

ORAVA - sandacze

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witajcie Koledzy !

Trochę późno z pewnością Orawa zamarznięta i rybki buszują

pod lodem jednakże chciałbym się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami.

Byłem kilka razy na Orawie z Kol.Zdzisławem Adamczykiem z Krakowskiego Klubu Głowatka i właścicielem sklepu z akcesoriami wędkarskimi o tej samej wdzięcznej nazwie.

Z Krakowa mamy 120 km (niestety ponad 60 km Zakopianką) ale

w ciągu 2-ch godzin spokojnie dojeżdzamy nad samą wodę.

Droga powrotna to niestety ta sama ilość kilometrów ale jakby dalej, w niedziele nawet do czterech godzin :wacko: .

Woda z pewnością rybna co widać było na powierzchni wody, na echosadzie jak i po wynikach. Jest tam wszystko(no może prawie wszystko) co występuje w wodach nizinnych i górskich.

Sandacza faktycznie jest tam dużo, niestety ja wędkowałem w okresie wrzesnia i października kiedy temperatura była dość wysoka i okazy jakoś nie chciały się czepiać, natomiast takich szczyli do 40 cm łapaliśmy dziennie do 40 sztuk.

Oczywiście we dwóch w sumie około 8 godzin.Kilka szczupłych do 80 cm, bolenie i mój pstążek, niestety 8.09 Embarassed

Natomiast Kol. Zdzisław łowił w listopadzie i łapał sztuki do 80 cm. Co jest pocieszające na tym akwenie to to że nie działają tam żadnej maści PGR-yb lub innej maści dziadostwa.

Natomiast jest tam skuteczna kontrola wędkarzy, to przyznaję :mellow: Byłem kontrolowany i przetrzepali mi łódkę dokładnie, ale goście sympatyczni i wymagają tylko przestrzegania obowiązujących przepisów, co jest moim zdaniem

potrzebne ze względu na przeważającą ilość wędkujących rodaków :wacko: .WAŻNE: Po złowieniu, jeśli ktoś chce zabrać rybę MUSI ona być natychmiastowo wpisana do otrzymanego rejestru.

Brak takowego wpisu gwarantuje kłopoty podczas kontroli. Z zezwoleniami nie ma problemu koszt 50 zł/dziennie

można wykupić po drodze w Trstenie lub na miejscu na Cempingu

Noclegi to osobna sprawa, w lecie wiaddomo Cemping lub Hotel

Góral tel.00421-903-501-401, 00421 907 333 166, e-mail

goral@zoznam.sk

Łowiliśmy głównie na kopyta z główką 25-60 g. Dwa razy próbowałem na nasze Salmiaki: Fatso,Slider,Salmo Pop, Roverki

i wszystko co tam pozostało w pudle ale tyko Hornety głównie na okonie o pięknej ciemnej barwie i Butcher RS na pstrągi,okazały się skuteczne.

Nie będę opisywał jak rankiem wypłyneliśmy we mgle bo to historia na opowieść ale gwarantuję że byście się obśmiali jak norki :mellow: .

Okolica z pięknymi widokami woda bardzo duża z Krakówka niedaleko ludzie jak ludzie sympatyczni(Pepiki)tak więc zapraszam.

A może tak wiosenny Zlocik ?????????? :mellow: Tyko nie mam rozeznania jak ze sprzętem pływającym ale sądzę że cóś byśmy załatwili.

Zdjątka w załączniku

Pozdrawiam

Sworek

post-2-1348913162,9381_thumb.jpg

post-2-1348913162,9921_thumb.jpg

post-2-1348913163,0522_thumb.jpg

post-2-1348913163,1099_thumb.jpg

Czy ta lódka na zdjeciach to przywieziona z kraju czy na miejscu wzieta? Bo najweiekszy problem na oravie, jak bylo juz mowione, to podobno srodki plywajace :( Mysle ze gdyby rozwiazac kwestie lodek to pomysl spotkania nad woda na Slowacji/ w Czechach jest bardzo ciekawy!

Pozdrawiam

• 2 lata później...

Tak, łowiłem na Asnen od 2000-2003 roku mieszkałem u Kalego i Ewy, aa po jego śmierci Ewa już nie wynajmowała i przenieśliśmy się do Svena do szkoły Miolknaben. Od 3 lat Sven wybudował ładny dom i tam mieszkamy. Na Asnen z roku na rok sandaczy jest coraz mniej i mniejsze. Od 1 - 10 czerwca była na Asnen zaprzyjaźniona ekipa, która miała niektóre zerowe dni, nie chodzi o szczupaka tylko o sandacza, ponieważ my głównie go łowimy. W sumie w 10 dni padło 12 sandaczy na czterech czyli kompletne zero, dlatego chciałbym spróbować na Orawie.

Pozdrawiam Janusz

• 1 rok później...

Witam .

Macie może jakieś wieści z Szirawy i Oravy z sezonu 2009?

Myślimy o wyjeżdzie w tamte rejony ale przydały by się jakieś świeże informacje.Planujemy połączyć wędkowanie na zbiorniku( sandacz ) z wędkowanie na muchę.Będę wdzięczny za info. .

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Z racji tego że mam wygodną bazę w Rabce ( dom teścia ); często bywam nad Czorsztynem ; jednak życie wymaga urozmaiceń , dlatego chętnie spróbowałbym połowić po Słowackiej stronie.

Z Rabki mam bardzo blisko na Orawę ale niestety nic nie wiem ani o tym zbiorniku, ani o zasadach wędkowania na Słowacji. Proszę o garść informacji.

Byłem w zeszłym roku , bardziej rekreacyjnie niż wędkarsko . Koszt zezwolenia z tego co wyczytałem to około 70 zł na 1 dzień . Zbiornik baaardzo rybny , stosunkowo mało wędkarzy. Wędkowanie najlepiej z łodzi - tam gdzie możliwy dostęp do wody - albo płatne kąpielisko albo teren prywatny lub też płatne pole namiotowe . Tyle co wiem na ten temat na chwile obecną. 

Byłem tam kilka lat temu w czerwcu na sandaczach, rewelacji jakościowej nie było, największy około 60 cm, za to ilościowo w 3 dni złowiłem około 50 szt. , w większości niewymiarowe.

Łowiłem głównie w miejscach do 3 m, ale głębiej się też zdarzało, co do licencji to nie pamiętam ile kosztowały , ale nie były to wysokie koszty.

Orawa się odradza ,po rzeźnikach z Warszwy Krakowa ,Katowic i okolicznych wsi wokół orawy oczywiście Polacy wycieli sandacze 4 sztuki do brzegu filety itd.itd....15 lat temu z jednego miejsca 104 wymiarowe...Ale to już marzenie..A i nie wspomnę o pięknych okoniach ich troszkę jeszcze zostało ...Zbiornika nie odwiedzałem z 10 lat i zresztą słuch o nim zaginą więc pewnie mięcha mało ,ale popytaj może już coś się ulęgło..