Skocz do zawartości

kij na szczupaki dla 12-latka

mack

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Mam do was prośbę o pomoc w wyborze kija spinningowego na szczupaki dla mojego syna. Nie mam o tym zbyt dużego pojęcia, bo łowię wyłącznie na muchę, ale chciałbym go zabrać do Szwecji, na szkiery, gdzie mógłby ze mną połowić z łódki. Miotanie muchą szczupakową to temat trudny i dość fizycznie wymagający, więc pomyślałem, że obstaluję mu zestaw spinningowy, z którym mógłby mi dzielnie towarzyszyć.

Zakładam, że ze względu na mniejszą masę i przeznaczenie do łowienia z łodzi kij powinien być z tych krótszych. Budżet też raczej bez szaleństw 300-400pln max. Co godnego możecie mi polecić?

W tej cenie to już dostaniesz konkret na lata :) (nie miałem) ale ciekawa propozycją wydaje się Daiwa Powermesh (złego słowa nie ma w internecie o niej) 

Z tego co miałem to polecam Dragon Express Spin! Świetna wędka ! Ja miałem model 275cm i 4-20g pstrąg, okoń, szczupak po prostu uniwersał ;)

POLECAM! :D

czy ten budżet obejmuje sam kij, czy już z kołowrotkiem?

jakimi przynętami syn bedzie łowił ?

sam kij, kołowrotek już mam przez przypadek: nowiutki penn sargus chyba 3000, nie mogę teraz sprawdzić wielkości. Co do przynęt, też czekam na Wasze sugestie. Jak ja bawiłem się spinningiem to były tylko obrotówki i wahadłówki, teraz jest tego "trochę" więcej :)

moim zdaniem masz dwie opcje:

1. albo kupujesz w miarę uniwersalny kijek pod spina, który jednak nie ogarnie jerków;

2. albo coś w stylu okuma black rock (10-35 lub do 42 g), który wg. relacji użytkowników (sam nie miałem, "macałem" tylko przy poszukiwaniach) obsłuży też slidera 10S.

1. albo kupujesz w miarę uniwersalny kijek pod spina, który jednak nie ogarnie jerków;

2. albo coś w stylu okuma black rock (10-35 lub do 42 g), który wg. relacji użytkowników (sam nie miałem, "macałem" tylko przy poszukiwaniach) obsłuży też slidera 10S.

ja słyszałem że 10-35 ogarnie przynęty do 60g...

Raczej skłaniał bym się do opcji 1, dla kogoś bez odpowiedniej wprawy rzucanie wielką przynęta to duże wyzwanie, pewnie ograniczymy się do błystek, różnej maści gum i może woblerów.

W jaki ciężar wyrzutowy powinienem celować w opcji 1? Do 30 g?

Raczej skłaniał bym się do opcji 1, dla kogoś bez odpowiedniej wprawy rzucanie wielką przynęta to duże wyzwanie, pewnie ograniczymy się do błystek, różnej maści gum i może woblerów.

W jaki ciężar wyrzutowy powinienem celować w opcji 1? Do 30 g?

30, 40g :)

Osobiście moim najcięższym kijem do łowienia szczupaków na wodach stojących jest model team konger do 28 g i nie uważam,aby był za miekki na jakiekolwiek szczupaki.Łowię nim zarówno na gumy jak i na slidery (do 10 cm) i poki co nie potrzebuje cięższego.Pozdrawiam.