mack Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Czołem! Mam do was prośbę o pomoc w wyborze kija spinningowego na szczupaki dla mojego syna. Nie mam o tym zbyt dużego pojęcia, bo łowię wyłącznie na muchę, ale chciałbym go zabrać do Szwecji, na szkiery, gdzie mógłby ze mną połowić z łódki. Miotanie muchą szczupakową to temat trudny i dość fizycznie wymagający, więc pomyślałem, że obstaluję mu zestaw spinningowy, z którym mógłby mi dzielnie towarzyszyć. Zakładam, że ze względu na mniejszą masę i przeznaczenie do łowienia z łodzi kij powinien być z tych krótszych. Budżet też raczej bez szaleństw 300-400pln max. Co godnego możecie mi polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 czy ten budżet obejmuje sam kij, czy już z kołowrotkiem? jakimi przynętami syn bedzie łowił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 W tej cenie to już dostaniesz konkret na lata (nie miałem) ale ciekawa propozycją wydaje się Daiwa Powermesh (złego słowa nie ma w internecie o niej) Z tego co miałem to polecam Dragon Express Spin! Świetna wędka ! Ja miałem model 275cm i 4-20g pstrąg, okoń, szczupak po prostu uniwersał POLECAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 czy ten budżet obejmuje sam kij, czy już z kołowrotkiem? jakimi przynętami syn bedzie łowił ?sam kij, kołowrotek już mam przez przypadek: nowiutki penn sargus chyba 3000, nie mogę teraz sprawdzić wielkości. Co do przynęt, też czekam na Wasze sugestie. Jak ja bawiłem się spinningiem to były tylko obrotówki i wahadłówki, teraz jest tego "trochę" więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 http://allegro.pl/wedka-dragon-express-spin-2-45m-15-40g-bydgoszcz-i5418736265.html i jeszcze kasy zostanie na przynęty będą to zapewne wszelkiego rozmiaru gumy, woblery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 A może fenwick HMG z pierwszej seri? dwa kawałki 213cm 7-21g pod szczupaka idealny.Mam na zbyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 moim zdaniem masz dwie opcje: 1. albo kupujesz w miarę uniwersalny kijek pod spina, który jednak nie ogarnie jerków; 2. albo coś w stylu okuma black rock (10-35 lub do 42 g), który wg. relacji użytkowników (sam nie miałem, "macałem" tylko przy poszukiwaniach) obsłuży też slidera 10S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 moim zdaniem masz dwie opcje: 1. albo kupujesz w miarę uniwersalny kijek pod spina, który jednak nie ogarnie jerków; 2. albo coś w stylu okuma black rock (10-35 lub do 42 g), który wg. relacji użytkowników (sam nie miałem, "macałem" tylko przy poszukiwaniach) obsłuży też slidera 10S.ja słyszałem że 10-35 ogarnie przynęty do 60g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 moim zdaniem masz dwie opcje: 1. albo kupujesz w miarę uniwersalny kijek pod spina, który jednak nie ogarnie jerków; 2. albo coś w stylu okuma black rock (10-35 lub do 42 g), który wg. relacji użytkowników (sam nie miałem, "macałem" tylko przy poszukiwaniach) obsłuży też slidera 10S.Raczej skłaniał bym się do opcji 1, dla kogoś bez odpowiedniej wprawy rzucanie wielką przynęta to duże wyzwanie, pewnie ograniczymy się do błystek, różnej maści gum i może woblerów. W jaki ciężar wyrzutowy powinienem celować w opcji 1? Do 30 g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Raczej skłaniał bym się do opcji 1, dla kogoś bez odpowiedniej wprawy rzucanie wielką przynęta to duże wyzwanie, pewnie ograniczymy się do błystek, różnej maści gum i może woblerów. W jaki ciężar wyrzutowy powinienem celować w opcji 1? Do 30 g?30, 40g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 zależy od kija :-) ja np kupiłem shimano vengance sea bass (dużo niższa półka cenowa) 10-50 g i jest w sam raz (giętkość podobna jak inne kije do 30-40g). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cwaniak Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Osobiście moim najcięższym kijem do łowienia szczupaków na wodach stojących jest model team konger do 28 g i nie uważam,aby był za miekki na jakiekolwiek szczupaki.Łowię nim zarówno na gumy jak i na slidery (do 10 cm) i poki co nie potrzebuje cięższego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzuu Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Okuma Black RoCk 10-35gr fajny kijek uniwersał ja ładuje nim do 50 gr i spoko przytym fajnie wygląda i młodemu się spodoba. Nie duże koszta a będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 No chyba wezmę właśnie tą Okume BR, z tego co widzę sporo osób tym łowi i cena jest ok. Kurcze, sprzęt muchowy jest dużo droższy, to nie sprawiedliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 .... Kurcze, sprzęt muchowy jest dużo droższy, to nie sprawiedliwe No cóż, zbliżasz się do doskonałości ...., a to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 zależy od kija :-) ja np kupiłem shimano vengance sea bass (dużo niższa półka cenowa) 10-50 g i jest w sam raz (giętkość podobna jak inne kije do 30-40g).Jak oceniasz jego możliwości rzutowe? Te 50g swobodnie można machać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi