Skocz do zawartości

Gdzie na urlop? - Mazury?

MateuszDDZ

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku mam zamiar wybrać się w połowie lipca na jakiś urlop, najchętniej częściowo powiązany z wędkowaniem. Kilka razy odwiedzałem już ten wspaniały zakątek, ale nigdy nie jechałem z myślą żeby też połapać. Chciałbym wypocząć z moją drugą połówką i niestety nie wiem gdzie się wybrać. Może ktoś z Was ma namiary na jakiś dobry nocleg (mile widziana łódka do dyspozycji), albo poleci nad którym jeziorem, lub w której miejscowości szukać? Jako że nie jadę sam, priorytetem jest dobry dostęp do jakiegoś kąpieliska (czyt. blisko), najlepiej z plażą, a na rybki mogę się gdzieś dalej przejść lub przejechać.

Jeśli ktoś ma jakiegoś znajomego z noclegami, lub sam takowe oferuje, to jestem jak najbardziej otwarty na propozycje najlepiej przez priv.

Mazury są moim pierwszym pomysłem, ale to jeszcze nic pewnego, bo jeśli ktoś zna jakieś inne dobre miejsce do polecenia, to jestem jak najbardziej za.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Może wersminia? W tygodniu jest cisza spokój, wszystko pod ręką, dobra atmosfera, blisko plaża z bardzo czysta wodą, bezpiecznie, nikt niczego Ci nie podpier.... chamstwa na wodzie, ani w domkach nie zastałem. Z ryba w tym roku słabo, ale zawsze cos idzie złowić. Jak nie za szczupakiem to na leszcza czy karpia mozesz zrobić zasiadke.

• 3 tygodnie później...

Zna ktoś sprawdzoną spokojną kwaterę nad Dadajem ? Unikam luksusów, tłumów i hałasów. Byle na głowę nie leciało ;) Wystarczy domek lub pokój dla 2-3 osób. Fajnie by było móc zwodować na te kilka dni swoją krypę Będziemy jechać od Olsztyna więc raczej po tej stronie jeziora, ale nie musowo. Wolałbym nie szukać po omacku, ale jak będzie trzeba to damy radę :)

Tak byłem, co do swojego wyboru jeśli chodzi o nocleg to stosunek mam ambiwalentny. Przyjechałem, a tam inny domek niż ten ze zdjęć, a pani mówi że "co to za różnica" :)

Ostatecznie musiałem się lekko wykłócić i podsumowując, nie polecam dla zasady nawet...

Ale z miejsc które widziałem na miejscu, sympatyczne wrażenie robiło kilka. Zastrzegam, że poznałem to jezioro tylko od strony Wilimy - Dadaj

Godne uwagi jest:

Wyspa: https://www.facebook.com/pages/Wyspa-Dadaj/135644859849253

Wjazd nie wzbudzającym zaufania mostkiem ale ludzie jakoś się nie boją 3 tony na niego wtoczyć... Klimat dość sielski, bezpośrednio nad wodą, obok osiołki skubią trawę, patrząc z boku - sympatycznie...

Agroturystyka: http://gosciniecpoddebem.pl/

Bliskość wody, wypożyczalnia rowerów i sprzętu pływającego, także pozwolenie wędkarskie kupisz na miejscu, minus to ceny posiłków, port w Mikołajkach jest tańszy... duża też swoboda co do samego jedzenia w zależności kto jest na kuchni albo trafisz bardzo dobrze albo tragicznie... :) No i dziewczyny na barze mają kłopot z liczeniem... :/

Trzecie miejsce gdzie byłem na rodzinnym obiadku to http://www.stardadaj.pl/Bardziej zaawansowany klimat ale baza OK

Jest jeszcze ośrodek Dadaj 2: http://www.star_dadaj2.pogodzinach.net/- slip na miejscu klimat sportowo młodzieżowy, chętnie bym tam dzieciaka na obóz wysłał...

Jak masz jakieś pytania szczegółowe, chętnie pomogę...

...a jeszcze jedno jeśli to możliwe to zacznij wypoczynek od innego dnia niż sobota czy niedziela, weekend lekko przekłamuje obraz tego miejsca, od poniedziałku jest znacznie sympatyczniej... :)

Ł>>

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Dadaj.

Okoni pod mostem nie znalazłem, nie licząc takiego 15cm. Ale dziś w zupełnie innym miejscu poszedł mi ładny pike, winę ponosi mój brak zdecydowania i słaba agrafka. Niestety odpłynął z januszem od lovebaits w pysku. Bardzo żałuję, że nie przyciągnąłem swojej łódki, do dyspozycji mam tu jedynie starą skorupę, która wody nabiera. 

Jutro wyjeżdżam, ale bankowo tu wrócę.

Edytowane przez thug

Dadaj.

Okoni pod mostem nie znalazłem, nie licząc takiego 15cm. Ale dziś w zupełnie innym miejscu poszedł mi ładny pike, winę ponosi mój brak zdecydowania i słaba agrafka. Niestety odpłynął z januszem od lovebaits w pysku. Bardzo żałuję, że nie przyciągnąłem swojej łódki, do dyspozycji mam tu jedynie starą skorupę, która wody nabiera. 

Jutro wyjeżdżam, ale bankowo tu wrócę.

one się tam czają tym bardziej im upał jest większy  :)

No i "pod mostkiem" oznacza dokładnie to. Jak rzucisz obok mostka, to niestety  :D

Czasem jest, ale nie chce nic spiningowego. Jak to okoń  :wub:

• Like 1

Panowie, jutro ruszam do star dadaj, macie może mapkę batymetryczną w dobrej jakości? Znaleziona w necie jest słaba strasznie.

Jakieś porady co do trollowania za szczupłym? Wstępnie nastawiam się na okolice podwodnych górek i wysp.

Edytowane przez kaczynumer1

• 2 tygodnie później...

To kilka słów podsumowania po tygodniowym pobycie nad Dadajem:

Mieliśmy rezerwację w Star Dadaj. Na miejscu dostaliśmy "domek nad salą grillową" czyt. 2 obsługę pokoje z łazienką cuchnącą uryną i grzybem na ścianach. Trochę słabo jak na 125pln/osobo-doba, więc uprzejmie podziekowaliśmy za te luksusy i poprosiliśmy o inną propozycję; )

Przeniesiono nas do ośrodka Star Dadaj 2 aka Leśna Przygoda. Było już późno, a że byliśmy z dzieckiem postanowiliśmy przenocować i rozejrzeć się następnego dnia.

Ośrodek żywcem wyrwany z PRL-U. Jak ktoś lubi takie klimaty to się nie zawiedzie- kuchnia i stołówka pamiętają wczesnego Gierka (herbata na stołach w żeliwnych dzbankach itp), wiecznie podchmielony kierownik też nadaje "klimatu";)

Uznaliśmy, że to jednak nie dla nas (a na pewno nie za takie pieniadze).

Koniec końców wylądowaliśmy na Wyspie Dadaj i tutaj same plusy.

Domki i pokoje czyste i świeże, właścicielka bardzo miła. Łódki rzeczywiście nie pierwszej świeżości, ale za 20pl/doba nie ma co narzekać. Spokojnie można zeslipowac swoją łajbę.

Lokalny folklor- osły i kuce biegają luzem po wyspie i zaczepiają turystów, dzieciaki są wniebowzięte.

Duza , ogólnodostępna kuchnia, przyzwoite dojście do wody.

w czasie, gdy bylismy , w ośrodku był komplet, ale w całe się tego nie odczuwało- wyspa jest dość duża i każdy znajdzie sobie swój kąt.

Na bank wrócę tam z rodziną, pewnie jeszcze w tym roku, więc szczerze polecam!

• Like 1

Koniecznie w tym roku, bo most laczacy wyspe z ladem wyglada jakby mial nie przetrwac kolejnej zimy :D

Zwierzyniec na wyspie robi robote :D sporo smiechu nam dostarczyly osly i reszta ferajny ;)

A jak tam wyniki  wedkarskie ?

ps. gdzie znajde  ogolnodostepny slip  (moze byc dziki, byle dalo sie zwodowac nieduza lajbe autem 4x4) nad dadajem ?

Edytowane przez thug

Most tylko tak wyglada- jest na szynach kolejowych, także spokojnie wytrzyma :)

Wyniki wędkarskie na zero totalne :( woda miała od 25,5 do ponad 27 stopni, więc nie dziwne, że drapieżnik nie żerował.

Co do slipy, to na wyspie się spokojnie zwodujesz, ewentualnie w leśnej przygodzie jest slip.