Rheinangler Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Tak sobie rozmyślałem nad budową następnego dolnika i przeglądałem większość galerii RB w których próżno szukać aktualnych czy nowatorskich rozwiązań, więc pomyślałem, że może by to skupić w jednym miejscu jako inspirację dla innych bo moja decyzja już zapadła.Proponował bym abyśmy pod zdjęciami wstawili krótki opis tego jak trzymamy wędkę bo tu ilu wędkarzy tyle przyzwyczajeń i skłonności.Ot tak bez oceniania innych, bez uwag że coś za małe albo za duże,- po prostu dla inspiracji.Co do wygody i trafności wyboru lepiej by się wypowiedział sam konstruktor czy pomysłodawca bo to przecież dla niego i on wie najlepiej czy to tylko pomysłowy wodotrysk czy wygoda Myślę, że to nie najgłupsza inicjatywa, taka jerbaitowa galeria dolników od tych najbardziej minimalistycznych i surowych albo bardzo klasycznych do najbardziej barokowych .Jeśli mój pomysł spotka się z Waszym zainteresowaniem to zmienię tytuł wątku na "jerbaitowa galeria dolników"EDIT:Oczywiście nie chodzi tu tylko i wyłącznie o wygląd dolnika wędki robionej w pracowni RB bo seryjni producenci także mają dobre i wygodne dla nas pomysły Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Del Toro 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Seeker SP 703 e-glass.Bardzo wygodny dla mnie dolnik,- sprawdzone kompilacja VSS-a z SKKDPS-em Fuji rozmiar 16. Kompilacja ta daje wypełnienie dłoni podobne do wędki z uchwytem DPS 18. Wędkę trzymam:- łowiąc szczytówką skierowaną do dołu tak, że tylko mały palec jest za stopką kołowrotka- gdy łowię wędką uniesioną trzymam za foregrip. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Mi się temat bardzo podoba.Sam wymienilem 2 kije z powodu braku komfortu przy trzymaniu wędki.Biorąc pod uwagę że wielu z nas decyduje się na zakup kijów na odległość, wątek mógłby zawierać luźne dywagacje na temat kto co komu przeszkadza i ew rozwiązania takich małych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) A gdyby jeszcze z racji lokalizacji tematu - RB, dodać krótki opis wykorzystanych materiałów? Dla mnie wygląd i wygoda dolnika jest znacznie ważniejsza niż tytany na blanku. Zdarzyło się ,że fajny kij poszedł do ludzi gdyż nie mogłem się do dolnika przyzwyczaić. Pomysł tematu super. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Myślę że jak będziemy wstawiać zdjęcia to będzie wszystko jasne, ewentualnie można właściciela dopytać ale wpadło mi jeszcze do głowy coś innego i już uzupełniam swój wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Przecierałem swoje wędki po ostatnim wypadzie to i fotki strzeliłem specjalnie pod temat.Nie będę rozpisywał się na temat wyższości dzielonej rękojeści nad pełną ponieważ ta kwestia jest bardziej uzależniona od blanku - po prostu zawsze lepiej aby budowniczy dobrze wyważył kij zamiast dawać mu sztywne wytyczne w stylu ''od stopki 30 cm i ani mm więcej''.Kije zbudowane przez kolegę @Dąbek111 Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Super temat! Ile to ja się czasami naprzeglądam stron w poszukiwaniu inspiracji to głowa mała. Cóż...zawsze wychodzi na klasykę. Poniżej przesstawiam swój ostatni kijek wykonany perfekcyjnie przez Rafała vel Dąbek. Wykorzystane materiały to wędzony korek burt, wstawki z drobnomielonej korkogumy. Całości dopełniają pierścionki Matagi htwc-l x2 na splicie oraz htwc-z jako zakończenie foregripu. Na zakończeniu uchwytu kołowrotka też jest pierscionek. Nie pamiętam symbolu.Uchwyt czarny lakierowany...bardzo obawiałem się, że może być niepraktyczny i będzie ślizgał się. Nic z tych rzeczy się nie dzieje a Uchwyt mohę śmiało polecić. Jedyna wada to waterstopy (takie małe zboczenie z autodetailingu). Połączenie kolorów dość odważne...zielony blank stc, czerwone pierścionki i ciemny korek. Spotkałem się z falą krytyki ale na żywo robi robotę. Lubię taki mały misz masz, wolę od masła maślanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 moje ostatnie wypociny, jeszcze tylko pierścienie i będzie koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Tak własnie,- o to chodzi by poprzez oglądanie zdjęć zobaczyć np jakie wrażenia dają połączenia różnych detali, kolorów, gatunków korka i innych dupereli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Hmmm a to musi byc RB ? Czy też mogą być konstrukcje seryjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mi pasuje tak. Ładnie i wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Co tu dużo pisać made by Wobi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Hmmm a to musi byc RB ? Czy też mogą być konstrukcje seryjne ? Pisałem o tym w pierwszym poście, czyli oczywiście, że może być konstrukcja seryjna. Seryjność nie wyklucza wygody i nie ogranicza wyobraźni co najwyżej koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Sie jakis wymagajacy Arku zrobiles, wez kilka rodzajow korka, posklejaj razem i cokolwiek wyjdzie bedzie super a jak komus by nie pasowalo to zaslon sie jak inni swoim gustem czy widzimisiem. Uchwyt jaki ci pasuje w zaleznosci pomiedzy ktorymi palcami trzymasz wedka i sprawa zalatwiona. Pamietaj tylko by uzywac ciezkiego korka do letkich wedek bo inaczej ryby nie beda braly, i jeszcze dzielona rekojesc na dlugiej wedce by bardziej na paszcze leciala bo stelki tez letkie sa jak sam zapewne wiesz. Ja zawsze lubilem mieszanke drewna, pianki i metalu. Gdziec cos tam idzie znalesc sprzed paru ladnych lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Co zrobić,- lubię podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Taka tam sumówka ...i jeszcze jedna Edytowane 30 Czerwca 2015 przez mrWhite7 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Miało być prosto i taniocha: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Kilka moich najwygodniejszych dolników. 1. Pierścienie zaciskowe. Trzyma się wbrew pozorom bardzo wygodnie,pod ręką korek a nie plastikowy uchwyt . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 2. Gniazdo kołowrotka wkomponowane w korek wyprofilowany pod rękę. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Kilka moich najwygodniejszych dolników. 1. Pierścienie zaciskowe. Trzyma się wbrew pozorom bardzo wygodnie,pod ręką korek a nie plastikowy uchwyt .Czy od spodu korek jest zeszlifowany na płasko pod stopkę kołowrotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 3. Foregrip przechodzący gładko na blank. Również bardzo wygodne rozwiązanie pozwalające dotykać palcami blank powyżej rekojeści. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Czy od spodu korek jest zeszlifowany na płasko pod stopkę kołowrotka?Tak ,na płasko pod stopkę kołowrotka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Chodziło mi o rękojeści z przesuwnymi pierścieniami Ładne wędki-pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Piękne te kijaszki można oko nacieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Brawo Wojtek!!! Bardzo ciekawa ta kompozycja zabudowana korkiem,- robiłeś już coś takiego w piance?Jak z trwałością takiego rozwiązania? Edytowane 12 Lipca 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi