mrWhite7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Najlepiej jest to rozwiązane w uchwycie Restaffine . Nie ma żadnej szpary a stopkę dociskają plastikowe pierścienie na które wkleja się dopiero metalowe obrączki .Nie ma szpar między pierścieniami a korkiem i ten jest bardzo pewnie trzymany. Polecam ten uchwyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) dwie strony wcześniej omawialiśmy Restai nie chodzi o przerwę między korkiem a pierścieniami, tylko między insertem a pierścieniem po założeniu młynka Edytowane 21 Listopada 2015 przez DonPablo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Wydaje mi się, że w przypadku takich "klasycznych" uchwytów możliwe są dwie możliwości. Pewne trzymanie stopki kołowrotka i pogodzenie się z tego konsekwencjami (niezbyt znaczącymi moim zdaniem). Albo piękny lakier na stopkach kołowrotków i różne przeciwności temu towarzyszące . Optymalna średnica chwytu (insertu) to ok. 22 mm i wszelkie próby wstawiania dodatkowych plastikowych pierścieni to są po prostu schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 RodioCraft ma 25mm, moja Egeria też, nie bardzo wiem o co Ci chodzi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Właściwie o nic szczególnego. Myślę się, że średnica 25 mm w przypadku insertu to całkiem sporo. Edytowane 21 Listopada 2015 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) w przypadku krótkiej wędki pstrągowej, to nie jest wg mnie problem, poza tym wszystkie uchwyty/adaptery oprócz klasycznego DPS mają więcej niż 22mm (23-27mm), ale odchodzimy od tytułu wątku Edytowane 21 Listopada 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Pewnie Kamil masz rację, choć mam wrażenie, że wszelkie konstrukcje tego rodzju, to swoista walka o każdy milimetr średnicy Edytowane 21 Listopada 2015 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Myślę że znalazłem uchwyt w którym są wyeliminowane wady które koledzy podnieśli wyżej a mianowicie pierścienie są od środka zabezpieczone tulejami plastikowymi ,które nie rysują stopki kołowrotka .Pierścienie są plastyczne więc "dopasowują się " do stopki kołowrotka w znacznym stopniu eliminując szparę między stopką a insertem .Na makro zdjęciach to można zaobserwować że powstała szparka jest minimalna. Średnica insertu założonego gwintem do dołu to 22,5 mm rozszerzając się w kierunku fore do 25 mm co zapewnia ergonomię oraz pewny chwyt .Kołowrotek nawet dokręcony "na pałę" nie jest narażony na obdrapanie stopki ( nie jestem człowiekiem nierozsądnym i nie założyłbym Stelli do podejrzanego uchwytu). Uchwyt jest elegancki ale to kwestia gustu. Na potwierdzenie tego co napisałem foty: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) to dokładnie jest w PALMS Egeria, podobnie jest w Tenryu Juvia, tylko insert ma jednolitą średnicę a co to za kijek ? Edytowane 22 Listopada 2015 przez bazyloss 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Alpsy niby tez metalowe, ale w srodku maja plastykowe nakladki na nozke kolowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) to dokładnie jest w PALMS Egeria, podobnie jest w Tenryu Juvia, tylko insert ma jednolitą średnicę 2883a7d76e50.jpg trout_rings.jpg a co to za kijek ?Piękny kijek , czy insert ma frez na stopkę ? Na zdjęciu tego nie widać, ale śliczny to jest bez dwóch zdań ,mój to tylko "hand made " St.Croix Legend Elite 12 lb ,9' Edytowane 22 Listopada 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 tak ma http://jerkbait.pl/topic/60065-dolnik-inspiracje/?p=1777723 a to gdzieś kupiłeś taki uchwyt, czy z rozbiórki jakieś ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Kupiłem w Gdańsku u Łukasza Masiaka z Rodmas , są to chińskie uchwyty bodajże firmy Sea Guide ,chociaż mogę się mylić .W tegorocznym katalogu ich nie ma ,ale w tamtym roku przeglądając chyba ich produkty "wpadł mi w oko" i tak się złożyło że odwiedzając Rodmas ,zobaczyłem je ponownie .Zakupiłem trzy sztuki i jeden już zużytkowałem a dwa czekają w kolejce Właściwie to nie jest tylko uchwyt bo kupuje się także gustowną "dupkę" ,więc całość wygląda bardzo estetycznie Edytowane 22 Listopada 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 o kurka, to ja też chcę taki na zapas, może jeszcze się trafi jakaś pstrągówka custom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) o kurka, to ja też chcę taki na zapas, może jeszcze się trafi jakaś pstrągówka custom To tylko "telefon do przyjaciela" pomoże rozwiązać sprawę ") http://rodmas.pl/ :) ...i dlaczego tylko pstrągówka ? Uchwyt ma jednak ograniczenie bo jego średnica wewnętrzna to 11 mm i można go rozwiercić w bardzo ograniczony sposób ( ze względu na cienka ściankę w miejscu frezu ) należy to zrobić bardzo delikatnie ,ponieważ może ulec uszkodzeniu .Na szczęście nie uszkodziłem żadnego a następnym projektem z wykorzystaniem tego uchwytu troszkę zaszokuję, bo zamierzam go użyć do blanku bynajmniej nie pstrągowego tylko troszkę mocniejszego Edytowane 22 Listopada 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Artur, problem z rozwiercaniem byłby mniejszy gdyby producent się trochę postarał i dobrał kształt frezu do stopki kołowrotka, a nie poszedł na łatwiznę i sfrezował insert na płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Uchwyty Sea-Guide są niezłe pod wględem relacji cena-wykonanie,jedynie mankament to zły klej użyty do sklejenia metalowych elementów do insertu.Posiadam uchwyt tej firmy a'la Andrew's Fishing i po dogłębnym moim przemacaniu rozłożyłem go w rękach bez użycia praktycznie siły na cześci pierwsze,po wszystkim oczywiście skleiłem wszystko pożądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Uchwyty w dolnikach Restaffine (zarówno w dzielonych jak i niedzielonych)- są wg mnie i piękne i wygodne i co nie mniej ważne- ciepłe.Nie rysują stopek kołowrotków dzięki plastikowemu wyłożeniu wnętrza obejmy a jednocześnie przenoszą idealnie sygnały z blanku.No nie wiem, czego chcieć więcej... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Ładny uchwycik w tym patyczku , ale piękniejsza jest ta Team Daiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Artur, problem z rozwiercaniem byłby mniejszy gdyby producent się trochę postarał i dobrał kształt frezu do stopki kołowrotka, a nie poszedł na łatwiznę i sfrezował insert na płasko.No właśnie całkiem na płasko nie jest .Frez jest dobrze dobrany i kołowrotek "jest zabetonowany" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Uchwyty w dolnikach Restaffine (zarówno w dzielonych jak i niedzielonych)- są wg mnie i piękne i wygodne i co nie mniej ważne- ciepłe.Nie rysują stopek kołowrotków dzięki plastikowemu wyłożeniu wnętrza obejmy a jednocześnie przenoszą idealnie sygnały z blanku.No nie wiem, czego chcieć więcej... Można powiedzieć, że właściwie niczego bo to naprawdę fajny uchwyt. Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał. Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 No właśnie całkiem na płasko nie jest .Frez jest dobrze dobrany i kołowrotek "jest zabetonowany" Aaa, no to pole do ewenualnego poprawiania otworu jest, bo na zdjęciu Kamila jest sfrezowany na płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Aaa, no to pole do ewenualnego poprawiania otworu jest, bo na zdjęciu Kamila jest sfrezowany na płasko.Pole jest ale trochę ograniczone , myślę że do średnicy 13 mm to absolutny max i według zaleceń Łukasza trzeba to robić delikatnie ,rozwiercać ręcznie a jak już w wiertarce to na wolnych obrotach i "wstecznym" biegu. Ja robiłem to ręcznie i udało mi się spasować trzy sztuki bez strat . Wklejony na blank klejem który pracuje uchwyt nie będzie narażony na ewentualne zniszczenie nawet przy potężnych siłach bo klej zapracuje i odcinek oddziaływania jest bardzo mały około 9 cm ,więc nie występuje jakieś ekstremalne ugięcie Edytowane 22 Listopada 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Można powiedzieć, że właściwie niczego bo to naprawdę fajny uchwyt. Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał. Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie. Możesz mi wyjaśnić o co Ci chodzi w tym wpisie? Może mniej interesuje mnie część "Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie", bo nigdy nie zamierzałem "poprawiać" zawodowców z tej manufaktury, jednak dalsza wypowiedź: " Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał " to już chciałbym zrozumieć dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi