Skocz do zawartości

Dolnik - inspiracje

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej jest to rozwiązane w uchwycie Restaffine . Nie ma żadnej szpary a stopkę dociskają plastikowe pierścienie na które wkleja się dopiero metalowe obrączki .Nie ma szpar między pierścieniami a korkiem i ten jest bardzo pewnie trzymany. Polecam ten uchwyt

Wydaje mi się, że w przypadku takich "klasycznych" uchwytów możliwe są dwie możliwości. Pewne trzymanie stopki kołowrotka i pogodzenie się z tego konsekwencjami (niezbyt znaczącymi moim zdaniem). Albo piękny lakier na stopkach kołowrotków i różne przeciwności temu towarzyszące :) . Optymalna średnica chwytu (insertu) to ok. 22 mm i wszelkie próby wstawiania dodatkowych plastikowych pierścieni to są po prostu schody :)

Myślę że znalazłem uchwyt w którym są wyeliminowane wady które koledzy podnieśli wyżej a mianowicie pierścienie są od środka zabezpieczone tulejami plastikowymi ,które nie rysują stopki kołowrotka .Pierścienie są plastyczne więc "dopasowują się " do stopki kołowrotka w znacznym stopniu eliminując szparę między stopką a insertem .Na makro zdjęciach to można zaobserwować że powstała szparka jest minimalna.  Średnica insertu założonego gwintem do dołu to 22,5 mm rozszerzając się w kierunku fore do 25 mm co zapewnia ergonomię oraz pewny chwyt .Kołowrotek nawet dokręcony "na pałę" nie jest narażony na obdrapanie stopki ( nie jestem człowiekiem nierozsądnym i nie założyłbym Stelli do podejrzanego uchwytu). Uchwyt jest elegancki ale to kwestia gustu.  Na potwierdzenie tego co napisałem foty:

4b9edfebab569f25.jpg9fbf8919c15e6e19.jpg17c3a19d1a985c44.jpge74cd180ffc0c1ad.jpg

47a73107ca228e70.jpg

• Like 4

to dokładnie jest w PALMS Egeria,

fae0d4f85624d216.jpg

podobnie jest w Tenryu Juvia, tylko insert ma jednolitą średnicę

attachicon.gif2883a7d76e50.jpg attachicon.giftrout_rings.jpg

a co to za kijek ?

Piękny kijek , czy insert ma frez na stopkę ? Na zdjęciu tego nie widać, ale śliczny to jest bez dwóch zdań ,mój to  tylko "hand made " St.Croix Legend Elite 12 lb ,9' :)

Edytowane przez mrWhite7

Kupiłem w Gdańsku u Łukasza Masiaka z Rodmas , są to chińskie uchwyty bodajże firmy Sea Guide ,chociaż mogę się mylić .W tegorocznym katalogu ich nie ma ,ale w tamtym roku przeglądając chyba ich produkty "wpadł mi w oko" i tak się złożyło że odwiedzając Rodmas ,zobaczyłem je ponownie .Zakupiłem trzy sztuki i jeden już zużytkowałem a dwa czekają w kolejce :) Właściwie to nie jest tylko uchwyt bo kupuje się także gustowną "dupkę" ,więc całość wygląda bardzo estetycznie

c81c2c3008501323.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

o kurka, to ja też chcę taki na zapas, może jeszcze się trafi jakaś pstrągówka custom :)

To tylko "telefon do przyjaciela" pomoże rozwiązać sprawę ") http://rodmas.pl/ :) :) :) ...i dlaczego tylko pstrągówka ? Uchwyt ma jednak ograniczenie bo  jego średnica wewnętrzna to 11 mm i można go rozwiercić w bardzo ograniczony sposób ( ze względu na cienka ściankę w miejscu frezu ) należy  to zrobić bardzo delikatnie ,ponieważ może ulec uszkodzeniu .Na szczęście nie uszkodziłem żadnego a następnym projektem z wykorzystaniem tego uchwytu troszkę zaszokuję, bo zamierzam go użyć do blanku bynajmniej nie pstrągowego tylko troszkę mocniejszego :)

Edytowane przez mrWhite7

Uchwyty Sea-Guide są niezłe pod wględem relacji cena-wykonanie,jedynie mankament to zły klej użyty do sklejenia metalowych elementów do insertu.Posiadam uchwyt tej firmy a'la Andrew's Fishing i po dogłębnym moim przemacaniu rozłożyłem go w rękach bez użycia praktycznie siły na cześci pierwsze,po wszystkim oczywiście skleiłem wszystko pożądnie.

puprTWp.jpg

Uchwyty w dolnikach Restaffine (zarówno w dzielonych jak i niedzielonych)- są wg mnie i piękne i wygodne i co nie mniej ważne- ciepłe.

Nie rysują stopek kołowrotków dzięki plastikowemu wyłożeniu wnętrza obejmy a jednocześnie przenoszą idealnie sygnały z blanku.

No nie wiem, czego chcieć więcej...

• Like 4

Artur, problem z rozwiercaniem byłby mniejszy gdyby producent się trochę postarał i dobrał kształt frezu do stopki kołowrotka, a nie poszedł na łatwiznę i sfrezował insert na płasko.

No właśnie całkiem na płasko nie jest .Frez jest dobrze dobrany i kołowrotek "jest zabetonowany" :)

1b337df918426606.jpg

• Like 1

Uchwyty w dolnikach Restaffine (zarówno w dzielonych jak i niedzielonych)- są wg mnie i piękne i wygodne i co nie mniej ważne- ciepłe.

Nie rysują stopek kołowrotków dzięki plastikowemu wyłożeniu wnętrza obejmy a jednocześnie przenoszą idealnie sygnały z blanku.

No nie wiem, czego chcieć więcej...

Można powiedzieć, że właściwie niczego bo to naprawdę fajny uchwyt. Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał. Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie.

Aaa,  no to pole do ewenualnego poprawiania otworu jest, bo na zdjęciu Kamila jest sfrezowany na płasko.

Pole jest ale trochę ograniczone , myślę że do średnicy 13  mm to absolutny max i według zaleceń Łukasza trzeba to robić delikatnie ,rozwiercać ręcznie a jak już w wiertarce to na wolnych obrotach i "wstecznym" biegu. Ja robiłem to ręcznie i udało mi się spasować trzy sztuki bez strat :). Wklejony na blank klejem który pracuje uchwyt nie będzie narażony na ewentualne zniszczenie nawet przy potężnych siłach bo klej zapracuje i odcinek oddziaływania jest bardzo mały około 9 cm ,więc nie występuje jakieś ekstremalne ugięcie :)

Edytowane przez mrWhite7

Można powiedzieć, że właściwie niczego bo to naprawdę fajny uchwyt. Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał. Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie.

Możesz mi wyjaśnić o co Ci chodzi w tym wpisie?

Może mniej interesuje mnie część "Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie", bo nigdy nie zamierzałem "poprawiać" zawodowców z tej manufaktury, jednak dalsza  wypowiedź: " Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał " to już chciałbym zrozumieć dokładnie.