Skocz do zawartości

Dolnik - inspiracje

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz mi wyjaśnić o co Ci chodzi w tym wpisie?

Może mniej interesuje mnie część "Z kształtem foregripu też nie można zaszaleć, bo średnica jest dość spora i wymusza właściwie takie dość proste rozwiązanie", bo nigdy nie zamierzałem "poprawiać" zawodowców z tej manufaktury, jednak dalsza  wypowiedź: " Ma jednak kilka dronych, choć często niewiele znaczących wad. Jeśli np. stopka kołowrotka będzie odrobinę za krótka, to uchwyt nie będzie dobrze trzymał " to już chciałbym zrozumieć dokładnie.

Odpowiem za kolegę bo mam już spore doświadczenie z tymi uchwytami i co do fore to zgoda , zaszaleć nie można bo tak jak DPS rozmiar 17 uchwyt ma wyjściową średnicę 25 mm  ...no chyba że założymy go odwrotnie to wtedy ..."hulaj dusza piekła nie ma " co do obaw że stopki "będą za krótkie" no to wtedy taka stopka kołowrotka musiałaby mieć jakieś 55 mm to wtedy jest takie zagrożenie bo gwint się skończy i nie będzie dociskał stopki .Jednak dzięki inżynierom stopki są robione w jakimś tam standardzie i mają długość  62-63 mm i gwint jest właśnie tak umiejscowiony że pierścień dociska dokładnie stopkę. Dotyczy uchwytu Sea Guide !

Sorry koledze chodziło o uchwyt Restaffine  i tak się składa że też mam spore doświadczenie jeżeli chodzi o Rastka .Z fore to zaszaleć nie można ,średnica 25 mm obliguje do zrobienia takiego fore ,długość to już inna sprawa , minimalna to 30 mm bo tak długi jest gwint na tulei , maksymalna to już zależy od inwencji , w standardzie 69  mm nie ścinając ani nie przedłużając niczego ale można ją przedłużyć tak jak ja to zrobiem i uzyskałem fore 80 mm. Co do gniazd to jak już pisałem w swoim wątku ,uchwyt domyka standardowe stopki zarówno Shimano jak i Daiw o długości stopki 62 - 63 mm ,jak ktoś ma inną długość stopki to niestety musi poszukać inny uchwyt

Shimano

a0f16dc67a4656b8.jpg

Daiwa

def5f5425ed5335e.jpg

Przedłużony Fore do 80 mm

59ffa4fe5f63d9ad.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Artur, jeśli ze standardową stopką pierścień dociskający dochodzi prawie na styk z insertem, to ma jeszcze możliwość dociskac dalej  ?

Standardowe stopki Shimano i Daiw dociska "na beton" Pierścień jest też elastyczny i w Daiwach które są troszkę szersze minimalnie się spłaszcza i dociska stopkę , Shimano są troszeczkę węższe ale uchwyt mimo to trzyma je rewelacyjnie. Nie ma możliwości dociśnięcia dalej , pierścień dochodzi na styk i kołowrotek siedzi na beton i to mi się podoba bo w Fishing Andrews jest spora szpara która koszmarnie wygląda

Właśnie, długość drogi pierścienia dociskającego ograniczona jest długością insertu. Fajnie, że ze stopkami standardowymi tak ładnie pasuje. Wydaje mi się, że stopka 60 mm może być już za krótka, ale może nie ma takich zbyt wielu :)

Takie stopki są w starych czarnuchach Aero w małym rozmiarze i np: w uchwycie Sea-Guide SWS nie było możliwości założenia takiego kołowrotka (dokładnie modelu 1010).Po dokręceniu na maks,stopka dalej była bardzo luźna.

Standardowe stopki Shimano i Daiw dociska "na beton" Pierścień jest też elastyczny i w Daiwach które są troszkę szersze minimalnie się spłaszcza i dociska stopkę , eShimano są troszeczkę węższe ale uchwyt mimo to trzyma je rewelacyjnie. Nie ma możliwości dociśnięcia dalej , pierścień dochodzi na styk i kołowrotek siedzi na beton i to mi się podoba bo w Fishing Andrews jest spora szpara która koszmarnie wygląda

Również potwierdzę tą tezę,mianowicie posiadam ten uchwyt w Daiwie Tournament Jiggerspin,i kołowrotki typu Dragon Fishmaker ten uchwyt nie dokręca do końca,ponieważ mają grubsze stopki.Jeżeli chodzi o Shimano i Daiwe to uchwyt dochodzi do końca i trzyma młynek na beton tlko i wyłącznie z tego względu ,że Dragon ma grubsze stopki od swoich kołowrotków niż Daiwa i Shimano

Również potwierdzę tą tezę,mianowicie posiadam ten uchwyt w Daiwie Tournament Jiggerspin,i kołowrotki typu Dragon Fishmaker ten uchwyt nie dokręca do końca,ponieważ mają grubsze stopki.Jeżeli chodzi o Shimano i Daiwe to uchwyt dochodzi do końca i trzyma młynek na beton tlko i wyłącznie z tego względu ,że Dragon ma grubsze stopki od swoich kołowrotków niż Daiwa i Shimano

Taaa, masz uchwyt restaffine w daiwie i dragonie? bogato :D Ciekawie sie bawicie w tej Ornecie  :lol:  :lol:  :lol:

1782139troll-detected-fc.jpg

• Like 3

Dzięki kunsztowi Bartka i wcześniejszej pomocy Kamila powstał taki oto dolnik do nowego jigowego ptaszora  :)

Kij ma jedną wadę,- jest nieprzyzwoicie lekki ale pewnie jakoś i z tym sobie poradzę  :rolleyes:

zdjęcia wykonał Bartek KawaleC  :)

post-51172-0-57142200-1448630586_thumb.jpg

post-51172-0-44318500-1448630600_thumb.jpg

• Like 8

Dzięki Kamil  :) bez Twojej pomocy nie był by taki ładny ;)

Wszystkie pierścienie, które zamówiłem były nie takie jak trzeba tzn nie pasowały idealnie ale Bartek z tej mozaiki moich błędów złożył coś co wygląda jakby było zaplanowane i celowe a efekt tych puzzli podoba mi się,- ech fajnie mieć takich kolegów :rolleyes:

Następnym razem wydłużę sobie jednak okres oczekiwania i będę zamawiał pierścienie dopiero jak będzie blank i zostanie dokładnie pomierzony.

Myślac o Del Torro myslałes o zatyczce? Jest czarna, ale to nie malowany metal tylko ertalon czyli taki rodzaj twardej gumy.

Ps.

Waga w pracowni pokazała 137g  :o  :o  :o a to kij 17lb 8"6'  a nawet moje 8lb ważą więcej....

Dobrze, że mój Turek Force waży 400g  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Nie... napisalaem ze przy Kamilowej nie pasuje korkoguma w butt, bo sie odcina od calego projektu :)

U Ciebie korkoguma jest calkiem inaczej wykorzystana, jest po obu stronach rekojesci, innej grubosci i wyglada jak czesc calosci.

Teraz mnie moze Kamil zlinczowac :D

(PS. mnie sie bardzo podoba jego wedka, oprocz tego kawalka gumy z tylu, zeby nie bylo  :mellow: )

MB 3000 jest brany pod uwagę Paweł, szczególnie przy tej wadze kija a na dodatek znalazłem gościa który metalizuje wszelkie plastiki i inne niemetale na wybrany kolor i w związku z tym mój MB chyba dostanie boczki i dupkę w kolorze pierścieni z tego kija... 

• Like 2

MB 3000 jest brany pod uwagę Paweł, szczególnie przy tej wadze kija a na dodatek znalazłem gościa który metalizuje wszelkie plastiki i inne niemetale na wybrany kolor i w związku z tym mój MB chyba dostanie boczki i dupkę w kolorze pierścieni z tego kija... 

W Niemczech robia takie cos, czy w Polsce znalazles?

Jak juz sie zdecydujesz i zrobisz to wstaw jakies foty ;)

Ciekawie...ciekawie

no a jeszcze subtelniejszym sposobem nawiązania do tych kolorów, byłaby wymiana zwykłych dekielków mechanizmu na takie od certate H:

ry5eNrE.jpg