Skocz do zawartości

Dolnik - inspiracje

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

To jest fore,-, reszta po staremu, wrzucę jak będzie gotowy i  zamotany. Trzymacz haczyka będzie złoty, omotki czarne ze złotym tipetem.

Kołowrotek do niego to pomalowany przez Pawła czarny turek Z 3000C. Już się ciesze i doczekać się nie mogę jak to będzie razem funkcjonowało...

Nie łatwo to było wszystko poskładać do kupy przy takich średnicach np: średnica wewnętrzna pierścienia na fore to 18mm!

Ale jak zwykle przy pomocy niezawodnego Kamila i Bartka wszystko nabrało realnego kształtu za co jestem bardzo wdzięczny i dziękuję bardzo!

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Trzymam w dwojaki sposób - tzn: gdy łowię kijem z opuszczoną szczytówką (np: opaska) to trzymam tak iż jeden palec jest za stopką kołowrotka (patrząc od szczytu) i wtedy przydaje się dłuższy KDPS bo podstawa dłoni nie leży na żadnym gwincie.

Kiedy łowię podniesionym kijem (np;rafa czy inne płytkie kamienisko) trzymam właśnie za fore, co jest dla mnie arcywygodne, powoduje także mniejsze zmęczenie przy źle zbalansowanych blankach i daje możliwość zbudowania krótszego rear gripu co wydłuża tzw długość roboczą...

Najtrudniej było sie przyzwyczaić - przestawić do troszkę innego rzucania ale i to przyszło z czasem...

Na koniec dodam, ze nigdy wcześniej tak nie łowiłem, to ostatnie dwa lata i opowieść Pawła @psd27 skłoniła mnie do takich przemyśleń i prób.

Dzięki Paweł  ;)

• Like 1

Hmmm... no cóż można odpisać, każdy ma swoje idee-fix  ;)

To dolnik kuzyna ESP 892, najmniejszy uchwyt jaki wchodził w grę to była 20-ka NPS lub DPS - wybrałem DPS-a tym bardziej, że mam sumówke na tym uchwycie i jest bardo wygodny choć na granicy wygody (tzn 22 byłby mi zbyt duży).

Na razie nie ma się co podniecać - zobaczymy jak się sprawdzi w boju, jeśli tak, to następny będzie o oczko mocniejszy 9" 17lb ;)

Cała wędka waży ciut ponad 200g co przy szkle i tej długości jest niezłym wynikiem, jeśli balans z 320g kołowrotkiem będzie ok to zaryzykuję i zrobię tego mocniejszego pamiętając, że to będzie ok 40g więcej  :rolleyes: w takim samym wykończeniu....

• 4 tygodnie później...

Bardzo mi się podoba Kamil,- suuuuper zestawienie.

Co to za pianka? Już ze zdjęcia aż bije twardością i gęstością  :o

Co to za kapsel na dupce? jego brzegi sę z ertalonu czy gumy?

Edytowane przez Rheinangler

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...