Skocz do zawartości

Dolnik - inspiracje

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie projektu dolnika w nowej mocniejszej pstrągówce (Talon Trout). W starych uchwytach Andrews Fishing nie było wkładek z tworzywa wewnątrz metalowych pierścieni i obawiam się, ze z czasem stopka kołowrotka mogłaby zostać porysowana. Nowe uchwyt maja wkładkę w jednym elemencie, drugi nadal nie ma zabezpieczenia w tej postaci. Jak się zatem spisują te nowe uchwyty (podobnie jak nowe Matagi)? Czy nie ma się co obawiać o pokaleczenie stopki kołowrotka metalowym uchwytem? Nie uśmiecha mi się wydać 1.5 klocka na wymarzony kijek, a potem oklejac stopkę Stelli taśma, bo okaże się, ze uchwyt ją rysuje...

miałem z wkładkami z obu stron - typ front

• 1 miesiąc temu...

Od jakiegoś czasu poszukuję inspiracji do nowego dolnika tzw Spinningu nr 2 Haus of Hardy.

Odtworzenie oryginalnego wyglądu nie jest moim celem, gdyż nie jest on dla mnie ani wygodny w sensie ergonomiczny ani specjalnie estetyczny.

Chciałbym w tym pomyśle połączyć, korek, drewno z jakimś wygodnym uchwytem...

Kształty i proporcje mam w głowie ;)

Prosiłbym o zdjęcia przykładowe jakichś adaptacji współczesnych komponentów, w duchu Haus of Hardy które się Wam podobają  ;)

Tak też kombinowałem Paweł, ale trochę boję się że na Stelli'13  4000 SW uchwyt się nie domknie (nie sprawdziłem - to tylko wynik czytania innych postów o tym uchwycie)

Trudno by było także dobrać do oryginalnego insertu drewno na wykończenie dolnika.

Jak do tej pory najbliżej mi do zwykłego DPS 18 w wersji złotej (de lux) z profilowanym insertem od Krzyśka i na zakończenie zamiast gały lekko rozszerzający się w tulipan but z drewnianym akcentem. Wędka będzie w kolorystyce czarno - złotej.

Inserty kasztanowiec barwiony na czarno czyli z żółtymi żyłkami. 

Myślę, że zestawienie tych kolorów komponentów z dobrej klasy korkiem powinno dać ciekawy efekt  :rolleyes:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Jeżeli można zapytać to jaki oryginalnie uchwyt jest w tym Hardziaku ?

Ten kij nie ma oryginalnego uchwytu, tylko zwykłego DPS-a.

Oryginalny był cały aluminiowy zarówno gniazda-skuwki, nakrętki jak i cały mocno za długi śrubunek...

Ten jest mega!

Owszem jest bardzo ładny, ale w Hardym bym go nie widział. To typowe dla Rastkòw .

Rheinangler pomyśl nad uchwytem metalowym, ale z insertem. Wojciech Grochola budował takie spinny wykorzystując taki uchwyt muchowy. Wyglądało to rzeczowo tak jak Pan Bóg przykazał. To Hardy... Czy aby na pewno plastikowego Dpsa pakować do ,,Pana,, Hardyego ???...????????

Edytowane przez TomekSudety

Insert na 100 %. wygoda i ergonomia są dla mnie na pierwszym miejscu, jednak sposób trzymania gdy łowię kijem opuszczonym w dół powoduje iż cześć nasady dłoni leży wówczas na metalowym śrubunku i nakrętkach czego nie lubię i nie chcę.

Idealnie by było gdyby taki metalowy uchwyt można było zakończyć tzw KDPS-em, który można przykryć drewnianą tuleją jak robiłem z uchwytami typy SKKDPS, ale takiego nie spotkałem jeszcze...

Ta wędka jest do łowienia, więc tylko dla tego że to Hardy nie wsadzę do niej czegoś co jest dla mnie niewygodne, żeby wyglądało jak Hardy, choć jak już pisałem było by to dla mnie optymalnym rozwiązaniem.