Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator po rozładowaniu do 2V

Paprykarz

Pytanie

Koledzy ostatnio z niewiadomych dla mnie przyczyn akumulator rozładował się samoistnie do 2V. Dla uszczegółowienia; był podłączony w łodzi jako źródło zasilania. Łódź stała w garażu przez dwa tygodnie mojego pobytu na rybach w Norwegii. Nic nie było włączone. I stał tak zawsze przez wiele tygodni i nic się złego nie działo. Po powrocie chciałem podłączyć na swoje miejsce echo a tu ciemno. Sprawdzam akumulator 2V. Trup. Mając w pamięci zasadę nie przekraczania 10,5V podczas rozładowywania zlałem się zimnym potem z wku... na siebie oczywiście. Ale myślę sobie podłączę do ładowarki, może cud zmartwychwstania nastąpi. Ma funkcję odsiarczania.... niech pracuje. Rano 13,82 V  :blink: . Myślę sobie, wrócę z pracy pewnie nie będzie nawet połowy z tego, było 13,78V. Podłączyłem jakąś niedużą żarówkę (nie dało się odczytać mocy ale pewnie jakieś 20W) i przez godzinę spadło do 13,4V. 

Akumulator 90Ah marki Voyager z tego co pamiętam to głębokiego rozładowania. Przytrafiło się komuś coś podobnego ? 

Wiem, że muszę go potraktować dłuższym rozładowaniem bo dopiero to da wymierne wyniki ale ciekawość mnie zżera.

Szukając przyczyn do łodzi podłączyłem drugi nieco większy i na razie się nie rozładowuje.

Jest na forum trochę dośwaidczonych elektyków i pytanie : cud to czy zombi z mojego akku powstało ?

Edytowane przez Paprykarz

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żadne cuda. Aku nie zdycha po jednorazowym wyładowaniu, ale na pewno stracił trochę pojemności.

Weź miernik, ustaw na ampery i sprawdź czy przy wyłączonych odbiornikach widać pobór prądu. Wpina się szeregowo pomiędzy + na akku a + instalacji (mowa o tanich multimetrach). Nie próbuj odpalić silnika bo zjarasz miernik :)

Jeśli prąd płynie to może być przebicie w instalacji.

• 0

Według wszytstkich znaków na ziemi i niebie ten akumulator powinien nadawac sie juz teraz na złom. No ale cuda sie zdarzaja ;)

Albo zostawiles jakis odbiornik nie wylaczony ze go tak rozladowalo, albo masz gdzies zwarcie w instalacji łatwe do sprawdzenia, lub akumulator ma zwarcie wewnetrzne ale takie wredne ze objawia sie przy jakichs wstrzasach itp

• 0

Stawiałbym na zwarcie wewnętrzne ponieważ mierzyłem pobór prądu w sposób podany przez @newrom i miernik wskazywał zero. Może zrobiłem coś źle. Myślę, że to co z niego zostało pokaże dopiero próba podłącznia do silnika trollingowego. Jednakowoż byłem pod wrażeniem samego faktu, że się dał naładować i trzyma napięcie, a pojemność - zobaczymy. :)