Skocz do zawartości

Kołowrotek do ciężkiego spinningu

przemyslaw_pajak

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...

Wypadłem trochę z obiegu, ale wracam do żywych i biorę się za szczupaki. W pracowni robi się kijek, wiec będę poszukiwał do niego kołowrotka. Szukam czegoś co bezproblemowo obsłuży przede wszystkim gumy do 20cm i masie około 60g.

Wymogiem jest to, że powinno dorównać caldii 3000x trwałością i jakością, ale musi być lżejsze i ewentualnie płynniejsze. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

Ja polecę Daiwe force - twin powery sw pg czy stela O8 które posiadałem - jednak będą daleko za - opieram te stwierdzenie na własnym doświadczeniu - jeziora ale i spore rzeczki z dobrym uciągiem. Forsiak jest przemocny aż zadziwia , No ale żeby się przekonać trzeba mieć , żeby mieć trzeba kupić a żałować się tu nie będzie .

Gdybym mial osobiscie taki dylemat jak pytajacy kupil bym Daiwe BG 4500 ale z JP z niskim przelozeniem (bo od tego rozmiaru ma ona zapadke jak Force) a jakby mi sie zabawa spodobala to szukalbym Force.

No,- chyba, ze trafilby sie Force od razu...To wtedy nie ma co kombinowac ;)

Z nowych młynków w masie ok 300g a zarazem pieruńsko mocnych trzeba koniecznie wymienić Certate LT 5000. Sam posiadam 3 sztuki, w tym 3000 z niskim 5,2 przełożeniem i nie ma żadnych problemów aby w wiślanym nurcie pociągnęła sumową Alaskę 6 cm czy nawet Horneta 9cm. O jigowaniu po 60-70g nie wspominając. A taka 5000 jest jeszcze mocniejsza. Sądzę zatem iż też powinna być brana pod uwagę przez Kolegę ;)

• Like 3

Spoko Karolu ale do tak lekkich wabi po ok 60g w obecnych czasach używać młynka który waży po 390( Ryobi 3000) czy jeszcze lepiej Taurus 420g jest całkowitym bezsensem. I nawet Pudzian odczuje tą różnicę, wierz mi  ;)  Pod ww łowienie starcza taki TP 4000 czy Certate LT 3000 Choć wymienionych przez Ciebie młynków nie będę krytykować. Wręcz przeciwnie, z Ticą miałem do czynienia i był to zaj...sty sprzęt. Ryobi za to nie znam :wacko:

• Like 1

Kozi81 zgadza się można, tylko ile wytrzymają maślano pracujące nowości tego nikt jeszcze nie sprawdził a kosztują nie mało. Taurusa katuję  na Wiśle główkami do 75g  5 lat i gdyby nie moja głupota byłby jak nowy ale myślę że jeszcze parę lat posłuży.