Rheinangler Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Nie potrafie zacytowac dokladnie ale sprobuje oddac sens Wypowiedzi Szymona. Dawno temu bo bedzie juz z dziesiec lat, Marek Szymanski napisal w jakims artykule, ze jedna z wazniejszych cech niezawodnego kolowrotka klasy 4000 jest waga powyzej 350g czy nawet okolo 400g. Nie jestem zwolennikiem twierdzenia, ze dawniej wszystko bylo lepsze, ale ta jego mysl mimo uplywu czasu niewiele sie odchudzila...Mysle, ze dzis jasne jest, ze nie tylko naped/przekladnia odpowiedzialna jest za niezawodnosc i dlugowiecznosc kolowrotka, bo wpakowanie takowej do slabej, lub po prostu za malej budy daje to co obserwowalismy np: we wszystkich turkowatych Daiwach. Dzialaly nadal ze zmieniona o mikrony osiowoscia, ale kultura ich pracy pogarszala sie bardzo (slynne zabkowanie). Dzialaly lata i nadal dzialaja bo owa zmiana osiowosci nie byla w stanie osiganac takiego pulapu w ktorym doszlo by do uszkodzenia napedu.Eksperymenty z lekkimi rotorami, jak najbardzie idace w dobrym kierunku daly wiele pozytywnego ale i pokazaly slabosci. Te i wiele innych dzialan to cena postepu/buchalterii, kolejnosc jak kto chce i czego kto tam chce jeszcze dolozyc. Te konstrukcje, ktore przetrwaly lata lowienia pod duzymi obciazeniami na ogol maja cechy wspolne jak odpowiednio duze "budy" i dopasowany do nich mocne przekladnie, dobrze wagowo jak i wywazeniowo dopasowane rotory itd... Stad takze bierze sie ich waga. Co przyniosa kolejne zmiany materialowe tego nie wiemy, jestesmy czescia tych eksperymentow. To czego nie potrafilismy sobie wyobrazic przed 20-toma laty, dzis jest elementem rzeczywistosci i oczywistosci.Oprocz wyobrazni zbiorowej jest jeszcze wyobraznia indywidualna, czasem mniejsza czasem wieksza od zbiorowej, dlatego niech kazdy polega na swojej a im mniej bedzie ona mu "cudow" podpowiadala tym mniej rozczarowan go spotka. PSMoja wyobraznia takze czytajac ten watek doznala szoku jak przeczytalem, ze jeden z kolegow do lowienia na Wisle uzywa 75g glowek. Sa rzeczy o ktorych nawet filozofon sie nie sni Edytowane 10 Maja 2021 przez Rheinangler 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Do przynęt ok 60g w zupełności wystarczy poprzedni model twin power 15 4000PG.Nic więcej nie potrzeba a i masa poniżej 300g.Nowy model twinka nie nadaje się. Co jest z nim nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Poleciłem model 15 4000PG bo sam taki używam do podobnych przynęt trzeci sezon i złego słowa nie mogę powiedzieć. Nowego modelu nie używam więc nie mogę polecić.. Taka sytuacja???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Daiwa certate 3000 LT do główek 60 gramowych ????? Chciałbym widzieć jej pracę po sezonie. Kozi81 ale masz fantazję zazdroszczę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Daiwa certate 3000 LT do główek 60 gramowych ????? Chciałbym widzieć jej pracę po sezonie. Kozi81 ale masz fantazję zazdroszczę Uważam, że nie byłby to ciekawy widok Swoją drogą, skoro mowa o główkach 60gr+, to zacząłbym się zastanawiać, czy nie warto przesiąść się na casting,bo przy tej masie przynęt bałbym się o palec rzucając klasycznym spinningiem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Daiwa certate 3000 LT do główek 60 gramowych ????? Chciałbym widzieć jej pracę po sezonie. Kozi81 ale masz fantazję zazdroszczę To chyba nie miałeś tego młynka w ręku, nie mówiąc o używaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 a daiwa BG? pełen metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Uważam, że nie byłby to ciekawy widok Swoją drogą, skoro mowa o główkach 60gr+, to zacząłbym się zastanawiać, czy nie warto przesiąść się na casting,bo przy tej masie przynęt bałbym się o palec rzucając klasycznym spinningiem.Paweł, nie ma się czego bać. Na morzu łowiło się dorsze na pilkery średnio(!) 120g przez cały dzień miotając z burty zawietrznej ile fabryka....a ogromna większość łowi stałoszpulowcami.. i nikt palca nie stracił. Tak że nie bójmy się ciężkich przynęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 To chyba nie miałeś tego młynka w ręku, nie mówiąc o używaniu...Właśnie miałem i nawet łowiłem, stąd mój uśmiech kolego. Kołowrotek mocny jak na swoją wagę ale do łowienia na główki do 25 gram max. Być może daiwa 5000 LT podoła 60 gramowym ale nie miałem tego modelu więc nie będę się wypowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 @gondor łowiłeś ile czasu? Bo ja byłem dobre paręnaście razy w sezonie sumowym na toruńskiej Wiśle trolując i rzucając z ręki alaskami 6, hornetem 9 a nawet wciągał bez jęknięcia donkeya. O gumach po 20cm z główkami 30g nawet nie wspominając. I nic mu się nie stało, chodzi jak od nowości. Swoją drogą kołowrotek jest na 3-4 lata a nie na "wieki wieków". Zatem z całym szacunkiem piszesz bzdury że cerata LT 3000 D z przełożeniem 5,2 jest do góra 25g. I z mojej strony koniec polemiki bo nie lubię teoretyków, ja jestem praktykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) ... tak z ciekawosci,- jakiej linki kolega uzywa do lowienia sumow ta Certate LT 3000D, bo tego jakos nie ogarniam?Nie jestem zapalonym ani doswiadczonym sumiarzem, ale jak udaje mi sie namierzyc to je najcuzesciej lowie. Do woblerow uzywam cienszej plecionki czyli 0,38. Takiej plecionki na Cerate o ktorej mowa weszlo by okolo 100m z okladem. To raczej malo jak na sumowe standardy imozliwosci tej ryby poza dzieciecymi rozmiarami.Ale pewnie wystarczy na awangardowe lowienie, dlatego pytam. Edytowane 12 Maja 2021 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Arku mam Powerkę 0,28 bo nie lubię powrozów. 135m z jakimś podkładem wlazło, szpula jest bardzo pojemna a na wąsa z pływadła nie ma sensu używać jakiś kilometrów.Ot po braniu od razu napływa mu się na łeb i wtedy zaczyna się jazda ;-) Kij też nie najpotężniejszy bo XZoga BB 10kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 @Kozi81 z Ciebie taki sumiarz jak z koziej dupy trąba. Certate LT 3000D przełowiłem cały sezon więc wiem na co ją stać. Bez odbioru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Arku mam Powerkę 0,28 bo nie lubię powrozów. 135m z jakimś podkładem wlazło, szpula jest bardzo pojemna a na wąsa z pływadła nie ma sensu używać jakiś kilometrów.Ot po braniu od razu napływa mu się na łeb i wtedy zaczyna się jazda ;-) Kij też nie najpotężniejszy bo XZoga BB 10kg.Ja lowie z brzegu co faktycznie zmusza do solidniejszego zestawu, bo jak 40lb kij czy kolowrotek 560g sie skonczy to juz tylko brzdek i po zabawie. Plywadlo umozliwia wiecej, ale czy az tyle? Tak czy owak jest ten twoj zestaw awangardowy przynajmniej dla mnie sumowego nieprofesjonalisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Ciekawe to, bo mój podstawowy kołowrotek na Wiśle to Stella SW 4000 lub Turek Force. Właśnie ze względu na fakt, ze nigdy nie wiadomo, kiedy trafi się sumek, a w silnym nurcie wystarczy ryba 70cm i już jest odjazd, który ciężko zatrzymać. Uważam, ze „normalne” Stellę 4000 czy Daiwy 3000 są za delikatne do takiego łowienia. No ale nad woda spędzam koło 60-70 wypadów w roku i nie nastawiam się typowo na sumy, zatem pewnie brakuje doświadczenia i stad ta niewiedza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Kumpel który już pociągnął kupę sumow, w tym ryby ponad 230 na przemian używał ceraty 2500R i forsa 3000. Więc można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Chłopacy chłopaaaaacy , to w prawdzie nie jest wątek sprzedażowy, ale mam Ticę Taurus 3000/3500 po taniości, kupiłem kolega przeserwisował i się kurzy, zakup z potrzeby serca, bez sprecyzowanego planu. Jakby ktoś życzył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Chłopacy chłopaaaaacy , to w prawdzie nie jest wątek sprzedażowy, ale mam Ticę Taurus 3000/3500 po taniości, kupiłem kolega przeserwisował i się kurzy, zakup z potrzeby serca, bez sprecyzowanego planu. Jakby ktoś życzył.[/quote Ile chcesz za tą 3000?z tego co pamiętam to waga ok. 330g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Kumpel który już pociągnął kupę sumow, w tym ryby ponad 230 na przemian używał ceraty 2500R i forsa 3000. Więc możnabo na przemian w serwisie były. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Chłopacy chłopaaaaacy , to w prawdzie nie jest wątek sprzedażowy, ale mam Ticę Taurus 3000/3500 po taniości, kupiłem kolega przeserwisował i się kurzy, zakup z potrzeby serca, bez sprecyzowanego planu. Jakby ktoś życzył.[/quote Ile chcesz za tą 3000?z tego co pamiętam to waga ok. 330g? O ile dobrze pamiętam, 415 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 350 i mogę pogonić, u mnie wody nie widział, tyle co na smarowanie oddałem i sprawdzenie bebechów. Dwie szpule w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Kumpel który już pociągnął kupę sumow, w tym ryby ponad 230 na przemian używał ceraty 2500R i forsa 3000. Więc możnaKiedyś w sklepie wędkarskim słyszałem, jak klient „rugał” sprzedawcę, ze wielkie szczupaki to się na delikatne kije łowi z łódki, bo można go holować nawet pół godziny. Pytanie tylko, w jakim stanie jest ryba po takim holu? Jak by się głębiej zastanowić, to jeśli używasz tego, (moim zdaniem) delikatnego kołowrotka z dobrze spasowanym zestawem (moc kija, linka), to w sumie kołowrotek może nie dostawać aż tak po du***ie, tylko oznaczałoby to, ze hol trwa bardzo długo i zaczepów brak, lub nie przejmujesz się straconymi rybami, które wjechały w drzewa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Kozi81, wersja LT3000 to rozmiar dawnej Daiwy 2500. Powinien wytrzymac sandaczowanie do 30g. Jak chcesz wymieniac kolowrotek za 1600zl co roku , bo lowisz na niego sumy ,to twoj problem,ale nie polecaj innym do takiego lowienia. Mysle .ze moze nie wytrzymac nawet roku jak sie trafi wiecej sumkow w krotkim czasie., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 hol wytrzyma (a przynajmniej inteligentny hol) - tu pracuje niemal wyłącznie hamulec... ja bym się martwił raczej o ściąganie przynęty, zwłaszcza pod prąd... no chyba, że kołowrotek jest pod nieduże gumy lub woblerki poniżej 20g... ale to raczej nie jest ciężki spining:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Panowie miałem Cerate LT 3000, mam Exista LT 3000 i uwierzcie mi na słowo - to nie są kołowrotki do cieżkiego spinningu. Pewnie podołają zadaniu, ale jest duża szansa że rozpadną się po sezonie...Do ciężkiego spinningu używam Saltigi Game 3500 i ona to zdzierży....Wymienione powyżej "lajciaki" to zabawki przy Saltidze. Używane do pstrągowania i okazyjnie do jakiegoś boleniowania czy sandaczowania.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi