Skocz do zawartości

Kołowrotek do ciężkiego spinningu

przemyslaw_pajak

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem już się nie odzywać w tym wątku ale "delikatnie" się zdenerwowałem. Bo się udzielają prawie sami teoretycy :angry: 

Łowię na spina całkiem skutecznie ćwierć wieku (m.in. wąs 212cm), buduję wędki od 2013r, kupę sprzętu przewaliłem, nie szczędzę na niego i też mam o nim dużą wiedzę. Co za tym idzie potrafię ocenić po roku używania np. rzeczony młynek. I jak się posiada porządny japoński kołowrotek o mocy hamulca 10kg to MUSI on wytrzymać co najmniej tyle. Nie jak u polskich dystrybutorów chińszczyzny szumnie się nazywających "producentami"-tam różnie może być. Do czego piję? Ano raz że rybę, bo to też mi zostało zarzucone, HOLUJE SIĘ WĘDKĄ NIE KOŁOWROTKIEM! Więc priorytet to progresywne mocne wędzisko, mój BB spełnia dobrze ten warunek. Druga sprawa: bebechy nowej ceraty są wielkościowo jak w w starych 3000 a nie 2500, buda tylko jest mniejsza ale dużo sztywniejsza gdyż z jednego kawałka aluminium. Lekkość tu nie oznacza braku trwałości. Jak ktoś ma z tym problem to nie wie o czym pisze. Za to na dokształcenie nigdy za późno. Trzy: jakoś nie widzę żadnego zużycia po zeszłorocznym sezonie a co będzie w tym, następnym to się zobaczy. Choć ja już wiem iż problemów nie będę z nią mieć, gumy+główki po 50-60g to nie jest wyzwanie bo to mam przetestowane.

PS. Saltiga 3500 Game na tylko rotor i szpulę większą niż 3000. I jak mnie pamięć nie myli siły hamulca ma 7kg czyli mniej niż cerata LT 3000...

I to na tyle, z mojej strony koniec polemiki. Bo nie widzę jej dalszego sensu...

• Like 2

Wiesz co, pisanie o ludziach, których nie znasz, ze są teoretykami, to bardzo dobry sposób na zyskiwanie „znajomych” na forum ???? A to, ze coś robisz od wielu lat, nie świadczy o tym, ze robisz to dobrze. Mozna mieć doświadczenie i utarte złe nawyki. No i dodatkowo głowę zamkniętą na wszelkie uwagi.

Rybę holuje się kijem, tylko dziwnym trafem, aby wykorzystać moc kija, trzeba mieć odpowiedniej mocy linkę i hamulec, a co za tym idzie, odpowiedniej wielkości kołowrotek. No i skoro uważasz, ze cerata LT 3000 ma mocniejszy hamulec niż Saltiga, (bo tak napisała Daiwa na pudełku) to sam jesteś teoretykiem, który wierzy w marketing. I żeby nie było - uważam, ze Daiwy LT to mega udana konstrukcja i na pewno nie jest to papierowy kołowrotek.

I wreszcie na sam koniec - również pozdrawiam życząc udanego sezonu.

• Like 4

siła hamulca nie swiadczy o niczym, nawet w najwyzszej półce daiwy... przykładowo w pierwszych saltigach wyginało się ramię rotora przed osiągnięciem maksymalnego oporu (chyba 30kg)... niestety reszta części musi byc równie mocna... a to, że planujesz wymianę kołowrotka po 3 latach juz kiepsko swiadczy o jego doborze... ale to twoje pieniądze... po prostu nie doradzaj tego samego innym...

dla trwałości kołowrotka tak naprawdę nieistotne jest co holujesz, wazniejsze czym łowisz i czy np zaczepów nie uwalniasz ciągnąc kołowrotkiem z zablokowaną szpulą... gumy w zasadzie nie stawiają oporu, więc młynek pewnie trochę wytrzyma... ważne, żeby potem nie trafił na giełdę bo ktos będzie miał paskudną niespodziankę :(

cięższym kołowrotkiem tez da się łowić... ja używam blisko kilowej saltigi z6000 i jestem bardzo zadowolony... a łowie po kilkanaście godzin dziennie przez 2-4 dni (i noce) z rzędu... tyle, że nie gumami a duzymi woblerami... po dwóch sezonach i godzinnej kapieli na dnie wisły (ok. 4,2m) rozebrałem i ponownie złożyłem bez smarowania - stary smar wyglądał jak świeżo nałożony a uszczelnienia nie wpuściły nawet kropli wody:) pewnie wytrzyma ze sto lat takiego katowania na sumach:)

Edytowane przez czarny1

twin power 4000PG lub cerata spokojnie starczy. Saltiga to już waga ciężka raczej na morze.

Jak powyżej, pozostałe wymienione kołowrotki również dadzą radę.

A Saltiga Saltidze nierówna - są mniejsze modele które również się nadają nad wody śródlądowe.

Weż też pod uwagę, że kiedyś te lekko dociążone gumy byc może zamienisz na mocno dociążone.

Powiedz i mi proszę jakie i czy są różnice pomiędzy kołowrotkami 6000 a 8000 shimano.

Czy jest to różnica w wielkości szpuli i rotora czy może i bebechy są różne.

Na oku mam shimano socorro do ciężkiego spiningu za sumem.

Stałem przed wyborem młynka do kijka szczupakowego - kijek do 84g. Wybór między Twin Power a Strafic FL - poszedłem w stradica - raz, że mam ich trochę i jestem zadowolony. Dwa, że nawet jak go zajadę to w cenie Twin Powera mam drugiego Stradica - oczywiście rozmiar 4000.

Stałem przed wyborem młynka do kijka szczupakowego - kijek do 84g. Wybór między Twin Power a Strafic FL - poszedłem w stradica - raz, że mam ich trochę i jestem zadowolony. Dwa, że nawet jak go zajadę to w cenie Twin Powera mam drugiego Stradica - oczywiście rozmiar 4000.

Jaki okres zakładasz że ten stradic wytrzyma takie gramatury?

Spokojnie trochę popracuje jak będzie odpowiednio serwisowany, po paru sezonach co najwyżej straci tylko na maśle.

Na maśle, to on może stracić bardzo szybko. Mój stracił po 5 wypadach i to nie potrzebował do tego gum po 20 cm. Wystarczyły boleniowe woblery i gumy 7-8 cm na 20 g główkach.

Taki to niestety egzemplarz trafiłem.

• Like 1

i tak źle nie trafiłeś:) około roku temu miałem okazje kręcić nowiutkim stradikiem 4000 od mefisto...takie "masełko", że lepiej pracował 20 letni emblem-weteran, którego sprzedałem jako dawcę części... a podobno stradic wybrany najlepszy z czterech...

• Like 1

Macałem dwa stradic'i nad wodą, od dwóch innych właścicieli, kołowrotki około 2-3miesięczne. W obu było czuć wyraźnie tzw ząbkowanie. Chodziły gorzej niż slammer 360 po kilku sezonach orania dna. Nie wiem skąd tyle pochlebnych opinii, a mało negatywów. Swoją drogą do ciężkiego łowienia powiedzmy od 30 do 50g główki używam slammera 360 i nie wiem czy jest sens inwestować i katować kołowrotki z wyższej półki.

Edytowane przez Lucas
  • Like 1

Macałem dwa stradic'i nad wodą, od dwóch innych właścicieli, kołowrotki około 2-3miesięczne. W obu było czuć wyraźnie tzw ząbkowanie. Chodziły gorzej niż slammer 360 po kilku sezonach orania dna. Nie wiem skąd tyle pochlebnych opinii, a mało negatywów. Swoją drogą do ciężkiego łowienia powiedzmy od 30 do 50g główki używam slammera 360 i nie wiem czy jest sens inwestować i katować kołowrotki z wyższej półki.

Właśnie ząbkować zaczął po 5 łowieniach. Do dzisiaj jestem ciekawy jaka część jest odpowiedzialna za to ząbkowanie.

Ja od zaszłego roku mam tp4000. Łowiłem nim bardzo dużo bolenie na początku Sezonu, a później też Sandacze do końca grudnia. W tym sezonie też już ponad 20 bolków złowił, w samym maju pewnie około 20 razy byłem z nim nad wodą i jedynie co to może ciut głośniej szumek słychać w porównaniu do nowego.

Edytowane przez Lucas

Hmm nie wiem jak Wy uzytkujecie te stradic'i że Wam tak padają. Mam 2500,3000 i 2x4000 i nic na tą chwilę z nimi się nie dzieje. 4000 - Ciągną max pig shad na 10g główce na zamkniętym zbiorniku

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez scOOtt
  • Like 1