Skocz do zawartości
  • 0

Transport łódki z silnikiem - przewożenie silnika na łodzi (w tym uchwyt lub podpora)

brtone

Pytanie

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat odnośnie przewozu łódki z zamontowanym na pawęży silnikiem. Obawiam się czy ciężar silnika nie uszkodzi łódki np. przy przejechaniu przez jakąś dziurę lub inna nierówność. Może któryś z kolegów mógłby mi udzielić rady w jakiej pozycji powinien być silnik podczas transportu i jak duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łódki. Łódka to Malibu 360 Sport Yacht a waga silnika ok 40 kg ( tohatsu 9.B)

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Potwierdzam.

Wożę silnik dokładnie tak jak na fotce Krzyśka Kacprzaka. Te same łajby i sposób mocowania. Nigdy nie miałem zapytania o problem zasłaniania tablicy rejestracyjnej. Jeśli oświetlenie jest w porządku, to nie ma żadnego kłopotu. Należy tylko pamiętac by wyprawiając się na drogi z wybojami, mocno dociągnąć pas mocujący silnik do gumowej podpory. I przygotowanie łodzi do wypłynięcia łącznie ze slipowaniem, trwa tylko kilka minut. Rewelacja.

• 0

Potwierdzam.

Wożę silnik dokładnie tak jak na fotce Krzyśka Kacprzaka. Te same łajby i sposób mocowania. Nigdy nie miałem zapytania o problem zasłaniania tablicy rejestracyjnej. Jeśli oświetlenie jest w porządku, to nie ma żadnego kłopotu. Należy tylko pamiętac by wyprawiając się na drogi z wybojami, mocno dociągnąć pas mocujący silnik do gumowej podpory. I przygotowanie łodzi do wypłynięcia łącznie ze slipowaniem, trwa tylko kilka minut. Rewelacja.

..potwierdzam..świetny patent z tą odbojnica na stopę silnika.

Do zobaczyska na zanderach Zbyszku ;)

• 0

Lekko wytrymuj, zabokuj czyms mechanisznym, są różne patenty -można dorobić podpórkę pod spodzinę, niektórzy wkładają kawałek drewna w zaczep. Jak bedzie wystawać ponad 0,5m za obrys przyczepy to w dzień czerwona płachta, w nocy dodatkowe światło. Najgorsze hopki, dziury to tam pikuś.

• 0

Jak jest wysuwane tylne oświetlenie  to i tak będzie silnik "schowany"  .Czy silnik będzie w pionie czy też prawie w poziomie to i tak delikatnie będzie  się telepał na pawęży w czasie jazdy. Ja na czas jazdy opinam go za spodzinę pasem do tylnej części przyczepy ( okolice tylnej rolki slipowej )  pasem z klamrą samozaciskową. Bo z grzechotką to wiadomo ,że można przesadzić :)

• 0

To się ponoć sprawdza ale pod cięższe silniki. Ja mam akurat 40kg i niby ten patent się nie sprawdzi.

A ja mam pytanie jeszcze do Was. Czy myślicie ze muszę swój 40 kg przykręcać do pawezy jeszcze na śruby? Czy wystarcza same motylki plus ewentualnie jeszcze jakiś pas przepasany przez mocowanie silnika? Jeżdżę zazwyczaj mac 100km w jedna stronę.

Edytowane przez Hermano

• 0

Hermano daj śruby mi kiedyś na turawie silnik wyskoczył i utopił się ,na szczęście zawisł na linkach , szybko wykręciłem  świece pomachałem szarpakiem żeby wyrzucił wodę z garów , odpaliłem i rura dalej ;)

od tamtej pory zawsze daje śruby do montażu

Edytowane przez KODZAK1234

• 0

ja mam silnik z krotka kolumna na pawezy pontonu, to woze go normalnie w pionie. Siega do gornej powierzchni rolki kilowej. Zeby zahaczyc to musialby, zahaczyc rolka kilowa wiec chyba jakis glaz by musial lezec na jezdni.  O pawez sie nie boje bo jest skrecone Abus nemo evo 308, nawet nie ma prawa drgnac 

• 0

Cześć

Może ktoś używa takiej podpory lub ma gotowy patent na coś podobnego?

https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-podpora-pod-silnik-zaburtowy-CID767-IDakze5.html

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Dzis kupilem taka podpore silnik 52 kg fajnie pracuje na wybojach mega daje ta z prezyna...

Edytowane przez Bober18
  • Like 1

• 0

Cześć,

jak zabezpieczacie silnik i pawęż w przypadku transportu silnika przykręconego na stałe ?

Mam na myśli jednostki > 20KM.

Suzuki zdecydowanie odradza transport silnika w pozycji podniesionej opartego wyłącznie na fabrycznym mocowaniu.

Myślę nad zakupem amortyzatora od maski samochodu /klapy bagażnika z siłą nacisku 150N (ok. 15kg) i podpieraniu silnika - pytanie podeprzeć o dół pawęży czy o przyczepę ?

p.s. demontaż i wożenie oddzielnie nie wchodzi w grę - nie będę dźwigał.

Będę wdzięczny za Wasze patenty - pokażcie zdjęcia jeśli macie.

Dziękuję

Mariusz

• 0

Ja na czas transportu po wybojach (takiej drogi się spodziewałem) - włożyłem między silnik a pawęż pompowany odbój i odpiąłem zabezpieczenie silnka + oczywiście pasem transportowym dociągnąłem silnik do przyczepy. Jednak ten sposób 'zabezpiecza' tylko mechanizmy silnika a nie zmniejsza obciązeń działających na pawęż, gdy wpadnie się na drogę bez drogi - stąd pytanie o podpórki kończące się na przyczepie. Przeczytałem cały wątek i koncepcja już jest - zrobię zdjęcia po wykonaniu patentu.

• Like 1

• 0

U mnie na pierwszym podejściu była mała guma dziobowa, taka jak w przyczepie. Do tego płaskownik wygięty w U, przykręcony do kantówki. Na końcu kolejny płaskownik obejmujący ramę przyczepy lub rolkę.

Teraz zamiast kantówki mam profil przyspawany