Skocz do zawartości
  • 0

Transport łódki z silnikiem - przewożenie silnika na łodzi (w tym uchwyt lub podpora)

brtone

Pytanie

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat odnośnie przewozu łódki z zamontowanym na pawęży silnikiem. Obawiam się czy ciężar silnika nie uszkodzi łódki np. przy przejechaniu przez jakąś dziurę lub inna nierówność. Może któryś z kolegów mógłby mi udzielić rady w jakiej pozycji powinien być silnik podczas transportu i jak duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łódki. Łódka to Malibu 360 Sport Yacht a waga silnika ok 40 kg ( tohatsu 9.B)

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy mam pytanie  co do przewożenia łódki. Która z przyczep ( Niewiadów P400 , czy  Niewiadów P415 ?)   będzie  lepsza do transportowania łodzi (wigry 355 , ABC385 lub innej tego typu)  wraz z silnikiem (15-20KM )    Chodzi mi o długości owych przyczep. Żeby silnik nie wystawał za obrys przyczepy , gdyż , będę go chciał "usztywniać/opierać" o tylną belkę przyczepy .  Ogólnie Niewiadów , to chyba najlepsza obecnie oferta???

• 0

Koledzy mam pytanie  co do przewożenia łódki. Która z przyczep ( Niewiadów P400 , czy  Niewiadów P415 ?)   będzie  lepsza do transportowania łodzi (wigry 355 , ABC385 lub innej tego typu)  wraz z silnikiem (15-20KM )    Chodzi mi o długości owych przyczep. Żeby silnik nie wystawał za obrys przyczepy , gdyż , będę go chciał "usztywniać/opierać" o tylną belkę przyczepy .  Ogólnie Niewiadów , to chyba najlepsza obecnie oferta???

Im dłuższa tym lepsza. Na 415 woziłem Wigry 355, teraz wożę foxa 420. I będę pewnie woził kolejną, dłuższą łódź o ile nie kupię dedykowanej przyczepy.

• 0

Niewiadów cenowo najtańsza jest ze względu na wyposażenie czyli taki golas...

Ma rolki kilowe a to niestety jest za mało aby bezpiecznie ( dla jazdy i łódki ) przewozić łódź.   

Policz ile jeszcze musisz do tej Niewiadówki dołożyć i porównaj wszystkie koszty z inną już odpowiednio wyposażoną przyczepą. 

• 0

Golasa doposażę po swojemu. No problem. Chodzi mi tylko o rozmiar.

Opcja hand made jak najbardziej odpowiednia :)

Co do wielkości to proponuje miarę do ręki i realnie zmierzyć przyczepę aby przypadkiem jej 1/3 długości nie wystawała dalej jak jej rama co skutkuje brak możliwości przykręcenia podparcia w tylnej części łodzi czyli w najbliższej okolicy pawęży gdzie będziemy przewozić zawieszony silnik. No chyba ,że na wysięgniku !!!. 

http://jerkbait.pl/topic/74533-%C5%82odzie-semper/page-10?hl=tema#entry2256594

Edytowane przez M a r a s

• 0

Dzięki za link. Więc tak - jak już to wezmę p415. Oś jest na cybantach więc nie będzie problemu z wyważeniem przyczepy tak aby było ok i takie ustawienie łodzi na przyczepie żeby podeprzeć pawęż i silnik na belce tylnej bez wyciągania belki ze światłami.W mniejszej p400 tak się nie da.

• 0

mam taką kupioną podporę ale musisz sprawdzić następującą rzecz, jako że podpiera to silnik a jest on montowany na środku rufy a na przyczepie w tym miejscu mam rolkę i nie za bardzo jest gdzie oprzeć na przyczepie tę podpórkę. Kolega używa takiej i podczas jazdy zeskoczyła z przyczepy, czyli trzeba ją zabezpieczać na silniku (jest fabryczna obejma) ale i na "widelcu" opieranym o przyczepę też trzeba to jakoś zabezpieczać

Edytowane przez wuran

• 0

Czy ma ktoś jakąś tańszą alternatywę? https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-podpora-pod-silnik-zaburtowy-CID767-IDakze5.html#04c5fb0525

Może ktoś na ali widział?  :)

Sam szukałem i na już to jest najtaniej, kupiłem i działa. Nie miałem czasu bawić się w robienie pomimo że mam warunki.

• 0

Czy ktoś stosuje podporę do silnika zaburtowego i mógłby coś sprawdzonego polecić. Znalazłem coś takiego ale trochę nie podoba mi się ten plastik (czy to guma nie wiem) co zakłada się na silnik, czy z czasem się nie rozleci (2 pierwsze fotki) są jeszcze takie od fox boats (2 kolejne fotki).Mam silnik z trymem 20KM na rumplu i chyba raczej powinien on być lekko uniesiony i zabezpieczony podporą, wprawdzie ma on taką zapadkę ale da się ją tylko podeprzeć silnik gdy jest na max podniesiony...tylko w instrukcji jest napisane że taka pozycja z tym podparciem tą zapadką nie jest przeznaczona do transportu na przyczepie. Proszę o ewentualne opinie użytkowników.

post-53422-0-36247700-1562104197_thumb.jpgpost-53422-0-59187800-1562104263_thumb.jpgpost-53422-0-08632400-1562104461_thumb.jpgpost-53422-0-04867100-1562104526_thumb.jpg

• 0

Podpora jest zbędna przy BF50.

Panowie nie piszcie bzdur ze podpora jest zbędna !!!! (no chyba ze wozicie na rufie 20 HP)

Po pierwsze silnik wazy ok 100 kg ,wiec  zapraszam na gruntowe drogi przy dojezdzie nad wode i tak ze 30 km/h a pozniej napisac co sie stało :):)

Jezeli wyjezdzajac ze Skylli zabezpieczaja silnik dodatkowo to znaczy ze :

-zapadka oryginalna niestety jest za słaba(prosze zadzwonic do skylli i sprawdzic)

-podpora jest konieczna

-jezeli wydajemy na silnik 30 tys ,drugie 30 tys na kadłub to chyba 250 pln nie zrujnuje nas do zera!

• 0

Widzę że jesteś mądrzejszy od producenta silnika. Twoje pieniądze....

Jak byś zobaczył zdjęcie moje, to tam wisi 50HP, teraz będę trzeci sezon ciągał po Mazurach swój zestaw i nic się nie dzieje.

Skylla nie produkuje silników Honda wiec niech nie będzie wyrocznią. 

Jak dociśniesz mocno to oczywiście że się wyprostuje.

Jak zrobisz to z głową to nie ma prawa nic się stać, silnik jest usztywniony i zablokowany gotowy do transportu.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2