Skocz do zawartości
  • 0

Transport łódki z silnikiem - przewożenie silnika na łodzi (w tym uchwyt lub podpora)

brtone

Pytanie

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat odnośnie przewozu łódki z zamontowanym na pawęży silnikiem. Obawiam się czy ciężar silnika nie uszkodzi łódki np. przy przejechaniu przez jakąś dziurę lub inna nierówność. Może któryś z kolegów mógłby mi udzielić rady w jakiej pozycji powinien być silnik podczas transportu i jak duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łódki. Łódka to Malibu 360 Sport Yacht a waga silnika ok 40 kg ( tohatsu 9.B)

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mariusz, jeden z kolegów z forum też miał zapas, ale w Holandii zorientował się, że skeg, który był jeszcze w Polsce, po drodze gdzieś odparował. Może nasi tam byli :). Na szczęście skończyło się na spawaniu za 150 + robota kolegi żeby wyprowadzić w miarę normalny kształt skegu z zgrubnie dociętej blachy + malowanie. Ja wożę lekko wytrymowany.  Z przyczepką jest taki ból, że jak tył w samochodzie idzie do góry, to nasza spodzina zmierza w stronę ziemi. Jak się nieszczęśliwie ułoży, to mamy prostu pecha :) .

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Ja przewoze silnik (stopa L) zawsze w pozycji opuszczonej (czyli roboczej) i nie ma mowy o tym bym o coś zawadził , nawet na "flaku" mam jeszcze zapas dobrych 5 cm do asfaltu ...  ;)

Na flaku 5 cm.? czy w czasie normalnej eksploatacji? Musisz miec wysoko posadowiona lodz na przyczepie.Ja tez mam stope L,a przeswit w pozycji roboczej 3-4cm.

• 0

Na flaku 5 cm.? czy w czasie normalnej eksploatacji? Musisz miec wysoko posadowiona lodz na przyczepie.Ja tez mam stope L,a przeswit w pozycji roboczej 3-4cm.

... dokładnie TAK i dlatego nie mam takich problemów ... 

... ale pomimo tego stanu rzeczy nie mam najmniejszych problemów z wodowaniem nawet na płyciznach i tylko podczas wodowania i podejmowania łódki podnoszę silnik ...  ;)  :)

post-47757-0-99381300-1585936338_thumb.jpg  post-47757-0-70977200-1585936389_thumb.jpg

... poza tym jest i tak max opuszczona i dalej się nie da , bo błotniki przyczepki wyznaczają poziom opuszczenia.

Edytowane przez miramar69

• 0

Mariusz, jeden z kolegów z forum też miał zapas, ale w Holandii zorientował się, że skeg, który był jeszcze w Polsce, po drodze gdzieś odparował. Może nasi tam byli :). Na szczęście skończyło się na spawaniu za 150 + robota kolegi żeby wyprowadzić w miarę normalny kształt skegu z zgrubnie dociętej blachy + malowanie. Ja wożę lekko wytrymowany.  Z przyczepką jest taki ból, że jak tył w samochodzie idzie do góry, to nasza spodzina zmierza w stronę ziemi. Jak się nieszczęśliwie ułoży, to mamy prostu pecha :) .

Dlatego należy tak ustawić/wyregulawać wszystko, by uniknąć tego obniżenia podczas podpinania przyczepy do haka samochodu  ;)

oczywiście zdaję sobie sprawę , że im większa i cięższa łódka jest to trudniejsze w wykonaniu lecz można tego dokonać...

• 0

Dlatego należy tak ustawić/wyregulawać wszystko, by uniknąć tego obniżenia podczas podpinania przyczepy do haka samochodu ;)

oczywiście zdaję sobie sprawę , że im większa i cięższa łódka jest to trudniejsze w wykonaniu lecz można tego dokonać...

by to tak wyregulować to trzebaby było przesunąć oś do tyłu, czyli będzie większy nacisk na hak, może za duży.

U mnie silnik w pozycji roboczej byłby 10 cm w ziemi, dlatego wożę na podpórce.

Łódź mam na przyczepie maksymalnie obniżoną, aby łatwiej się wodowało na płytkich slipach, bo tylko takie mam. Spodzina poniżej płyty kawitacyjnej to jakieś 40 cm, albo i lepiej. Małe silniczki to można wozić w pozycji roboczej ;)

Silnik jest z power trimem, a instrukcja Mercury, którą wkleiłem wcześniej odnosiła się do silników optimax, gdzie każdy jest na manetkę i z trymem.

Edytowane przez karkoszek

• 0

Honda nie przewiduje żadnego amortyzatora pod silnik BF50. Blokada mechaniczna jest wystarczającym zabezpieczeniem.

Zrobiłem wiele tys. km z łodzią i zabezpieczonym oryginalnie silnikiem po różnych drogach.

I póki co silnika nie zgubiłem i nie uszkodziłem. To chyba działa.

nie wiem którą masz hondę, w w manuału silników o nr BBEJ 50HP na stronie 121 (nowsze i strona 97 starsze BBEJ) wskazano aby wozić z zewnętrzną podporą-  patrz zdjęcie z manuala pobrane z https://cdn.powerequipment.honda.com/marine/pdf/manuals/00X31ZZ46430.pdf

post-62015-0-90591100-1587231260_thumb.jpg

a tu podobnie yamaha F50 zaznaczyłem na czerwono akapity

w jednym, że nie wolno wozić na wbudowanej podporze serwisowej w drugim aby używać zewnętrznej podpory

instrukcja ze strony https://outboards.yamaha-owners-manuals.com/om/LIT-18626-12-40.pdf

post-62015-0-14342600-1587231260_thumb.jpg

z innych marek nie chce mi się szukać

Oczywiście każdy wozi jak mu wygodnie, dlatego zasada RTFM (read the fucking manual) zawsze aktualna

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Dokładnie, ta podpóreczka jest przeznaczona do podtrzymania silnika w górze np podczas naprawy siłownika trymu. Co do jeżdżenia z silnikiem podniesionym tylko na trymie, to na wertepach ostro dostaje siłownik oraz tuleje łączące zawiesie z siłownikiem. Te podpórki ze sprężyna to rozwiązanie dla silników bez trymu elektrycznego, sprężyna pracuje a wszystko wali i tak w siłownik. Mało tego, każda sztywna podpórka między silnikiem a przyczepą to nieporozumienie, zawsze łódź pracuje na rolkach przód tył i silnik dostaje po dupie (a właściwie siłownik trymu). Ja stosuje odpowiednio gruby klocek między zawiesiem a silnikem, trymem go przytzymuje w dół. Dodatkowo ściągam silnik za stopę do zawiesia 3cm pasem z grzechotka. Sprawdzone w boju, tzn na bezdrożach, nic nie dygnie...

• 0

Dokładnie, ta podpóreczka jest przeznaczona do podtrzymania silnika w górze np podczas naprawy siłownika trymu. Co do jeżdżenia z silnikiem podniesionym tylko na trymie, to na wertepach ostro dostaje siłownik oraz tuleje łączące zawiesie z siłownikiem. Te podpórki ze sprężyna to rozwiązanie dla silników bez trymu elektrycznego, sprężyna pracuje a wszystko wali i tak w siłownik. Mało tego, każda sztywna podpórka między silnikiem a przyczepą to nieporozumienie, zawsze łódź pracuje na rolkach przód tył i silnik dostaje po dupie (a właściwie siłownik trymu). Ja stosuje odpowiednio gruby klocek między zawiesiem a silnikem, trymem go przytzymuje w dół. Dodatkowo ściągam silnik za stopę do zawiesia 3cm pasem z grzechotka. Sprawdzone w boju, tzn na bezdrożach, nic nie dygnie...

jak czytam takie dyrdymały to mnie krew zalewa w niedziele od razu:)

podporę ze sprezyna mozesz docisnac trymem ,niedlugo bede czytał o starych skarpetach i brudnych gaciach miedzy trymem ........:)

Czy jakis producent (mercury,honda,yamaha,tohatsu) poleca klocek,gacie czy skarpety ?

??

Jezeli tak ,zmieniam zdanie.

• Like 1

• 0

Podsumowanie:

W każdej instrukcji napisano, aby wozić silnik w pozycji roboczej, a jeśli musi być odchylony to na podpórce.

Są tacy co wożą na sztywnej podpórce, amortyzowanej, opartej o łódź, opartej o przyczepę...

Niektórzy mają drewniany klocek przy trymie, inni wożą na fabrycznym dyngsie podpórkowym.

Każdy jest zadowolony.

Czekamy aż ktoś będzie miał awarię i wtedy będziemy eliminować słuszność różnych rozwiązań.

• Like 2

• 0

Witam, Ja Honde bf 10km podnosiłem o jeden stopień,tak jak do pływania na płytkiej wodzie i zapinałem za stopę gumą do przyczepy zabezpieczając przed podskakiwaniem i nic się nie działo, na jezioro mam 50 km w jedną stronę.

Edytowane przez perch22

• 0

Podsumowanie:

W każdej instrukcji napisano, aby wozić silnik w pozycji roboczej, a jeśli musi być odchylony to na podpórce.

Są tacy co wożą na sztywnej podpórce, amortyzowanej, opartej o łódź, opartej o przyczepę...

Niektórzy mają drewniany klocek przy trymie, inni wożą na fabrycznym dyngsie podpórkowym.

Każdy jest zadowolony.

Czekamy aż ktoś będzie miał awarię i wtedy będziemy eliminować słuszność różnych rozwiązań.

Na poprzedniej stronie jest opisana awaria....

• 0

jak czytam takie dyrdymały to mnie krew zalewa w niedziele od razu:)

podporę ze sprezyna mozesz docisnac trymem ,niedlugo bede czytał o starych skarpetach i brudnych gaciach miedzy trymem ........ :)

Czy jakis producent (mercury,honda,yamaha,tohatsu) poleca klocek,gacie czy skarpety ?

??

Jezeli tak ,zmieniam zdanie.

Czy te "dyrdymały" to o takich "gaciach" nie wiedziałeś?

post-46069-0-34936500-1587304446_thumb.jpg

A może takie "skarpety"? (niebieska strzałka do transportu w pozycji podniesionej)

post-46069-0-26499800-1587304568_thumb.jpg

Ja wożę w ten sposób.

post-46069-0-81967700-1587305603_thumb.jpg

Łódka jest nisko nad ziemią i muszę mocno podnosić żeby nie wadzić silnikiem. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze podjazdy pod wał niektóre są strome, a pierwsze co oberwie to silnik.

• 0

Power ale bez urazy :)

Ja po prostu nie lubie dziadostwa:) zdjecie trzecie czyli trzy deski i kłęby czerwonej tasmy dla mnie to -dziadostwo:)

Na drugim zdjeciu zapadka NIE DO TRANSPORTU tylko do czynnosci serwisowych -to tez nie rozwiazanie

Wiec czekam az mi pokazesz który producent silnika zaleca drewienko,gacie lub skarpetki:)

• 0

Pytanko,jak najbezpieczniej jeździć z silnikiem? Z podpora,podniesiony czy w pozycji pionowej? U mnie jest na tyle duży prześwit w pionie (około 30cm)że ryzyko zahaczenia o jakiekolwiek progi jest wręcz równe zeru...a druga sprawa,dsam Dziub...czy wciągarka knotta utrzyma jednostkę w miejscu czy warto jeszcze dodać pasy na przód?jak to u was wygląda?

post-67348-0-99173500-1601377604_thumb.jpg

• 0

U mnie łódka jest dość nisko(przyczepa suski) więc silnik mam uniesiony i zabezpieczony podporą. Co do zabezpieczenia samej łódki to tylko wciągarka knota i 2 pasy z tyłu podobnie jak u Ciebie, chociaż jak tak teraz sobie myślę, to rozsądnym byłoby zabezpieczyć ją od dziobu jeszcze przynajmniej jednym pasem na wypadek gdyby jednak w tej wciągarce coś puściło.