Skocz do zawartości
  • 0

Transport łódki z silnikiem - przewożenie silnika na łodzi (w tym uchwyt lub podpora)

brtone

Pytanie

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat odnośnie przewozu łódki z zamontowanym na pawęży silnikiem. Obawiam się czy ciężar silnika nie uszkodzi łódki np. przy przejechaniu przez jakąś dziurę lub inna nierówność. Może któryś z kolegów mógłby mi udzielić rady w jakiej pozycji powinien być silnik podczas transportu i jak duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łódki. Łódka to Malibu 360 Sport Yacht a waga silnika ok 40 kg ( tohatsu 9.B)

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ta śruba rzymska jest bardzo dobra , ja mam takie przy odciągach antenowych aby maszty stały nieruchomo jako krótkofalowiec muszę zadbać żeby nikomu na łeb nic nie spadło . Taką śrubą jak ktoś za mocno pokręci wyrwie całe ucho z łódki , tu nie czuje się tego naciągu , linka stalowa jaką widzę , ale na bębnie się trochę nadda nawet w czasie jazdy  , na śrubie tego nie ma i z czasem od wstrząsów żeby tam nie powstały pęknięcia takie jest moje zdanie , oczywiście każdy może mieć swoje   ;)  

• 0

Czy ktoś z Was dostał kiedyś mandat lub był pouczony przez służby za:

- zasłanianie tablicy rejestracyjnej przyczepy lub świateł np przez silnik zaburtowy łodzi? (art 61 ust 1 pkt 4 Prawa o ruchu drogowym)

- za brak oznakowania ładunku wystającego poza obrys przyczepy np. silnika zaburtowego wystającego o więcej niż 50cm? (art 61 ust 8 i 9 pkt 2 Prawa o ruchu drogowym)

• 0

Ja nie, ale mam brata w drogówce i coś kiedyś mi tam mruczał że silnik za daleko wystaje.

A zasłanianie to zasłanianie, się należy.

Jak opuszczę silnik to zasłania, jak podniosę to wystaję i tak du...pa i tak du..pa. Dlatego teraz będę wysuwał światła do tyłu na czas poruszania po drogach, aby było mniej niż paragrafy pozwalają.

• 0

wuran proponuje cos takiego ,po pierwsze jest oznaczenie,po drugie wymagane w niemczech i słowacji np

https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-na-srube-napedowa-26cm-9652037081

na Niemcy wystarczy, u nas jak się uprze policjant to ma być 50x50cm,a to ma tylko fi 26

równie dobrze mogę kupić worek odblaskowy https://allegro.pl/oferta/worek-odblaskowy-plecak-sportowy-zolty-8305539238 8 razy tańszy ;)