Skocz do zawartości
  • 0

Transport łódki z silnikiem - przewożenie silnika na łodzi (w tym uchwyt lub podpora)

brtone

Pytanie

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat odnośnie przewozu łódki z zamontowanym na pawęży silnikiem. Obawiam się czy ciężar silnika nie uszkodzi łódki np. przy przejechaniu przez jakąś dziurę lub inna nierówność. Może któryś z kolegów mógłby mi udzielić rady w jakiej pozycji powinien być silnik podczas transportu i jak duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łódki. Łódka to Malibu 360 Sport Yacht a waga silnika ok 40 kg ( tohatsu 9.B)

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie do końca podoba mi się kont pod jakim jest podparty silnik

Macie jakieś pomysły ?

Silnik Yamaha 25 GWHS. Stopa S 2020r

Podpora z amortyzatorem

Jak dla mnie to za wysoko jest

poszukaj podpory regulowanej, tak aby była krótsza ze 30 cm od tej co masz teraz

u mnie wygląda tak z tym, że silnik stopa L i pewnie te podpory są robione pod stopę L i XL, moja podpora to Attwood, choć miałem i taką jak Twoja.

post-59765-0-21991000-1657448242_thumb.jpg

post-59765-0-42276700-1657448249_thumb.jpg

Edytowane przez wuran

• 0

Macie jakieś pomysły ?

Podpora z amortyzatorem

Cofnij łódź na przyczepie, aby siedziała na tej ostatniej rolce, albo skróć tą podporę

• 0

U siebie mam podobny kąt.

06cf26cf422e857152589889bf765df9.jpg

Patrzyłeś nic nie pęka przy takim ustawieniu silnika ? . Tak dla siebie  , dokręć dużą żabkę do deski a zobaczysz jak szybko taki kawał deski wyłamiesz ,  takie działają siły w czasie jazdy po dziurach zwłaszcza że przyczepa bez resorów 

• 0

Podpora którą pokazał wuran ma firmowo 2 końcówki, jak łódź postawisz na tych wahliwych rolkach i dokręcisz uchwyt podpory do przyczepy, to łódź dostanie dodatkowe podparcie i lekko skrócisz też długość podpory co obniży silnik.

post-49173-0-92490600-1657734717_thumb.jpg

post-49173-0-70884400-1657734732_thumb.jpg

Edytowane przez amalker

• 0

Można jeszcze podporę amortyzowaną

Zastanawiałem się nad tym.

W pierwszym momencie wydało mi się to fajniejszym rozwiązaniem bo amortyzujemy drgania, ale ostatecznie uznałem że chodzi tu o to by pawęż nie musiała nic amortyzować a do tego się to sprowadza.

Więc zamontowałem sztywną opcję.

Tak czy owak lepiej tak niż bez podpory ;)

• 0

Zastanawiałem się nad tym.

W pierwszym momencie wydało mi się to fajniejszym rozwiązaniem bo amortyzujemy drgania, ale ostatecznie uznałem że chodzi tu o to by pawęż nie musiała nic amortyzować a do tego się to sprowadza.

Więc zamontowałem sztywną opcję.

Tak czy owak lepiej tak niż bez podpory ;)

Moim zdaniem sztywna podpora ma rację bytu jakby była zamontowana do łodzi a jest montowana do przyczepy i wszystkie ruchy zawieszenia przyczepy są przenoszone na pawęż. W przypadku amortyzowanej - ruchy przyczepy przejmuje amortyzator

• 0

Przy amortyzowanej podporze nie polecam do silnika bez elektrycznego trymu. Mi zeskakiwala podpora na amortyzowanej przyczpepie i musialem robic zabezpieczenie na dolnej części podpory. Przy silniku z elektrycznym trymem nie ma tego problemu ale i tak przesiadłem sie na nie amortyzowaną podporę

• 0

Macie jakieś pomysły ?

Podpora z amortyzatorem

Kazda podporę którą miałem skracalem:) sprężynę odciąć w miejscu spawów , rurke skrocic, dospawac sprężynę zamalować i to by było ma tyle :/ Edytowane przez womaly23