Krzysztof Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Co sádzicie o tym HM-X Trout 2.45m 2-14g ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Co sádzicie o tym HM-X Trout 2.45m 2-14g ???Tak sądzę iż jest to Dragon, wędka bodaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Doskonale wiesz ze chodzi tutaj o opinié tej wédki .A co to jest to chyby wszyscy wiedzá. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Jak pierwsze 3 litery to samo przez sie mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Ja proszé o opinie a nie o dowcipy .Przeciez uczyli was czytac i trzeba patrzec jaki jest tytul postu .Tam pisze wyraznie DRAGON.Mialem nadziejé ze jest to Portal wédkarski i tytul wystarczy plus pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Ja proszé o opinie a nie o dowcipy .Przeciez uczyli was czytac i trzeba patrzec jaki jest tytul postu .Tam pisze wyraznie DRAGON.Mialem nadziejé ze jest to Portal wédkarski i tytul wystarczy plus pytanie .no to teraz po takim "liściu w czółko" na pewno koledzy zaleją cię mnóstwem opinii, brawo... Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Jano 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Doskonale wiesz ze chodzi tutaj o opinié tej wédki .A co to jest to chyby wszyscy wiedzá. Skoro chodzi o "opinié tej wédki" to powinieneś zapytać wędkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Co sádzicie o tym HM-X Trout 2.45m 2-14g ???Za tą cenę kupisz lub zamówisz w pracowni coś zdecydowanie lepszego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Tam pisze wyraznie DRAGON. Ja widzę że tam jest napisane a nie pisze. Osobiście co do kija to nie lubię seryjniaków dragona. Nawet te z lepszej półki jak coś wiesz choć trochę o budowie kija to zobaczysz, że mają niewłaściwie rozłożone przelotki, bardzo rzadko na kręgosłupie kija a to zmienia całkowicie jego pracę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Przykro mi @Krzysztof, że trafiłeś na tak pomocnych rozmówców. Tak jakoś mi wstyd za nich. I-netowe kozaki.Co do wędki, to Ci nie pomogę. OT: Przemo, zanim zaczniesz komuś wytykać błędy przestań je samemu popełniać. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 i po co te krzyki.jeśli chcesz uzyskać opinie to trzeba dać coś od siebie a nie tylko brać.napisz co planujesz poławiać owym patykiem,na jakiej wodzie,jakimi wabikami itp.będzie łatwiej cokolwiek doradzić.ja za taką kasę wybrałbym pracownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Problem w tym ze mieszkam w niemczech i nie znam pracowni ,która moze mi zrobic wédké pod okonia ale Fast lub X Fast w przedziale od 2 do 12 gram i dlugosci 2,5 Metra .Brak mi tez czasu na szukanie fachowców .O Dragonie slyszalem wiele dobrego ..Wédké potrzebuje na lowiska Szwedzkie bo tam najczésciej lowié .Dotychczas kupowalem wédziska gotowe a tylko jeden spining byl robiony u p Matuszewskiego w Warszawie .Niestety nie byl to szczésliwy kijek i go sprzedalem . Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Jak ja lubię czytać merytoryczne wypowiedzi, za to lubię to forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Osobiście co do kija to nie lubię seryjniaków dragona. Nawet te z lepszej półki jak coś wiesz choć trochę o budowie kija to zobaczysz, że mają niewłaściwie rozłożone przelotki, bardzo rzadko na kręgosłupie kija a to zmienia całkowicie jego pracę.witam,Przemo, spinningi HM Dragon są w takim samym stopniu seryjniakami co wędziska z "pracowni" - otóż Dragon też posiada pracownię, pracuje w niej kilku doświadczonych pracowników, a każdy blank HM jest indywidualnie zbrojony przez Grzegorza Zielaznego. Jeśli masz jakieś uwagi do wędzisk HM to po prostu dzwonisz do p.Grzegorza i rozmawiasz.Z informacji płynących z rynku wynika, że Dragon spinningów w klasie cenowej powyżej 1000 zł sprzedaje więcej, niż największa w Polsce pracownia. Puenta? Przemo, nie hmm... nie fantazjuj. PS Pewnie nie miałeś nad wodą, ani nawet w rękach wędzisk seryjnych: Moderate, Nano Lite, Vertical, Nano Core, Big Bait, Nano Force, X-Treme. Kto je miał, ten nie pisze takich nieprzemyślanych opinii, jak ty. pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Problem w tym ze mieszkam w niemczech i nie znam pracowni ,która moze mi zrobic wédké pod okonia ale Fast lub X Fast w przedziale od 2 do 12 gram i dlugosci 2,5 Metra .Brak mi tez czasu na szukanie fachowców .O Dragonie slyszalem wiele dobrego ..Wédké potrzebuje na lowiska Szwedzkie bo tam najczésciej lowié .Dotychczas kupowalem wédziska gotowe a tylko jeden spining byl robiony u p Matuszewskiego w Warszawie .Niestety nie byl to szczésliwy kijek i go sprzedalem .Krzysztof, napisz do centrali Dragona na adres biuro@firmadragon.pl W mejlu opisz sposób łowienia okoni, doświadczony pracownik-wędkarz z pewności ci doradzi, podając 2-4 wędziska do wyboru. Może nawet by się dało wysłać ci wędzisko do obejrzenia. pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2015 przez spinnluki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Kolego spinnluki miałem różne kije Dragona w dłoniach, może nie te z najwyższej półki ale widziałem niejednokrotnie kiepskość ich wykonania. Ba nawet powiem Ci że ostatnio oglądałem kije Dragona jakie na półce sklepowej stały po 800-900 zł (modeli nie pamiętam) bo zastanawiałem się czy kupić takowego jednak zdecydowałem się na wykonanie kija przez Hubertusa (bo kasa podobna) i mam nadzieję że się nie zawiodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Kolego spinnluki miałem różne kije Dragona w dłoniach, może nie te z najwyższej półki ale widziałem niejednokrotnie kiepskość ich wykonania. Ba nawet powiem Ci że ostatnio oglądałem kije Dragona jakie na półce sklepowej stały po 800-900 zł (modeli nie pamiętam) bo zastanawiałem się czy kupić takowego jednak zdecydowałem się na wykonanie kija przez Hubertusa (bo kasa podobna) i mam nadzieję że się nie zawiodę.A w czym Hubertus (i inni debiutanci, których tutaj sporo), mający na koncie jakieś 20 wędkę ma być lepszy od pracowni z 1000? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 A w czym Hubertus (i inni debiutanci, których tutaj sporo), mający na koncie jakieś 20 wędkę ma być lepszy od pracowni z 1000? Robią wędkę taką jak sobie życzy zamawiający na konkretnym blanku, z konkretnymi przelotkami, w moim przypadku np. z nakręcanym foregripem, z takich elementów i tak skonstruowaną jak ja np. chcę. Niepowtarzalną bym powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Robią wędkę taką jak sobie życzy zamawiający na konkretnym blanku, z konkretnymi przelotkami, w moim przypadku np. z nakręcanym foregripem, z takich elementów i tak skonstruowaną jak ja np. chcę. Niepowtarzalną bym powiedział.Nie żartuj. Jaka niepowtarzalność? Chyba pozorna.Parę uchwytów na rynku, parę blanków i wszystko kisi się w tym samym sosie. Bez znacznie kto robi. Liczy się dwie rzeczy (poza rzeczami podstawowymi - uzbrojenie). Sprawność serwisu (przed i po gwarancyjnego) i jakość wykonania, która niestety, przekrojowo jest kiepska. Od kilku lat "eksperymentuje" z "kustomami" i - jak wielu - wróciłem do szukania czegoś w popularnych "seryjnych" wędkach. De facto poza 2-3 "wędkorobami" reszta oferuje poziom marny, moim zdaniem (nie wspominając o , że tak powiem, poziomie "kastomizacji".Zobacz blaasa z pierwszej strony giełdy, tak na szybko.Nie ciągnę dalej, bo wiem, że Ciebie nie przekonam. Sam kiedyś miałem takie spojrzenie na to. Teraz zachwyt minął i się cieszę. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 A w czym Hubertus (i inni debiutanci, których tutaj sporo), mający na koncie jakieś 20 wędkę ma być lepszy od pracowni z 1000?Ostrooo....Ile wędek Hubert Ci zrobił?Osobiście znam kilka osób, którym wędki zbroił, nikt nie marudzi, a wręcz przeciwnie. Poza tym, jeszcze jakiś czas temu uważałem seryjne wędki za te lepsze ale niestety producenci, których szanuję, nie oferują w jak to ująłeś "paru uchwytach" konfiguracji która by mi odpowiadała, startowa przelotka w rozmiarze 30 w 10 funtowym blanku jest potrzebna jak "k...ie majtki" i znalazłoby się jeszcze kilka powodów, dla których wolę wędkę "custom" . Oczywiście można powiedzieć, że wędka nie łowi tylko "operator" i w zupełności wystarczy seryjniak ale wtedy równie dobrze można by sięgnąć np. po stare teleskopy. I jeszcze jedno. Włócząc się po naszej ukochanej Warcie Krzychun, dostając często wyjazd w wyjazd cięgi od ryb tęż mnie czasem ogarnia myśl, że na cholerę mi te wszystkie lepsze zabawki, przecież wystarczy byle kij bo co za różnica na co nie złowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Za dotychczysowe porady wielkie dziéki . Znalazlem jeszcze cos takiego AVS76MLXF2 230cm ML X-FAST 2 2-5kg 3,5-11 g 116g 5 1030.00 PLN wędka St.Croix Avid 70MF2 spinning Moze o tym produkcie moze mi ktos napisac ?Poradzic czy jest to dobry kij ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Czy okonie w Szwecji to jakas fizyka jadrowa, ze potrzeba az tak wymyslnych konstrukcji? Rok temu z powodzeniem lowilem Batsonem hot-shot do uncji i na kilkadziesiat ryb spadly moze dwie nie za bardzo wyrosniete sztuki. Problem z wedkami z pracowni zaczyna sie nasilac, wedle mojej opini wielu wedkarzy nie jest na poziomie hend mejdow, nie wiedza sami czego szukaja plus caly pierdzielnik z roznymi teoriami/marketingiem. Osobiscie pod angielskie okonie zakupilem Mikado Inazuma, 2.40, wklejka , dla takiego ''lowcy'' okoni jak ja to swietne narzedzie, nic wiecej mi nie potrzeba. Jak chcesz lepsiejsze ale seryjne to poszukaj Quantum Exo bodajze 8 lbs, sprawialo super wrazenie zas i cena ''dragonowska''. Bitrut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wysokiej klasy kij moim zdaniem jest to tylko wygoda i komfort łowienia przez wiele godzin lecz kij sam ryby nie złowi,napewno większość z was jest na rybach raz lub dwa razy w tygodniu albo jeszcze rzadziej i potrzebuje takie zabawki,ja nad wodą jestem prawie codziennie i niemam żadnego kija z pracowni (jeszcze) łowie kijami seryjnymi głownie Dragonami i jestem zadowolony z każdej mojej wędki z tej firmy i nawet jak bym miał kij nawet za 2000zł z pracowni to więcej ryb niż teraz łowie to mi ona nie wydłubie,to ręka ma łowić a nie sam kij,I TO JEST MOIM ZDANIEM KUNSZT CAŁEGO SPINNINGU,niemam nic przeciwko kijom z pracowni,wielu moich kolegów takimi łowi,ale to jest każdego indywidualna sprawa ale chodzi mi o sam fakt najeżdżania na sprzęt sklepowy jaki to on nie jest że słabo wykonany i jeszcze może napiszcie że ryb nie łowi,widocznie wielu z was kijem dragona nie umiecie nic złowić bo to seryjne,żenada,POZDRAWIAM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Masz racjé ze lowi réka a nie sam kij, ale ,,,, W tym roku bylem na rybkach w Szwecji na poczátku czerwca i byl ze mná kolega ,który mial jak na mój gust (na poczátku ) Taki delikatny Spinning od 3 do 12 gram. Otóz ten kij mnie oczarowal .Delikatny ale bardzo czuly .Ja nie jestem specjalistá bo moje wédkowanie to Skandynawia najczésciej albo w niemczech burdele pstrágowe ale na tym kiju czulem doslownie o co stuka przynéta .To byl seryjny kijek Skyline TIP SKY832L 2.51m 3-12g Ex.Fas.Dopiero teraz poczulem róznicé i postanowilem wymienic sprzét .Moze to takie troché snobistyczne ale podobajá mi sié fajne wédki i nie muszá byc z pracowni .Ten tez byl seryjnie robiony i na pewno bédzie prédzej czy pózniej mój .Potrzebny mi jest jeszcze jeden kijek i dla tego pytalem o Dragona lub o St.Croix Avid 70MF2 .Bo jestem niezdecydowany jeszcze ,który mam kupic . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wędka nie łowi lecz wędkarz i to sprawa oczywista. Ale gdy już rybę się skusi do brania sprzęt zaczyna odgrywać kolosalną rolę. I tu jest ta przewaga patyków tzw. dedykowanych hm nad seryjnymi. Lepsze cięcia, mniej spadów, szybszy i bezpieczniejszy hol. No i design dostosowany pod klienta. Pomijam złe i za ciężkie zbrojenia patyków seryjnych, co już zostało zauważone. Tylko osoba musi wiedzieć czego wymaga od wędki a większość niestety chce patyka okoniowo-szczupakowo-sandaczowo-sumowego. Proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi