Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Ja proszé o opinie a nie o dowcipy .Przeciez uczyli was czytac i trzeba patrzec jaki jest tytul postu .Tam pisze wyraznie DRAGON.

Mialem nadziejé ze jest to Portal wédkarski i tytul wystarczy plus pytanie .

no to teraz po takim "liściu w czółko" na pewno koledzy zaleją cię mnóstwem opinii, brawo... okok.gif

Edytowane przez Jano
  • Like 2

Tam pisze wyraznie DRAGON.

Ja widzę że tam jest napisane a nie pisze. Osobiście co do kija to nie lubię seryjniaków dragona. Nawet te z lepszej półki jak coś wiesz choć trochę o budowie kija to zobaczysz, że mają niewłaściwie rozłożone przelotki, bardzo rzadko na kręgosłupie kija a to zmienia całkowicie jego pracę.

• Like 1

Problem w tym ze mieszkam w niemczech i nie znam pracowni ,która moze mi zrobic wédké pod okonia ale Fast lub X Fast w przedziale od 2 do 12 gram i dlugosci 2,5 Metra .Brak mi tez czasu na szukanie fachowców .O Dragonie slyszalem wiele dobrego ..Wédké potrzebuje na lowiska Szwedzkie bo tam najczésciej lowié .Dotychczas kupowalem wédziska gotowe a tylko jeden spining byl robiony u p Matuszewskiego w Warszawie .Niestety nie byl to szczésliwy kijek i go sprzedalem .

Edytowane przez Krzysztof

Osobiście co do kija to nie lubię seryjniaków dragona. Nawet te z lepszej półki jak coś wiesz choć trochę o budowie kija to zobaczysz, że mają niewłaściwie rozłożone przelotki, bardzo rzadko na kręgosłupie kija a to zmienia całkowicie jego pracę.

witam,

Przemo, spinningi HM Dragon są w takim samym stopniu seryjniakami co wędziska z "pracowni" - otóż Dragon też posiada pracownię, pracuje w niej kilku doświadczonych pracowników, a każdy blank HM jest indywidualnie zbrojony przez Grzegorza Zielaznego. Jeśli masz jakieś uwagi do wędzisk HM to po prostu dzwonisz do p.Grzegorza i rozmawiasz.

Z informacji płynących z rynku wynika, że Dragon spinningów w klasie cenowej powyżej 1000 zł sprzedaje więcej, niż największa w Polsce pracownia.

Puenta? Przemo, nie hmm... nie fantazjuj.

PS Pewnie nie miałeś nad wodą, ani nawet w rękach wędzisk seryjnych: Moderate, Nano Lite, Vertical, Nano Core, Big Bait, Nano Force, X-Treme. Kto je miał, ten nie pisze takich nieprzemyślanych opinii, jak ty.

pozdrawiam

• Like 3

Problem w tym ze mieszkam w niemczech i nie znam pracowni ,która moze mi zrobic wédké pod okonia ale Fast lub X Fast w przedziale od 2 do 12 gram i dlugosci 2,5 Metra .Brak mi tez czasu na szukanie fachowców .O Dragonie slyszalem wiele dobrego ..Wédké potrzebuje na lowiska Szwedzkie bo tam najczésciej lowié .Dotychczas kupowalem wédziska gotowe a tylko jeden spining byl robiony u p Matuszewskiego w Warszawie .Niestety nie byl to szczésliwy kijek i go sprzedalem .

Krzysztof, napisz do centrali Dragona na adres biuro@firmadragon.pl W mejlu opisz sposób łowienia okoni, doświadczony pracownik-wędkarz z pewności ci doradzi, podając 2-4 wędziska do wyboru. Może nawet by się dało wysłać ci wędzisko do obejrzenia.

pozdrawiam

Edytowane przez spinnluki

Kolego spinnluki miałem różne kije Dragona w dłoniach, może nie te z najwyższej półki ale widziałem niejednokrotnie kiepskość ich wykonania. Ba nawet powiem Ci że ostatnio oglądałem kije Dragona jakie na półce sklepowej stały po 800-900 zł (modeli nie pamiętam) bo zastanawiałem się czy kupić takowego jednak zdecydowałem się na wykonanie kija przez Hubertusa (bo kasa podobna) i mam nadzieję że się nie zawiodę.

Kolego spinnluki miałem różne kije Dragona w dłoniach, może nie te z najwyższej półki ale widziałem niejednokrotnie kiepskość ich wykonania. Ba nawet powiem Ci że ostatnio oglądałem kije Dragona jakie na półce sklepowej stały po 800-900 zł (modeli nie pamiętam) bo zastanawiałem się czy kupić takowego jednak zdecydowałem się na wykonanie kija przez Hubertusa (bo kasa podobna) i mam nadzieję że się nie zawiodę.

A w czym Hubertus (i inni debiutanci, których tutaj sporo), mający na koncie jakieś 20 wędkę ma być lepszy od pracowni z 1000?

• Like 1

A w czym Hubertus (i inni debiutanci, których tutaj sporo), mający na koncie jakieś 20 wędkę ma być lepszy od pracowni z 1000?

Robią wędkę taką jak sobie życzy zamawiający na konkretnym blanku, z konkretnymi przelotkami, w moim przypadku np. z nakręcanym foregripem, z takich elementów i tak skonstruowaną jak ja np. chcę. Niepowtarzalną bym powiedział.

Robią wędkę taką jak sobie życzy zamawiający na konkretnym blanku, z konkretnymi przelotkami, w moim przypadku np. z nakręcanym foregripem, z takich elementów i tak skonstruowaną jak ja np. chcę. Niepowtarzalną bym powiedział.

Nie żartuj. Jaka niepowtarzalność? Chyba pozorna.

Parę uchwytów na rynku, parę blanków i wszystko kisi się w tym samym sosie. Bez znacznie kto robi. Liczy się dwie rzeczy (poza rzeczami podstawowymi - uzbrojenie). Sprawność serwisu (przed i po gwarancyjnego)  i jakość wykonania, która niestety, przekrojowo jest kiepska. Od kilku lat "eksperymentuje" z "kustomami" i - jak wielu - wróciłem do szukania czegoś w popularnych "seryjnych" wędkach. De facto poza 2-3 "wędkorobami" reszta oferuje poziom marny, moim zdaniem (nie wspominając o , że tak powiem, poziomie "kastomizacji".

Zobacz blaasa z pierwszej strony giełdy, tak na szybko.

Nie ciągnę dalej, bo wiem, że Ciebie nie przekonam. Sam kiedyś miałem takie spojrzenie na to. Teraz zachwyt minął i się cieszę.

• Like 7

Ostrooo....

Ile wędek Hubert Ci zrobił?

Osobiście znam kilka osób, którym wędki zbroił, nikt nie marudzi, a wręcz przeciwnie. 

Poza tym, jeszcze jakiś czas temu uważałem seryjne wędki za te lepsze ale niestety producenci, których szanuję, nie oferują w jak to ująłeś "paru uchwytach" konfiguracji która by mi odpowiadała, startowa przelotka w rozmiarze 30 w 10 funtowym blanku jest potrzebna jak "k...ie majtki" i znalazłoby się jeszcze kilka powodów, dla których wolę wędkę "custom" . 

Oczywiście można powiedzieć, że wędka nie łowi tylko "operator" ;)  i w zupełności wystarczy seryjniak ale wtedy równie dobrze można by sięgnąć np. po stare teleskopy. 

I jeszcze jedno. Włócząc się po naszej ukochanej Warcie Krzychun, dostając często wyjazd w wyjazd cięgi od ryb tęż mnie czasem ogarnia myśl, że na cholerę mi te wszystkie lepsze zabawki, przecież wystarczy byle kij bo co za różnica na co nie złowię ;)

Czy okonie w Szwecji to jakas fizyka jadrowa, ze potrzeba az tak wymyslnych konstrukcji? Rok temu z powodzeniem lowilem Batsonem hot-shot do uncji i na kilkadziesiat ryb spadly moze dwie nie za bardzo wyrosniete sztuki. 

Problem z wedkami z pracowni zaczyna sie nasilac, wedle mojej opini wielu wedkarzy nie jest na poziomie hend mejdow, nie wiedza sami czego szukaja plus caly pierdzielnik z roznymi teoriami/marketingiem.

Osobiscie pod angielskie okonie zakupilem Mikado Inazuma, 2.40, wklejka , dla takiego ''lowcy'' okoni jak ja to swietne narzedzie, nic wiecej mi nie potrzeba. Jak chcesz lepsiejsze ale seryjne to poszukaj Quantum Exo bodajze 8 lbs, sprawialo super wrazenie zas i cena ''dragonowska''.

Bitrut

• Like 1

Wysokiej klasy kij moim zdaniem jest to tylko wygoda i komfort łowienia przez wiele godzin lecz kij sam ryby nie złowi,napewno większość z was jest na rybach raz lub dwa razy w tygodniu albo jeszcze rzadziej i potrzebuje takie zabawki,ja nad wodą jestem prawie codziennie i niemam żadnego kija z pracowni (jeszcze) łowie kijami seryjnymi głownie Dragonami i jestem zadowolony z każdej mojej wędki z tej firmy i nawet jak bym miał kij nawet za 2000zł z pracowni to więcej ryb niż teraz łowie to mi ona nie wydłubie,to ręka ma łowić a nie sam kij,I TO JEST MOIM ZDANIEM KUNSZT CAŁEGO SPINNINGU,niemam nic przeciwko kijom z pracowni,wielu moich kolegów takimi łowi,ale to jest każdego indywidualna sprawa ale chodzi mi o sam fakt najeżdżania na sprzęt sklepowy jaki to on nie jest że słabo wykonany i jeszcze może napiszcie że ryb nie łowi,widocznie wielu z was kijem dragona nie umiecie nic złowić bo to seryjne,żenada,POZDRAWIAM

• Like 2

Masz racjé ze lowi réka a nie sam kij, ale ,,,,

W tym roku bylem na rybkach w Szwecji na poczátku czerwca i byl ze mná kolega ,który mial jak na mój gust (na poczátku ) Taki delikatny Spinning od 3 do 12 gram.

Otóz ten kij mnie oczarowal .Delikatny ale bardzo czuly .Ja nie jestem specjalistá bo moje wédkowanie to Skandynawia najczésciej albo w niemczech burdele pstrágowe ale na tym kiju czulem doslownie o co stuka przynéta .To byl seryjny kijek Skyline TIP SKY832L 2.51m 3-12g Ex.Fas.Dopiero teraz poczulem róznicé i postanowilem wymienic sprzét .Moze to takie troché snobistyczne ale podobajá mi sié fajne wédki i nie muszá byc z pracowni .Ten tez byl seryjnie robiony i na pewno bédzie prédzej czy pózniej mój .Potrzebny mi jest jeszcze jeden kijek i dla tego pytalem o Dragona lub o St.Croix Avid 70MF2 .Bo jestem niezdecydowany jeszcze ,który mam kupic .

• Like 1

Wędka nie łowi lecz wędkarz i to sprawa oczywista. Ale gdy już rybę się skusi do brania sprzęt zaczyna odgrywać kolosalną rolę. I tu jest ta przewaga patyków tzw. dedykowanych hm nad seryjnymi. Lepsze cięcia, mniej spadów, szybszy i bezpieczniejszy hol. No i design dostosowany pod klienta. Pomijam złe i za ciężkie zbrojenia patyków seryjnych, co już zostało zauważone. Tylko osoba musi wiedzieć czego wymaga od wędki a większość niestety chce patyka okoniowo-szczupakowo-sandaczowo-sumowego. Proste?