Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

tak to się nieda,albo chcesz na okonia albo na szczupaka,chyba że jest się na zawodach to wtedy mając jeden kij ze sobą musisz sobie radzić,ale znam seryjne kije które także dają rade w trudnych warunkach gdzie ryby są niechętne do brania i podskubują przynęte,moim zdaniem jak ryba ma spaść to i tak spadnie,nasz przeciwnik tez ma mieć szanse

Wędka nie łowi lecz wędkarz i to sprawa oczywista. Ale gdy już rybę się skusi do brania sprzęt zaczyna odgrywać kolosalną rolę. I tu jest ta przewaga patyków tzw. dedykowanych hm nad seryjnymi. Lepsze cięcia, mniej spadów, szybszy i bezpieczniejszy hol. No i design dostosowany pod klienta. Pomijam złe i za ciężkie zbrojenia patyków seryjnych, co już zostało zauważone. Tylko osoba musi wiedzieć czego wymaga od wędki a większość niestety chce patyka okoniowo-szczupakowo-sandaczowo-sumowego. Proste?

Ale czy nie da się skutecznie łowić wędką seryjną? Z pewnością się da.Kijek HM to tak na prawdę jest dla komfortu wedkarza bardziej niż dla ryb.

Ale czy nie da się skutecznie łowić wędką seryjną? Z pewnością się da.Kijek HM to tak na prawdę jest dla komfortu wedkarza bardziej niż dla ryb.

Skutecznie łowić tak. Ale skuteczniej wędką która jest zbudowana pod konkretną metodę, przynętę i dopiero na końcu rybę. I też, wędka ma być tak dobrana aby wędkarz miał przyjemność ze swojego hobby/pasji. Czyli pod jego INDYWIDUALNE POTRZEBY. Dlatego namawiam do kupna/samodzielnej produkcji wędek bo seryjne kije rzadko, nawet bardzo rzadko podchodzą idealnie ludziom. Pojawiają się jakieś "ale". W hand made'ach o niebo rzadziej, o ile wędkarz wie czego dokładnie chce. Podkreślone słowa są najważniejsze.

Skutecznie łowić tak. Ale skuteczniej wędką która jest zbudowana pod konkretną metodę, przynętę i dopiero na końcu rybę. I też, wędka ma być tak dobrana aby wędkarz miał przyjemność ze swojego hobby/pasji. Czyli pod jego INDYWIDUALNE POTRZEBY. Dlatego namawiam do kupna/samodzielnej produkcji wędek bo seryjne kije rzadko, nawet bardzo rzadko podchodzą idealnie ludziom. Pojawiają się jakieś "ale". W hand made'ach o niebo rzadziej, o ile wędkarz wie czego dokładnie chce. Podkreślone słowa są najważniejsze.

Tja.

Wg. to problem jest, czy wędkorób wie jak to zrobić i co dobrać. Jeżlei jakiś wędkorób zrobił 20-30 wędek (w sumie pewnie na jakiś 10 blankach) to jak może coś doradzić i podpowiedzieć?

Tja.

Wg. to problem jest, czy wędkorób wie jak to zrobić i co dobrać. Jeżlei jakiś wędkorób zrobił 20-30 wędek (w sumie pewnie na jakiś 10 blankach) to jak może coś doradzić i podpowiedzieć?

Jak dla mnie nie musi bo wiem co chcę tak jak pisał o tym Tomas81, dla mnie liczy się by był właśnie tak zmontowany kij jak ja tego oczekuję, pod moje potrzeby. Ważne tylko by wykonawca właściwie rozłożył przelotki, do tego na kręgosłupie blanku, odpowiednio dobrał rozmiar przelotek, wyważył kij pod młynek jaki zamierzam założyć i profesjonalnie wykonał detale wedki. Żaden seryjniak nie będzie z takim powtarzalny.

• Like 1

Ok, jeżeli dla Ciebie liczy się to co wymieniłeś to nie ma dyskusji.

Zazdroszczę doświadczenia z blankami.

Dla mnie ten cały polski rb jest mocno naciągany - poza paroma wyjątkami. Sorry panowie.

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

Obejrzałem ten film i wydaje mi się, że kijek jest błędnie opisany. 

Krzysztof.

Ten wspomniany "..... polski rb ....." nie jest naciągany, o ile nie wkracza, poza kilkoma świetnymi wyjątkami, w sferę usług. 

Oczywiście to moje, mocno subiektywne zdanie  ;).

Edytowane przez popper

Bo rybka jest zlowiona na inny kij niz te z opisu .To jest Yad amerykanski 240 cm i do 10 g wyzutu.Bardzo delikatny ale i bardzo mocny .lezal u mnie w szafie moze dzisiéc lat i w zasadzie to chcialem sié go pozbyc .teraz bedzie juz u mnie na zawsze i do tego dokupié jeszcze ze dwa kijki ,te ,o które pytalem .

Krzysztof, polecam  Favorite Skyline Sky832L 2,51m 3-12g Ex Fast.

Świetny kijek, ugięcie, praca i czucie. Pięknie pokazuje brania sandacza i jego ułożenie podczas brania jest idealne. Ma świetne mocne najwyższej klasy przelotki, niezły korek i cholernie wygodny uchwyt.

Waga , coś około 110g. Dla mnie rewelacja i absolutnie na poziomie takich kijków jak St. Croix Elite. Mam , co prawda ciut mocniejszy Elite 7-21, więc jestem w stanie ocenić jego wartość techniczną. Mi się łowi super Skylinem  i jestem oczarowany jego stylem pracy.

• 3 lata później...

Ktoś z perspektywy czasu coś powie więcej o kijku z początku wątku (Dragon HM-X Trout)? Jaka akcja, zapas mocy, jakie przynęty itp. ?

Dosyć szybka. Zapas to na zimę można drewna zrobić. A przynęty spinningowe.

Nie zapas mocy tylko ile Lb ma dolnik. Tylko ten legendarny aczkolwiek mało znany ZAPAS MOCY.

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Dragon CXT CF-X CrossForce / 275cm / 7-28g poszukuje opinii o tym wędzisku czy by sie nadawało na sandacza z brzegu na zbironiku zaporowym. Może jakiś inny kij jest godny uwagi do 450zl z gory dziękuję za opinie i sugestie

Może trochę nie w porę, bo minęło półtora miesiąca...

Mam taką wędkę. W mojej ocenie odpowiedź na pytanie jest twierdząca. Ja go używam do łowienia sandaczy w Wiśle z brzegu. Najczulszy spining jaki mam (a trochę ich przerobiłem). Daje jasny sygnał przy pukaniu przynętami od około 5 gr. Długi, ale potrzebny mi był taki kij, z uwagi na uciąg.
Akcja bardzo szybka, aczkolwiek nie jest to beznadziejnie kołkowata pała bez ugięcia. Szczyt pracuje z przynętą i płynnie przechodzi niżej pod obciążeniem. Rękojeść bardzo miła, pomimo że pianka. Fajny uchwyt. Wykonanie super. Lekka, dobrze wyważona. Nie znam się na rozmieszczaniu przelotek, spacingach i innych tego typu sprawach, ale zdaje się że tu jest zbrojenie "fuji po nowoczesnemu". Przelotki niewielkie, jedno główne załamanie linki (o ile to dobrze nazywam).
Polecam!

• 2 tygodnie później...