Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź coraz bardziej przekonuję się do tego kija. Miałbym jeszcze taką prośbę czy mógłbyś zmierzyć jaki długi jest dolnik . Od miejsca mocowania kołowrotka do dołu ????

Proszę bardzo :) 35cm. Ja mam 180cm i dość długie łapy więc dolnik kończy się równo z łokciem :)

post-46288-0-78357300-1570386775_thumb.jpg

post-46288-0-92955600-1570386782_thumb.jpg

Koledzy, co sądzicie o kijku Dragon Black Rock II 275cm 5-25g jako pierwszym "uniwersalnym"  :D  kijku do rozpoczęcia przygody? Chciałbym móc połowić i garbuski jak i szczupaki. Sprawdzi się dla początkującego zanim z czasem jeśli spinning mnie wciągnię rozbuduję kolekcję o inne kijki?

Proszono mnie abym napisał kilka słów o patyku Team Dragon Z Series 2.28 cw 7-25.

No więc tak: jako podstawowego kija sandaczowego go nie polecę. Co nie znaczy że kijek jest zły.

Jest miękki w szczycie. Za miekki w mojej ocenie aby podbijać nim przynęty w jego górnym cw. Z drugiej strony nie można powiedzieć też, że jest to szczupakowa klucha. Uważam, że jest w pewnym stopniu kompromisem. Co przy moim aktualnym spinningowym wyposażeniu jest idealnym rozwiązaniem. Fajnie wykonany, szybki patyk, który nie zmęczy ręki podczas calodniowego spinningu. Fajnie czuć przynęty w pełnym zakresie cw

Edytowane przez scOOtt

siemka , kupiłem cxt -2.13 do 35 g , wędka super fajna , ale brakuje mi 20 cm , mimo że na łodzi , potrzebne mi jeszcze coś 2.40 szybkiego pod sandacza w stylu cxt (który na pewno zostanie na dłużej) i tak do 500 zł , polecicie coś ? dzięki z góry --( temat dragona , ale z chęcią na priv potrzebna mi rada ) - dzięki...

• Like 1

A ja juz tesknie za moim hm80 river runner 260cm 5,5-21,5g.Głupi sprzedałem szukajac złotego grala i dupa.Bardzo udany kij jest.I super wykonany.Dla mnie był super i pozbyłem.Ale człowiek uczy sie na błedach.

mój sąsiad ma taki kij i chciał sprzedac z tego co pamietam

zdaje się ze wymieniony cały szczyt ostatnio na nowy - jak jesteś zainteresowany zakupem to daj znac na priva to zpaytam

• 5 tygodni później...

Dragon fishmaker II 1.98m- 2-12g

Dragon Fishmaker II 1.98m-3-18g

Dragon NanoCore -198m 2-15g

Może ktoś z kolegów może udzielić informacji czy w/w wędki są prawidłowo opisane

Miałem nanocor-a, ja bym go opisał raczej 5g + guma + 15g + guma. Te dwa gramy w opisie to jest lekka przesada :)

Przy dropshocie zakładałem ciężarki 18-20g + guma i było okej. 

• 2 tygodnie później...

Poszukuję spinningu do 500 zł. 2,4-2,45 długi, cw do 14, 16, max 18g. Chciałbym żeby był czuły, szybki/średnio szybki i w trakcie holu pracował dosyć głęboko, dobrze amortyzował odjazdy ryb oraz był w stanie poradzić sobie z przyłowem szczupaka czy bolenia 60 cm. Dobrze żeby ładował się od 3-3,5g, chciałbym czuć pracę kleniowo/jaziowego drobno pracującego wobka 3,5-4cm oraz mieć możliwość łowienia w dosyć szybkim nurcie 5-6 cm woblerami pstrągowymi czy obrotowką nr 2.

Przyczytałem sporo recenzji i mam spory mętlik w głowie.

Na początku nastawiłem się na Dragon flash 2,45 4-18g ale obawiam się że nie będę czuł pracy małych woblerów.

Na tę chwilę rozważam zakup:

1) Team Dragon z-series 2,45m 4-18g

2) Dragon CXT MicroSpecial MS-X 2,44m 3-18g

3) Savage Gear XLNT3 2,43m 3-18g

4) Dragon flash 2,45m 4-18g

Mogę liczyć na podpowiedzi, sugestie, inne propozycje?

Edytowane przez blamar

Savage Gear będzie idealny......do tego

Dziękuję za podpowiedź. Ten kijek jednak odpada. Co prawda nie miałem go w rękach ale wydaje się być zrobiony na podzespołach niższej jakości. Wybór ograniczam do dwóch wędek:

1) Team Dragon Z-series 2,45m 4-18g

2) Dragon CXT MicroSpecial MS-X 2,44m 3-18g

• 3 tygodnie później...

A co myślicie o dragonie invader wklejanka 1-7, 1-8g ?. Potrzebuje kijka tylko do dłubania okoni, głownie do jigowania kaitechami, wirujące ogonki 4-8g, małe woblerki i może coś bym się pobawił drop shotem z ciężarkiem do 10g. Albo ewentualnie co jest godnego polecenia do takiego zastosowania?? :)

• Like 1