Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś doświadczenia między serią Nano Core i Pro guide X żeby porównać te dwie serie?

Która z tych serii bardziej podejdzie pod rzeczny kij do łowienia na gumę? Kij o charakterze szczytowym ale pracujący głębiej żadna szprycha od roweru. Czyli raczej fast aniżeli x fast.

Rozważanie to Nano Core 2,13 do 28 gram , Nano core 2,28 do 30 gram lub analogiczne proguide x. Ewentualnie gdzie w Warszawie można obczaić obie serie?

• Like 1

Jeżeli długość 2,13 wchodzi w grę SF-X super fast jest dużo ciekawszy niż dwa wymienione przez Ciebie kije. Jeżeli będziesz miał okazje pomachać tym kijem to polecam. Mam tego 14-35,  spokojnie widzę i czuje opad od 8g + guma. Weź tez pod uwagę ze wędki dragona z tych serii maja krótkie dolniki, co mi akurat przeszkadza bo podczas holu dużej ryby nie ma czym się podeprzeć. 

Nanocore-m 198cm do 28g, tyle że cast,

najwięcej machałem sliderem salmo 10s, czyli jakieś 45g. Najmniej to tak wg mnie 15-18g najlepiej ładuje kij.

Średnio używałem go od 15g do 30g ołowiu plus guma 10-12cm przy sandaczach.

5-10g plus guma wielkości savage gear cannibal 15cm przy szczupakach.

Największa ryba to sum 170cm+ na tego kija złowiony. Ma dużo pary w dolniku żeby podnieść lub przytrzymać taką rybkę tyle tylko że z pływadła.

Sandacze, szczupaki, okonie z tych większych.

Całkiem nieźle "kopie" w łapę przy braniu.

Pracuje szczytem ale większą rybka go dalej uruchamia.

Dziękuję bardzo za odpowiedź A jak wygląda sprawa z górnym cw?

Ciężko powiedzieć bo nie zakładałem więcej jak 35g. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym najlepsza wędka z logo dragona.

Te proguide X to jest jakaś pomyłka pod każdym względem, nano core miałem chwile, króciaka do 12g, wiec sie nie wypowiadam. 

Nanocore 198cm/7-28g, bardzo przyzwoite, dynamiczne wędzisko, ogarnia w pełnym komforcie przynęty 5-30g. Od roku w użyciu z kołowrotkiem KONGER Ultris FD 1130, zestaw przyzwoicie wyważony.

Edytowane przez Alexspin

• 3 tygodnie później...

Porzucałem dzisiaj pro guide-x 213 3-18. Kajtek 2" na 2g główce leci na prawdę daleko. Opadu oczywiście nie czuć. Ale i 15g + cannibal 12.5cm lata bez problemu. Cięższej główki nie miałem ale spokojnie da radę. Także kij "trochę" niedoszacowany. Ol

Łowiłem tym kijem Sea Bassy w oceanie. Solidny, dobrze wykonany kij. Używałem go do gum Pirate Lures do 20g., woblerów i powierzchniowców do 25g. Kij ma fajną, ciepłą akcję. Nie gubi ryb. Wyważają go młynki powyżej 350g. Przy lżejszych wyraźnie leci na....szczytówkę.

• Like 1

Pare dni temu nabyłem od uzytkownika z forum,,Zbiku"Sprzedajacy na plus fachowo i solidnie załatwił tranzakcje 100%profesjonalizmu.Kijek dragon hmx trout 245cm 2-14g.Według mojej opini niema sie do czego doczepic ,kij wykonany schludnie bez niedociagniec nadlewek czy zle poklejonych elementów na rekojesci.Przelotki uzyte mogły by byc lepsze ale mysle ze kijek jest przemyslany i pod pstragiem ta ciepła akcja bedzie jak najbardziej na plus.Uchwyt bardzo wygodny jedna z lepiej lezacych wedek w mojej dłoni.Wywazenie idealne z kołowrotkiem 265gram.Kijek na sucho wyglada bardzo dobrze a jego gumiastosc swiadczy ze bedzie dobrze współgrał z plecionkami ma ugiecie równe i bardzo głebokie które zminimaluzuje ilosc spadów.Reszte skrobne w nowym sezonie moze uda sie sklecic cos wiecej.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich :) Przekopałem pół Internetu i nie znalazłem zbyt wielu informacji na temat tego kijka Dragon hm-x fighter.

Czy jest tu ktoś kto użytkuje to lub posiada naprawdę rzetelne info ? Chodzi mi przedewszystkim o czułość, transmisje brań i szybkość jak to z tym dragonem wygląda. Dodam że do tej pory machałem pro Guide X 2.45 7-28gr

Edytowane przez Jano

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ktoś zestawiał ze sobą Black Rock 2,13m do 35g z 2,18m do 28g? Szukam ekonomicznego uniwersału na łódkę w zakresie główek 10-25gr + guma 4 cale. Podejrzewam, że pierwszy może być pałowaty w dolnym zakresie, drugi siadać w górnym B) Będę wdzięczny za opinie użytkowników...