Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ta wedka pomimo opisu jest za słaba, Hering 16cm+20g lub pig shad + 10g to raczej Max. Rzucalem i heringiem 19cm+ 15g ale to za dużo, miałem też wersję do 60 i nie różnią się mocno. Do gum 20+ brakuje długości i mocy do zacięcia- te wedki kładą się pod rybą 70cm , bardziej to pod jerka niż gumę, u mnie ten do 90 został do szarpania kanaty chociaż i tu poddaje się jakoś...

Rozejrzyj się za dam optimus II 50-75g w długości 240 , rzuca to nieźle, pociągnie więcej , jest dużo lżejsza i lepiej wyważona a do tego czucie top.

Ps. Nie bój się długości 240 , dam ma długi dolnik więc roboczej długości minimum do większych gum.

Edytowane przez Olsztynteam

Rozejrzyj się za dam optimus II 50-75g w długości 240 , rzuca to nieźle, pociągnie więcej , jest dużo lżejsza i lepiej wyważona a do tego czucie top.

Ps. Nie bój się długości 240 , dam ma długi dolnik więc roboczej długości minimum do większych gum.

Dziękuję za podpowoedz a powiedz mi jaka gramatura łapiesz na ten kijek ? Minimalnie jak daje rade ?

Dziękuję za podpowoedz a powiedz mi jaka gramatura łapiesz na ten kijek ? Minimalnie jak daje rade ?

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witam.

Team Dragon Z series 275 4-18
Czy posiada ktoś tek kijek ? Bo szukam w necie i nie bardzo można znaleść ciekawe informacje.
Chciałbym go kupić pod bolenia i klenia.
Bardzo interesują mnie jego właściwości rzutowe - jak się ładuje i czy nie ma za małych pierwszych (największych przelotek) zbyt małych.
Kupiłem Parabellum 279 7-23 i niestety zwalcza pierwsza przelotka skutecznie blokuje żyłkę i plecionkę aby oddać dalekie rzuty, ponadto troszkę jest zbyt kluskowata i powiem szczerze ze czułości blanku z St Croix premierem który miałem to nawet nie ma co porównywać - Parabbellum jest nieczuły

I kwestia Dragona - czy fajnie gnie się pod rybka czyli czy ni jest podczas holu (obciążenia) kołkiem ?

Edytowane przez Jano

Miałem taki model TD i w mojej ocenie to bardzo udany model do łowienia kleni, brzan i boleni na lekko. Rzeczywiście przelotki są małe ale nie miałem problemów z odległością rzutów (żyłka 0,18). Dolne CW zostało moim zdaniem dobrze opisane, górnego nie sprawdzałem ale chyba jest lekko przesadzony. Podczas holu, a zaliczyłem kilka wymiarowych kleni, boleni i karpia ok. 60 cm (połakomił się na woblerka) pracuje stabilnie ładnie przechodząc w parabolę. 

Jak byłem z nim pierwszy raz na rybach to kolega miał StC Premier o zbliżonych parametrach i długo macał TD bo szczerze mówiąc mnie lepiej pasował niż amerykaniec. 

Do gustu nie przypadł mi pstrokaty dolnik i dzielony uchwyt kołowrotka, niby drobnostki ale mnie to irytowało. Jak komuś nie przeszkadza to śmiało polecam ten kij. 

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Łowiłem takim pro guidem ze starej serii na Wiśle. Mój to Fanatic. Chyba ma nawet takie same parametry. Bardzo fajny i czuły kijek. Bardzo dobrze przenosi brania a i nie jednemu wislanemu sumowi poradził. Oczywiście mówię o łowieniu z brzegu. Mogę polecić. Aha . Wedka mocno nie doszacowana jak wszystkie pro guidy

Edytowane przez blacky24

Łowiłem takim pro guidem ze starej serii na Wiśle. Mój to Fanatic. Chyba ma nawet takie same parametry. Bardzo fajny i czuły kijek. Bardzo dobrze przenosi brania a i nie jednemu wislanemu sumowi poradził. Oczywiście mówię o łowieniu z brzegu. Mogę polecić. Aha . Wedka mocno nie doszacowana jak wszystkie pro guidy

A jak lekko schodziłeś? Na główce 5g czuć brania sandaczy po 50cm?

... te wędki mają tuby rezonansowe tak że wszystko na nich fajnie czuć

Żaden z dragonków nie posiada tuby rezonansowej. Ot założyli jakieś 2 pierścionki na rękojeść, w dupce nawalili kleju i szumnie nazwali to "tubą rezonansową". Prawdziwa tuba ma zupełnie inną konstrukcję. Swoją drogą ciężko o tak słabo wyważone kije, nawet biorąc pod uwagę iż to patyki budżetowe.  Dodatkowo mają częsty problem z pękającym lakierem na omotkach. Za to fakt, są dość czułe.

Myślę że wielkość główki nie ma za dużo wspólnego z wyczuciem brania sandacza. Jak przyjebie to i na kiju od szczotki poczujesz te wędki mają tuby rezonansowe tak że wszystko na nich fajnie czuć

Z tego co wiem, to rezonansu nie mają żadne dragony.

• Like 1

Żaden z dragonków nie posiada tuby rezonansowej. Ot założyli jakieś 2 pierścionki na rękojeść, w dupce nawalili kleju i szumnie nazwali to "tubą rezonansową". Prawdziwa tuba ma zupełnie inną konstrukcję. Swoją drogą ciężko o tak słabo wyważone kije, nawet biorąc pod uwagę iż to patyki budżetowe.  Dodatkowo mają częsty problem z pękającym lakierem na omotkach. Za to fakt, są dość czułe.

No to mi teraz namieszałeś, teraz pytanie czy w cenie ok 500 zł znajdę coś lepszego z brzegu na sandacza?