Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Cześć. Poszukuję kijka ze stajni dragona, pod okonia na ciężko,u mnie na ciężko znaczy maksymalnie smukłe gumki 4" typu easy shiner na główkach do maksymalnie 8-10 g. Przymierzam się ku modelowi ProGUIDE X 2.13/2.28 - 3-18 g, używa ktoś może tego modelu pod podobne łowienie? Ewentualnie coś podobnego ze stajni dragona?

Mam wersję 2.28 do 18 g. Wczoraj testowo pierwszy raz nas wodą. Moje założenie było podobne - okoń na ciężko ,sandacz na lekko. I mówiąc szczerze lepsza była by wersja odrobinę słabsza (do 15 g) . Niestety, w tej długości nie występuje.

Potrzebowałem wędki która obsłuży przynęty wielkości od 3cal. na główce 6g do 4cal. na główce 10g. W miarę dobre czucie zaczyna się od 8g plus przynęta.

Jeśli będziesz łowił głównie w górnym zakresie to się nada . Ale tak jak mówię- są lepsze kije na takie łowienie. Na usprawiedliwienie wędki dodam że miałem założoną grubą pleciąnke (1.2) . Mam nadzieję że gdy zmienię linkę na cieńszą, to czucie się poprawi. Ogólnie wędka fajna tylko przelotki (w tunelu +szczytowa) powinny być większe.

Oczywiście to jest moja subiektywna opinia po krótkim pobycie nad wodą.

• Like 1

Miałem w ręku hmx ale nie zachwycił mnie, za to łowię szczupaki ProGuide 14-35g, 2,45 m. Jedna z lepszych seryjnych wędek jakie miałem na szczupaka, spokojnie rzuca gumami 10cm na główkach 10g, jak i 15-16cm na 10g (cannibal 15cm, herring shad 16 cm). Mega czucie pracy przynęty, brań. Mam z tej serii 2,13m, 4-21g. Kumpel też wziął ProGuide 2,45m 14-35g i też jest zadowolony. 

Miałem w ręku hmx ale nie zachwycił mnie, za to łowię szczupaki ProGuide 14-35g, 2,45 m. Jedna z lepszych seryjnych wędek jakie miałem na szczupaka, spokojnie rzuca gumami 10cm na główkach 10g, jak i 15-16cm na 10g (cannibal 15cm, herring shad 16 cm). Mega czucie pracy przynęty, brań. Mam z tej serii 2,13m, 4-21g. Kumpel też wziął ProGuide 2,45m 14-35g i też jest zadowolony. 

Marcin pytał o HM62X, a nie o HM-X. 

Fajniejszy z brzegu jest 245 do 18 , ogarnia mi okonie szczupaki jak i zedziki. Mocno urzekł mnie kijek jak i jego walory użytkowe. Czułość zbalabsowanie itd krutsze wersję tej gramatury to już inne kije , ten jest szybki ale pięknie przechodzi w płynne ugięcie. Łowię nim od 5g z kajtkiem 2.5 do max 12g z 3, 4 cala . Gumy szersze będzie pięknie bujał po szczupakowemu ale już o agresywnym poderwanie nie ma mowy. Ogarnie obrotówki wahadła twiche. Mega wszechstronny kij. Polecam

Mowa o proguide

Edytowane przez FRS1985

Ale czy 2.45 nie będzie przy długi na łódkę? Ja posiadam wersję do 42 g i też jestem mega zadowolony z tym że długość 2.28 która już mi nieco przeszkadza na łódce aczkolwiek ta długość jest bliżej złotego środka między brzegiem i łódka. Z brzegu już od dawna łowie krótkimi kijami 2.13/2.30 i nie narzekam na nic

• Like 2

• 2 tygodnie później...