Okonek@123 Opublikowano 16 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Sugoi będzie kosztować koło 500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 16 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Sugoi będzie kosztować koło 500zlBez tragedii. Pytanie, jakie będzie realne cw bo się waham między Microspecial 6g, 8g i Sugoi 5g i 8g. Nie ma lekko. Ale kij do 8g chyba 1,5g nie rzuci za dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 To zależy do czego będziesz potrzebował tego kija. Mam tego do 6g., do gumek na główkach do 2,5-3g, perfekt! Świetne czucie przynęty, brań. Ryby z niego nie spadają. Jedyny minus, trochę długi foregrip, ale można się przyzwyczaić. Kij wypadł z katalogu na 2023, zastąpi go seria Sugoi CXT ULTRA.A te kije do 8g (chyba Sugoi i Microspecial sa dość podobne) od jakiej wagi się uruchamiają? 1,3g rzuci już ładnie? O Microspecial do 6g słyszałem, że górne cw jest nawet troszkę zawyżone, jakby wersja do 8g była podobna, to powinno startować nisko. No i czy te kije różnią się mocą, bo ważą praktycznie tyle samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) Sugoi będzie kosztować koło 500zlNa tytanowych przelotkach? Moim zdaniem nierealne niestety.Teraz dopiero doczytałem, co te kije oferują i trochę nie chce mi się wierzyć, że takie komponenty upchną w takiej cenie. Edit: A jednak moderate SL Titanium.kosztuje 390. No to czekam co z tego wyjdzie! Edytowane 17 Lutego 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Mam Moderate SL TI , zmontowane SeaGuide Titanium SiC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonek@123 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Na tytanowych przelotkach? Moim zdaniem nierealne niestety.Teraz dopiero doczytałem, co te kije oferują i trochę nie chce mi się wierzyć, że takie komponenty upchną w takiej cenie. Edit: A jednak moderate SL Titanium.kosztuje 390. No to czekam co z tego wyjdzie! Poczekaj jak zobaczysz cenę nowego teama dragona 700zl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Poczekaj jak zobaczysz cenę nowego teama dragona 700zlTo dość niesamowite, bo dotąd tytan widziałem w kijach za dziką kasę. A Dragon pcha go do tanich wędek.Dla mnie to absolutne rewolucja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonek@123 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Do teama wsadzili przelotki Fuji sic czyli bez szału 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 A Fuji SiC, to nie są przypadkiem przelotki wysokiej klasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 A Fuji SiC, to nie są przypadkiem przelotki wysokiej klasy?Dość wysokiej, ale są dość ciężkie i ogólnie równie dobrze można użyć stalowych seaguide i wydać trochę mnieu. W wędkach L/UL bywa, że to problem. Nie zawsze, bo w niektórych blankach cięższe przelotki bywają montowane celowo, by poprawić np. "ładowanie się" kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinn76 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Poczekaj jak zobaczysz cenę nowego teama dragona 700zlJa już widziałem i nim machałem. Dokładnie to modelem 1-10cw jednoczęściowy. Brak mi słów . Coś kapitalnego. Praktycznie nie czujesz kija w ręku że cokolwiek trzymasz. Waży tyle co nic. A blank bardzo cieniutki. Kapitalny kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Do teama wsadzili przelotki Fuji sic czyli bez szału Szał to jest w dwa razy droższym HM62X. Tam obstalowali Fuji Alconite . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Szał to jest w dwa razy droższym HM62X. Tam obstalowali Fuji Alconite .Ale paaaanie, Fuji, porządne, a nie jakieś gunwo siigłajd titanium z plasteliny!!!! Żarty żartami, ale nie widzę w tym żadnej logiki, szczególnie, że w stalowych przelotkach wspomniany Seaguide wypada w cholerę lepiej, jeśli chodzi o masę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Ale paaaanie, Fuji, porządne, a nie jakieś gunwo siigłajd titanium z plasteliny!!!! Żarty żartami, ale nie widzę w tym żadnej logiki, szczególnie, że w stalowych przelotkach wspomniany Seaguide wypada w cholerę lepiej, jeśli chodzi o masę.Nie powielajmy niesprawdzonych informacji.Poniżej porównanie wagowe Fuji Alconite (FA) i Seaguide LS (SG) w stalowych ramkach. Fuji Alconite ze względu na grubszy ring są cięższe od obecnie oferowanych Fuji Sic Slim.Sety są porównywalne, jest drobna różnica w trzeciej przelotce od dołu w FA jest niższa (L), ale ma większy pierścień - 7, w SG wyższa z pierścieniem 6. Rozmiarówka FA 20|12|7|6|5|4,5|4,5|4,5|4,5| szczytowa 4,5 z rurką 1,8 mm,rozmiarówka SG 20|12|6|6|5|4,5|4,5|4,5|4,5| szczytowa 4,5 z rurką 1,8 mm. Masy FA - całość/przelotki na część szczytową/(tunel) ostatnie 4 + szczytowa Masy SG - analogicznie jak FA. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Startowe są 25 a nie 20 jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nie powielajmy niesprawdzonych informacji.Poniżej porównanie wagowe Fuji Alconite (FA) i Seaguide LS (SG) w stalowych ramkach. Fuji Alconite ze względu na grubszy ring są cięższe od obecnie oferowanych Fuji Sic Slim.Sety są porównywalne, jest drobna różnica w trzeciej przelotce od dołu w FA jest niższa (L), ale ma większy pierścień - 7, w SG wyższa z pierścieniem 6. p1.jpg Rozmiarówka FA 20|12|7|6|5|4,5|4,5|4,5|4,5| szczytowa 4,5 z rurką 1,8 mm,rozmiarówka SG 20|12|6|6|5|4,5|4,5|4,5|4,5| szczytowa 4,5 z rurką 1,8 mm. Masy FA - całość/przelotki na część szczytową/(tunel) ostatnie 4 + szczytowa p2.jpg p3.jpg p4.jpg Masy SG - analogicznie jak FA. p5.jpg p6.jpg p7.jpgWidziałem dyskusję na forum i jasno wynikało z niej, że stalowe Seaguide sa sporo lżejsze. I tak, też je wtedy ważono. Więc na ten moment wiadomo tylko tyle, że ktoś kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomchaf11 Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 No różnica w wadze jest olbrzymia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 (edytowane) No różnica w wadze jest olbrzymia W tym rzecz, że różnice szły w 20+%. A tu jednak różnic brak. Dziwna sprawa. Wrócę do domu, to zalinkuję Edytowane 23 Lutego 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) No różnica w wadze jest olbrzymia Nie powielajmy niesprawdzonych informacji.Poniżej porównanie wagowe Fuji Alconite (FA) i Seaguide LS (SG) w stalowych ramkach. Fuji Alconite ze względu na grubszy ring są cięższe od obecnie oferowanych Fuji Sic Slim.Sety są porównywalne, jest drobna różnica w trzeciej przelotce od dołu w FA jest niższa (L), ale ma większy pierścień - 7, w SG wyższa z pierścieniem 6. p1.jpg Rozmiarówka FA 20|12|7|6|5|4,5|4,5|4,5|4,5| szczytowa 4,5 z rurką 1,8 mm,rozmiarówka SG 20|12|6|6|5|4,5|4,5|4,5|4,5| szczytowa 4,5 z rurką 1,8 mm. Masy FA - całość/przelotki na część szczytową/(tunel) ostatnie 4 + szczytowa p2.jpg p3.jpg p4.jpg Masy SG - analogicznie jak FA. p5.jpg p6.jpg p7.jpg http://jerkbait.pl/topic/120432-przelotki-seaguide/?p=3012130 W tym wątku się tajemnicze rzeczy dzieją najwyraźniej. I dlatego obecnie nie wiem, co myśleć. Edytowane 24 Lutego 2023 przez Andżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Miałem przyjemność konwersacji z kolegą mistrzem wagi. Doradzał żebym się przyzwyczaił do uszkodzonej BG MQ której w najwyższym punkcie szpuli kabłąk nie dawał się otworzyć. Także tego… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Miałem przyjemność konwersacji z kolegą mistrzem wagi. Doradzał żebym się przyzwyczaił do uszkodzonej BG MQ której w najwyższym punkcie szpuli kabłąk nie dawał się otworzyć. Także tego…Którym kolegą, bo nie wiem, o kim źle.myśleć, bo właśnie mam jednego speca z wagą vs drugiego. Skończę z wagą i własnym setem przelotek. A potem już tylko rodbuilding i wykluczenie społeczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 No z Twojego linku. I tam fajnie napisał kolega budujący wędki że domowe testy a akcja nad wodą nie mają zbyt wiele ze sobą wspólnego. A wykluczenie czemu ???? a rodbilduj sobie ile chcesz ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 A tutaj fota Dragona - ulubionego na wobki z dzisiejszym nabytkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 No z Twojego linku. I tam fajnie napisał kolega budujący wędki że domowe testy a akcja nad wodą nie mają zbyt wiele ze sobą wspólnego. A wykluczenie czemu a rodbilduj sobie ile chcesz Ale waga to waga i jej wpływ jest przewidywalny. Czasem na plus, czasem na minus, ale to akurat parametr mierzalny. Testy nad wodą to można robić np. na zużycie plecionki, skuteczność przynęty, odległość rzutu. Ale jak chcesz lżejszych przelotek, to sprawa jest jasna. Tylko teraz się okazuje, że jednak Seaguide nie są lżejsze i tyle w temacie. Sugoi do 5g może być absolutnym hitem jeśli chodzi o łowienie okoni. Ale poczekamy-zobaczymy. Muszę najpierw przyjrzeć się pracy i szczytówce - liczę na cieniutki tubular. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweljar Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Witam. Użytkuje ktoś może dragona hmx 3-18 g cw mambę 275 cm? Mam hm 62 w długości 275 i cw 2-10 i poszukuję czegoś w tej samej długości ale z deko większą mocą z uwagi na sandacze, bolenie na lekko i przede wszystkim brzany. Chodzi mi o realny zakres rzutowy szczególnie z dołu, liczę, że to może być kij który w moich warunkach będzie w miarę uniwersalny, łowię na środkowym sanie. Sandałki to guma 8-10 w typie Kajtek 4 cale plus główka 7-8 g i puszczanie wobków wzdluż opasek, bolki to wobki do 10 g, małe popperki. No i bialoryb w typie kleń brzana, z tą ostatnią wiele osób doradza kije o dużej mocy ale nie uważam , że to aż tak niezbędne, w nurcie świety boże nie pomoże a większość holi kończy się w wolnych z reguły nurtach przy opasce lub płyciznach gdzie do ryby dojdę w woderach, ważna jest możliwość rzutu lekkim wobkiem bądź małą gumką na 2-4 g W necie nie znalazłem za wiele na temat tego kija, ewentualnie może ktoś ma sugestie na patyk który się nadaje do takiego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi