Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja wiem czy ten stary team dragon do 42 g jest taki oh ah haha. Miałem takiego kiedyś ogólnie był okej, ale połamał się przy wyrzucie przynętą o wadze nie przekraczającej zakresu ciężaru wyrzutowego. Poza tym miał dziwne przesztywnienie na połączeniu. Na szczęście wszystko nagrałem i Dragon zgodził się na wymianę wędki w ramach gwarancji, a ja wybrałem sobie Dragona CXT SuperFast 2.13 - 18-42 g, dla wielu to będzie sztywna szczota, ale pod cięższe łowienie z opadu kijek petarda nie dość że lekki i mocny, to jeszcze super przekazuje wszystko do ręki jak i na szczyt. ;)

Mateusz a czy Ty nie mówisz czasem o tym Team dragonie z białym malowaniem na blanku?

Bo kiedyś mi wspomniałeś właśnie o tym że Ci się połamał.b8387ef69abffb2e6d9ebdd5c3a42e53.jpg

Dokładnie ten, wiem że były starsze wersje których nie miałem w ręku niestety

Nie wiem jak koledzy, ale ja mówiąc o tym kijku do 42g miałem na myśli starsza konstrukcję.

Z tej serii co wrzuciłem zdjęcia swojego kijaszka. (Katalog 2012)

Te następne blanki (malowane z białym paskiem) nie cieszyły się już taką dobrą opinią.

Edytowane przez neronhell
  • Like 1

Nie wiem jak koledzy, ale ja mówiąc o tym kijku do 42g miałem na myśli starsza konstrukcję.

Z tej serii co wrzuciłem zdjęcia swojego kijaszka. (Katalog 2012)

Te następne blanki (malowane z białym paskiem) nie cieszyły się już taką dobrą opinią.

Ja miałem na myśli ten najstarszy, łowię nim już 15 lat. Rękojeść wymaga renowacji.

post-46752-0-88373300-1700943345_thumb.jpg

post-46752-0-03285900-1700943355_thumb.jpg

• Like 2

Dokładnie chodzi mi o ten model, co napisałeś.

Miałem jeden model z serii CXT SuperFast, 2.13 - 18-42 g, rzucałem tym kijkiem "kotletami" pod 20 cm gdzie masa samej gumy wynosiła koło 45-50 g plus główka max do 10 g... mocarny model, zniesie więcej niż jest opisany górą. Ale dołem mniejszymi przynętami też da radę. Natomiast nie każdy polubi akcję tego kija, jest bardzo szybki i sztywny, aczkolwiek idzie się przyzwyczaić. Brania do ręki jak i na szczyt przekazuje mega fajnie.. Myślę że znowu wrócę do tego kijka :)  

Poniżej można coś tam zobaczyć na moich filmach, ugięcie, pracę kija :) 

• Like 2

Czemu już nie nagrywasz ? Z ciekawości pytam bo bardzo lubiłem te filmy :)

Właśnie po nowym roku zamierzam wrócić do nagrywania, bo już mi tego zaczyna mocno brakować :).. Głównie to przez braku czasu na montaż zrezygnowałem z nagrywania.. Ale obecnie na brak czasu narzekać nie mogę także będę chciał wrócić :). Pozdrawiam

• Like 2

Szybki to on może i jest ale wcale nie tak sztywny jak się wydaje

Nawet na filmiku widać że już pod rybą 50cm gnie się przyzwoicie

I co najważniejsze nie gubi ryb

Przy pierwszym wzięciu do ręki taki się wydaje. Ale ugięcie pod obciążeniem ma super i jak wspomniałeś przy tej szybkości nie gubi rybek.

• 2 tygodnie później...

Ma ktoś 290 mtx slow lure?

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Mam i jego poprzednika też mam.

Odkopałem to pytanie, bo szukam informacji na temat zalecanych mocy linek do tych i innych dragonów. Najbardziej mnie interesuje moc do HM62X 2,90m 1-10g. Ktoś zna odpowiedz jaka tam jest moc linki i dlaczego producent nie podaje tej informacji?

• 2 tygodnie później...

Hej,

Czy ktoś ma już jakieś opinie na temat nowej serii Sugoi?

Interesują mnie dwa kije - z serii ultra 2,13, 1,5-8g i 2,45 3-12g.

Opis tego mocniejszego https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117840-spinning-dragon-sugoi-cxt-3-12g-2-45m-test

Planuję zamówić Sugoi ultra 2.13m 1.5-8g. Nigdzie nie znalazłem opinii o tym kijku. Jestem ciekawy jak się ten blank ma do słabszego do 5g... Głownie interesuje mnie komfort dołem przy łowieniu na gumy (powiedzmy 3-4 g + 5 cm guma ale po drugiej stronie użycie kilkucentymetrowego woblera pstrągowego...

Nie mam możliwości porównania w sklepie. Ktoś coś podpowie?

Seria Sugoi pod wieloma względami przypomina starszą serię Microspecial. Biorąc pod uwagę, że Sugoi są trochę szybsze, ale nadal delikatne, to 3-4g + 5cm guma to nie jest dla tego kija "dół". To jest środek zakresu.

Dół to masz na 1g + 5cm guma, a zapewne i te 1,5g są całkiem realistyczne.

Jak tem wobler ma 5cm to obsłuży. Jak 6,5-8 i silną pracę, to podejrzewam, że możesz się już nieprzyjemnie zdziwić.

Seria Sugoi pod wieloma względami przypomina starszą serię Microspecial. Biorąc pod uwagę, że Sugoi są trochę szybsze, ale nadal delikatne, to 3-4g + 5cm guma to nie jest dla tego kija "dół". To jest środek zakresu.

Dół to masz na 1g + 5cm guma, a zapewne i te 1,5g są całkiem realistyczne.

Jak tem wobler ma 5cm to obsłuży. Jak 6,5-8 i silną pracę, to podejrzewam, że możesz się już nieprzyjemnie zdziwić.

Bardzo lubię msx-y. Uważam, że w tym przedziale cenowym czyli na chwilę obecną około 250 zł. za używaną wędkę  trudno o lepszy patyk. Jedyny rażący i od razu  zauważalny minus to zbyt długie fore. 

Ale nie o to, nie to to ... Chciałbym się odnieść do "dołu 1 gram + 5cm. guma". Toż to w sumie, główka plus guma pewno sporo ponad 5 gram, a nie 1,5 grama.

• Like 1

Bardzo lubię msx-y. Uważam, że w tym przedziale cenowym czyli na chwilę obecną około 250 zł. za używaną wędkę trudno o lepszy patyk. Jedyny rażący i od razu zauważalny minus to zbyt długie fore.

Ale nie o to, nie to to ... Chciałbym się odnieść do "dołu 1 gram + 5cm. guma". Toż to w sumie, główka plus guma pewno sporo ponad 5 gram, a nie 1,5 grama.

5cm guma waży koło 0,7-1g najczęściej (oczywiście bywają jakieś b. szerokie i w efekcie cięższe, ale 2g raczej nie przekracza) 4g to bywa, że waży guma w okolicach 8-9cm.

1,5g wspomniałem, bo to nawet mniej niż 5cm guma + 1g. Ale trochę mniej.

Zważ swoje przynęty. Zobacz, ile waży 5cm easy shiner albo tanta.

Edytowane przez Andżej
  • Like 1