Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię msx-y. Uważam, że w tym przedziale cenowym czyli na chwilę obecną około 250 zł. za używaną wędkę trudno o lepszy patyk. Jedyny rażący i od razu zauważalny minus to zbyt długie fore.

Ale nie o to, nie to to ... Chciałbym się odnieść do "dołu 1 gram + 5cm. guma". Toż to w sumie, główka plus guma pewno sporo ponad 5 gram, a nie 1,5 grama.

Guma 5cm sporo ponad 5g? ????????????

• Like 3

Czy posiada ktoś wędkę z serii invader i może napisać jak się sprawuje i jak z opisem c. W?

Która seria, bo dostępne były trzy. I na pewno różnie może być wraz wzrostem długości kija.

Ja mam tego na lakierowanym na zielono blanku odzianego w torzay-ty, 2,44 do 8 g. Dopiero się go „uczę” - raptem 2-3 wyjazdy na wodę stojącą. Dołem czeburaszka 2 g + 2 cale gumka - bardzo dobre czucie przynęty. Górą testowałem cykadę 9g od spinmada, i nie klękał. Łowiłem na plecionkę ygk #0,5.

Zdecydowanie lepsze czucie przynęty niż przy kongerze paladinie fire wizard 2,44 do 7 g.

Która seria, bo dostępne były trzy. I na pewno różnie może być wraz wzrostem długości kija.

Ja mam tego na lakierowanym na zielono blanku odzianego w torzay-ty, 2,44 do 8 g. Dopiero się go „uczę” - raptem 2-3 wyjazdy na wodę stojącą. Dołem czeburaszka 2 g + 2 cale gumka - bardzo dobre czucie przynęty. Górą testowałem cykadę 9g od spinmada, i nie klękał. Łowiłem na plecionkę ygk #0,5.

Zdecydowanie lepsze czucie przynęty niż przy kongerze paladinie fire wizard 2,44 do 7 g.

Chodzi mi o najnowszą wersję. 

Tak czytam i zastanawia mnie - czemu z biegiem lat Dragon nie osiągnął pozycji, no powiedzmy - marki Megabass, czy choćby Vision?  Kontentuje się lokalnym uznaniem?

Handlowałem Dragonem w UK przez 12 lat, można powiedzieć, że spopularyzowałem tam tę markę i wiele osób chwali sobie te wędki. Megabassa tam nie widziałem.

To jak radzi sobie marka wynika tylko i wyłącznie z tego jacy ludzie nią zarządzają i jakie mają ambicje, zależy chociażby od tak prozaicznej umiejętności jak znajomość języków oraz ambicji i chęci. Salmo potrafiło odnaleźć się na szerszych wodach.

Ale temat jest o wiele bardziej skomplikowany.

• Like 2

Był czas, że Dragon podobno nieźle sobie radził w Szwecji. Jeśli wierzyć informacjom z WW z dawnych lat. Pojawiło się trochę znanych nazwisk tamtejszych testerów i naszych tam działających. Chyba jednak wejście na tamtejszy rynek było zbyt słabe. Nawet jeśli brać pod uwagę wielkość rynku. Dużo mniejszego od naszego i nieporównywalnego z brytyjskim. Pewnie podobnie, ale jeszcze trudniej, mogło być z rynkiem brytyjskim. Jeśli tamtejszy wędkarz miał do wyboru wędziska z ich wytwórni, marek o utrwalonej od lat pozycji, znanych i cenionych na świecie i tych znanych każdemu a pochodzących z USA, to jak miał wybrać te od polskiego Dragona? Zapewne Sławku pamiętasz katalogi Hardy jeszcze z kołowrotkami od ABU. Czy potrzebna była lepsza reklama dla Cardinali w UK? Gdzieś na przełomie wieków na brytyjski rynek weszło Shimano z jego dużymi pieniędzmi. Ich katalogi na ten rynek i w nich nazwiska znanych brytyjskich wędkarzy. No i Shimano wykosiło całą resztę. Jakie szanse miał Dragon na rynku brytyjskim i podobnych? Nie te pieniądze i pewnie nie te ambicje. A może by ambicje i były, ale bez dużych pieniędzy i rzeszy ludzi zaangażowanych w reklamę na tak dużym i trudnym rynku nie zdziała się wiele.

• Like 1

Chyba nie ma co dywagować, nie tego dotyczy wątek. Mam wrażenie, że wszystko co seryjne i nie kraftowe zaczyna być złe... Taka moda... Z rzeczy kraftowych bezdyskusyjnie najlepsze to jest piwo i ja się tego trzymam. Wędki Dragona jak CXT, stary zielony Invader, i pewnie jeszcze kilka innych, którymi nie miałem w ręku są super, tak jak i u każdego producenta. Rozmawiajmy o nich a nie o tym jaką firma prowadzi politykę. Prowadzi taką, by zarobić pieniądze. Jeśli marketing się opłaca, a jest mega ważny, to czemu to ganić.

Dzięki temu marketingowi ja, choć łowię różnymi kijami, od Mikado przez St. Croix do pracownianych lubię zawsze poczytać i być na bieżąco z Dragonem. Wędki robi często fajne za przyzwoite pieniądze. Już tak mam, że to jedyna firma jak ja to nazywam "marketowa" która mnie na codzień interesuje, pewnie dzięki ich marketingowi  :)

Wracając...

Czy posiada ktoś wędkę z serii invader i może napisać jak się sprawuje i jak z opisem c. W?

Nie mam, macałem, stara zielona z torzite, miała zdecydowanie zaniżony c.w. i tak na moje oko tak samo. Przede wszystkim chodzi mi o dół zakresu. 

Areck to Arek? Chyba nigdy niczego nie szyłeś u krawca, albo nie stalowałeś butów u szewca - stąd uprzedzenie  :) 

Dragon jest jedną z setek firm zaopatrujących się w chińskim supermarkecie, ale przykrywa to niezłym poziomem montażu. Bo rodbuilding zdobi  :)

Miałem kiedyś starego Super Fasta, łowiłem nim wszystko . Bardzo miło wspominam. Kilka lat kupiłem Slow Lure i został do tej pory. Ma wady, ale niewątpliwą frajdą jest użytkowanie tego patyka. Rzuca wszystkim, pracuje pięknie. Tylko trochę mocy brakuje. Mimo to ma u mnie dożywocie, bardzo dobre narzędzie do smużaków oraz wszelkich małych przynęt. Dla mnie idealny kij na jazie. Myślę jaź mówię SlowLure :)

• 5 miesięcy temu...

Cześć

Dragon Z-Series 228cm i cw 7-25, akcja szczytowa - czuły i miekki tip zachowujący się trochę jak wklejka, którą nie jest. Kijek idealny do wleczenia, szurania, pukania i ciągania gumy po dnie.

Szukam kija o zbliżonej akcji i parametrach.

Dragonowskie CXT lub Proguide'y są zbyt sztywne.

Może ktoś łowi podobnie i poleci jakiś inny seryjny spinn?

Cześć

Dragon Z-Series 228cm i cw 7-25, akcja szczytowa - czuły i miekki tip zachowujący się trochę jak wklejka, którą nie jest. Kijek idealny do wleczenia, szurania, pukania i ciągania gumy po dnie.

A sprawdzałeś dragon mtx ?

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

Trochę po czasie. Mialem 198cm do 30g i 21g. Bardzo fajny sprzęt za male pieniądze. Jest błąd w katalogu wędki nie są na przelotkach seaguide. Co do gramatur wyrzutu to trzeba moim zdaniem odjąć ok. 5g. Wędki mają super akcje z czulą szczytowką pracujacą od samego początku bez przesztywnień.Polecam.

• 2 tygodnie później...

Cześć

Dragon Flash tez coś podobnie powinien pracowac

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Cześć, czy ktoś używał kija dragon hm62x 1-10 na klenie i mógłby coś o nim powiedzieć? Dzięki

Cześć. Mam wersje 2.90. Wcześniej łowiłem dwoma Dragonami slow lure, ale brakowało im mocy przy kleniach 40+, często parkowały w zielsku. Ten hm62x ma odpowiedni zapas mocy. Jeszcze żaden kleń nie zaparkował mi w zielsku, takie do 50 cm wyjeżdżają bez problemu. Przyłowy w postaci szczupaka to tez nie problem. Raz mi siadł za koniuszek pyska konkretny zielony, niestety przy podbieraniu się wypiął. Już nie szukam kija na klenie, mogę go tylko polecić.

Edytowane przez Waldek

Cześć. Mam wersje 2.90. Wcześniej łowiłem dwoma Dragonami slow lure, ale brakowało im mocy przy kleniach 40+, często parkowały w zielsku. Ten hm62x ma odpowiedni zapas mocy. Jeszcze żaden kleń nie zaparkował mi w zielsku, takie do 50 cm wyjeżdżają bez problemu. Przyłowy w postaci szczupaka to tez nie problem. Raz mi siadł za koniuszek pyska konkretny zielony, niestety przy podbieraniu się wypiął. Już nie szukam kija na klenie, mogę go tylko polecić.

Waldek, dzięki za swoje uwagi. Mam prośbę, czy możesz zmierzyć długość dolnik od końca wędki do środka stopki kołowrotka? W katalogu podają dla długości 290 - 26.5 cmm. Nie sądzę żeby to była długość od stopki bo wtedy to byłby naprawdę krótki ten dolnik. Dzięki i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam.

Szukam dość specyficznego kijka. Ma być szybki, do opadu ale długi (min.260) i jednocześnie czuły, elektryczny. Do gumek 3-4 cale na główkach 5-15gr. Koniecznie tubular. Seria Proguide X mi wpadła w oko. Widzę w ofercie takie kije. Coś mi napiszecie?

Pozdrawiam

Witam.

Szukam dość specyficznego kijka. Ma być szybki, do opadu ale długi (min.260) i jednocześnie czuły, elektryczny. Do gumek 3-4 cale na główkach 5-15gr. Koniecznie tubular. Seria Proguide X mi wpadła w oko. Widzę w ofercie takie kije. Coś mi napiszecie?

Pozdrawiam

Pro guide, to dobry trop.

Nie wiem, jak te długie kije z tej serii. Miałem w rękach, testowane na rybach, krótsze kije z tej serii. Bardzo dobre czucie przynęty/opadu, no i brania.