Skocz do zawartości

Spinningi Dragon

Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję.

Nie wiem który wybrać. Zależy mi na obsłudze lekkich przynęt ale także muszę czasami rzucić coś na 12-15 gramach i nie mogę zdecydować się czy lepsza będzie wersja do 18 czy 21 gr. Niby bardzo agresywne podbicie mi nie potrzebne. Częściej szczupaczki niż sandaczyki łowię. Tylko czy ta wersja do 18 gr nie będzie się męczyć zbyt bardzo przy wyrzucie 20-22 gr?

Dziękuję.

Nie wiem który wybrać. Zależy mi na obsłudze lekkich przynęt ale także muszę czasami rzucić coś na 12-15 gramach i nie mogę zdecydować się czy lepsza będzie wersja do 18 czy 21 gr. Niby bardzo agresywne podbicie mi nie potrzebne. Częściej szczupaczki niż sandaczyki łowię. Tylko czy ta wersja do 18 gr nie będzie się męczyć zbyt bardzo przy wyrzucie 20-22 gr?

Machałem, z zastrzeżeniem, że krótkim do 18 g, i dawał radę z główkami 12-16g + smukła guma 4 cale.

• 2 tygodnie później...
Kuba chłopie,

to wszystko zależy od warunków w jakich łowisz. Jak będzie flauta i twarde dno to poczujesz nawet 3 g, ale jak powieje to już nie poczujesz, dodatkowo jak dno będzie miękkie to nie poczujesz nic.

Moje spostrzeżenia są następujące:

- nie sugeruj się opisem wędki z katalogu, to że jest tam napisane, że jest super czuła wręcz elektryczna nie oznacza, że to poczujesz,

- czułość wędek zależy od bardzo wielu czynników i często kij za miliony jest głuchy, a byle „knot” ze stojaka w sklepie super elektryczny, oczywiście to nie jest reguła,

- każdy z nas trochę inaczej odbiera bodźce od wędki więc na to też trzeba wziąć poprawkę,

- dobrze jest chodzić na ryby ze znajomymi i czasami wypróbować ich wędki – to poszerza horyzonty i stwarza pozory, że wiemy więcej,

- założyłeś że kij musi być tubularem, ale moim zdaniem do opadingu najlepsze są wklejki, nie są mniej czułe, a dodatkowo jak nie poczujesz to zobaczysz opad na szczytówce lub plecionce,

- i chyba najważniejsza rzecz – najlepszy kij to taki, który dobrze poznasz – pochodzisz z nim na ryby przez przynajmniej sezon i wtedy poczujesz co trzeba.

Podsumowując, kup co najbardziej Ci leży w sklepie i daj mu czas przynajmniej przez sezon to da szanse że będzie najczulszy.

Udanego wyboru!

• Like 2

Kuba chłopie,
to wszystko zależy od warunków w jakich łowisz. Jak będzie flauta i twarde dno to poczujesz nawet 3 g, ale jak powieje to już nie poczujesz, dodatkowo jak dno będzie miękkie to nie poczujesz nic.
Moje spostrzeżenia są następujące:
- nie sugeruj się opisem wędki z katalogu, to że jest tam napisane, że jest super czuła wręcz elektryczna nie oznacza, że to poczujesz,
- czułość wędek zależy od bardzo wielu czynników i często kij za miliony jest głuchy, a byle „knot” ze stojaka w sklepie super elektryczny, oczywiście to nie jest reguła,
- każdy z nas trochę inaczej odbiera bodźce od wędki więc na to też trzeba wziąć poprawkę,
- dobrze jest chodzić na ryby ze znajomymi i czasami wypróbować ich wędki – to poszerza horyzonty i stwarza pozory, że wiemy więcej,
- założyłeś że kij musi być tubularem, ale moim zdaniem do opadingu najlepsze są wklejki, nie są mniej czułe, a dodatkowo jak nie poczujesz to zobaczysz opad na szczytówce lub plecionce,
- i chyba najważniejsza rzecz – najlepszy kij to taki, który dobrze poznasz – pochodzisz z nim na ryby przez przynajmniej sezon i wtedy poczujesz co trzeba.
Podsumowując, kup co najbardziej Ci leży w sklepie i daj mu czas przynajmniej przez sezon to da szanse że będzie najczulszy.
Udanego wyboru!

Wszystko rozumiem i ze wszystkim się zgadzam, dlatego pytam o opinię użytkowników tych wędek.

Dziękuję. Szukam czegoś 150 cm. Mam pokrowce Savage'a na dwie wędki, ale są za ciasne. Wchodzą dwa casty, dwa stalaki ze składaną korbką trochę gorzej, ale te z wkręcanymi korbami za żadne skarby. Przyjrzę się ofercie dragona.

• 3 tygodnie później...

Cześć, miał ktoś do czynienia z nowymi millenium mtx? Zaciekawiły mnie dwa kije 3-18 oraz 4-21 w długościach 2.75 (chociaż myślę też o 2.45)

Ktoś używał tych kijków nad wodą, jak i z czym sobie radzą a z czym nie? Jak wypadają pod rybą? Jak z czuciem czegokolwiek?

Być może z czym to porównać?

Na sucho wydawały się ciekawe, przez kilka sekund miałem w rękach a jak jest na prawdę?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Szybkie pytanie, kupiłem wędzisko Dragon Proguide X Series 2.28m / 18-42g. Po złożeniu składów "zapas" pomiedzy omotką na męskiej części, a końcem żeńskiej części wynosi zaledwie 6.8mm. Czy to normalne w tej serii wędzisk? Posiadane przeze mnie wedki.zazwyczaj maja więcej zapasu na wycieranie się.

Cześć, miał ktoś do czynienia z nowymi millenium mtx? Zaciekawiły mnie dwa kije 3-18 oraz 4-21 w długościach 2.75 (chociaż myślę też o 2.45)

Ktoś używał tych kijków nad wodą, jak i z czym sobie radzą a z czym nie? Jak wypadają pod rybą? Jak z czuciem czegokolwiek?

Być może z czym to porównać?

Na sucho wydawały się ciekawe, przez kilka sekund miałem w rękach a jak jest na prawdę?

Rzuć okiem na to:

https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117902-spinning-dragon-millennium-mtx-feeling-12-3-12g-2-45m-test

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zastanawiam się nad kupnem Dragona Millennium MTX Shad 21 (2,45m, 4-21g) pod bolka na lżej. Czy ktoś miał z tym kijkiem do czynienia i mógłby napisać parę słów o jego pracy (szybkoś, progresywność)?

Ewentualnie Dragona Millennium MTX Blast 25 (2,45m, 5-25g), ale wolałbym lżej. dzięki 

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Witam

Posiada ktoś casting Dragon sugoi cxt 4-15g? 228cm

Jaki to kij? Od ilu g widoczny opad na szczytowce?

Wszelkie informacje będą dla mnie cenne, bo wiem tylko tyle co naskrobał producent w opisie

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Edytowane przez Umbra