Skocz do zawartości
  • 0

problem z aku? czy problem z silnikiem?

logun74

Pytanie

Panowie , prośba o pomoc. Na niektórych wodach używam elektryka Haswing ospian 55 z maxymizerem. Obecny akumulator AGM 120 ah. I teraz meritum problemu. Akumulator mam trzy lata- kupiłem 2 letni używany - silnik od nowośći 3 letni. Rzadko pływam na elektryku , więc zapomniałem o ostatniej wyprawie w zeszłym roku , gdzie miałem identyczne zdarzenie. Aku stał w garażu ogrzewanym przez 8 msc, w tym czasie dwa razy go podładowałem . Przedwczoraj sprawdziłem i miernik pokazywał 12,56 v podładowałem aku i teraz pokazywał 13,6 v. Wczoraj rano wypłynąłem na jezioro około 60 h - pływałem od 5-12 rano - trochę trollingu , troche stacjonarnego rzucania. No i myślałem , że nie dopłynę do zatoki gdzie slipowałem. Około godziny 11  na 4 aku wskazuje 60 % naładowania - spadek był błyskawiczny dopłynąłem na 20 % naładowania na 3 , posiłkując się podbierakiem , bo oczywiście ja głupi nie wziąłem wioseł. Po porocie do domu , od razu pomiar i miernik wskazuje 12,54 v. Dzisiaj zmierzyłem napięcie pod obciążeniem i tak 

I 12 V -pokazuje 100%

II 11,92 V- pokazuje 100%

III 11,83 V- pokazuje 80 %

IV 11,52 v- pokazuje 60%

V 9,82-9,32 V spadek w 10 sek i momentalnie pokazuje 20 procent. 

biegi wsteczne 

I 11,34V   60%

II 11,33 V 60%

III11,07V  40%

Na  5 biegu praktycznie nie pływam w ogóle. Dodam jeszcze , że silnik od samego początku po około 10 min nieustannego płynięcia załącza wewnątrz jakby jakiś wentylator , który go chłodzi - chyba? Bynajmniej szumi wtedy dosyć głośno. I tak jak pisałem na początku w zeszłym roku miałem identyczną przygodę. Może zetknęliśćie się z podobnym problemem -nie wiem co robić czy silnik oddać do serwisu , czy kupować nowe aku- co jest uszkodzone ? Nie mogę też zdjąć śruby napędowej z silnika. Z góry dziekuję.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Aku do wywalenia.

Jak po naładowaniu pokazuje niecałe 10 volt na piątce to już kop mu grób.

5 lat dla wiekszości aku to wszystko. Nieliczne przy odpowiedniej dbałości wytrzymują więcej.

I nie patrz na te wskaźniki tylko mały voltomierz podłącz.

nie był dzisiaj po ładowaniu, wczoraj po powrocie postawiłem go w garażu i dopiero dzisiaj sprawdzałem bez ładowania , ładowałem go przedwczoraj. I mierzyłem voltomierzem.

Edytowane przez logun74

• 0

Panowie, aku ma 5 lat już . Ma prawo zdechnąć.

Nie ma takiego prawa! Nie jest to zwykle samochodowe aku a AGM. Takie maja żywotność ok 12 lat.

Miałem rozne AGM- y i nic im sie nie działo przez lata, o ile nie było mocno rozładowywane lub nie było ładowane ponad wartości ktore zaleca producent.

Kolega napisze jak go używał, ładował i wtedy mozna stwierdzić co sie działo.

Tak czy siak aku na pewno w tej chwili jest raczej trupem.

• Like 1

• 0

Ładowarka specjalistyczna do ładowania aku żelowych i AGM  ładowana w  środkowej pozycji czyli 14,9 v jest jeszcze opcja 13,8v i 16 v z tych opcji nigdy nie korzystałem . Czas ładowania za każdym razem około 12 godzin - pokrętło skręcone na minimum lub trochę powyżej , i jeszcze przez około 1-2 godziny pokrętło podkręcone na maximum- ładuję tak akumulatory od lat i z poprzednimi nic się nie działo. Teraz mam po prostu dylemat - czy oddawać silnik do sprawdzenia , czy po prostu kupić nowe aku. Wcześniej kolega Trout Master pytał jakie AGM - nie znam tej firmy - sygnowana jakimś imieniem i nazwiskiem . 

• 0

Nie ma takiego prawa! Nie jest to zwykle samochodowe aku a AGM. Takie maja żywotność ok 12 lat.

Miałem rozne AGM- y i nic im sie nie działo przez lata, o ile nie było mocno rozładowywane lub nie było ładowane ponad wartości ktore zaleca producent.

Kolega napisze jak go używał, ładował i wtedy mozna stwierdzić co sie działo.

Tak czy siak aku na pewno w tej chwili jest raczej trupem.

Na przykład tutaj - znana marka:

http://wamtechnik.pl/produkty/gwarantowane/24/7/28

Podają 6-9 lat. Nawet ci uznani z reguły zawyżają. To troche tak jak z zuzyciem paliwa podawanym przez producenta. Tylko w druga stronę.

Wiadomo, że ci mniej uznani będą podawali 10 lat i dłużej. Tylko co z tego?

Miałem AGMa i wytrzymał 5 lat. A chuchałem i dmuchałem na niego.

Każdy ma inne doswiadczenia.

Nie mam innego silnika - w poniedziałek mogę sprawdzić patent z żarówką- mam co kilka minut sprawdzać jak spada wartość?

Ja sprawdzam na 4 żarówkach samochodowych połączonych równolegle. 55W każda. Dobry świeżo naładowany 100 Ah po 2 godzinach pod obciążeniem powinien mieć ponad 12 V. 70 Ah lekko ponizej 12 V.

Sprawdzane wielokrotnie na różnych akumulatorach. Mam świra na tym punkcie. 

• 0

Nie mam innego silnika - w poniedziałek mogę sprawdzić patent z żarówką- mam co kilka minut sprawdzać jak spada wartość?

...co godzinę wystarczy,przy sprawnym aku będzie świeciła ...ho ho ponad dobę(przy 50W) mocy.

Sprawdź  w jakim czasie( przy jednej żarówce) aku zejdzie do 11,5 V.

Edytowane przez sebalos.77

• 0

Ładowarka specjalistyczna do ładowania aku żelowych i AGM  ładowana w  środkowej pozycji czyli 14,9 v jest jeszcze opcja 13,8v i 16 v z tych opcji nigdy nie korzystałem . Czas ładowania za każdym razem około 12 godzin - pokrętło skręcone na minimum lub trochę powyżej , i jeszcze przez około 1-2 godziny pokrętło podkręcone na maximum- ładuję tak akumulatory od lat i z poprzednimi nic się nie działo. Teraz mam po prostu dylemat - czy oddawać silnik do sprawdzenia , czy po prostu kupić nowe aku. Wcześniej kolega Trout Master pytał jakie AGM - nie znam tej firmy - sygnowana jakimś imieniem i nazwiskiem . 

..wnioskuję że ładowarka to EST ,Stef-pol,czy tak?

Jeśli tak to nie rozumiem dlaczego skręcasz pokrętło na min?

Jak inna ładowarka ,....to nie było pytania.

• 0

Ładowarka specjalistyczna do ładowania aku żelowych i AGM ładowana w środkowej pozycji czyli 14,9 v jest jeszcze opcja 13,8v i 16 v z tych opcji nigdy nie korzystałem . Czas ładowania za każdym razem około 12 godzin - pokrętło skręcone na minimum lub trochę powyżej , i jeszcze przez około 1-2 godziny pokrętło podkręcone na maximum- ładuję tak akumulatory od lat i z poprzednimi nic się nie działo. Teraz mam po prostu dylemat - czy oddawać silnik do sprawdzenia , czy po prostu kupić nowe aku. Wcześniej kolega Trout Master pytał jakie AGM - nie znam tej firmy - sygnowana jakimś imieniem i nazwiskiem .

Na każdym aku jest zalecane przez producenta max napięcie ładowania.

Np "Cycle use" czyli cykliczne, tzn takie jakie najcześciej używasz, to 14.5-14.9V(25'C).

Standby use (czyli buforowe, ciagle podłączone do aku, np UPS) to 13.6-13.8V(25'C).

Chodzi oczywiście o napięcie końcowe podczas ładowania. Gdy jest ono wyższe od zalecanego to temp. aku wzrasta i odparowuje woda. Założę sie że jak otworzysz swojego "trupa" to płyty masz na wierzchu czyli sucho!!!

Kolejna rzecz to zbyt niski prąd ładowania. Ja mając wcześniej 100-120 Ah aku zajechałem je 6A prostownikiem bo ładowanie trwało zbyt długo (fakt że nie był też automat do tego typu aku). :(

Przy takiej pojemności nie schodz z prądem ładowania poniżej 10 A (ładowarka). Im ładowanie trwa dłużej, tym gorzej.

Poza tym aku AGM i żel nie lubią też temp. powyżej 22'C (parowanie wody). Im wyżej tym gorzej (upały, gorący garaż, wiata) i braku naładowania przy temp poniżej zera.

Kolejna rada, lepiej mieć dwa mniejsze po 65 Ah niż jeden duży (ciężar i rezerwa 50/50).