psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zastanawiam się nad rozpoczęciem biznesu z wypożyczaniem łodzi wędkarskiej - takietam dłubanie dodatkowe, mam akurat łódkę, której rzadko używam. Łódka aluminiowa, ślizgowa 3,6 m/1,65m + silnik 13,5km co by się komforotowo i szybko pływało w dwie osoby. Woda - Wisła w okolicach Puław. Jak uważacie - czy cena 180 PLN za taki zestaw na dobę w weekend 140 na rygodniu jest OK? Łódka wygląda jak na zdjęciu. Paliwo było by we własnym zakresie. Oczywiście działalność całkowicie legalna, z fakturą. Baza wypadowa - port w Puławach.. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 W Wielkiej Brytanii za wynajęcie łodzi z silnikiem za 1 dobę wynosi 20 funtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 W polsce i 50 PLN tylko jaki silnik i jakie łodzie. Do pływania po Wisełce trochę mocy potrzeba, chyba że lubisz podziwiać krajobrazy. Mówimy o łódce do pływania w ślizgu, z silnikiem 4T, a nie do "stania pod prąd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Lubię podziwiać krajobrazy i szybko pływać dorzuć 3l paliwa na start i oferta będzie uczciwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Widząc jak powszechne jest marudzenie, na temat wysokości opłat za łowienie (szalone 200-300 zł za rok), to sądzę, że każda kwota za wynajem łódki (lub kwaterę) dla większości będzie nie do przyjęcia. Pomijając te 95% "łowców" trzeba się zorientować jakie jest zapotrzebowanie na taki wynajem i co czyni konkurencja. Wtedy można planować opłaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Konkurencji nie ma. Tzn można wynająć łódkę wiosłową, ale poza port bym nią nie wypłyną, bo z powrotem może być ciężko. Koszt 5PLN za godź. W porcie łowić nie wolno. Zapotrzebowanie nieznane. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Czerwca 2015 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 A o kaucji myślałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Narazie to myślę cały czas. Kaucję też rozważam i jej wysokość. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Lubię podziwiać krajobrazy i szybko pływać dorzuć 3l paliwa na start i oferta będzie uczciwa. Zastanawiam się. Myślałem raczej o promocji dla j.pl 180/140 + 6l paliwa do wypływania Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Paweł - odnośnie cen - wszystko zweryfikuje rynek. Tu jednak ważniejsze jest chyba to, żeby tą całość jakoś ubezpieczyć, bo tak naprawdę nie znasz potencjalnego klienta. I się może okazać, że po jednym wypłynieciu będzie kaszana. Z drugiej strony - kaucja też może nie być opcją jakiegokolwiek ratunku - no bo kto da kaucję takiej wysokości, że w sytuacji, kiedy właduje się np. na rafę i rozpierniczy silnik pokryje to ewentualne straty ? Tu widzę problem. Co potem - dasz kolesiowi nawet za kaucje łódź z silnikiem na 24h i ten nie wróci, bo rozwalił się gdzieś poza Puławami. Co wtedy ?Ciąganie się po sądach zostaje. Jakby nie patrzeć, nie jesteś w stanie sprawdzić na dzień dobry kwalifikacji klienta. Może go ponosi, jak przekroczy 20km/h na wodzie i wpada w szał A odnośnie ceny - myślę, że całkiem ok - dzieląc to na 2 osoby, mamy za 70/90zł dobę na wodzie. Na wodzie, a nie w krzakach. A dla tych, co łowią tylko z brzegu, taki wypad dużo daje, pod warunkiem rozsądku na wodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Tymon, dlatego wolę zrobić promocję dla użytkowników forum, np. tych którzy się udzielają, mających jakąś tożsamość i reputację. Od Ciebie bym raczej kaucji nie brał - bo i blisko i coś się tam znamy. Zakładam, że 500 PLN na pokrycie kosztów nowej śruby ew. naprawy spodziny. Z racji tego, że sprzedaję na giełdzie, to mam kontakt z częścią potencjalnych klientów i nie są to ludzie z znikąd. Inna sprawa to to, że rozważam rozpoczęcie produkcji łódek i tak by pasowało mieć coś na wodzie. Jak się rozwali, to jest druga łódka 5m i będziemy go ściągać. Pytanie tylko jakie jest zapotrzebowanie. Okolica i woda ładne, kusi mnie. Na razie analizuję OWU różnych firm i wygląda to sobie jako-tako. Chyba trzeba się przejść do jakiegoś specjalisty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 psulek ja na twoim miejscu zabrał sie za produkcję łódek widać że masz know how i zaplecze techniczne to i może łodzie były by bardziej wędkarskie niż reszta tych aluminiaków na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Na tegorocznym pobycie w Szwecji miałem do dyspozycji bardzo komfortową około 4,5 m łódkę z yamaha 4t 15ps za 1400 sek przez 8 dni. W cenie było paliwo, tyle ile wypaliła tyle dostawałem paliwa w cenie.Wychodzi około 80 zł na dobę z paliwem bez ograniczeń.Edit: zapomniałem dodać, że dodatkowo właściciel zarobił na wynajmie domku i drugiej łódki więc może dlatego taka cena. Nie wiem jaka byłaby cena wynajmu samej łódki ale wydaje mi się, że taka sama. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez kotwitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Na tegorocznym pobycie w Szwecji miałem do dyspozycji bardzo komfortową około 4,5 m łódkę z yamaha 4t 15ps za 1400 sek przez 8 dni. W cenie było paliwo, tyle ile wypaliła tyle dostawałem paliwa w cenie.Wychodzi około 80 zł na dobę z paliwem bez ograniczeń.Edit: zapomniałem dodać, że dodatkowo właściciel zarobił na wynajmie domku i drugiej łódki więc może dlatego taka cena. Nie wiem jaka byłaby cena wynajmu samej łódki ale wydaje mi się, że taka sama.To uwzględniając cene paliwa w Szwecji prawie darmo. W Finlandii sam silnik , 2,5-5km to 10-30 euro dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 No tak, ale tu jest 2h od warszawy i względnie bez tłoku, a do SE trzeba dojechać. Patrząc na przykład na boatrent, to cena wydaje się być jak najbardziej OK. Jeżeli ktoś by chciałby na dłużej, to kwestie finansowe byłyby jak najbardziej do dogadania. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Moim zdaniem bardzo dużo za taka przyjemność. W innych miejscach w Polsce jakie odwiedzałem i były łodzie do wypożyczenia ceny wahały sie 50-100 zł za dobę z silnikiem 9.9-5 km. Sprzęt nie był nowy, ale sprawny. Jeżeli wypozyczam łódź na dobę, nie zależy mi na idealnym wyglądzie, ale na cenie. Chyba, ze ktoś będzie chciał zabrać pannę w szuwary, a nie na ryby to na pewno zainteresuje go ta oferta:) Podsumowując dla mnie, zwykłego zjadacza chleba, cena wysoka, ale może będzie zapotrzebowanie i ludzie z większym portfelem skusza sie. Moim zdaniem to już wersja premium i tam trzeba szukać potencjalnych klientów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Niestety, ale standardowy laminat jaki jest w wypożyczalniach skończył by bardzo szybko żywot po pierwszym sezonie. Kilka dobić do kamieni i sprawa pozamiatana. Gdyby to było na jeziorze, pewnie spraw wyglądała by inaczej, ale tutaj muszę to brać pod uwagę. @Wojciech_B Kwestia produkcji jest otwarta, rozważam. Jakbyś miał jakieś potrzeby, to wal na prv. Skóry z ciebie nie zedrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Biorąc pod uwagę legalność takiego działania, to cenę uważam za uczciwą. Dodatkowo jak już kolega @mariuszwf napisał, daj 2-3 litry na rozruch Jeśli łódź dobra, silnik mocny i w zestawie kapoki lub kamizelki pneumatyczne to warto! Wiadomo, jeśli ktoś bierze łódź na więcej niż jedna doba, cena w dół Warto klienta " z dowodu" spisać, w razie "W". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 O, a ja się z kolegą zastanawiałem czy można wypożyczyć gdzieś łódkę wędkarską w Puławach, tylko czy jest wymagany patent sternika? Cena trochę wysoka jak dla mnie, za 120 zł mocno bym się zastanowił. Co do paliwa lepiej daj swoje bo nie wiadomo co kto przyniesie, może jakieś brudne albo stare, później dodatkowe koszta na wymianę filtrów. Jak się zdecydujesz ostatecznie to daj znać co i jak. Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bari89 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Cena może nie jest niska, szczególnie jeśli chciałby przyjechać ktoś z daleka, nie znając wody. Natomiast gdybyś dorzucił do tego jakąś mapkę miejscówek np sumowych, cenne wskazówki itp itd to myślę, że za samą tą wiedzę tajemną nie jeden byłby skłonny zapłacić podaną kwotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Cena może nie jest niska, szczególnie jeśli chciałby przyjechać ktoś z daleka, nie znając wody. Natomiast gdybyś dorzucił do tego jakąś mapkę miejscówek np sumowych, cenne wskazówki itp itd to myślę, że za samą tą wiedzę tajemną nie jeden byłby skłonny zapłacić podaną kwotę Taką wiedzą się nie handluje poza tym trzeba by trochę chmm - konfabulować Ci którzy na takie info zasługują na pewno dostaną w gratisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bari89 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgadza się, ale jeśli ktoś myśli o zarabianiu pieniędzy to na jakieś kompromisy pójść trzeba z tą wiedzą. Gratisowo to tak jak napisałeś można tylko z zasłużonymi się podzielić, a raczej wymienić informacjami, ale to już chyba każdy wie:) ja tylko podsunąłem pomysł na uatrakcyjnienie oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Ostatnio pytałem o ceny wynajmu łodzi 4 os. na Solinie- z silnikiem elektrycznym 150zł/dobe, bez silnika 80zł- to tak poglądowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Nie chodzi tu o zasłużonych a o pewnych, etycznych wędkarzy. Od kilku lat rzadziej bywam na tym odcinku, jednak wiele lat było to ulubione i pierwszoplanowe miejsce moich wypraw. Jednak bywam i różnice powalają, te w rybostanie. Nie będę się nad tym rozwodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Sądzę, że za taką mapkę spotkałby mnie ostracyzm wśród znajomych po kiju, ale luźno pogadać zawsze można. Na razie temat się waży. Zakładam, że silnik byłby najmocniejszy jaki można zapiąć bez patentu, tj. 13,5 km. Powinno to pozwolić pływać w dwie osoby z gratami z prędkością około 30-35/h, czyli dużo łowienia, mało kołatania się z miejsca na miejsce. W komplecie dwie kamizelki pneumatyczne mogą być, pagaj (bo na wiosłach to ja to cienko widzę), gaśnica itp. W sobotę zrzuciłem już na stałe dużą łódkę na wodę, więc tej małej prawie nie będę używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi